Pozdravljen.
Imam eno prošnjo. V tej zimi bi si moral pripravit omarico s stikali in varovalkami, da zamenjam obstoječo. Vse je nekam čudno prepleteno pa nekaj avtomatskih varovalk ne deluje več. Vem, da se s tem ukvarjaš pa bi te prosil za nasvet kake varovalke po možnosti avtomatske naj kupim. in seveda kje? Al pa seveda kako drug nasvet če je kak tak kit že obstaja. Seveda pa finančno ugodno. časa imam na pretek tako da bi si čimveč sam napravil.
Lep večer ti želim.
Ker gre za splošno vprašanje bom odgovoril kar znotraj foruma. Za točen odgovor bi moral vsekakor več vedeti o plovilu, ker se zadeve za gumenjaka ali manjše plovilo razlikujejo od večjih plovil in namenov uporabe. Torej najprej TOČNO opiši plovilo in namen varovanja/upravljanja tokokrogov.
Pred leti sem prvo razdelilno ploščo za DC 12V, 24V narejeno s klasičnimi hišnimi varovalkami videl na Pershingu in na večini renomirani znamk plovil kot so Princess, Oyster... Kaj kmalu sem spoznal, da je to izredno kvalitetna in izjemno poceni rešitev. Ni mi bil všeč izgled varovalk, zato sem po daljšem iskanju izbral Legrandovo serijo, ki ima na vrhu okence za napisne lističe.
Katero vrednost varovalk izbrati?
Tok porabnika x2 + rezerva. Hišne varovalke so izdelane za izmenično nazivno napetost 230V, zato moramo nazivni tok katerega želimo varovati pomnožiti z 2, da dobimo potrebno varovalko, ki je izdelana za 230V. Popolnoma enako so narejene varovalke za enosmerni tok le nazivna vrednost se spremeni. Torej je razlike samo v napisu vrednosti fizično pa je popolnoma enaka.
Za navigacijske luči bo dovolj 6A, Za luči v salonu recimo 10-20A, za hladilnik min 20A, za pumpo sladke vode 25A, za bilge pumpe manjše 16A večje min 20A, za električni wc 40A (!), avtopilot min 20A, instrumenti 10A, Radar ali multifunkcijski instr.. min 20A.
Kateri tip varovalk izbrati?
Varovalke delimo na hitre (B) in počasne (C). Na plovilih z varovalkami vklapljamo porabnike in varujemo tokokroge. Zaradi precej višjih zagonskih tokov in špic ob vklopu je močno priporočljiva uporaba POČASNIH varovalk.
Za standardne varovalke obstaja tudi cel kup različnih ohišij, katera pa so močno priporočljiva še posebej za 230V napeljavo v plovilu.
Legrand varovalni elementi z okencem
Legrand varovalke na plovilu
in od blizu
originalno montiran panel na Scialinu 26 izveden z varovalkami. Uporabili so premajhno varovalko za hladilnik in kompresor je težko startal.
IN ŠE NEKAJ PRIMEROV TOVARNIŠKO IZDELANIH PANELOV
zelo neposrečen in nepraktičen panel z termičnimi varovalkami push/pull
stikala za zunanjo uporabo. Z njimi ne varujemo tokokrogov ampak le vključujemo porabnike, kateri moja biti pri roki ko upravljamo plovilo, hupa, luči, brisalci...
Razdelilni panel s klasičnimi varovalkami
izredno nekvaliteten panel, ki je samo lep za oči vendar je skrajno neuporaben saj posamezni stikalo prenese le do 6A
podobna zadeva, neprimerno za plovilo. Okvare bodo na dnevnem spisku.
veliko boljša rešitev stikala z vgrajeno termično zaščito, dobra vendar draga izbira
Odličen panel podnevi
in ponoči. Modra barva je moderna je pa izredno moteča saj modra svetloba širi zenice in tako modra osvetlitev doseže ravno nasproten učinek od željenega. Priporočljiva osvetlitev je rdeča ker ne širi zenic, ko pogledamo v njo, zato se v letalstvu za osvetlitev stikal uporablja rdečo svetlobo. V avtomobilih so prepovedali uporabo modre osvetlitve armatur - ne brez razloga.
Izredno nekvaliteten panel, kakršne so vgrajevali v Elanu ...
dokler ni Joško naredil zares kvaliteten panel z izbranimi materiali in termičnimi stikali z osvetlitvijo.
Še en primer igračke
pa še ena igračka
zelo kvaliteten panel odlična stikala s termo varovanjem. Mislim, da sem to posnel na Najadu pred leti.
škoda, ker ni osvetljeno z rdečo ali belo svetlobo
starejša Najad. Push/pull termične varovalke so zelo grde in nepraktične vendar kvalitetne.
Enostaven vendar izjemno kvaliteten panel na HR
Zelo kvaliteten panel na Contestu
Tole pa je panel na Pičuljanu 720 pred predelavo
in moj prvi prototip za Pičuljana Rab 720
LP Nikola Tesla