OdgovorNapisal/-a heron » Če Mar 21, 2013 19:55
Vem, da je tema stara, a je citirana s par drugih tem, zato bi rad popravil eno netočnost, da ne bi kdo narobe razumel sil pri sirdanju.
Mit1: Sidrna veriga blaži sunke s svojo težo
Mit2: Utež na sidru blaži sunke s svojo težo
Oboje drži le pri šibkem vetru, ko so sile na cel sistem itak tako majhne, da blaženja v resnici niti ne rabimo nujno.
Ko veter in valovi narastejo pa se sile drastično povečajo. Veriga (z utežjo na njej ali brez) postane praktično ravna. Ravna črta od sidra do premca barke. Tu ni več blaženja zaradi teže.
Potrebno je imeti blažilec. Naylonska vrv je še vedno najučinkovitejši blažilec za take primere.
Lahko dodaš še gumijast amortizer (jaz ga recimo imam), ki pa pripomore predvsem k udobju pri manjših vetrovih (podobno kot utež na verigi/vrvi.
Na Jadranu veter ponavadi ponoči popusti, valov pa na dobrih sidriščih itak ni dosti.
Tule na Karibih nisem videl NITI ENE barke, ki bi bila brez kavlja in vrvi za blaženje sunkov. Tu jim pravijo "snubber". Vsi jih redno rutinsko uporabljamo.
Izjema je morda kratek postanek, a ker je navada železna srajca, spada namestitev subberja v rutinski del sidranja tudi za "lunch stop". Saj veste, ko se ustaviš za pol ure, potem pa srečaš prijatelja, pade rumček ali dva, potem je pa večer, pa se nibenemu ne da naprej...
Snubber mora biti primerno dimenzioniran. Vrv mora biti take debeljine, da ustreze teži barke. Dolžina mora biti seveda tudi ustrezna - za težko morje več (vsaj ena dolžina barke), za normalne zazmere le par metrov.
Kavelj se praviloma vplete na vrv - tam se potem ponavadi ne pretrga.
Zelo pa je treba pazit, da se kje vrv ne drgne, ker jo tam pregloda dokaj hitro.
Ljudje uporabljajo vse mogoče za zaščito pred obrabo. Ud cevi za vodo do zaščite sešite iz usnja, posebnih zaščit, ki jih kupiš v navtični trgovini, ...
Jaz recimo uporabljam kos stare cevi od gasilcev. Zelo močan materijal, ki odlično služi.
Veliko jadralcev prisega na kombinacijo verige in vrvi. Recimo za dobro dolžino barke verige + toliko vrvi, kot je porebno za varno sidranje.
Aja koliko pa je potrebno?
1. Italijanski način: ravno dovolj, da se sidro dotakne dna mogoče malo pretiravam). Jaz ga seveda MOČNO odsvetujem. Ni čudno, da vsi drsijo
2) Pravilno: To pomeni odvisno od pogojev (veter, valovanje, tok), tipa sidra, globine in bibavice.
Globina za izracun dolžine ketne je:
- To kar ti kaže instrument plus
- Ofset instrumenta (nekateri imajo nastavljeno globino pod kobilico, večina globino pod sondo, redki res globino od površja vode). Govorim iz iskušnje na čarter plovilih, lastniki imajo morda drugače). Torej je treba tistem, kar kaže instrument prišteti 2m ali 30cm ali ...
- Višino med gladino in valjčkom verige (recimo 1,5m)
- višino od trenutnega nivija vode do max plime (ni bistveno pri zaprtih morjih, a odločilno na primer na Atlantski Španiji, Potrugalskem, Franciji itd)
S tem dobiš globino za izračun.
Faktor vetra, sidra valov in tokov:
-3 do 4: za kratek postanek v mirnem morju s pravim sidrom. Pri odličnih sidrih nove generacije (Rocna, Manson, Cobra, ... je to dovolj tudi za postanek čez noč in vetrove do recimo 20 vozlov, če ni valov.
- 5: neka srednja vrednost za udobno in dokaj varno sidranje, če je tvoje sidro dobro in tudi podlaga dobra.
- 7: če pričakuješ vetrove nad 20 in valovanje nad 2 m
- 8 ali 9: za veter nad 40 in velike valove (nad 3 ali 4 m).
Nad 9: ni bistvenega izboljšanja glede na 9.
Torej: Dolžina ketne je globina krat faktor.
Pri manjših globinah dodaš par metrov.
Recimo za globino 2,5 + 1,5 do vrha kljuna barke in zanemarljivo bibavico bi rabil ob faktorju 4 16 metrov. Jaz nikoli ne dam manj kot 20.
Naj povem, da sem praktično ves čas na sidru.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/