Vleka skuterja

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 29, 2013 17:29

AS napisal/-a:Ceprav kot laik razmisljam kaksna je razlika ce ga vleces oz se vozis z njim.

Po mojem je kar zadeva vlečenje lahko problem tam, kjer bi moral motor poganjati kakšno črpalko za tlačno mazanje ali kaj podobnega, kar pri stoječem motorju ne teče.

Podobna zgodba je bila pri dvotaktnih motorjih, kjer je bilo zaradi premalo maziva iz mešanice pri vožnji po klancih navzdol na primer pri Wartburgih (vzhodnonemški avtomobili z dvotaktnim motorjem) enostavno preprečeno zaviranje z motorjem (ko si odvzel plin, je samodejno prekinilo povezavo med kolesi in motorjem, česar se je bilo treba navaditi).

Niso tako redka vozila, kjer vlečenje iz različnih razlogov ni dovoljeno.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Jul 29, 2013 18:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jul 29, 2013 17:38

brane40 napisal/-a:
AS napisal/-a:Ceprav kot laik razmisljam kaksna je razlika ce ga vleces oz se vozis z njim.

Ko se voziš z njim pumpa črpa vodo ven, ko ga vlečeš pa ne.

Že ugotovljen vzrok, s strani Brane40, zakaj ne vlečt :roll: plovila. Vozila nimajo mesta tukaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 29, 2013 18:49

atilone napisal/-a:
brane40 napisal/-a:

Ko se voziš z njim pumpa črpa vodo ven, ko ga vlečeš pa ne.

Že ugotovljen vzrok, s strani Brane40, zakaj ne vlečt :roll: plovila. Vozila nimajo mesta tukaj.

In pri vlečenju voda, ki poganja pumpo namesto da bi pumpa poganjala vodo, kot je napisal brane40 - in s čimer se strinjam, zato temu ni bilo nič dodati.

Ampak zakaj in kako to pokvari mehanizem ali mu škodi?

Jaz sem - čisto lahko neupravičeno - kot eno od možnosti navedel ne dovolj mazanja in kako ponekod - pri dvotaktnikih, ki jih je med izvenkrmnimi motorji še vedno precej - lahko do tega pride. Primerjava, kako so ponekod tek s prerevno mešanico in zato preslabim mazanjem preprečevali in se mi je zdela zanimiva, pa pač ni bila iz plovil.

Prosim za boljše pojasnilo.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » Po Jul 29, 2013 23:03

Kaj pa ce je 4takter?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 30, 2013 07:47

Nima veze... ravno tako ti ga bo zalila voda.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 30, 2013 08:08

Brane40, kakšen opis - ali povezavo - kako?

Slika

Kaj zalije?

Ali velja to za vse ali samo za kakšnega izdelovalca ali model?

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Jul 30, 2013 09:59

Tukaj je nekaj napisano (verjetno vas večina razume angleško): http://www.spacecoastjetriders.com/archives/articles/Towing_a_Jet_Ski.pdf

Proizvajalci celo v navodilih odsvetujejo vleko vodnega skuterja, ampak očitno obstaja rešitev... namestitev ventilov, ki se jih zapre med vleko.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 30, 2013 19:34

@Brane40
    Najlepša hvala! To sem rabil
@As
    Po tam napisanem ni problem razdalja, ampak hitrost pri vlečenju.

Pri vlečenju s hitrostjo večjo od 6 mph (ok. 8 km/h, nekaj čez 4 vozle) hladilna voda iz jetove šobe po kanalih za hlajenje in na koncu čez izpušni kolektor zalije cilinder z odprtim izpušnim ventilom.

Hladilno vodo poganja kar jet in ni posebne črpalke oziroma impelerja, zato ta tudi ne preprečuje, da ne bi vode po ceveh pognalo vlečenje skuterja.

Ko motor deluje, pa to vodo skozi izpuh odpihnejo izpušni plini.

Največja dovoljena hitrost pri vlečenju za tvoj tip bi morala biti tudi zapisana v navodilih za tvoj vodni skuter.

Avtor v tem pdf-ju tudi opiše, kam bi bilo mogoče vgraditi ventil za vlečenje, s katerim pred vlečenjem lahko zapreš vstop hladilne vode v motor, kar ta problem odpravi.

A tow tap goes in the main feed line from the pump to the motor and you close it to tow the craft and keep it safe from "tow flooding" the engine cylinders via the exhaust cooling passages .
    ...
    Below are pics of where the tow tap goes ! Be careful when s izing it and the
    barbs f o r the valve. The diameter of the valve and barbs should be below
    .490 inch.

Treba bi bilo seveda pogledati tvoj skuter (in njegovo dokumentacijo) oziroma se zmeniti s kakšnim dobrim mehanikom, če ni pri tem tipu skuterja v zvezi z vlečenjem kje še kakšen drug problem.

Pa seveda še vse ostalo - recimo veljavnost garancije, pa možno opletanje, ki ga je omenil Cibro...

AS
Admiral

OdgovorNapisal/-a AS » To Jul 30, 2013 20:34

Hvala vam, res ste carji......
Jeta sem vlekel za barko ze 5 let odkar ga imam, res pa ne vec kot 45 min. Nikoli problemov, na sreco. Tam do 6 vozlov. Pac iz marine do prvega zaliva in nazaj.
Ker sem se letos preselil bolj na jug bi ga zelo rad imel zraven. Sem bil v juliju na Visu, Paklenih pa z mini byboatom z 2.2 km res ne mores skoraj nikamor. Cez par dni odrinem, nisem se se odlocil kaj naj naredim :( :(
V bistvu me je najbolj motilo opletanje pa kaksno slabo vreme in si omejen z njim...
Grem iskat navodila zanj ce se kje lezijo
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jul 30, 2013 21:42

Marjan Tomki napisal/-a:@Brane40
    Najlepša hvala! To sem rabil
@As
    Po tam napisanem ni problem razdalja, ampak hitrost pri vlečenju.

Pri vlečenju s hitrostjo večjo od 6 mph (ok. 8 km/h, nekaj čez 4 vozle) hladilna voda iz jetove šobe po kanalih za hlajenje in na koncu čez izpušni kolektor zalije cilinder z odprtim izpušnim ventilom.

Hladilno vodo poganja kar jet in ni posebne črpalke oziroma impelerja, zato ta tudi ne preprečuje, da ne bi vode po ceveh pognalo vlečenje skuterja.

Ko motor deluje, pa to vodo skozi izpuh odpihnejo izpušni plini.

Največja dovoljena hitrost pri vlečenju za tvoj tip bi morala biti tudi zapisana v navodilih za tvoj vodni skuter.

Avtor v tem pdf-ju tudi opiše, kam bi bilo mogoče vgraditi ventil za vlečenje, s katerim pred vlečenjem lahko zapreš vstop hladilne vode v motor, kar ta problem odpravi.

A tow tap goes in the main feed line from the pump to the motor and you close it to tow the craft and keep it safe from "tow flooding" the engine cylinders via the exhaust cooling passages .
    ...
    Below are pics of where the tow tap goes ! Be careful when s izing it and the
    barbs f o r the valve. The diameter of the valve and barbs should be below
    .490 inch.

Treba bi bilo seveda pogledati tvoj skuter (in njegovo dokumentacijo) oziroma se zmeniti s kakšnim dobrim mehanikom, če ni pri tem tipu skuterja v zvezi z vlečenjem kje še kakšen drug problem.

Pa seveda še vse ostalo - recimo veljavnost garancije, pa možno opletanje, ki ga je omenil Cibro...

V navtiki se hitrost meri v morskih miljah in ta je enako enemu vozlu oziroma 1,8 km.
Ne vem od kod izračun: 6mph =8 km/h= 4 vozle :roll: :oops:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 31, 2013 16:53

atilone napisal/-a:...
V navtiki se hitrost meri v morskih miljah in ta je enako enemu vozlu oziroma 1,8 km.
Ne vem od kod izračun: 6mph =8 km/h= 4 vozle :roll: :oops:

1. O tem, kar menim, da je v narobe v prvi vrstici zgornjega, ne bom tu.

2. Razlog za mph je, da sem v viru, ki gaje dal Brane40, dobil podatek 5 mph.

If you read in your manual it states that you cant tow your ski over 5 mph or engine damage may result (flooding the cylinders via the exhaust ports).

Prevod:
Če pogledate v priročnik za svoj skuter tam piše, da ne smete vleči skuterja hitreje kot 5 milj na uro, ali pa lahko pride do škode na motorju (zaradi zalitja cilindrov skozi izpušne ventile ).

Za 1 mph vem, da je približno 1,6 km/h in zato sem ocenil na okoli 8 km/h. Za navtično miljo vem, da je 1852 m. Iz tega sem ocenil, da je 5 mph nekaj nad 4 vozle.

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 31, 2013 17:09

:oops: Pa vseeno tvoji OCENI navkljub, ostaja ena morska milja enako enemu vozlu :wink:

Torej je 5 nm/h, 5 vozlov in ne štiri.
Te popravljam radi tega:Correct me if I am wrong, please... :!: , da ne bo šari alias mama mica zopet pisal na zs, kako sem tečen.

Ps:Če veš , da je kopenska milja cca 1500 m, morska pa cca 1800 m, me čudi da ne veš da je morska milja na uro enako enemu vozlu
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Jul 31, 2013 17:33

Skuter daš v veliko vrečko, na vrh pa mašljo. Potem pa vlečeš po mili volji!!
:lol: :lol:

Drugače pa se verjetno vidi, kje gre cev za hlajenje iz jeta na motor in nato na izpušni kolektor. Snameš cev v njo čep z objemko, če je samo to problem. :wink:
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jul 31, 2013 17:59

MT, daj preberi kaj sem napisal pod Ps. Morska milja na uro je enako enemu vozlu. Kaj mi klobasaš o mojih napisanih napakah glede milj, morskih milj vozlov. Tudi na zečetku sem napisal ,da je ena nm/h , enako enemu vozlu. Daj objavi to kar si dal na moj ZS, TVOJE ocene in moje "napake" :roll: . Ma ne, ne mislim debatirat ker s tabo nima smisla. Samo izbriši pol tvoj podpis:Correct me if I am wrong, please..., če si "najpametnejši" in si nočeš ali ne moreš dat nekaj pojasnit. :roll:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 31, 2013 18:24

atilone napisal/-a:MT, daj preberi kaj sem napisal pod Ps. Morska milja na uro je enako enemu vozlu. Kaj mi klobasaš o mojih napisanih napakah glede milj, morskih milj vozlov. Tudi na zečetku sem napisal ,da je ena nm/h , enako enemu vozlu. Daj objavi to kar si dal na moj ZS, TVOJE ocene in moje "napake" :roll: . Ma ne, ne mislim debatirat ker s tabo nima smisla. Samo izbriši pol tvoj podpis:Correct me if I am wrong, please..., če si "najpametnejši" in si nočeš ali ne moreš dat nekaj pojasnit. :roll:

'Potegnil si me za jezik', torej tu...

Če hočeš, se pa osmeši.

Na kar odgovarjam, je tole
atilone napisal/-a::oops: Pa vseeno tvoji OCENI navkljub, ostaja ena morska milja enako enemu vozlu :wink:

Torej je 5 nm/h, 5 vozlov in ne štiri.
Te popravljam radi tega:Correct me if I am wrong, please... :!: , da ne bo šari alias mama mica zopet pisal na zs, kako sem tečen.

Ps:Če veš , da je kopenska milja cca 1500 m, morska pa cca 1800 m, me čudi da ne veš da je morska milja na uro enako enemu vozlu

atilone napisal/-a::oops: Pa vseeno tvoji OCENI navkljub, ostaja ena morska milja enako enemu vozlu :wink:

S tem, da je ena morska milja enaka enemu vozlu, padeš delu izpita iz navigacije, če je pismen. Če je usten, se lahko izvlečeš.

Morska milja na uro je enaka enemu vozlu.
Morska milja je mera za razdaljo - v metrih 1852 m.
Vozel je mera za hitrost, 1,852 km/h.

To, da 'ostaja ena morska milja enako enemu vozlu', je napaka; da pri tem vztrajaš, je pa nesmisel.

atilone napisal/-a:Torej je 5 nm/h, 5 vozlov in ne štiri.

To je zato, ker si spregledal ali ne veš, da je mph kratica za ameriške kopenske milje na uro, vozel oziroma angleško knot pa za morske milje.

ena mph je 1.609344 km/h = 0.44704 m / s
ena NM je 1.85200 km/h = 0.514444444 m / s

Oboje okrog pol metra na sekundo, ne - pa prilepiš enačaj vmes in potem dobiš tvojo enačbo, 5 nmh = 5 vozlov.

S tem ni nič narobe, če potem pokapiraš, da si ga polomil.

Če veš, kaj pišeš, in potem še vztrajaš - doslej sem imel o tebi boljše mnenje (trmast, ampak ne...)

atilone napisal/-a:Te popravljam radi tega:Correct me if I am wrong, please... :!: , da ne bo šari alias mama mica zopet pisal na zs, kako sem tečen.

Nič cca - zgoraj imaš točne podatke za ameriško kopensko miljo, približek je pa 1,6 km in ne 1,5 km; za morsko bi pa ti od izpita moral vedeti, da je še vedno 1852 m.

S temle sem malo počakal - Atilone je podatke in izračun dobil na ZS - ampak verjetno pisal odgovor, ne da bi prebral...

Edit:Zadnji del s povezavo na konec vsebine pred prepucavanjem v svoj prispevek, da bo na koncu, kar bo morda komu kasneje olajšalo iskanje.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Jul 31, 2013 18:48, skupaj popravljeno 3 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti