Potapljanje za otroke
Moderatorji: moderator2, moderator
Tudi sam se potapljam in imam dva sinova, ki se potapljata. Najnižja spodnja starostna meja za pridobitev izpita za potapljanje je 14 let. Zakaj? Pri potapljanju mora vsak udeleženec poznati vsaj osnove fizike in fizikalnih zakonov. Te osnove dobi v šoli in na tečaju jih potem vsaj razume. Tudi sam sem vzel otroka in ga peljal gledat podmorje na rezervni regulator, vendar ne globje kot 2 m, pa že to je preveč. Če mu nebi večkrat razložil in pokazal znak, da more zrak izdihniti ko se vračava na površje, bi se slabo končalo. Ko sva se potapljala sem ga opazoval in gledal njegove reakcije. Navdušenost nad lepotami pod gladino in nepoznano okolje je zaustavila razmišljanje kaj mora storiti. Ko sem ga zunaj vprašal zakaj ni izdihnil zrak pri vračanju (ga je, ko sem ga opozoril) je rekel nevem, pa je bil star 10-12 let. Tudi ko je že naredil izpit sva delala prve potop skupaj in pri vračanju na površje sem ga držal in kontroliral njegove reakcije. Napake pri potapljanju se seštevajo.
Zato NE priporočam kakršne koli šole za otroško potapljanje. To ni igranje. Za igranje so peskovniki, ampak ne tisti pod vodo. Pri tečajnikih, ki so naredili vikend šolo potapljanja (beri turistično) je znaje enako nič. Potapljanje je resna zadeva in tu ni heca. Še prehitro lahko gre kaj narobe.
LP
Zato NE priporočam kakršne koli šole za otroško potapljanje. To ni igranje. Za igranje so peskovniki, ampak ne tisti pod vodo. Pri tečajnikih, ki so naredili vikend šolo potapljanja (beri turistično) je znaje enako nič. Potapljanje je resna zadeva in tu ni heca. Še prehitro lahko gre kaj narobe.
LP
še mal pa bo.... 
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Jaz igranje jemljem skrajno resno - čeprav če le mogoče nič zateženo.
Tako se skušam zavedati vseh predvidljivih tveganj in jih minimizirati (spraviti škodo, bolečino, trpljenje... na najmanjšo mero, ki še omogoča izkušnjo, ki je potrebna).
Igra poteka vedno - če so le otroci zdravi - če so pod nadzorom in usmerjani ali ne. Otrok se (na srečo) ne da po želji vklopiti in izklopiti, da se jih pa usmerjati - po možnosti v kaj zanimivega, kar njim in skupnosti koristi.
Je pa tudi peskovnik - če so v njem okužene igle - lahko smrtno nevarna reč. Ampak življenje samo je itak smrtno nevarno - to smo že nekje napisali.
Kar zadeva tečaj potapljanja za premajhne otroke - tudi po mojem ne.
Kar zadeva igre, pri katerih se tudi potopijo - na pol metra, meter... kolikor je tisti posameznik kos - da, lahko tudi v tečajih (seveda dobrih), kadar starši ne znajo ali ne morejo.
Jaz se še spomnim, kje in kdaj sem se kot otrok česa od tega naučil - in tudi nevarnosti, ki sem jih bodisi preživel, bodisi se jim izognil. Ko bi se tega ne bil naučil, ne bi bil več živ.
Tako se skušam zavedati vseh predvidljivih tveganj in jih minimizirati (spraviti škodo, bolečino, trpljenje... na najmanjšo mero, ki še omogoča izkušnjo, ki je potrebna).
Igra poteka vedno - če so le otroci zdravi - če so pod nadzorom in usmerjani ali ne. Otrok se (na srečo) ne da po želji vklopiti in izklopiti, da se jih pa usmerjati - po možnosti v kaj zanimivega, kar njim in skupnosti koristi.
Je pa tudi peskovnik - če so v njem okužene igle - lahko smrtno nevarna reč. Ampak življenje samo je itak smrtno nevarno - to smo že nekje napisali.
Kar zadeva tečaj potapljanja za premajhne otroke - tudi po mojem ne.
Kar zadeva igre, pri katerih se tudi potopijo - na pol metra, meter... kolikor je tisti posameznik kos - da, lahko tudi v tečajih (seveda dobrih), kadar starši ne znajo ali ne morejo.
Jaz se še spomnim, kje in kdaj sem se kot otrok česa od tega naučil - in tudi nevarnosti, ki sem jih bodisi preživel, bodisi se jim izognil. Ko bi se tega ne bil naučil, ne bi bil več živ.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
evovii napisal/-a:Fantje v kolikor se bodo otroci potapljali jih dajte v potapljaški tečaj. Pa tudi če se bodo na začetku potapljali samo na dah. Jaz sem si kot mulc skoraj zajebal uho ker sem mal pretiraval in nisem znal dobro izenačevat pritiska. Pač smo mulci tekmovali, kdo gre globje pa sem mal preteral... Pol sem pa imel eno leto tako pizdarijo z ušesom, da tega nobenmu ne prvoščim... Zdaj je hvala bogu vse OK... samo v opozorilo![]()
tudi jaz se tega bojim, ker ne morem biti vedno zraven in nadzorovati potopa, potapljanja pa mu tudi ne morem prepovedati. mularija gre pač nabirati školjke in se niti ne zaveda globine.
gre pa naš tamali pri 6 letih na +6m globine.
-
Tauchmeister
- Poddesetnik
Pozdravljeni!
Uf, nisem pričakoval takega navala, pa obtožb o reklami in podobno, bilo je samo vprašanje. Seveda, nick je svež, ker me prej tale forum ni zanimal, Tauchmeister pa zato, ker me zanima potapljanje. Se opravičujem, če sem prekršil kakšen Morjeplovski kodeks obnašanja. Sem malo pogooglal in danes vem, da ni SSI edina šola, ki to dela. Sploh v tujini je tega kolikor hočete, na YouTubeu so filmčki in mi doma smo čisto navdušeni! Žal pa v Sloveniji vlada paranoja in predvsem to, da vsi vse vemo in smo najbolj pametni.
Tudi o nevarnostih sem se malo pozanimal, pa se mi ne zdi tako grozno. Mimogrede, oprema je res prilagojena, sem vprašal na Hudi ribi, pa nekateri od vas ste tudi klicali, češ, kakšno (prozorno) reklamo da si delajo po forumih. Ne morem verjet, eno vprašanje, pa taka štala...
Če bo še kdo kam klical, tudi PADI ima take tečaje, le pri nas jih nihče ne organizira, Atlantis ima Bubblemakerje, pa Aquamania, pa še kakšen bi se našel. Toliko o reklami.
Sicer sem upal, da ima kdo kakšno izkušnjo s tovrstnimi tečaji, ampak tudi s temi odgovori si bom do neke mere pomagal. Hvala vsem!
LP Tauchmeister
Uf, nisem pričakoval takega navala, pa obtožb o reklami in podobno, bilo je samo vprašanje. Seveda, nick je svež, ker me prej tale forum ni zanimal, Tauchmeister pa zato, ker me zanima potapljanje. Se opravičujem, če sem prekršil kakšen Morjeplovski kodeks obnašanja. Sem malo pogooglal in danes vem, da ni SSI edina šola, ki to dela. Sploh v tujini je tega kolikor hočete, na YouTubeu so filmčki in mi doma smo čisto navdušeni! Žal pa v Sloveniji vlada paranoja in predvsem to, da vsi vse vemo in smo najbolj pametni.
Tudi o nevarnostih sem se malo pozanimal, pa se mi ne zdi tako grozno. Mimogrede, oprema je res prilagojena, sem vprašal na Hudi ribi, pa nekateri od vas ste tudi klicali, češ, kakšno (prozorno) reklamo da si delajo po forumih. Ne morem verjet, eno vprašanje, pa taka štala...
Če bo še kdo kam klical, tudi PADI ima take tečaje, le pri nas jih nihče ne organizira, Atlantis ima Bubblemakerje, pa Aquamania, pa še kakšen bi se našel. Toliko o reklami.
Sicer sem upal, da ima kdo kakšno izkušnjo s tovrstnimi tečaji, ampak tudi s temi odgovori si bom do neke mere pomagal. Hvala vsem!
LP Tauchmeister
Vsaka potapljaska sola ima svoj nacin izobrazevanja in svojo filozofijo. Predvsem novejsepa v prvem planu tudi profit. Sam sem delal tecaje pri dveh razlicnih in nobena od njih ni izobrazevala instant potapljanja. Tukaj imas se krovno organizacijo. Potalljaska zveza Slovenije , kjer imas sekcijo za izobrazevanje pa se tam povprasaj za mnenje. Nenazadnje se podobne tecaje organizira tudj za osebe s posebnimi potrebami, ampak tam je vse skupaj precej prilagojeno. Take oblike v bazenih z globino 1,3 m so seveda sprejemljive. Prav tako seznanjanje z osnovami snorkljanja. V morje pa vsaj jaz svojega otroka pri teh letih ne bi peljal z avtonomno opremo. Drugo je samo maska in plavuti. Vazno je da uzivajo in vzljubijo vodo, morje in podvodni svet.
Tema spada pod rubriko, potapljanje in ne pod vse kar ne spada nikamor.
1. Šole potapljanja so zelo različne po programih po ceni in kvaliteti, kot je povedal že matjaz 007
2.Posebni tečaji (predstavitve potapljanja z avtonomno opremo)za otroke v plitkih bazenih z balonom, pa so po mojem osebnem mnenju bedarija in puljenje denarja od naivnih staršev.
3.Vsak otrok ima pred rojstvom v srčnem pretinu, to je med dvema preddvoroma majhno odprtino z pokrovom, ki omogoča obvod krvi pred rojstvom tako da se plini izmenjujejo v materinih pljučih.
4. Ob rojstvu, ko otrok zadiha naraste pritisk v levem preddvoru in ( pokrov odprtinice se zapre) s časom se trdno zaraste pri 70do 90 % pri ostalih pa deluje kot zaklopka in se pod povišanem pritiskom lahko odpre.Ob odprtju pa prihaja do uhajanja venozne krvi in tudi mikro mehurčkov dušika v levi preddvor in v levi prekat, ki preko aorte potisne kri z mehurčki dušika v možgane
4.Verjetno tega na tečajih za otroke pod 14 letom starosti ne povedo
LP Maus
1. Šole potapljanja so zelo različne po programih po ceni in kvaliteti, kot je povedal že matjaz 007
2.Posebni tečaji (predstavitve potapljanja z avtonomno opremo)za otroke v plitkih bazenih z balonom, pa so po mojem osebnem mnenju bedarija in puljenje denarja od naivnih staršev.
3.Vsak otrok ima pred rojstvom v srčnem pretinu, to je med dvema preddvoroma majhno odprtino z pokrovom, ki omogoča obvod krvi pred rojstvom tako da se plini izmenjujejo v materinih pljučih.
4. Ob rojstvu, ko otrok zadiha naraste pritisk v levem preddvoru in ( pokrov odprtinice se zapre) s časom se trdno zaraste pri 70do 90 % pri ostalih pa deluje kot zaklopka in se pod povišanem pritiskom lahko odpre.Ob odprtju pa prihaja do uhajanja venozne krvi in tudi mikro mehurčkov dušika v levi preddvor in v levi prekat, ki preko aorte potisne kri z mehurčki dušika v možgane
4.Verjetno tega na tečajih za otroke pod 14 letom starosti ne povedo
LP Maus
-
Tauchmeister
- Poddesetnik
Ja, bedarija in naivni starši? Zakaj bedarija in zakaj naivni? Otrok komaj čaka, se veseli, na morju je ves čas pod gladino (z dihalko)... A lunapark je pa ok, pa debilne risanke v nedeljo zjutraj? Eni vozijo (vozite) otroke s šestimi leti na golf, eni pri sedmih delajo salte na gimnastiki, drugi bi se pri osmih radi pa potapljali. Kdo je tu bedast in kdo naiven in predvsem zakaj?
Za odprto ovalno okno je pa tako, da se pri nekaterih ne zapre vse življenje, menda je takih (ali pa nas je) kar 30%, ampak če ne greš na specialni pregled ali pa te kaj resno ne useka po srcu, niti ne veš, ker samo po sebi ni označeno za bolezensko stanje. Odprto ovalno okno je pač problem, ki ga ponavadi ne poznaš, ampak glede na to, da se otroci z nekaj vaje izenačevanja na morju brez težav potopijo do 2 ali 3 metrov, bazen ima pa 1,35 metra, se mi zdi tveganje na morju zgolj z dihalko še precej večje. Problem odprtega ovalnega okna se lahko pojavi pri športnih naporih, ki niso nujni le za potapljanje, pa tudi pri napenjanju pri odvajanju blata, pri kihanju, kašljanju itd. Sem pa na netu prebral članek o potopu na 52 m, pa o direktorju, ki je dobil kesonsko bolezen in tu je omenjeno to ovalno okno kot povečan faktor tveganja.
LP Tauchmeister
Za odprto ovalno okno je pa tako, da se pri nekaterih ne zapre vse življenje, menda je takih (ali pa nas je) kar 30%, ampak če ne greš na specialni pregled ali pa te kaj resno ne useka po srcu, niti ne veš, ker samo po sebi ni označeno za bolezensko stanje. Odprto ovalno okno je pač problem, ki ga ponavadi ne poznaš, ampak glede na to, da se otroci z nekaj vaje izenačevanja na morju brez težav potopijo do 2 ali 3 metrov, bazen ima pa 1,35 metra, se mi zdi tveganje na morju zgolj z dihalko še precej večje. Problem odprtega ovalnega okna se lahko pojavi pri športnih naporih, ki niso nujni le za potapljanje, pa tudi pri napenjanju pri odvajanju blata, pri kihanju, kašljanju itd. Sem pa na netu prebral članek o potopu na 52 m, pa o direktorju, ki je dobil kesonsko bolezen in tu je omenjeno to ovalno okno kot povečan faktor tveganja.
LP Tauchmeister
Da malo obnovimo fiziologijo cloveka. Problem ovalnega okna pri potapljanju je v tem, ker kri obogatena z mikromehurcki lahko zaobide "pljucni del" krvnega obtoka, kjer se izmenjujejo plini. V vecini primerov ne bo tezav, ce si ga pa kje polomil ali pa ce slucajno kje ostane kaksen mehurcek se lahko zgodi ni pa nujno da se bo, da zamasi kaksno manjso zilo. Ker pa gre kri iz srca po aorti v mozgane lahko pride po domace povedano dokapi. Pri drugih sportih to ni tako nevarno, ker je tisti del krvi samo slabse oksigeniran. Tezave so po operacijah in pri tistih z motnjami strjevanja krvi. Ce iz desnega prekata zaide mehurcek ali strdek v pljuca pride do pljucne embolije a clovek vecinoma prezivi. Ce ta strdek zaobide pljuca (odprt foramen ovale-ovalno okence) pa so naslednja destinacija mozgani, posledicno kap.
Tauchmeister napisal/-a:Ja, bedarija in naivni starši? Zakaj bedarija in zakaj naivni? Otrok komaj čaka, se veseli, na morju je ves čas pod gladino (z dihalko)... A lunapark je pa ok, pa debilne risanke v nedeljo zjutraj? Eni vozijo (vozite) otroke s šestimi leti na golf, eni pri sedmih delajo salte na gimnastiki, drugi bi se pri osmih radi pa potapljali. Kdo je tu bedast in kdo naiven in predvsem zakaj?
LP Tauchmeister
Da je to bedarija je moje osebno mnenje! Z učenjem potapljanja se ukvarjam 35 let in verjemi imam nekaj izkušenj.
Prav imaš otroci naj šnorklajo in se potapljajo na dah.
Potapljanje na dah lahko postane nevarno šele tedaj, ko se ga naučimo .
Tauchmeister, s tvojim odgovorom si postal smešen... Najprej sprašuješ neko osnovno vprašanje, zraven dodaš link na eno od šol, torej reklama...
Na to so spomnili nekateri, ki se jim je zdelo tvoje vprašanje samo navadna reklama...
In ko smo že mislili, da temu mogoče le ni tako, si odgovoril ZELO strokovno in očitno hudimano dobro veš kaj je potapljanje! Tudi tvoj vzdevek veliko pove...
Bom naredil malo cenzure na tvojem prvem postu!
Na to so spomnili nekateri, ki se jim je zdelo tvoje vprašanje samo navadna reklama...
In ko smo že mislili, da temu mogoče le ni tako, si odgovoril ZELO strokovno in očitno hudimano dobro veš kaj je potapljanje! Tudi tvoj vzdevek veliko pove...
Bom naredil malo cenzure na tvojem prvem postu!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tauchmeister napisal/-a:Ja, bedarija in naivni starši? Zakaj bedarija in zakaj naivni? Otrok komaj čaka, se veseli, na morju je ves čas pod gladino (z dihalko)... A lunapark je pa ok, pa debilne risanke v nedeljo zjutraj? Eni vozijo (vozite) otroke s šestimi leti na golf, eni pri sedmih delajo salte na gimnastiki, drugi bi se pri osmih radi pa potapljali. Kdo je tu bedast in kdo naiven in predvsem zakaj?
...
LP Tauchmeister
Če je nekaj slabo, je to izgovor, da uvedemo še druge take
- A če so risanke debilne, je treba uvesti druge podobno slabo premišljene reči?
Otrok, ki pri šestih letih igra golf, je v veliko manjši meri v nevarnosti, da se bo pri tem poškodoval, preden njegov skrbnik opazi nevarnost, kot pri potopu z avtonomno opremo.
Do salt pri gimnastiki prideš postopno - in tam se ne zgodi, da bi te nekdo sedemletnika vrgel v salto, kot ti nekdo tu namesti opremo, ki je ne razumeš - ne zato, ker nisi sposoben razumeti, ampak zato, ker tega na primeren način ni nihče poskusil razložiti.
In utemeljeno domnevam, da pri demo plavanjih z avtonomno opremo, kakršna domnevam, da si imel v mislih tega ne razložijo.
Napačno narejene demo dejavnosti...
- Pred leti so me povabili, da sem spremljal avtobus osnovnošolcev v tehnični muzej v Muenchen.
Glede na to, da sem sem se sam kot mlad pod dobrim vodstvom v podobnih okoliščinah zelo veliko naučil z zelo malo truda, sem zadevo resno vzel in se tudi pripravil.
Izid je bil, da nihče od otrok med vsem obiskom ni postavil enega samega vprašanja - ne kako dela, ne kako so to naredili - nič. Pa smo šli skozi 'rudnik', med letali in raketami, ni da ni bilo... Edino mesto, kjer se je moja skupina ustavila, je bila modelna tovarna opeke, ki je res delala opeko, ampak tudi tu ni bilo nobenega vprašanja, zanimivo je bil le to, da je migalo.
Ko smo se vračali, sem v avtobusu povprašal, kaj jih je zanimalo, pa so povedali, da so že bili v muzeju s starši. Ko sem spraševal dalje, so povedali, da so s starši samo preleteli skozi muzej, ker so starši rekli, da bodo šli itak tja še s šolo. In otročad se je naučila, da se skozi muzej pač dirja, kot so s starši.
Tak je lahko tudi učinek slabega - samo zabavnega - 'seznanjanja' s potapljanjem z avtonomno opremo - da se nauči, da je to nekaj, česar ni treba jemati resno.
Jok, odpade
Če pa imaš v mislih resen tečaj, pa zapiši, kako bi predšolskim otrokom, ki še niso imeli nauka o človeku (ali kako se temu reče) in osnov fizke razložil stisnjen zrak, kompresijo, dekompresijo, izenačevanje tlaka... tako, da ti ne bodo ušli, preden pridejo do vode. To se sicer da, ampak ne z vsakim otrokom in niti slučajno z vsakim učiteljem.
Correct me if I am wrong, please.
-
Tauchmeister
- Poddesetnik
Dragi Admin, spet narobe, ni bila reklama. Se zelo zelo dobro poznava in če bi želel imet reklamo za svojo dejavnost (mimogrede, delam v navtiki in ne v potapljanju), bi se direkt obrnil nate, pa bi stvar zrihtala tik tak, z banerji in vso ostalo kramo, ki spada zraven! Na tvoj forum sem se spomnil, ker je gor veliko ljudi in pač povprašal. Prej se nisem logiral, ker nisem čutil potrebe, zato prijava sovpada s prvo objavo. A drugi so se najprej logirali in se prvič oglasili šele po dveh letih? Zato ni nobene zamere glede cenzure, zbrisani potapljaški klub ni moj in se eno figo sekiram. Morda se ti javim na alegrisov mail, samo vizitko nekje zbrskam...
V potapljanju nisem noben strokovnjak, se ne potapljam, znam pa uporabljat splet. Vtipkaš "odprto ovalno okno", prebereš par strani in dokumentov (vse skupaj vzame pol ure) in se malo izobraziš. Saj veš, smo le na strojno skoraj skupaj (dve leti narazen) hodili, a ne... Menda bom / bova znala teh nekaj podatkov poiskat, kajne?
Ja, za nick sem že povedal, potapljanje me matra in če so na tej strani že sami znalci in po činih admirali, kapitani itd, sem pa še jaz "meister"
Mi je pa kar malo hudo, da je takole odlično zastavljen forum poln ljudi, ki ne znajo svojih mnenj pametno argumentirati, ki se spustijo na osebno raven in predvsem obsojajo, četudi nimajo kaj dosti pojma. Razumem, da so (ste) občutljivi na reklamo, ampak iskreno, ne gre za reklamo, želel sem le, če kdo to šolo pač pozna, njegovo mnenje. Razumem tudi tiste, ki si vztrajno ne dajo dopovedati, da sem spraševal za potapljanje v bazenu, globokem slab meter in pol, kjer dekompresija in ostale stvari, ki se jih je treba naučiti pri odraslem tečaju (tudi to sem izvedel v nekaterih šolah in na spletu) še ne pridejo v poštev. Pa še to, tudi otroku lahko na poljuden način razložiš mnogo reči. Za, na primer gregatna stanja, je dovolj kos ledu in lonec na štedilniku. Moj 5 let star sin vse odlično razume in zna povedati s svojimi besedami tudi v obratni smeri, kako to poteka, s temperaturami vred. Toliko o tem, koliko 8 letniki razumejo. Starši ne znamo, ne otroci...
Morda bi kazalo pogledati še kakšno stran na spletu o potapljanju, preden "Potapljač" napiše, da svojega mulca vleče 2 m globoko na rezervni regulator in obenem drugim soli pamet o odgovornosti, da o postih o navtiki niti ne govorim. Pri nekaterih, ki sem jih v tem času prebral, sem se prav zabaval, kakšne kvasijo nekateri eminentni člani Morjeplovca (vsaj po činih eminentni).
Kakorkoli, moje preprosto vprašanje je postalo neka brezvezna žolčna debata s prepucavanjem, kdo bo bolj goreče zagovarjal svoje (bolj ali manj pravilno) mnenje oziroma prepričanje. Nima smisla. Zato se vam opravičujem za vznemirjanje, ki sem ga s svojim postom povzročil in vam želim še veliko užitkov v navtiki in vaših ostalih dejavnostih!
Pa brez zamere...
LP,
Potapljaški mojster
V potapljanju nisem noben strokovnjak, se ne potapljam, znam pa uporabljat splet. Vtipkaš "odprto ovalno okno", prebereš par strani in dokumentov (vse skupaj vzame pol ure) in se malo izobraziš. Saj veš, smo le na strojno skoraj skupaj (dve leti narazen) hodili, a ne... Menda bom / bova znala teh nekaj podatkov poiskat, kajne?
Ja, za nick sem že povedal, potapljanje me matra in če so na tej strani že sami znalci in po činih admirali, kapitani itd, sem pa še jaz "meister"
Mi je pa kar malo hudo, da je takole odlično zastavljen forum poln ljudi, ki ne znajo svojih mnenj pametno argumentirati, ki se spustijo na osebno raven in predvsem obsojajo, četudi nimajo kaj dosti pojma. Razumem, da so (ste) občutljivi na reklamo, ampak iskreno, ne gre za reklamo, želel sem le, če kdo to šolo pač pozna, njegovo mnenje. Razumem tudi tiste, ki si vztrajno ne dajo dopovedati, da sem spraševal za potapljanje v bazenu, globokem slab meter in pol, kjer dekompresija in ostale stvari, ki se jih je treba naučiti pri odraslem tečaju (tudi to sem izvedel v nekaterih šolah in na spletu) še ne pridejo v poštev. Pa še to, tudi otroku lahko na poljuden način razložiš mnogo reči. Za, na primer gregatna stanja, je dovolj kos ledu in lonec na štedilniku. Moj 5 let star sin vse odlično razume in zna povedati s svojimi besedami tudi v obratni smeri, kako to poteka, s temperaturami vred. Toliko o tem, koliko 8 letniki razumejo. Starši ne znamo, ne otroci...
Morda bi kazalo pogledati še kakšno stran na spletu o potapljanju, preden "Potapljač" napiše, da svojega mulca vleče 2 m globoko na rezervni regulator in obenem drugim soli pamet o odgovornosti, da o postih o navtiki niti ne govorim. Pri nekaterih, ki sem jih v tem času prebral, sem se prav zabaval, kakšne kvasijo nekateri eminentni člani Morjeplovca (vsaj po činih eminentni).
Kakorkoli, moje preprosto vprašanje je postalo neka brezvezna žolčna debata s prepucavanjem, kdo bo bolj goreče zagovarjal svoje (bolj ali manj pravilno) mnenje oziroma prepričanje. Nima smisla. Zato se vam opravičujem za vznemirjanje, ki sem ga s svojim postom povzročil in vam želim še veliko užitkov v navtiki in vaših ostalih dejavnostih!
Pa brez zamere...
LP,
Potapljaški mojster
Kdo je na strani
Po forumu brska: Aky in 1 gost