Že v okviru mednarodne razstave Bionika (pred kakimi 10 leti v Tehničnem muzeju v Bistri) je bilo prikazanih tudi nekaj postopkov za hevristične algoritme iskanja optimumov. Ena od skupin zelo uspešnih različic je posnemala evolucijo (mutacije in rekombinacije lastnosti, podobno kot pri spolnem razmnoževanju) in iskala parametre, s katerimi bi dosegali bodisi hitrejšo konvergenco k optimumu, bodisi mehkejše spremembe ipd.
Demonstracijska naprava je prikazovala iskanje brahiohrone - krivulje, po kateri v težnostnem polju (po klancu) telo od višje do nižje točke pride v najkrajšem času. Nespremenjen postopek za brahiohorono je našel optimum za različne jakosti gravitacijskega polja (na zemeljski površini ali v orbiti, ali pa na Luni...).
Bilo pa je tudi več različic uporabe za optimiranje oblik plovil in letal, kjer doslej še niso zadovoljni z matematiko opisa mesebojnega vpliva trupa in medija, v katerem se giblje, in za take okoliščine je videti hevristični način (hevreka - našel sem, sistematičen način iskanja s poskušanjem) izrazito primeren.
Zanimivo je, da podobnih algoritmov (za optimizacijo trupov plovil) doslej nisem videl v (tistih nekaj malega) programih, ki jih za snovanje oblik plovil sedaj ponekod uporabljajo študenje dizajna plovil (recimo add-on za Rhino za te namene). Ko mi bo kdaj dolgčas, bom bolj pobrskal po tistem, kar mi je dosegljivo, da vidim ali res še ni ali samo nisem našel.
Dobre strani so bile
uporabno je tudi za okoliščine, kjer ni izračunljivih računskih rešitev ali še ni znanih modelov z izračunljivimi rešitvami
je samodejno prilagodljivo spremenjenim okoliščinam (recimo ni treba preprogramirati postopka, ki računa s tlaki v velikih globinah za prilagoditev na manjše ipd.)
šibke pa nikoli ne zadene točno optimuma, ampak se giblje (teoretično poljubno blizu) okrog njega.
Naslednjih nekaj let je v Bistri vsako leto potekala mednarodna delavnica o bioniki in njeni uporabi, in tam je bilo (spet med drugim) predstavljenih tudi nekaj nadaljnjega razvoja takih algoritmov.
Kje so danes, pa nisem uspel spremljati.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...