Vetus Bullflex

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

Vetus Bullflex

OdgovorNapisal/-a seleven » Ne Avg 03, 2008 17:49

Prosim za pomoč. Ali ima kdo informacijo, koliko je življenska doba Vetusovega Bullflex povezovalnega dela med motorjem in osovino? Pri dodajanju plina mi motor čudno potresava in osovina oddaja čudne zvoke. Ko pa ima jadrnica neko hitrost pa teh vibracij in zvokov pri dodajanju plina ni opaziti. Sumim na izrabljen povezovalni člen (Bullflex). Gre za jadrnico z direktnim pogonom in 15 KM Yanmar.
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Avg 04, 2008 13:51

Pozdravljen
Si mogoče pogledal kakšen je propeler? Jaz sem imel podobno pa je bil propeler zvit da joj :oops: ko sem ga dal poravnat je bilo veliko boljše sam še zmeraj ne brezhibno bo pač počakalo do naslednjega dviga barke :) .
LP Marjan
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Avg 04, 2008 14:05

Tako je, preveri vijak! Pri nas je bil problem rešen z menjavo vijaka, ni bil ravno zvit je pa šla k hudiču guma ki je zvulkanizirana v ohišje vijaka. Sedaj je plovba čisto mirna ;)
LP, Uroš.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Avg 04, 2008 15:11

Ta moj vijak (propeler) nima v sebi nobene vulkanizirane gume. Kar se pa centriranja tiče pa ne morem dati roke v ogenj, da je centriran v nulo. Moti me le to, da se vibracije pojavijo le pri začetni obremenitvi motorja. Če bi bil propeler necentriran, bi vibriral le v določenem območju vrtljajev, in to najbrž ni pri speljevanju "z mesta".
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Avg 04, 2008 18:33

Seleven motiš se. Guma pri avtu, ko speljuješ in po tem na niskih obratih veliko bolj trese, kot pa pri visokih, oz. pri večji hitrosti.
Sem pa letos gledal na morju vse rdeče jadrnice, pa žal na nobeni ni pisalo seleven. So pa vse rdeče izredno izstopale in so čudovite.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Avg 04, 2008 18:50

OK Me boste prepričali da dam jeseni pregledat propeler ali je z njim vse ok. Sedaj je montiran 2 kraki. Ali bi bilo za razmislit o trokrakem? Prosim za nasvet kdo centrira propelerje.

Seleven je pa ponavadi največ okoli Raba...
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Avg 04, 2008 19:00

Verjetno poznaš Rab, ker grem po 15. avgustu na 10 dnevni dopust in planiram 3-4 dni Raba, te bom prosil za nasvete in solucije.
LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Po Avg 04, 2008 20:04

Pozdravljen
Pri meni so se vibracije pojavile od začetka pri speljevanju v višjih obratih so bile očutno manjše, zdajle sem se pa pogovarjal z kolegom ki dela na vibracija pump pri nas in mi je rekel da za ostanek vibracij je menda kriv izrablen gumi spoj med menjalnikom in motorjem imam namreč prastar volvo ki ima gumi zvezdo. Za centriranje se pa obrni na firmo Propelo v Reki men so propeler zrihtal u nulo za smešnih 200 kn :D no brez računa :D pred tem mi je barka šla maksimum 5 vozlov po centriranju pa mal so ga nategnl pa 6,3 :D Za telefonsko pa morm doma pogledat sam je firma tud na internetu.
LP pa upam da boš kej zrihtu Marjan
(Bojan ma mojo telefonsko)
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Nov 24, 2008 22:07

Po dolgem času se ponovno oglašam. Z vami bi rad podelil mojo ugotovitev oz. verjeten problem glede vibracij motorja. Težava je bila sicer zelo dobro skrita, vendar najdena zgolj po naključju. Za vse, ki jih mučijo vibracije motorja iz nepojasnjenih razlogov naj najprej preverijo nosilce motorja. Mogoče se najde kaj takega, kot je na spodnjih slikah. Odločil sem se za menjavo vseh štirih nosilcev. O rezultatu javim na teh straneh.

Slika
Slika
Slika
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov