Podaljšanje sidrne verige - inox Vs cinkana
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
NATEZNE SILE!
Pozabljaš, da imaš še nihanje sidra in amortizacijo tega nihanja, ki jo dobimo s pomočjo vode.
Zato imam jaz 80m verige in ne 40.
Torej 60vz vetra in 5 metrov valov in 80 m ketne, bi zadostovalo. Toda prosim povej v katerem zalivu pa lahko to doživiš? Vem da si karikiral situacijo in tudi vprašanje je bolj retorično ali pa akademsko, kakor hočeš.
Sicer pa vsak pameten kapitan, pri 5m valov izpluje na odprto morje
Pozabljaš, da imaš še nihanje sidra in amortizacijo tega nihanja, ki jo dobimo s pomočjo vode.
Zato imam jaz 80m verige in ne 40.
Torej 60vz vetra in 5 metrov valov in 80 m ketne, bi zadostovalo. Toda prosim povej v katerem zalivu pa lahko to doživiš? Vem da si karikiral situacijo in tudi vprašanje je bolj retorično ali pa akademsko, kakor hočeš.
Sicer pa vsak pameten kapitan, pri 5m valov izpluje na odprto morje
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Sailling is better!
MicTic napisal/-a:Sicer pa vsak pameten kapitan, pri 5m valov izpluje na odprto morje
Jap! Rdeča lučka za izplovitev bi morala goreti že pri 1m valovih in direktnem vetru v zaliv.
Izpluti na odprto morje ali pa v zaveterje taistega ali kakega drugega otoka ali kopnega!
Vztrajati v nemirnem zalivu je samo igranje z usodo in samo vprašanje časa in sreče je, kdo bo zmagal, material ali narava. Želodec itak da ne
In debata o dolžini in trdnosti ketne za ekstremne razmere je precej nesmiselna, ker potem bi morali biti vsi zasidrani z
Posledično bi sidro še vedno držalo, ko barke brez premca ne bi bilo nikjer več
- od kapitana zena
- Admiral
Takole,
danes sva opremljena z dodatnih 30m ketne. Skupaj je je, huh, 90m. Vezni člen, (falsa maglia, falš člen), nama je Gospod švasar, pošvasal tako, da se hudo namučiš najti spoj.
Pravzaprav ne znam opisati veselja, sreče, vzhičenja, ob misli, da se je najina "svoboda" pri sidranju povečala ho-la-la!
danes sva opremljena z dodatnih 30m ketne. Skupaj je je, huh, 90m. Vezni člen, (falsa maglia, falš člen), nama je Gospod švasar, pošvasal tako, da se hudo namučiš najti spoj.
Pravzaprav ne znam opisati veselja, sreče, vzhičenja, ob misli, da se je najina "svoboda" pri sidranju povečala ho-la-la!
MicTic napisal/-a:Imamo!
Vsi "Grki"
Sicer vem, da je o teh stvareh bilo že veliko pisanega, a ne vem, ali je kje zadeva dovolj "koncentrirana", da se lahko iz tega kaj novega naučim...
Bistveno vprašanje je: ali veljajo vsa osnovna pravila sidranja ali se kak detajl spreminja? Tukaj gre predvsem za mnogokratnike globine ipd.
Imam potrebo po bolj dolgoročnem sidranju na praktirčno nezaščitenem delu obale in na globini okoli 20m. Sprašujem se tudi ali lahko zaupam sidru in celotnem sistemu, da pustim barko brez nadzora čez teden ali je betonski blok nuja? Prav tako se sprašujem, kaj lahko pričakujem od cca. 1,5 metrskih valov in 35 vz. vetra, ki se znajo ob jugu pojaviti na tem mestu?
Vsa priporočila bodo dobrodošla.
Lp
- DR.E
- Admiral
- Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
- Kontakt:
sly napisal/-a:MicTic napisal/-a:Imamo!
Vsi "Grki"
Sicer vem, da je o teh stvareh bilo že veliko pisanega, a ne vem, ali je kje zadeva dovolj "koncentrirana", da se lahko iz tega kaj novega naučim...
Bistveno vprašanje je: ali veljajo vsa osnovna pravila sidranja ali se kak detajl spreminja? Tukaj gre predvsem za mnogokratnike globine ipd.
Imam potrebo po bolj dolgoročnem sidranju na praktirčno nezaščitenem delu obale in na globini okoli 20m. Sprašujem se tudi ali lahko zaupam sidru in celotnem sistemu, da pustim barko brez nadzora čez teden ali je betonski blok nuja? Prav tako se sprašujem, kaj lahko pričakujem od cca. 1,5 metrskih valov in 35 vz. vetra, ki se znajo ob jugu pojaviti na tem mestu?
Vsa priporočila bodo dobrodošla.
Lp
Po mojem lahko pričakuješ "svašta". Barke na sidru za dalj časa nihče ne pušča nenadzorovane, pa še takrat, ko jo pustiš vsake toliko pomisliš kaj se dogaja na drugi strani zaliva.
Na 20m globine ti tudi klasični korpo morto ne pomaga, ga je potrebno prilagoditi globini vode in vzgonu na tej globini. Vsaj po moje.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Po mojem lahko pričakuješ "svašta". Barke na sidru za dalj časa nihče ne pušča nenadzorovane, pa še takrat, ko jo pustiš vsake toliko pomisliš kaj se dogaja na drugi strani zaliva.
Na 20m globine ti tudi klasični korpo morto ne pomaga, ga je potrebno prilagoditi globini vode in vzgonu na tej globini. Vsaj po moje.[/quote]
Vzgon in teža mrtvega sidra pa po moje nimata nobene veze z globino..
Na 20m globine ti tudi klasični korpo morto ne pomaga, ga je potrebno prilagoditi globini vode in vzgonu na tej globini. Vsaj po moje.[/quote]
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Sly
Globina vpliva, ampak ne pomembno na vzgon 'korpo morta'
- Valjajo običajna pravila, ampak nekatera od njih včasih pozabljamo.
Recimo, doolga veriga, potrebna za sidranje samo z verigo na veliki globini, lahko pomeni (pre)veliko maso v sidrniku in s tem poslabšanje lege trupa, hidrodinamike na valovih... (ampak o tem ne bi v 'grški' temi).
Korpo morto je rešitev, s katero ti tega ni treba voziti s sabo (o tem je že tema, na katero je povezava spodaj).
Globina vpliva, ampak ne pomembno na vzgon 'korpo morta'
DR.E napisal/-a:tomaz_slo napisal/-a:
Si prepričan?![]()
![]()
koliko je teža 2000kg klade v vodi?
Teža - sila te mase na podlago, vzgon - zmanjšanje te sile zaradi medija...
Odvisno
- od materiala (gostota oziroma specifična masa) klade (pri korpo mortih ni odvisno od globine) in
od slanosti in temperature vode (lahko odvisno od globine).
Torej, sila 2000 kg klade na podlago v vodi bo najbolj odvisna od volumna 2000 kg klade. Če bo iz zaprtoceličnega stiropora, bo to plavajoči pomol, če iz betona, železja ali česa podobnega z dovolj malo volumna na 2000 kg, lahko korpo morto.
Globina sama - razen čez to dvoje iz druge vrste zgoraj - pa nima bistvenega vpliva.
Več - če koga zanima - v že obstoječi temi o korpo morto.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
tomaz_slo napisal/-a:Vzgon je popolnoma enak na 3 metrih kot na 30 metrih.
Vzgon korpo morta (praktično) da, vzgon telesa potapljača ne.
Vem, imel si v mislih samo korpo morto in podobne zadeve, ampak napisal si, kot da velja na splošno; na splošno oziroma za vse reči pa ne velja.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov