Konzervacija 3.0L Mercruiserjevega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Konzervacija 3.0L Mercruiserjevega motorja

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Okt 19, 2012 19:57

Vem da je na to temo že kr neki zadev odprtih, vendar sem se sam odločil, da delim z vami kako jaz delam zaščito za zimsko spanje motorja :wink:

Tukaj vidite ves moj pribor, katerega uporabljam, in to je antifriz,krown sprej,od quicksilverja olje za notranjo zaščito motorja, ter še en sprej za zunanjo zaščito motorja

Slika

Prvo priključim motor na slušalke in ga segrejem z vodo na delavnih 80 stopinj.Motor mi dela z rahlo povečanimi obrati

Slika

Nato motor ugasnem, odvijem filter zraka

Slika

Spraznim vodo iz motorja in kolektorja

Slika

Priključim na slušalke antifriz, katerega nalijem v posodo , ki je postavljena na kopalni ploščadi in povezana z cevjo na slušalke.Vžgem motor in ga pustim delati na zelo nizkih obratih, (cca 900 obratov) saj vleče antifriz v sebe.

Slika

Slika

Za pod peto motorja sem si naredil iz pocinkane pločevine nekakšno posodo, da malo hladilne tekočine tudi prestrežem

Slika

Ko tako gre približno cca 20-25L hladilne tekočine skozi motorja in sem prepričan, da je hladilna tekočina res šla po vsem motorju, pa vzamem sprej za notranjo zaščito motorja in ga toliko časa špricam v uplinjač da motor vgasne in lepo zakadi celo mojo dolino :lol:

Slika

Nato še odvijem svečice ter tudi v notranjost valjev dam malo zaščitnega sredstva

Slika

Nato motor brez svečic obnem za cca 3-5 obratov, da se olje malo porazdeli po valju.Vzamem še sprejček za zunanjo zaščito motorja, kateri ima to lastnost, da odbija vlago oziroma jo izpodriva z motorja.

.Slika

V notranjost plovila dam še obvezno lovilec vlage, ter tudi dve dišeče smrečice, da mi spomladi ne zaudarja po kakšni plesnobi :wink:

Slika

No na peti motorja pa podmažem tri nipelne ( eni pravijo tudi TIPELNI?? )Tukaj sem pa dobil malo pomoči mladega mehanika :wink:

Slika

Slika

Slika

Odstranil sem še propeler z pete in namazal osovino ter sestavil nazaj,pregledal vse tekočine na motorju, odstranil oba akomulatirja ter jih odnesel v ogrevani prostor žal pa mi je mrknila baterija na fotoaparatu da bi videli še ostala dejanja :roll:

No takole sam delam konzervacijo motorja pri sebi in še pri dveh prijateljih
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Okt 19, 2012 20:03

Bravo Miran, odlično si to opisal!
Točno tako je tudi pravilno, za vse motorje z vplinjačem! Če bo stal 8 mesecev je to edini pravi način, če se hočete izogniti problemom.

Dodal bi samo še to, da olje v peti OBVEZNO menjajte jeseni. Če je v njem kaj vode, je bolje, da gre čim prej ven in je notri sveže olje.

Glede olja v motorju in filtra so mnenja deljena, vendar jaz osebno naredim vedno tudi ta del jeseni. Spomladi sledi potem samo še vžig in po prvem delovanju kontrola nivoja olja!
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Okt 19, 2012 20:46

admin napisal/-a:
Dodal bi samo še to, da olje v peti OBVEZNO menjajte jeseni. Če je v njem kaj vode, je bolje, da gre čim prej ven in je notri sveže olje.

Glede olja v motorju in filtra so mnenja deljena, vendar jaz osebno naredim vedno tudi ta del jeseni. Spomladi sledi potem samo še vžig in po prvem delovanju kontrola nivoja olja!

Olje v peti motorja pa nisem nič kontroliral, saj je čisto nova gor z 0 ur delovanja.Kar se pa menjave olja v motorju tiče, sem pa mislil dati tudi gor pod temo menjava olja v motorju :wink: , vendar to sam delam spomladi, saj nočem da mi novo olje v motorju stoji preko zime noter na - 20 stopinj ali še več :evil: .

