Čiščenje hladilnih kanalov na notranjem motorju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

Čiščenje hladilnih kanalov na notranjem motorju

OdgovorNapisal/-a seleven » Ne Jan 11, 2009 20:18

Zanimajo me vaše izkušnje z čiščenjem vodnega kamna, ki se je verjetno v vseh letih nabral v kanalih za hlajenje motorja. Kako najlažje in najbolj učinkovito to narediti? Motor je notranji Yanmar, starejše izdelave, brez izmenjevalca toplote. Vnaprej hvala za ideje in izkušnje!
lp
Nazadnje spremenil seleven, dne Ne Jan 11, 2009 21:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Jan 11, 2009 20:34

Lp. Ena ideja, ki jo mogoče ne bodo vsi odobravali, ampak meni je še vedno delovala. Solno kislino (tehnično) naliješ v neko posodo, razredčiš z vodo in to spustiš v motor na sesalno cev pri impelerju. Lahko pa naliješ direktno v motor in pustiš stati par minut potem vžgeš in voda spere. Vkolikor ne gre vse proč, postopek ponoviš.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Ne Jan 11, 2009 20:45

O načinu ne bi govoril, vsak ima svojega in tako je tudi prav. Zanima pa me , kje se vidi, da ni šlo vse proč.
LP
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Jan 11, 2009 21:25

Atilone, vzameš naprimer dol cev za vodo, ki pride na glavo motorja, pogledaš noter v glavo če se kaj vidi, lahko potipaš tudi s prstom. Res pa je, da na ta način težko očistiš 100%. Najbolje je če imaš podrt motor, potem pa lahko dobro očistiš.

Mojemu prijatelju se je v yanmarju zaredila školja ki je zaprla odtok glave in se je motor pregreval. Kislina je pomagala, ampak smo jo kar dolgo namakali. Ne smeš pa preveč saj vsi vemo da je solna kislina agresivna tudi na kovino in druge materijale.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 12, 2009 09:19

Sprašujem za to, ker še imam motor zunaj in je sedaj prava prilika za taka dela.
V avto trgovini sem kupil (imena se ne spomnim, mala ploščata črna plastenka) tekočino katera se uporablja prav za take stvari (no ja bolj hladilnike , ampak razjeda rjo in apnenec, naj bi seveda). Zunanji sistem sem čistil tako, da sem v večjo posodo nalil vodo, v njo dodal to tekočino in sesalno in izpušno cev dal v to posodo, tako da je ta pripravek krožil po hladilnem sistemu. Seveda sem na sesalno cev dal "filter"iz najlonk. Pustil sem motor delovat eno uro. Nekaj usedline se je nabralo v posodi z vodo, ampak sem mislil da bo več. Potem sem odprl izpušni kolektor, ta pa je bil poln, rje in druge svinjarije. Ko se otopli, bom še ponovil nekaj krat. Pretok po sistemu pa je dober, ko dam malo gasa se poveča, na polnem plinu pa gre kot iz vodovodne cevi, na polno.
Pri že vgrajenem motorju, se po moje da na enak način očistit, malo iznajdljivosti, daljše cevi , kanister z pripravkom pa nekje blizu vodne linije.
LP
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » Po Jan 12, 2009 12:10

Vedno po sezoni očistim hladilne kanale v motorju(mercruiser) in sicer tako, da najprej vodo izpustim iz bloka motorja. Nato vlijem tekočino FEROTONE(ni agresivna do tesnil, gumic,... kot solna kislina) v motor počakam cca 5min in nato vžgem motor priklopljen na vodo(slušalke) ter počakam da začne teči iz izpuha čista voda(FEROTONE je zelene barve). Nato spustim vodo iz bloka natočim antifris in čakam pomlad.
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Jan 12, 2009 12:36

Tudi citronska kislina ni aresivna na gumice in semeringe.Zato jo uporabljam in priporočam.
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Jan 12, 2009 14:37

mito75 napisal/-a:Nato vlijem tekočino FEROTONE(ni agresivna do tesnil, gumic,... kot solna kislina)

In kje nabaviti to tekočino FEROTONE? Med iskanjem po netu mi iskalnik Google vrže ven zelo malo zadetkov, zato predvidevam, da ni ravno pogosto uporabljena tekočina za čiščenje vodnega kamna in rje.

Kako pa bi se obnesel čisto navaden kis za vlaganje? Saj ravno tako topi apnenec.
lp
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Po Jan 12, 2009 14:40

atilone napisal/-a:Zunanji sistem sem čistil tako, da sem v večjo posodo nalil vodo, v njo dodal to tekočino in sesalno in izpušno cev dal v to posodo, tako da je ta pripravek krožil po hladilnem sistemu. Pustil sem motor delovat eno uro.

Zanima me ali se motor ni pregreval saj je preko izmenjevalca krožila ista tekočina, ki se je seveda počasi ogrevala in posledično vedno manj ohlajala motor. lp
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » Po Jan 12, 2009 16:10

Seleven izdelek se imenuje FERROTONE(pri besedi sem izpustil en r). Imajo svojo spletno stran www.brava.it in poglej pod katalogi euromeci.pdf. Namenjen je za uporabo v navtiki kot odstranjevalec vodnega kamna in školjk.

To je brez dvoma eden boljših izdelkov za odstranjevanje vodnega kamna iz motorja, inoxa, plastike, trupa, barve, ... Uporabljam ga tudi za odstranjevanje vodnega kamna, ki se nabere na trupu in ne poškoduje barve ali gelcota.

Jaz ga kupujem v Trstu pri Motomarine(cca 10 eur/1l). Morda ga imajo tudi pri nas v navtičnih trgovinah, povprašaj malo.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Jan 12, 2009 17:27

seleven napisal/-a:
atilone napisal/-a:Zunanji sistem sem čistil tako, da sem v večjo posodo nalil vodo, v njo dodal to tekočino in sesalno in izpušno cev dal v to posodo, tako da je ta pripravek krožil po hladilnem sistemu. Pustil sem motor delovat eno uro.

Zanima me ali se motor ni pregreval saj je preko izmenjevalca krožila ista tekočina, ki se je seveda počasi ogrevala in posledično vedno manj ohlajala motor. lp

Bila je 50 literska posoda, zunanje temperature že nizke in motor je tekel na min. obratih. Izstopna voda je bila fajn topla, roko sem brez problemov lahko držal pri izstopu. Verjetno temp. ni niti prišla do delavne temp., kot je pisalo na embalaži tekočine. Zaradi boljšega pretoka , sem odstranil tudi termostat.
LP
NIL
Kapitan

OdgovorNapisal/-a NIL » Pe Jun 14, 2013 20:46

Znova odpiram to temo ker se mi je pojavil podoben problem pa bi rad dobil še kakšno mnenje. Alarm notranjega motorja je kmalu po zagonu začel tuliti ker se je pregreval. Glede na to, da je bil impeler v redu, cevi tudi etc. in da sem pri odprtju cevi našel percej vodnega kamna, sklepam, da se je le-ta nabral v motorju ( oz. ne sklepam, sem kar prepričan ). Razen postopka z "krogotokom " preko sesalne in izpušne cevi ali pa odpiranja motorja in čiščenja ( denarnica bo zopet malo tanjša :( ) - ali imate še kakšno idejo ?
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » So Jun 15, 2013 14:58

Mogoče bi bilo lažje kaj svetovat, če bi povedal kakšen motor imaš!?
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jun 17, 2013 15:04

Je kdo že poskusil s praškom za čiščenje kavnih aparatov (dobi se v DM-Drogerie Market) in zadeva dela čudeže. V grelniku vode za čaj je bil grelec popolnoma poapnen in zraven sem zabrisal še vse mrežice na pipah v 2min je bilo očiščeno do sijaja. Dve vrečki prideta cca. 60centov. :idea: Preprosto streseš v vodo in pustiš delovat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov