Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Nov 09, 2012 20:35

Joško napisal/-a:
DR.E napisal/-a:Joško
Mi lahko priporočaš okvirno moč za 47 čeveljno jadrnico (3 kabine in salon)? Sam sem imel v mislih Air Tip Evo 3900.

Pri razvodu vpihanega zraka sem prišel do ideje za dovod v kopalnico, pa tega nisem zasledil v nobeni shemi, ponavadi vsi vpihavajo samo v salon in kabine.

Hvala za morebitne nasvete.

Za tvojo jadrnico pride v poštev zračni grelnik AirTop 5500, EVO, ki pomeni pojačano moč delovanja. V osnovi je grelnik skoraj enak prejšnji generaciji, spremenjeno je samo upravljalni del z elektroniko.
Pri tej dolžini barke je potrebno biti pozoren na pravilno dimenzioniranje cevne instalacije, sicer lahko kasneje med obratovanjem pride do napak in zaustavitve gretja.
Da pojasnim: količino zraka, ki jo ventilator grelnika zajame, jo mora tudi potisniti naprej po ceveh. Če se to ne zgodi, zrak ostaja v grelniku, posledično prihaja do pregrevanja in zato na izgorevalni komori temperaturni sensor javi napako in zaustavi napravo.

Funkcijo ventiliranja imajo vsi novejši tipi grelnikov in je zelo uporabna v vročih poletih mesecih.

Joško hvala, sem se tako tudi odločil. Na Webasto Slovenija so mi prišli malo nasproti s ceno in sem zadevo realiziral. Webasto 5500 EVO + MC Marine kontroler.
Za cevi so mi pa svetovali tako:
- direktna v salon fi 90mm
- na dovodu v salon Y kos 90*60*90 za nadaljevanje v premčno kabino in premčno kopalnico
- razdelitev v premčni kabini preko 60*60*60 y kosa do kopalnice
- takoj za grelcem kos 90*60*90 za dovode v zadnji kabini in kopalnico zadaj
- razdelilec 60*60*60 od prve zadnje kabine do druge in enako do kopalnice

Shema plovila:

Slika
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Pe Nov 09, 2012 21:27

--
Nazadnje spremenil EDO, dne Pe Dec 07, 2012 16:26, skupaj popravljeno 1 krat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Nov 09, 2012 22:34

V bistvu nisem imel občutka, da bi mi prodali kaj več kot potrebujem, ker sem dobil cene za 1m cevi, vmesne kose, glede grelce je pa itak paket Marine 5500, ki ima vse kar potrebuješ.
V bistvu bom videl, ko bom začel montirat... ponavadi kaj manjka.

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Pe Nov 09, 2012 23:31

Res je Edo. Pa nisi edini. Naj AL pove, kaj vse sem spremenil na njegovi barki, da mu zdaj (končno) dela. Delo "profijev" je hotel demontirat in vgraditi drugi grelnik.

Ne bom trdil, da se na Webastu ne spoznajo na ta posel. Nasprotno. Vendar pa je vsaka barka zgodba zase, sploh če je kasnejša vgradnja. Edino v tovarni, v serijski proizvodnji lahko vgradiš že predpripravljene dele.

Okvirni načrt, ki so ti ga dali na Webastu, je kar v redu. Upam da ti bo vse pasalo. Kot v vsakem poslu pa so tudi tu "cake", ki jih enostavno moraš upoštevati, da ti bo sploh dobro delovalo. Ampak za tovrstno debato se pa že plača vsaj kozarec vina (poleg šurlic) :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
al

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 10, 2012 07:57

Na Webastu so povsem korektni. Poznam direktorja Zdravka in vodjo servisa Andreja.
Preden sem spoznal Joška sem na Webastu zamenjal elektroniko (korektno), gorilec (korektno) in imel predračun za Eberšpeherja...
No, fora zakaj ni webasto delal je bila v slabi montaži, kar pomeni, da sem za elektroniko (500eur) in gorilec (ne spomnim se koliko je to stalo) vrgel denar stran.

Malo stvari pohvalim :lol: samo kako je pa Joško zrihtal webasto na barki pa bom še 100x napisal, če bo treba.

No ne vem zakaj Dr.e ne bi znal tega sam zmontirat, samo ne vem, če imajo na tistem koncu, kjer imaš barko tudi šurlice, ker to te bo prišlo več kot webasto, ko (če) Joškota spustiš na barko!Haha

Pravkar pišem tole iz tople barke (no saj zunaj ni prav hladno a webasto paše).
Aja, pa sidrna led luč tud lepo svet.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Nov 10, 2012 11:12

al napisal/-a:Pravkar pišem tole iz tople barke (no saj zunaj ni prav hladno a webasto paše).
Aja, pa sidrna led luč tud lepo svet.

Al, ne rajci! Počasi te bomo začeli sovražit, ker uživaš v Puntu!!! :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » So Nov 10, 2012 18:43

Joško napisal/-a:Res je Edo. Pa nisi edini. Naj AL pove, kaj vse sem spremenil na njegovi barki, da mu zdaj (končno) dela. Delo "profijev" je hotel demontirat in vgraditi drugi grelnik.

Ne bom trdil, da se na Webastu ne spoznajo na ta posel. Nasprotno. Vendar pa je vsaka barka zgodba zase, sploh če je kasnejša vgradnja. Edino v tovarni, v serijski proizvodnji lahko vgradiš že predpripravljene dele.

Okvirni načrt, ki so ti ga dali na Webastu, je kar v redu. Upam da ti bo vse pasalo. Kot v vsakem poslu pa so tudi tu "cake", ki jih enostavno moraš upoštevati, da ti bo sploh dobro delovalo. Ampak za tovrstno debato se pa že plača vsaj kozarec vina (poleg šurlic) :D

Ja potrudil se bom, da bo šlo skupaj, saj smo vendar monterji, pa čas bo kmalu za kaj takega.

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Nov 12, 2012 07:53

Joško ali se da iz tega kaj narediti :roll:
Slika
Slika
pa še eno vprašanje ali se na komandno ploščo priklopita dva grelca :roll:
Nazadnje spremenil pale, dne Po Nov 12, 2012 07:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Nov 12, 2012 07:56

Slike imaš pa mini, glede na joškotov avatar bo rabil okulista...

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Po Nov 12, 2012 07:59

sem takoj popravil :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 12, 2012 20:11

Po nalepki sodeč je 24 volten - če imaš ostalo na 12... ali bo to problem?

(Marchi ima za TV nek pretvornik za povišanje z 12 na do 24 V napetosti - je pa vprašanje, za kakšne moči je primeren, gospodaren... in kakšno moč porablja tole.)
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 12, 2012 21:52

Switcher za preklop iz 12 na 24V ni problem, tudi izkoristki so precej visoki, poleg tega pa Webasto porabi malo energije in tako zaradi izkoristka izgubiš le nekaj W, recimo temu 0,5A večja poraba toka na 12V... Žal ta pretvornik dela nekaj bruma oziroma elektronske motnje, vendar nič kritičnega. Meni osebno je takšna rešitev malo "na pol", vendar če dobiš poceni 24V grelec je tudi to OK...
Sem razmišljal točno o tem, poceni Webasto iz kamiona in potem tole, vendar sem se na koncu premislil in šel na standardnih 12V.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Nov 12, 2012 22:02

No takega 24 v 1,8 kw z delno pokvarjeno el,vklopi grelec,ne vbrizgne pa nafte lahko pri meni dobite za 100 e.Ima pa 1 uro rabljeno svečko.
LP IZtok
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 01, 2012 16:53

Nadaljevanje iz teme Prodam Webasto AIR TOP 2000

Pozabil sem še dodat, da potrebuješ filterček za gorivo.
Te črne cevi se dobi za Eberspracher in jih bom moral tudi jaz zopet zamenjat. AIR TOP2000 ima na izhodu z originalnim adapterjem presek cevi 80mm brez nastavka direktno na šelni pa 90mm, tako da lahko kupiš ene ali druge za glavni razvod. Nastavke in ves originalni Webasto materijal boš najceneje v SLO dobil pri Joškotu.
Slika

Takole sem si izdelal izpuh, ampak sedaj bi ga malce izboljšal.
Slika
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 01, 2012 16:55

jadralec-mihy napisal/-a:lahko ob tej temi nekaj vprašam
-kaj ta grelec vedno enako toplo piha ali se da to kaj regulirat
-in kak to deluje če priklopiš preko sobnega termostata in se to občasno vklopi in izklopi ali je to predvideno za stalno delovanje
-se da regulirat tudi moč ventilatorja
hvala za odgovore
:)

Reguliraš samo intenziteto gretja, ne temperature (malo-močno). Tega ne moreš uporabiti za termostatsko gretje prostorov. Piha seveda toliko kolikor je potrebno, da se grelna komora ob danem ognju ravno prav hladi.

al napisal/-a:A ni imel takega izpuha tudi Webasto? (zdaj je brez tega "dihalnika" in je povsem raven- s ploskvijo).

Točno takega sem si naredil, vendar bi sedaj naredil tako, da se še bolj hladi ob mestu kjer je najbližje poliestru.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov