Joško napisal/-a:DR.E napisal/-a:Joško
Mi lahko priporočaš okvirno moč za 47 čeveljno jadrnico (3 kabine in salon)? Sam sem imel v mislih Air Tip Evo 3900.
Pri razvodu vpihanega zraka sem prišel do ideje za dovod v kopalnico, pa tega nisem zasledil v nobeni shemi, ponavadi vsi vpihavajo samo v salon in kabine.
Hvala za morebitne nasvete.
Za tvojo jadrnico pride v poštev zračni grelnik AirTop 5500, EVO, ki pomeni pojačano moč delovanja. V osnovi je grelnik skoraj enak prejšnji generaciji, spremenjeno je samo upravljalni del z elektroniko.
Pri tej dolžini barke je potrebno biti pozoren na pravilno dimenzioniranje cevne instalacije, sicer lahko kasneje med obratovanjem pride do napak in zaustavitve gretja.
Da pojasnim: količino zraka, ki jo ventilator grelnika zajame, jo mora tudi potisniti naprej po ceveh. Če se to ne zgodi, zrak ostaja v grelniku, posledično prihaja do pregrevanja in zato na izgorevalni komori temperaturni sensor javi napako in zaustavi napravo.
Funkcijo ventiliranja imajo vsi novejši tipi grelnikov in je zelo uporabna v vročih poletih mesecih.
Joško hvala, sem se tako tudi odločil. Na Webasto Slovenija so mi prišli malo nasproti s ceno in sem zadevo realiziral. Webasto 5500 EVO + MC Marine kontroler.
Za cevi so mi pa svetovali tako:
- direktna v salon fi 90mm
- na dovodu v salon Y kos 90*60*90 za nadaljevanje v premčno kabino in premčno kopalnico
- razdelitev v premčni kabini preko 60*60*60 y kosa do kopalnice
- takoj za grelcem kos 90*60*90 za dovode v zadnji kabini in kopalnico zadaj
- razdelilec 60*60*60 od prve zadnje kabine do druge in enako do kopalnice
Shema plovila: