Zamenjava propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jun 27, 2012 13:17

Hm bi rekel da je nekaj z motorjem narobe.
Uporabniški avatar
uri1
Kontraadmiral
Kraj: Kamnik

OdgovorNapisal/-a uri1 » Pe Jun 29, 2012 23:36

Dvomim, da bi bilo karkoli narobe z motorjem, ker mi je v prejšnjem čolnu do zadnjega dne lepo laufal.
Takoj po menjavi noge pa to :cry:
Vsak let meter več pa bo
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Jul 02, 2012 22:30

Uri, prid ti k meni na en pir pa bova rekla kakšno doktorsko od propelerjev.

Ni hudič da ne bova nekaj stuhtala :D
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 03, 2012 20:35

uri1 napisal/-a:Na prejšnem čolnu sem imel isti motor kot ga imam sedaj, nogo VP280 in propeler 14X19.
Čoln je letel pri polnem gasu 36NM in presegaj 6000RPM.
Sedaj pa imam čoln podobnih dimenzij (20cm razlike), nogo sem zamenjal z OMC COBRA na njej pa sem dobil propeler 15,5X15 in se mi motor pri tej kombinaciji zavrti le na slabih 3000RPM čoln pa seveda nikamor zadaj pa cel cunami.

uri1 napisal/-a:Dvomim, da bi bilo karkoli narobe z motorjem, ker mi je v prejšnjem čolnu do zadnjega dne lepo laufal.
Takoj po menjavi noge pa to :cry:

Da bi se mi kaj vsaj sanjalo (in da bi šel lahko kaj računati), mi poleg koraka propelerja manjka še kakšen podatek, kakšna sta prenosa v stari in novi nogi. Zelo napačen prenos med motorjem in propelerjem (enakovredno veliko prevelikemu koraku propelerja) bi lahko povzročal kaj takega, kar opisuješ.

In glede na tole bi pir z Mitjem P moral biti dobra investicija :wink:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jul 13, 2012 00:03

uri1 napisal/-a:Evo spet problem s propelerjem :evil:

Na prejšnem čolnu sem imel isti motor kot ga imam sedaj, nogo VP280 in propeler 14X19.
Čoln je letel pri polnem gasu 36NM in presegaj 6000RPM.
Sedaj pa imam čoln podobnih dimenzij (20cm razlike), nogo sem zamenjal z OMC COBRA na njej pa sem dobil propeler 15,5X15 in se mi motor pri tej kombinaciji zavrti le na slabih 3000RPM čoln pa seveda nikamor zadaj pa cel cunami.
Ali je komu mogoče kaj jasno?

P.S Pa upam, da me ne boste ignorirali, kot nekaj prispevkov višje leta 2008 :D :D

Ti tole nekaj ne štima... Sicer ne vem kakšno imaš prestavo v nogi Cobra, vendar propeler s korakom 15" je relativno majhen. Prestava je običajno okrog 2.0:1, tako da s takim propelerjem bi se moral takoj zavrteti do konca... Če pa res najdeš kakšna je prestava noge, potem ne bo problem ugotoviti kaj je s propelerjem... Če ne moreš dobiti tega podatka (lahko ga po serijski številki), potem poskusi vrtti motor na ključ za matico na motorni gredi, označi nulo s črtico in enako označi nulo na propelerju. Seveda daj nogo v prestavo in vrti. Z motorjem naredi 2 obrata, spodaj pa ugotovi za koliko se je prop zavrtel... Iz tega boš lahko izračunal prestavno razmerje...
No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Jul 18, 2012 00:09

Mitja P napisal/-a:Uri, prid ti k meni na en pir pa bova rekla kakšno doktorsko od propelerjev.

Ni hudič da ne bova nekaj stuhtala :D

Lahk pridem kr zravn k z Uri-jem se meniva, da bi mal switchala propelerje med sabo, ker sm clo temo na to temo štartu... pa ni lih odziva...
Wellcraft 2600 Martinique
Lemmis
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Lemmis » To Avg 07, 2012 17:14

Pozdravljeni, sem nov član tega foruma in takoj sem videl da ima kar nekaj ljudi težave s propelerji.
mene pa zanima, kakšne so razlike pri propelerjih na 3, 4, in 5 krakov. Imam quiksilverja 610 cruiser in mercruiser 3.0 135 km. Na motorju je propeler z štirimi kraki, ampak imam težave z glisiranjem. imam občutek da se motor muči in da potrebuje veliko predolgo preden zglisira. Skratka rabim nasvet za propeler ki naj bi doprinesel k boljššemu pospešku.

Če imate kakšne druge ideje za tovrstne probleme, pa bi bil zelo hvaležen za pomoč.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 07, 2012 17:36

Tole je pravi odgovor če veš vse podatke, jst jih recimo za svojga ne vem:

http://www.rbbi.com/folders/prop/propcalc.htm
Lemmis
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Lemmis » To Avg 07, 2012 18:30

To stran sem tudi sam že videl in tudi sam ne vem podatkov.
Prosim samo da mi razložite osnovno, razlike med 3, 4 in 5 krakimi propelerji :)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 07, 2012 19:09

Čisto na hitro, čeprav o tem veliko piše na forumu v bazi znanja in drugje. Propelerji s 4,5 kraki imajo večjo "vlečno-odrivno" površino torej manjši slip-zdrs in bolj "potegnejo" ob dovolj močnem motorju-zato se pri njih ponavadi uporablja manjši korak elise kot pri 3 krakih.Torej odzivnost plovila večja, se pa ponavadi končna hitrost zmanjša. To velja ob istem motorju!!!

Npr. trikraka elisa 10 x 12 x 3(premer, korak, št.krakov)
štirikraka elisa 10 x 10-11 x 4(premer, korak, št.krakov)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Avg 07, 2012 20:13

Nekaj malega sem gledal dokumentacijo okrog propelerjev in med drugim našel tudi spodaj navedeno. Marsikdaj se marsikje najdejo trditve, da recimo premer sploh ne vpliva na moč, ampak le korak. Seveda bi v tem primeru tudi kakšna vetrna elektrarna z ogromnim korakom, ampak z mikro premerom delala enako elektrike kot taka z 100 m razpona (Tudi zrak je tekočina...) a ni res. In morda bi tole znalo marsikomu koristit za smotrno ukrepanje.
Vem, da mi kot potencialnemu bodočemu ponudniku gliserjev niti pod razno ne koristi oglašanje po forumih, ampak včasih kaj malega pa morebiti dobi kak odpustek, zato tokrat izvolite:

Moč propelerja je v glavnem podana z razmerjem (P = D**** x n*** x h** x A)

D = premer
n = vrtljaji
h = korak
A = čelni presek krakov propelerja

Poleg naštetega je za dejanski izračun potrebno uporabit še vzgonski količnik kraka, spec. maso vode, obliko kraka, obliko koraka..., ampak vsega tega za grobo primerjavo ni treba vedet.

Z gornjo enačbo se da lepo poigravat z različnimi prestavnimi razmerji, korakom in premerom propa in precej natančno določit svoje želje. Glede na to, da vas večina pušča prestavo pri miru primerjajte le premer z korakom. Na prvi pogled je očitno, da premer MNOGO bolj vpliva na moč kot korak, ampak pretirano manjšanje premera žal pretirano poveča slip in treba je najti uravnilovko.

Krak več ali manj je enostavna rešitev za zmanjšanje ali povečanje potiska brez pretirane spremembe navora propelerja, vendar za potopljene propelerje velja, da najbolje delujejo 3 kraki. Več krakov zmanjša končno hitrost in izboljša izkoristek pri potovalni hitrosti, ampak ob pravilni izbiri se končna hitrost skoraj neopazno zmanjša.

Površinski propelerji morajo imeti predvsem zaradi trdnostnih lastnosti gredi in za zmanjšanje nevarnosti "chine walka" vsaj pet krakov, da je vedno vsaj eden v oprijemu, eden gre ven in drugi not. Najbolj našpičeni dirkalni razredi imajo tudi tu le 3 ali celo 2 kraka, ampak to ni uporabno v vsakdanjem življenju.

Morda še o slipu;
Ta sploh ni direktno povezan z izkoristkom, temveč je povzročen zaradi vpadnega kota propelerjevega profila pri gibanju skozi vodo. Ob večjem slipu se zmanjša izkoristek zaradi povečanega induciranega upora in včasih interference med kraki, ampak ob manjšem slipu se hudo povečajo izgube zaradi nesmiselnega navora propa in povečanega lastnega upora.
Idealen slip naj bi se za potopljene propelerje vrtel med 8 in 12 %, za površince je bolje, če je nekaj večji. Tudi 20% pri površincih v določenih pogojih ni slabo, saj tu svoje doda še zračna blazina med propom in vodo.

Na kratko:
- tisti, ki bi radi prej prišli iz vode in imate dovolj nizek slip raje razmislite o manjšem premeru kot o manjšem koraku propa.
- tisti, ki z lahkoto prilezete iz vode, pa bi radi imeli manjši slip v potovalnem režimu dodajte en krak in ni nujno, da je za colo manjšega koraka. V kolikor z osnovnim propelerjem pridete zelo blizu limiterja, je lahko enak korak.
- tisti, ki bi radi končno hitrost vzemite tro kraki prop z ustrezno velikim korakom, mortebiti malce manjšega premera. V kolikor gliser težko pride iz vode, pride pa in je ob tem težak na krmi, je smiselno vzet propeler z malce daljšim in močno v trobento razširjenim pestom. To pomaga kot dodaten flap in je včasih edino kar še potegne iz luknje.
- kdor je z propom povsem na limitu in motor čoln hudo težko potegne iz luknje, obenem pa ima izpuh speljan skozi nogo, naj pred krake na podtlačni strani izvrta za vsak krak eno luknjo premera 15+ mm. Na startu bo čez krake potegnilo izpuh, da bo lažje zavrtelo prop...

Fint je še nebroj, ampak te so izvedljive brez kakršnih koli modifikacij kraka.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 21, 2012 09:25

A zna kdo sugerirat kako eliso rabm za moj omc 3.0 s cobra nogo?

www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=140943#140943
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Avg 21, 2012 09:28

Aja pa kako je z ripnami-zobci za nataknt na os a to kr vsak paše na vsako os oz. ima cobra neki svojga?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov