Podaljšanje sidrne verige - inox Vs cinkana
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- od kapitana zena
- Admiral
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
od kapitana žena napisal/-a:Nikola Tesla, prosim, če lahko info o 10mm inox deliš tudi z nami. Resno razmišljava o podaljšavi verige. Od viška ne boli glavaČe je cena O.K., si lahko stroške pošiljanja tudi razdelimo, anede. Razen, če je ne vzameš 100m kar sam. Za naju bi bilo 20-25m čisto zadosti.
To bi bilo super, ker jaz bi potreboval prav tam okoli 70m.
Hvala Grega imaš prav Bartolini je najcenejši prav v Trstu. Včasih so nam pošiljali robo na Škofije tam kjer ima sedaj Unimar skladišče in je bilo najceneje.
LP NT
- od kapitana zena
- Admiral
- od kapitana zena
- Admiral
Nikjer še nisem uspel zaslediti, koliko močna mora biti veriga, da še zdrži vse sunke vetra na sidru, tudi v nevihti. Ali je razmerje 1:3 v redu(veriga BLL 3T - teža čolna 9T),ali mora biti to razmerje 1:2 ali še močnejše? Kako imate to rešeno pri sebi? Obstajajo kakšni izračuni? Glede na neizkušnje, tudi pri izbiri slabega sidrišča?
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Obstaja kup
Praksa
Zgodbe
Edit: slika na povezavi je izginila, našel veljavno lokacijo; boljša ureditev, nekaj poudarkov
Gradivo v zvezi s sidranjem - delno lahko tudi kopija tegale - in še kaj je zdaj neposredno v v razdelku Sidranje v Bazi znanja.
- tabel (recimo izdelovalcev sider),
priporočil (recimo gradiva za pripravo na izpite),
praks (Dashew za svoje barke vzame tip sidra, ki se mu je na nekaj 10 000 nm s tisto barko najbolje obneslo in to za velikost ali dve težje od tistega, kar priporoča izdelovalec),
zgodb (o tem, koliko kdaj vseeno ni bilo dovolj).
Viri, kamor so povezave, so večinoma v Angleščini...
- Izbira ustreznega sidra Rocna in ustrezne verige - od povezave na tabelo do razlogov za priporočene dimezije.
Več o verigah in njih lastnostih, tudi pri Rocna; vse - od mesta pritrditve verige, vitla, verige, spojke med sidrom in verigo - in sidra - mora biti sposobno zdržati obremenitev, sicer pač odpove najšibkejši člen; ta tabela je za hitrost vetra do 50 vozlov (nek drug seznam je bil za do 30 vozlov vetra - torej za vsak seznam to preveriti).
- Izbira optimalne povezave s sidrom (Tuning Anchor Rode).
Tu Alain Fraysse našteje in oriše
- sile, ki delujejo na zasidrano plovilo;
dejavnike, ki vplivajo na silo, ki jo lahko prenese določena vrsta, velikost in masa sidra (odvisno tudi od podlage...);
statične in dinamične sile v povezavi med plovilom in sidrom za istovrstno (samo vrv, samo veriga) ali sestavljeno (sidro, veriga, vrv...) povezavo;
ostalo opremo (spona med verigo in sidrom, vitel; piše, da morabiti ležišče sidra - tkim. vaga ali podobno - načrtovano zdržati dvakratno silo, kot jo pričakujemo v vrvi ali verigi;
Tu je pa povezava na njegovo preglednico s formulami za preračun za dimenzije .
Aha, Avstralec Peter Smith, ki je najprej zase zasnoval sidro, ki se zdaj imenuje Rocna, je tudi uporabil prispevek na zgornji povezavi za temelj svojemu, v katerem med drugim pokaže, da tako napeta veriga nima dovolj povesa, ds bi blažila sunke na sidro in mesto pritrditve na barki (klik na sliko).

Ampak tam prikazanega ne bom skušal tu povzemati.
Praksa
- Praksa pokaže, koliko je kak izdelovalec realističen pri priporočilih za svoja sidra, pa tudi ali ima posamezno plovilo ali njeov uporabnik kakšne posebne zahteve.
Steve Dashew za svoje FPB izbira težja sidra namesto priporočenih, recimo 110 kg sidro Rocna, kjer je priporočilo izdelovalca 75kg, ampak razlog je, da često sidra na mestih, kjer ni veliko prostora in je torej dolžina povezave barke s sidrom (spuščene verige) tudi samo 2x globina in ne običajno priporočenih 3-5x globina; za te okoliščine tako sidro ni predimenzionirano.
Zgodbe
- Mislim, da bo najbolje, če bližnjice na zgodbe, iz katerih se lahko kaj naučimo (ne da smo mi ob barko) dam v temo Kaj se lahko naučimo iz česa, kar ni šlo prav
Edit: slika na povezavi je izginila, našel veljavno lokacijo; boljša ureditev, nekaj poudarkov
Gradivo v zvezi s sidranjem - delno lahko tudi kopija tegale - in še kaj je zdaj neposredno v v razdelku Sidranje v Bazi znanja.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Apr 20, 2015 17:58, skupaj popravljeno 3 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če se ne motim sem včeraj videl v Kamm-u v Ljubljani ceno za 8mm Inox verigo 6,8€,verjetnpo je čang šlang...
Ker smo pa že ravno v temi veriga , bi pa povrašal koliko metrov mi priporočate za 7 metrski gliser, ki ne bo ravno plul do Grčije, pa ne tisto metražo dolžina plovila X 3 , ampak po izkušnjah...
LpP
Ker smo pa že ravno v temi veriga , bi pa povrašal koliko metrov mi priporočate za 7 metrski gliser, ki ne bo ravno plul do Grčije, pa ne tisto metražo dolžina plovila X 3 , ampak po izkušnjah...
LpP
Fiat Justitia ... Some day....
- od kapitana zena
- Admiral
Če se ne motim sem včeraj videl v Kamm-u v Ljubljani ceno za 8mm Inox verigo 6,8€,verjetnpo je čang šlang...
Huda zmota Primusr! Včeraj sem "letela" v Kamm pogledat za verige. Ni vrag, da ne bi tudi 10mm imeli za prijazno ceno.
Cena vroče pocinkane verige bi še mogoče padla "not", inox 10mm je pa skoraj 39€/m.
Tudi Posidonia nama je poslala podobne cene, brez info o ceni prevoza, brez sconta, brez končne cene z davkom, ki bi najbrž prišla tam nekje kot Kammova.
Nikola Tesla, kaj so pa tebi odgovorili?
A ja, pri Kammu so me previdno vprašali, če je bila info o ceni 6,8€/m-inox objavljena na 1. aprila dan.
Ko sem kupil barko sem dobil z njo 50 inox verige. Ker pa sem rabil daljšo (80-100m), ker sem začel potovati po Ionskem in Egejskem morju, kjer so globine sidrišč veliko večje kot v Jadranu, me je nekdo vrgel na finto in dejal, da povezovalni člen dveh verig ni dovolj varen in mi je tako 40m Inox zamenjal za 100 m pocinkane. JAZ IDIOT pa padel na finto.
No sedaj malo starejši in iskušenejši, nebi nikoli zamenjal več INOXA z POCINKANO verigo.
1. Ker se zlaga inox veriga veliko lepše v sidrni prostor (Pocinkana se mi zlaga v kupček. Inox pa mi je vedno zdrsnila in ni bilo problemov pri zlaganju.
@Kapitanova žena; Kakšne izkušnje imaš ti s INOX verigo, si jo dobila in podalšala kot si napisala.
...
Kje je problem INOX je svinsko drag. Ima kdo kako dobro poceni varianto za nabavo le te. Rabim jo 80m - 8mm
Kot mi je znano so cene od 14 eur naprej za meter * 80 = 1100 eur do 1600 eur
@SNWL imaš še naslov. Za letos sem že dosti zmetal za barko. Za drugo leto bi pa bil zainteresiran, mi posreduješ naslov
No sedaj malo starejši in iskušenejši, nebi nikoli zamenjal več INOXA z POCINKANO verigo.
1. Ker se zlaga inox veriga veliko lepše v sidrni prostor (Pocinkana se mi zlaga v kupček. Inox pa mi je vedno zdrsnila in ni bilo problemov pri zlaganju.
@Kapitanova žena; Kakšne izkušnje imaš ti s INOX verigo, si jo dobila in podalšala kot si napisala.
...
Kje je problem INOX je svinsko drag. Ima kdo kako dobro poceni varianto za nabavo le te. Rabim jo 80m - 8mm
Kot mi je znano so cene od 14 eur naprej za meter * 80 = 1100 eur do 1600 eur
@SNWL imaš še naslov. Za letos sem že dosti zmetal za barko. Za drugo leto bi pa bil zainteresiran, mi posreduješ naslov
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Sailling is better!
- od kapitana zena
- Admiral
Mic Tic
ne vem. Za podaljšanje 30m inox (v sonakupu z Nikolo Teslo, ki očitno še ni dobil ponudbe?), bi plačala okrog 1000. So šle cene svinjsko gor. Pri kammu je še huje. Žid od "kapitana" pravi, da bova z eno debelo (20) vrvjo poštukala. Mogoče ima prav, kaj pa jaz vem. Samo s 90m inox desetke se lažje spi!!! Ne bi pa (never say never) menjala za pocinkano. Oh no!
SNVL mi nismo dobili sconta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kakšna je "parola magica"?
ne vem. Za podaljšanje 30m inox (v sonakupu z Nikolo Teslo, ki očitno še ni dobil ponudbe?), bi plačala okrog 1000. So šle cene svinjsko gor. Pri kammu je še huje. Žid od "kapitana" pravi, da bova z eno debelo (20) vrvjo poštukala. Mogoče ima prav, kaj pa jaz vem. Samo s 90m inox desetke se lažje spi!!! Ne bi pa (never say never) menjala za pocinkano. Oh no!
SNVL mi nismo dobili sconta!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kakšna je "parola magica"?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov