Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Mar 02, 2012 21:59

Nekaj odgovorov je podanih...
Vsak bo sam precenil kaj je najbolje...

Samo v razmislek...
Zakaj se tuširamo z tekočim milom in ne kar z šmiržajfo, gre hitreje vse dol!
Ali pa posodo, zakaj imamo Pril in ne kar solne kisline ali pa lug , gre še hitreje vse dol! :?:
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Peter25
Višji štabni praporščak
Kraj: kranj - červar

OdgovorNapisal/-a Peter25 » Če Mar 08, 2012 16:51

Evo glede, čiščenja oblog notranjosti motorja, en kup enga govorjenja pa nič uporabnega upam, da vam bo tole koristl.
Uglavnem, nikoli ne uporabljasti Solnekisline ali klorovodikove kisline, ker ta razjeda aluminij, namreč to kislino uporabljajo, takrat k cvajtakter zariba in se na cilindru nabere aluminij se ga poj s to kislino odstrani. Novejši motorji in nasploh izvenkrmni motorji so skoraj vsi iz aluminijevih zlitin. Poleg tega pa razjeda tudi druge kovine, kot npr. cink protektorje vam bo čisto ražrlo. Poleg tega pa je še strupena in ni primerna za odlivanje v okolje. Upam, da se povedal dost, zakaj ne uporabljat solnekisline, več na http://sl.wikipedia.org/wiki/Klorovodikova_kislina

Da bi unčinkovito očistili motor se lahko uporablja Ocetna kislina, ki jo imamo v kisu, ki ga uživamo 5%, za ulaganje pa je 9%. Kupi se jo pri (nočem reklame dela, sam da vam olajšam delo) podjetju ITRIJ v Podnartu(gorenjska) liter stane 5.9 eur in je 80%. Preizkusil sem doma v kozarčku v katerega sem dal razmerje približno 1 enota Ocetne kisline 3 enote navadne tople vode. Uporabil sem star vijak z nameščenim cin protektorjem polnega belih oblog, reakcija je bila takojšna in je po prib. 10min raztopilo vso belkasto usedlino. Ne razjeda gume in kovine in ga lahko brez problema iztočimo v morje saj je popolnoma biološki in razgradljiv, ( če lahk kis od solate zlijemo v morje poj lahko tudi to). Več na http://sl.wikipedia.org/wiki/Kis

Evo še nekaj slik, žov mi je, da nisem prej slikal cin protektor (lahko mi zapupajte, da je bilo sigurno saj 1mm nabranih osedlin. Lahko bi pustil še ene 5 min pa bi odstranil še preostanek.

[http://www.mojalbum.com/kren26/ocetnakislina/foto/19495106]
[http://www.mojalbum.com/kren26/ocetnakislina/foto/19495108]
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Mar 08, 2012 22:16

In zdaj si pameten ko 100 mater, ker si povedal isto, kot je že vse napisano...

Daj lepo si preberi, da piše kis, to je ocetna kislina, piše tudi, da si lahko nabavi ocetno kislino in se jo redči. Pise tudi lepo, da solna razira marsikatero kovino...

Umiri se!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 09, 2012 17:43

Peter25 napisal/-a:Evo glede, čiščenja oblog notranjosti motorja, en kup enga govorjenja pa nič uporabnega upam, da vam bo tole koristl.
...

Evo še nekaj slik, žov mi je, da nisem prej slikal cin protektor (lahko mi zapupajte, da je bilo sigurno saj 1mm nabranih osedlin. Lahko bi pustil še ene 5 min pa bi odstranil še preostanek.

Slika
Slika

Oba se malo pomirita. MM, imaš prav, ampak da se lepše povedati (ti eksplodiraš, jaz pa težim :oops: vsak ima svoje napake).

Peter25, med 'nič uporabnega' je kup prispevkov, kaj je kdo poskusil in kako se mu je izšlo. Če meniš, da so praktične izkušnje članov foruma 'nič uporabnega', to pove manj o teh članih foruma in več o tebi (verjetno si mlad, kar čas praviloma 'pozdravi').

Ne bo škodilo, če pogledaš, kako se prilepi slika, ko ti ni uspelo (lahko s pritiskom na citiraj na mojem prispevku, še bolje v temi o tem, ki jo najdeš z išči, ali pa v jedrnatem navodilu NT, ki ga pa zdajle ne utegnem poiskati).

Kje s svojim pisanjem nimaš popolnoma prav pa napišem, ko bom utegnil napisati tako kot treba (z navedbo virov - MareC bo spet malo vzdihnil) - ampak zdajle grem zginit izza računalnika in malo trenirat bolj easy life, kot so mi dobro svetovali.

Seveda so za raztapljanje apnenca uporabne tudi druge kisline, in res je lahko v različnih okoliščinah HCl neprimerna. Tudi strupena je, če je ne nevtraliziraš. Ampak tudi to se da, in na primeren način nevtralizirana HCl je lahko NaCl, ki je sicer v previsoki koncentraciji škodljiva za kopenske rastline (jih požge), ob morju in v morju pa no ja, v praksi najbrž ne :wink:

Ne bo škodilo, če tudi pogledaš temo o barvanju jambora, kjer so tudi povezave na površinske zaščite (tudi aluminija) s pasivizacijo in tako naprej. V motorju namreč ni čist aluminij (ki je krhek in za ta namen neuporaben), ampak aluminijeva zlitina, ki je poleg tega praviloma površinsko obdelana...

Še najbolj bi me veselilo, če to pogledaš in sam dopolniš, kar ni prav v svojem prispevku.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Mar 09, 2012 18:48

Se opravičujem, nisem mislil biti žaljiv, ce je kdo tako vzel...

Me je pa zmotilo, ker ima peter cele 3 prispevke na tem forumu in ...

Pa če bi vsaj kaj novega povedal...
nato87
Štabni vodnik

Re: Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a nato87 » Če Nov 04, 2021 18:11

Pozdrav, jaz pa sem kupil 6 l ocetne kisline in me zanima koliko se redči 80% kislina in kakšen je najboljši postopek? Slišal sem da se termostat vzame dol, a gre tud brez da vzamem dol termostat? Propeler obvezno vzeti dol? Hvala
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Nov 04, 2021 18:24

Ocetna 80% ??
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Nov 04, 2021 19:03

nato87 napisal/-a:Pozdrav, jaz pa sem kupil 6 l ocetne kisline in me zanima koliko se redči 80% kislina in kakšen je najboljši postopek? Slišal sem da se termostat vzame dol, a gre tud brez da vzamem dol termostat? Propeler obvezno vzeti dol? Hvala

namesko sredstvo je IVERO CLEANER, ki ne naredi nikakršne škode na motorju
tako, da , če želiš dobro motorju uporabljaj namenska sredstva

zakaj pa propeler dol, vzeti moraš celo peto dol, škaf 12V pumpa in naj kroži, vsaj 10 ur, tako je pri Ivero Cleaner-ju
zato so pa rezultati vrhunski
ta ocetna je bolj revšna
nato87
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a nato87 » Ne Nov 07, 2021 14:07

Ivero cleaner vsebuje sulfaminsko kislino ki je lahko jedka za kovine in je škodljiva za okolje medtem ko ocetna ni in je čist dovolj uporabiti ocetno za raztapljanje apnenca. Pa še dosti ceneje je. Lp
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 07, 2021 14:48

nato87 napisal/-a:Ivero cleaner vsebuje sulfaminsko kislino ki je lahko jedka za kovine in je škodljiva za okolje medtem ko ocetna ni in je čist dovolj uporabiti ocetno za raztapljanje apnenca. Pa še dosti ceneje je. Lp

sedaj si ti pameten, kemijski laboratirj je naredil ustrezno mešanico vsega
in to je Ivero, garancija na uspeh in ne škoda za motor
če te pa moti cena pol pa vlivaj sranje v svoj motor
samo ne druge prepričevat, da je Ivero zanič!!!
nato87
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a nato87 » Ne Nov 07, 2021 15:13

Kaj se pa razburjaš? Če promoviraš Ivero okej nisem rekel da je zanič je vredu zadeva ampak so vedno alternartive za razkroj apnenca ki ne škodujejo okolju in tudi ne motorju in ne govori da je ocetna kislina sranje, ivero pa tud ne obstaja že od vsega začetka izvenkrmnih motorjev.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 07, 2021 15:17

nato87 napisal/-a:Kaj se pa razburjaš? Če promoviraš Ivero okej nisem rekel da je zanič je vredu zadeva ampak so vedno alternartive za razkroj apnenca ki ne škodujejo okolju in tudi ne motorju in ne govori da je ocetna kislina sranje, ivero pa tud ne obstaja že od vsega začetka izvenkrmnih motorjev.

z Iverom se dnevno čistijo motorji in ni nikakršnih problemov
pri nas smo ugotovili, da sigurno boljše ščistijo kanale, kot katero koli drugo sredstvorazstavili smo motor po čiščenju z Iverom, zarad drugega problema in je bil čist kot nov
toliko o tem, da je Ivero drag, je cena, ampak deluje
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Nov 07, 2021 16:43

Kako bi kvalitetno očistil Yanmar motor na jadrnici (direktno hlajenje z morsko vodo), s sredstvom kot z Ivero cleaner? Je potrebna še nek aparat/mašina, da uredi kroženje tekočine ali to enostavno delate na način, da se tekočina steka + zajema iz istega vedra?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral

OdgovorNapisal/-a MareC » Ne Nov 07, 2021 16:57

Grega295 napisal/-a:Kako bi kvalitetno očistil Yanmar motor na jadrnici (direktno hlajenje z morsko vodo), s sredstvom kot z Ivero cleaner? Je potrebna še nek aparat/mašina, da uredi kroženje tekočine ali to enostavno delate na način, da se tekočina steka + zajema iz istega vedra?

vsekakor potrebuješ potopno črpalko 12V, ki jo priklopiš na vodno črpalko, odstraniš termosta in pustiš krožiti vsaj 10-12 ur
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Ne Nov 07, 2021 17:53

Ivero je dražji pa še vseeno cenej kot tank bencina ali nafte.

:D
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov