Podaljšanje sidrne verige - inox Vs cinkana

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Feb 11, 2013 23:19

Še en namig: Italijani velikokrat pošiljajo robo preko dostavnih služb TNT ali Bartolini. Če naročate pošiljko v Ljubljano je ponavadi bistveno dražje kot, če prevzamete npr. v Bartolini skladišču v Trstu.
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Po Feb 11, 2013 23:41

Hvala Grega295, yep razlike znajo bit' kar velike. Smo že ugotovili. Ampak se hitro pozabi na to možnost, še posebej, ko ti voda v grlo teče in ne veš, kje se te glava drži. Se sreča, da je do poletja še kar nekaj mesecev in se zadeve lahko lotimo "lagano i sportski", kot se morjeplovcem pritiče. :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Feb 11, 2013 23:45

od kapitana žena napisal/-a:Nikola Tesla, prosim, če lahko info o 10mm inox deliš tudi z nami. Resno razmišljava o podaljšavi verige. Od viška ne boli glava :wink: Če je cena O.K., si lahko stroške pošiljanja tudi razdelimo, anede. Razen, če je ne vzameš 100m kar sam. Za naju bi bilo 20-25m čisto zadosti.

To bi bilo super, ker jaz bi potreboval prav tam okoli 70m.
Hvala Grega imaš prav Bartolini je najcenejši prav v Trstu. Včasih so nam pošiljali robo na Škofije tam kjer ima sedaj Unimar skladišče in je bilo najceneje.
LP NT
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » To Feb 12, 2013 00:00

Prima NT, čakam info. Hvala :!:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 27, 2013 14:06

Danes dobim odgovor.
OKŽ ali že veš točno dimenzijo člena?
LP NT
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Feb 27, 2013 14:29

Živjo Nikola Tesla, člen je "klasika:
D= 10
P= 28
W= 34

Me je na Posidonijini strani malo zmedla veriga, ki je imela pitch 30. Po kontroli na barki dileme ni več 8).
LP okž :lol: :lol: :lol:
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Mar 09, 2013 08:08

Nikjer še nisem uspel zaslediti, koliko močna mora biti veriga, da še zdrži vse sunke vetra na sidru, tudi v nevihti. Ali je razmerje 1:3 v redu(veriga BLL 3T - teža čolna 9T),ali mora biti to razmerje 1:2 ali še močnejše? Kako imate to rešeno pri sebi? Obstajajo kakšni izračuni? Glede na neizkušnje, tudi pri izbiri slabega sidrišča?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Mar 17, 2013 07:02

Obstaja kup
    tabel (recimo izdelovalcev sider),
    priporočil (recimo gradiva za pripravo na izpite),
    praks (Dashew za svoje barke vzame tip sidra, ki se mu je na nekaj 10 000 nm s tisto barko najbolje obneslo in to za velikost ali dve težje od tistega, kar priporoča izdelovalec),
    zgodb (o tem, koliko kdaj vseeno ni bilo dovolj).

Viri, kamor so povezave, so večinoma v Angleščini...
Vzorec tabel izdelovalca sidra
    Izbira ustreznega sidra Rocna in ustrezne verige - od povezave na tabelo do razlogov za priporočene dimezije.
    Več o verigah in njih lastnostih, tudi pri Rocna; vse - od mesta pritrditve verige, vitla, verige, spojke med sidrom in verigo - in sidra - mora biti sposobno zdržati obremenitev, sicer pač odpove najšibkejši člen; ta tabela je za hitrost vetra do 50 vozlov (nek drug seznam je bil za do 30 vozlov vetra - torej za vsak seznam to preveriti).
Priporočila
    Izbira optimalne povezave s sidrom (Tuning Anchor Rode).

Tu Alain Fraysse našteje in oriše

sile, ki delujejo na zasidrano plovilo;

dejavnike, ki vplivajo na silo, ki jo lahko prenese določena vrsta, velikost in masa sidra (odvisno tudi od podlage...);

statične in dinamične sile v povezavi med plovilom in sidrom za istovrstno (samo vrv, samo veriga) ali sestavljeno (sidro, veriga, vrv...) povezavo;

ostalo opremo (spona med verigo in sidrom, vitel; piše, da morabiti ležišče sidra - tkim. vaga ali podobno - načrtovano zdržati dvakratno silo, kot jo pričakujemo v vrvi ali verigi;

Tu je pa povezava na njegovo preglednico s formulami za preračun za dimenzije .

Aha, Avstralec Peter Smith, ki je najprej zase zasnoval sidro, ki se zdaj imenuje Rocna, je tudi uporabil prispevek na zgornji povezavi za temelj svojemu, v katerem med drugim pokaže, da tako napeta veriga nima dovolj povesa, ds bi blažila sunke na sidro in mesto pritrditve na barki (klik na sliko).
    Slika
    Ampak tam prikazanega ne bom skušal tu povzemati.

Praksa
    Praksa pokaže, koliko je kak izdelovalec realističen pri priporočilih za svoja sidra, pa tudi ali ima posamezno plovilo ali njeov uporabnik kakšne posebne zahteve.

Steve Dashew za svoje FPB izbira težja sidra namesto priporočenih, recimo 110 kg sidro Rocna, kjer je priporočilo izdelovalca 75kg, ampak razlog je, da često sidra na mestih, kjer ni veliko prostora in je torej dolžina povezave barke s sidrom (spuščene verige) tudi samo 2x globina in ne običajno priporočenih 3-5x globina; za te okoliščine tako sidro ni predimenzionirano.

Zgodbe

Edit: slika na povezavi je izginila, našel veljavno lokacijo; boljša ureditev, nekaj poudarkov

Gradivo v zvezi s sidranjem - delno lahko tudi kopija tegale - in še kaj je zdaj neposredno v v razdelku Sidranje v Bazi znanja.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Apr 20, 2015 17:58, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Ne Mar 17, 2013 09:39

Hvala MT za tvoj trud. Bom preštudiral.
primusr
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a primusr » Če Mar 28, 2013 20:10

Če se ne motim sem včeraj videl v Kamm-u v Ljubljani ceno za 8mm Inox verigo 6,8€,verjetnpo je čang šlang...
Ker smo pa že ravno v temi veriga , bi pa povrašal koliko metrov mi priporočate za 7 metrski gliser, ki ne bo ravno plul do Grčije, pa ne tisto metražo dolžina plovila X 3 , ampak po izkušnjah...
LpP
Fiat Justitia ... Some day....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Mar 28, 2013 20:40

Veriga ali kombinacija z vrvjo naj bo dolga toliko, kolikor imaš velik prostor za shranjevanje. Tam nekje 30m vsega skupaj ti bo prav prišlo, če pa imaš prostor, pa še kakšen meter več. Na jadrnici 7m, 3t, sem imel 15m verige in 15 vrvi, sidro cca 12-15kg. Sidranje na cca 5-7m. Nikoli težav!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Mar 28, 2013 21:27

V glavnem je pravilo,da sidramo tako, da polagamo v morje ketno v dolžini ..globina krat 3 za dnevno in globina krat 5 za sidranje preko noči...Pa sam vidiš kolko ketne ali cime rabiš.
LP Iztok
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Sr Apr 03, 2013 13:23

Če se ne motim sem včeraj videl v Kamm-u v Ljubljani ceno za 8mm Inox verigo 6,8€,verjetnpo je čang šlang...

Huda zmota Primusr! Včeraj sem "letela" v Kamm pogledat za verige. Ni vrag, da ne bi tudi 10mm imeli za prijazno ceno.
Cena vroče pocinkane verige bi še mogoče padla "not", inox 10mm je pa skoraj 39€/m.
Tudi Posidonia nama je poslala podobne cene, brez info o ceni prevoza, brez sconta, brez končne cene z davkom, ki bi najbrž prišla tam nekje kot Kammova.
Nikola Tesla, kaj so pa tebi odgovorili?
A ja, pri Kammu so me previdno vprašali, če je bila info o ceni 6,8€/m-inox objavljena na 1. aprila dan. :oops:
MicTic
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Apr 11, 2013 12:43

Ko sem kupil barko sem dobil z njo 50 inox verige. Ker pa sem rabil daljšo (80-100m), ker sem začel potovati po Ionskem in Egejskem morju, kjer so globine sidrišč veliko večje kot v Jadranu, me je nekdo vrgel na finto in dejal, da povezovalni člen dveh verig ni dovolj varen in mi je tako 40m Inox zamenjal za 100 m pocinkane. JAZ IDIOT pa padel na finto.
No sedaj malo starejši in iskušenejši, nebi nikoli zamenjal več INOXA z POCINKANO verigo.
1. Ker se zlaga inox veriga veliko lepše v sidrni prostor (Pocinkana se mi zlaga v kupček. Inox pa mi je vedno zdrsnila in ni bilo problemov pri zlaganju.
@Kapitanova žena; Kakšne izkušnje imaš ti s INOX verigo, si jo dobila in podalšala kot si napisala.
...
Kje je problem INOX je svinsko drag. Ima kdo kako dobro poceni varianto za nabavo le te. Rabim jo 80m - 8mm
Kot mi je znano so cene od 14 eur naprej za meter * 80 = 1100 eur do 1600 eur :twisted:
@SNWL imaš še naslov. Za letos sem že dosti zmetal za barko. Za drugo leto bi pa bil zainteresiran, mi posreduješ naslov
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Če Apr 11, 2013 22:45

Mic Tic
ne vem. Za podaljšanje 30m inox (v sonakupu z Nikolo Teslo, ki očitno še ni dobil ponudbe?), bi plačala okrog 1000. So šle cene svinjsko gor. Pri kammu je še huje. Žid od "kapitana" pravi, da bova z eno debelo (20) vrvjo poštukala. Mogoče ima prav, kaj pa jaz vem. Samo s 90m inox desetke se lažje spi!!! Ne bi pa (never say never) menjala za pocinkano. Oh no!
SNVL mi nismo dobili sconta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kakšna je "parola magica"?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov