Marchi napisal/-a:Prestavljena temaMat2000 sprašuje herona, ki jadra po Karibih
Mat2000 napisal/-a:Heron,
Imam pa vprašanji zate. Berem blog in imaš čudovite slike.
Angleško tudi zelo dobro obvladaš. Kako dostopaš do interneta ?
Imaš kakšne plane se pribljižat Europi ?
Srečno.
Hja.
Blog piše moja draga, tako da gredo zasluge njej.
Jaz sem napisal le par prispevkov, ki so bili bolj tehnične narave.
Slike so pa treh vrst:
1) Sony DSC-T200 3.1 megapiksel. Za slikanje pod vodo imava še ohišje do 50m globine. Aparat je star 5 let in je delal v redu, dokler ni pred 2 leti padel na tla. Ker podvodno ohišje stane toliko kot aparat sva ga dala popravit.
Od takrat ni več čisto v redu. Ima težave z ostrenjem. Sliši se, kot bi se nek motorček notri vrtel, pa ne more premakniti leč do konca.
Največ slik je narejenih s tem aparatom.
2) Mini kamera Kodak PlaySport. Kupljen je bil za filme, ki pa jih praktično ne delava. Zna tudi malo fotografirati in je odporen na vodo do glogine 3m. Slabost: nima optičnega zooma, digitalni zoom pa je neuporaben, ker itak nima hude resolucije. Ima zelo širok kot snemanja, kar je včasih dobrodošlo.
3) Kakšno sliko dobiva tudi od prijateljev, ki bodisi jadrajo z nama ali pa jadrajo po Karibih s svojimi barkami. Z njihovim dovoljenjem potem take slike objaviva. Skoraj vedno je v blogu napisano, kadar gre za slike koga drugega. Dosti prijateljev ima odličnee fotoaparate (SLR, hudi objektivi...), ki pa za življenje na barki niso najbolj praktični.
Internet: Odvisno od države do države. V glavnem WiFi. Bolj, ko je odbita (neregulirana ali pa revna) država več je nezaščitenih WiFijev.
Na Francoskih otokih (dobrodošli v EU, pa Euri, pa to) praktično ni odprtih mrež.
So pa Internet lokali - oziroma bolje lokali, ki nudijo svojim gostom zastonj internet. Spiješ pijačo, dobiš geslo, pa gre.
Velikokrat namenoma sidrava pred kakim takim lokalom in odkar imava hudo anteno ponavadi loviva signal tudi na barki.
Kupila sva PicoStation HiPower, ga priključila na mali routerček, ki se mi je valjal doma in imava sedaj lokalno mrežico. Loviva WiFi postaje, ki so včasih oddaljene miljo, dve ali več.
Morjeplovec STESI mi je zrihtal PoE injector, tako da zdaj vse lepo dela na 12V.
Na Antiguirecimo veva za cel kup lokacij, kjer loviš zastonj WiFi z barke.
Je pa net tu precej počasnejši, kot doma.
Zaenkrat G3 mobilne podatkovne mreže tu še ni, kjer pa je je nesranmo draga. Pa še vsak otok je svoja država (problemi roaminga alo pa desetih SIM kartic. V Evropi sva uporabljala ta način.
Pot v Evropo pa je še pod vprašajem. Želja je, da ostaneva še eno leto in potem verjetno maja 2014 preko Atlantika spet bližje domu. Je pa odvisno od financ, možnosti ponovne zaposlitve, zdravja, .... Tako, da ne morem 100% reči kdaj se vrnem. Edino to mi je jasno, da ne bova šla skozi Panamo v Pacifik in okrog, ampak verjetno nazaj čez Atlantik.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/