P.S. drugače pa hvala za pohvalo :wink:
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Okt 21, 2012 09:58

Tole s sesanjem antifriza ni najbolj posrečena varianta. Lahko se ti zgodi, da bo ravno takrat, ko boš priključil na slušalke antifriz, zaprl termostat in v bloku bo ostala voda, antifriz pa bo šel samo skozi kolektor.
Bolje je skozi izpustne vijake izpustiti vodo iz bloka motorja in v cevi pri termostatu naliti antifriz.
Druga možnost je, da pri konzervaciji vzameš ven termostat.
Opisan postopek je v redu, če imaš zaprti sistem hlajenja in seveda v motorju antifriz.
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » Ne Okt 21, 2012 13:56

Kako se reče tej beli masti in kje se jo da nabavit?
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Ne Okt 21, 2012 16:14

Kaj pa glede propelerja? Ali ga je potrebno sneti, ali ga lahko pustim gor čez zimo.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Okt 21, 2012 18:20

Miran super prispevek,bo sugurno kateremu pomagal.

Ni nujno da je bela,jest imam zeleno.Kupiš v navtični trgovini.

Propeler pa je dobro sneti,vse obrisati in sčistiti ,ponovno namazeti in potem ga lahko zmontiraš nazaj.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Okt 21, 2012 18:42

zlatko83 napisal/-a:Tole s sesanjem antifriza ni najbolj posrečena varianta. Lahko se ti zgodi, da bo ravno takrat, ko boš priključil na slušalke antifriz, zaprl termostat in v bloku bo ostala voda, antifriz pa bo šel samo skozi kolektor.
Bolje je skozi izpustne vijake izpustiti vodo iz bloka motorja in v cevi pri termostatu naliti antifriz.
Druga možnost je, da pri konzervaciji vzameš ven termostat.
Opisan postopek je v redu, če imaš zaprti sistem hlajenja in seveda v motorju antifriz.

Če še enkrat pogledaš, boš videl, da na četrti sliki spustim vodo ven iz kolektorja ter bloka motorja, tako da noter ne ostane nič vode, ampak potem lepo potegne antifriz.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Okt 21, 2012 18:46

animal napisal/-a:Kako se reče tej beli masti in kje se jo da nabavit?

Sam uporabljam tole mast

http://www.lotos-marin.com/?uime=&sid=1 ... j=1&a=1663
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Okt 21, 2012 18:49

marolt55 napisal/-a:Kaj pa glede propelerja? Ali ga je potrebno sneti, ali ga lahko pustim gor čez zimo.

Sem že v mojem prispevku napisal, da ga snamem vse skup obrišem , namažem in sestavim nazaj.Lahko pa ga imaš tudi kje doma na stelaži, sam da si zapomniš kje si ga pustil, spomladi ko ga boš začel iskati, sicer ti je tudi akrobat že odgovoril :wink:
marolt55
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a marolt55 » Ne Okt 21, 2012 22:56

Hvala, jaz imam sicer izvenkrmni motor. Je lahko kaj narobe, če ne snamem elise? Prejšnji lastnik ni nikoli mazal in snemal elise iz pete, spomladi je serviser rekel da je bila že dobro zalepljena.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Okt 22, 2012 06:15

marolt55
Narobe je lahko toliko, da ko boš moral odstraniti propeler iz bilo kakšnega razloga (popravilo pete motorja, menjava semeringov, ležajev...) takrat nebo šel propeler dol, in boš lahko imel kakšen dodaten strošek :evil:
boni
Kapitan

OdgovorNapisal/-a boni » Po Okt 22, 2012 09:16

Super prispevek, pohvalno.
Koliko se porabi spreja za konzervacijo motorja.
Mene pa zanima kje se spusti voda, vse ostalo mi je jasno.
Kateri sprej je ki izpodriva vlago.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Okt 22, 2012 09:33

boni napisal/-a:Super prispevek, pohvalno.
Koliko se porabi spreja za konzervacijo motorja.
Mene pa zanima kje se spusti voda, vse ostalo mi je jasno.
Kateri sprej je ki izpodriva vlago.

Sam porabim skoraj celi sprej za konzervacijo,saj ga potem še našpricam v valje.Voda se spusti gledano na motor, smer plovbe, pri 3L motorju na levi strani.Tam imaš z vrha nekakšno črno ročko, spodaj so pripeti dve cevki, v mojem primeru modre barve (četrta slika), jih lepo snameš ter spustiš vodo ven.Sprej za zunanjo konzervacijo motorja je pa tisti na prvi sliki ki je malo rumen, žal ga nimam sedaj pri sebi, ali lahko tudi z krownom pošpricaš, pa tudi qviksilver ima nekakšnega, tako da... samo v akcijo
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Okt 22, 2012 21:45

Bližnjica tudi na to temo iz kazala o gradnji in vzdrževanju v bazi znanja.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov