Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor
Pozdravljeni,
kakšne imate izkušnje glede čiščenja hladilnega sistema na izvenkrmnem motorju?
Motor sicer konec vsake sezone spiram preko slušalk in naredim pripravo na zimo in konzervacijo, vendar glede na to, da je čoln v vodi 2.5 meseca na leto in to že 7 let, predvidevam, da se je v kanalih hladilnega sistema že marsikaj nabralo.
Sem pa tudi že opazil (prvič kar zapaničaril) ko mi je uplahnil kontrolni curek - to se mi pojavi večkrat na sezono in zdaj že vem, da je dovolj, da očistim kanalček pri izpustu, saj tja zaidejo neke apnenčne ali solne obloge, ki zamašijo šobo kontrolnega curka.
Gre za 4 taktni Suzuki DF 50 - 2005, in razmišljam, da bi ga letos pred sezono spral v "sodu" s kakšno raztopino namenjeno čiščenju hladilnih sistemov; ADITIV
Test, kako je nekdo to čistil s kisom; TEST S KISOM
Kakšne so vaše izkušnje, predlogi, ...
Hvala in lp,
Boštjan
kakšne imate izkušnje glede čiščenja hladilnega sistema na izvenkrmnem motorju?
Motor sicer konec vsake sezone spiram preko slušalk in naredim pripravo na zimo in konzervacijo, vendar glede na to, da je čoln v vodi 2.5 meseca na leto in to že 7 let, predvidevam, da se je v kanalih hladilnega sistema že marsikaj nabralo.
Sem pa tudi že opazil (prvič kar zapaničaril) ko mi je uplahnil kontrolni curek - to se mi pojavi večkrat na sezono in zdaj že vem, da je dovolj, da očistim kanalček pri izpustu, saj tja zaidejo neke apnenčne ali solne obloge, ki zamašijo šobo kontrolnega curka.
Gre za 4 taktni Suzuki DF 50 - 2005, in razmišljam, da bi ga letos pred sezono spral v "sodu" s kakšno raztopino namenjeno čiščenju hladilnih sistemov; ADITIV
Test, kako je nekdo to čistil s kisom; TEST S KISOM
Kakšne so vaše izkušnje, predlogi, ...
Hvala in lp,
Boštjan
Zadeva deluje odlično...
Nekaj stvari na katere moras biti pozoren...
- voda v sodu se segreva in to kar hitro, ko je topla ugasni in počakaj, da se ogladi, vmes bo kislina delala odlično. Potem ponovno prižgi, da se voda segreje.
- po uporabi kisa dobro izperi motor, naj laufa na sladki vodi še kar nekaj časa
- jaz sem po tem menjal impeler, ker ne vem kako se odzove na kislino guma in tudi na kose kamna...
Kamna? hmm pol kile?
Nekaj stvari na katere moras biti pozoren...
- voda v sodu se segreva in to kar hitro, ko je topla ugasni in počakaj, da se ogladi, vmes bo kislina delala odlično. Potem ponovno prižgi, da se voda segreje.
- po uporabi kisa dobro izperi motor, naj laufa na sladki vodi še kar nekaj časa
- jaz sem po tem menjal impeler, ker ne vem kako se odzove na kislino guma in tudi na kose kamna...
Kamna? hmm pol kile?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Jaz sem dal kis za vlaganje, kupil sem ga v tušu 3 kante. Samo si ne morem priklicati v spomin ali so bile kante 3 ali 5 litrov...
Dal sem ga v platično posodo, bila je ravno tako velika, da je šla notri peta. Sepravi sem moral dvigniti motor nazasidi kastrolo gor in spustiti...
Ugibam, da je bilo vode okoli 50L, morda kaksen liter več.
Cevko za kontrolni curek sem iztaknil in "podaljšal, da sem usmeril tudi to vodo v kanister
PAZI podaljsaj toliko, da še vidiš, če teče kontrolni curek. Lahko tudi drugačna varianta...
Vodo v sodu se je segrela toliko, da bi se lahko z njo umival pod pazduho...
mislim, da je laufal več, kot pol ure.
Potem sem pustil kako uro da se je ohladila voda dolil malo vode, ukradel še 2 litra kisa ženi in še enkrat!
Nato pa na slušalke še za slabo uro!
Impeler je bil sicer na pogled kot nov, vendar sem ga iz preventive zamenjal...
EDIT: uno z ženinim kisom ni najbolj pametna ideja... Ostal sem brez kosila
Dal sem ga v platično posodo, bila je ravno tako velika, da je šla notri peta. Sepravi sem moral dvigniti motor nazasidi kastrolo gor in spustiti...
Ugibam, da je bilo vode okoli 50L, morda kaksen liter več.
Cevko za kontrolni curek sem iztaknil in "podaljšal, da sem usmeril tudi to vodo v kanister
PAZI podaljsaj toliko, da še vidiš, če teče kontrolni curek. Lahko tudi drugačna varianta...
Vodo v sodu se je segrela toliko, da bi se lahko z njo umival pod pazduho...

Potem sem pustil kako uro da se je ohladila voda dolil malo vode, ukradel še 2 litra kisa ženi in še enkrat!
Nato pa na slušalke še za slabo uro!
Impeler je bil sicer na pogled kot nov, vendar sem ga iz preventive zamenjal...
EDIT: uno z ženinim kisom ni najbolj pametna ideja... Ostal sem brez kosila

Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Kis dela čudeže že stoletja.
Kaj pa si mislite o tistem "ADITIVU", obljublja, da je nenevaren na ostale dele ki se jih dotakne v motorju - tesnila, ...
Poleg tega tudi ne navaja potrebe po nevtralizaciji, kar pri kisu, ki je kislina, poleg izdatnega spiranja, verjeno nebi bilo napačno, da ne bi grickalo kovine potem.
Kaj pa si mislite o tistem "ADITIVU", obljublja, da je nenevaren na ostale dele ki se jih dotakne v motorju - tesnila, ...
Poleg tega tudi ne navaja potrebe po nevtralizaciji, kar pri kisu, ki je kislina, poleg izdatnega spiranja, verjeno nebi bilo napačno, da ne bi grickalo kovine potem.
Drži animal...
Prsti so me prehiteli. Ocetno kislino sem mislil, ki je pa pozeni. Liter 80% je pod 10€, kar je vrh glave, saj je kis, če se ne motim le 2-3% mešanica...
Pa previdno z koncentrati!!
Prsti so me prehiteli. Ocetno kislino sem mislil, ki je pa pozeni. Liter 80% je pod 10€, kar je vrh glave, saj je kis, če se ne motim le 2-3% mešanica...
Pa previdno z koncentrati!!
mamaMicka napisal/-a:snake napisal/-a:solna kislina dela čudeže,ga ni kamna da bi preživel.
In marsikatere kovine tudi!!
Saj se ne pusti cel dan....................je edina stvar k spuca kanale v motorju. Nekdo je napisal cilit bang,enkrat sem probal z njim in ni bilo popolnoma nič.Celo flaško sem zli v motor tako da je navrh priteklo ven in pustil dolgo časa pa nič...............
S solno sem že delal in zaenkrat mi ni ražrlo motorja. Je pa res da je to DMB in je vse robustnoin v motorju (hladilnih kanalih) ni drugih kovin kot železo,ni nekih lahkih kovin in podobno.
Kdo je na strani
Po forumu brska: Bing [Bot] in 11 gostov