Hitrost
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
EL CAPITANO napisal/-a:No in kdo sedaj od jadralcev na forumu z svojo jadrnico glisira ?
Moja (dvotrupna) bi teoretično glede na dolžino zglisirala pri petih vozlih. To hitrost z lahkoto preseže, vendar ne glisira v klasičnem pomenu, ampak zaradi ozke oblike trupov reže valove. Tudi, ko pluje samo po enem trupu nisem prepričan, če je to čisto glisiranje.
Mirno morje in široko obzorje.
Mislim, da se je vsak od nekoga naučil jadrat. Nekateri na tečajih jadranja, drugi od trenerjev in izkušenih spipperjev, tretji iz knjig. Trim jader je, pa brez risbe nemogoče razumet, ker precej časa mine predno si sposoben na samem jadru opažat razlike. Redke so izjeme, ki jadrajo brez vsaj nekaj teoretičnega znanja. Čeprav sem se večkrat v kakšnem zalivu ali marini križal, kaj na žalost nekateri počnejo, ampak vsak je enkrat začetnik.
Teorija ali praksa? Jaz teorijo preverjam v praksi. Ko kaj preberem sem bolj miren
Precej sem prebral o nevihtah in strelah na morju in ko sem jo prvič doživel sem vedel, da to ni konec sveta in da bo vse o.k., če bom pravilno ravnal. Knjige, oziroma teorija, ki izhaja iz prakse, so me naučile tudi to, da je treba spoštovati naravo in njeno neverjetno moč.
Da ne govorim o tem koliko so mi v začetku pomagali nasveti in risbe kolega, kako izpluti ali pripluti pri močnem vetru. Kako pristati in izpluti samo z jadri itd.. Kaj vse bi bilo brez te teorije ?!?
Zato se teorije in ponujenega znanja in izkušenj nikoli ne branim. Berem in pišem na forumu, čeprav, vem da nisem vsega znanja na svetu pobral in da nisem nezmotljiv
Tudi drugačnih mnenj sem hvaležen, ker jih bom preizkusil naslednjič.
Polar in teste od svoje barke sem vzel s sabo na jadranju in če smo bili pri volji in imeli priliko jih primerjali s tem, kar smo dosegli.
Dejansko na hitrost jadrnice teoretično in praktično vpliva veliko faktorjev. Če o njih ne debatiraš niti ne boš vedel, da lahko greš hitreje, če nekaj malega spremeniš, če si to seveda tudi želiš.
Jadram, ker se mi zdi, da se šola jadranja in morjeplovstva nikoli ne konča. Postavljaš si vedno večje izzive. Forum in debata pa pomagata, da se znanje dopolni. Hvala bogu, da vsem ni treba iti čez vse slabe izkušnje iz katerih se marsikaj naučiš. Poleg šole še druženje in kakšen kozarček tudi prav pride, da čustva pridejo na dan
...ampak
Tudi to sem se naučil, da ti na začetku poti pomaga sreča in se ti marsikašna neumnost in neznanje odpusti, z leti,pa je vedno manj odpustkov, ker si imel dovolj časa, da se iz izkušenj nekaj naučiš.
Zdaj pa naprej:
hitrost in antifouling
Teorija ali praksa? Jaz teorijo preverjam v praksi. Ko kaj preberem sem bolj miren

Precej sem prebral o nevihtah in strelah na morju in ko sem jo prvič doživel sem vedel, da to ni konec sveta in da bo vse o.k., če bom pravilno ravnal. Knjige, oziroma teorija, ki izhaja iz prakse, so me naučile tudi to, da je treba spoštovati naravo in njeno neverjetno moč.
Da ne govorim o tem koliko so mi v začetku pomagali nasveti in risbe kolega, kako izpluti ali pripluti pri močnem vetru. Kako pristati in izpluti samo z jadri itd.. Kaj vse bi bilo brez te teorije ?!?
Zato se teorije in ponujenega znanja in izkušenj nikoli ne branim. Berem in pišem na forumu, čeprav, vem da nisem vsega znanja na svetu pobral in da nisem nezmotljiv

Polar in teste od svoje barke sem vzel s sabo na jadranju in če smo bili pri volji in imeli priliko jih primerjali s tem, kar smo dosegli.
Dejansko na hitrost jadrnice teoretično in praktično vpliva veliko faktorjev. Če o njih ne debatiraš niti ne boš vedel, da lahko greš hitreje, če nekaj malega spremeniš, če si to seveda tudi želiš.
Jadram, ker se mi zdi, da se šola jadranja in morjeplovstva nikoli ne konča. Postavljaš si vedno večje izzive. Forum in debata pa pomagata, da se znanje dopolni. Hvala bogu, da vsem ni treba iti čez vse slabe izkušnje iz katerih se marsikaj naučiš. Poleg šole še druženje in kakšen kozarček tudi prav pride, da čustva pridejo na dan

Tudi to sem se naučil, da ti na začetku poti pomaga sreča in se ti marsikašna neumnost in neznanje odpusti, z leti,pa je vedno manj odpustkov, ker si imel dovolj časa, da se iz izkušenj nekaj naučiš.
Zdaj pa naprej:
hitrost in antifouling

zlatko83 napisal/-a:Jaz se dosti ne sekiram, samo da ne stojim, da se premikam. Saj sem na dopustu
To je tapravo razmišljanje..................edino tako lahko potem človek reče,da je užival na dopustu.
Ne pa kot nekater (velika večina) k dirkajo od točke do točke z nekim natrpanim programom za tisti teden dopusta.Ena sama živčnost in nezadovoljstvo.
Jadranje je užitek takrat ko jadraš brez cilja....................le golo uživanje ob melodiji vetrčka in vala.
snake napisal/-a:zlatko83 napisal/-a:Jaz se dosti ne sekiram, samo da ne stojim, da se premikam. Saj sem na dopustu
To je tapravo razmišljanje..................edino tako lahko potem človek reče,da je užival na dopustu.
Ne pa kot nekater (velika večina) k dirkajo od točke do točke z nekim natrpanim programom za tisti teden dopusta.Ena sama živčnost in nezadovoljstvo.
Jadranje je užitek takrat ko jadraš brez cilja....................le golo uživanje ob melodiji vetrčka in vala.
Zelo pozitivno, pravilno razmišljanje. Velja tudi za motornjake.
LP
atilone napisal/-a:snake napisal/-a:zlatko83 napisal/-a:Jaz se dosti ne sekiram, samo da ne stojim, da se premikam. Saj sem na dopustu
Zelo pozitivno, pravilno razmišljanje. Velja tudi za motornjake.
LP
Se sploh ne strinjam.
Hitrost je včasih potrebna zaradi varnosti.
Čez atlantik sem šel s slabo očiščeno barko in izgubil vsaj dan ali dva - kar je povečalo čas izpostavljenosti nevarnostim, povečalo obremenitve snasti, ...Nazaj grede smo barko dobro očistili in je šlo znatno hitreje.
S hitrim jadranjem lahko planiraš prihod v nepoznan zaliv podnevi in se izogneš nevarnostim prihoda ponoči. To je predvsem pomembno tam, kjer pomorske karte niso točne, kjer ni svetilnikov in plitvine niso tam, kjer so vrisane.
Hitro jadranje je tudi bolj zabavno.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
heron napisal/-a:...S hitrim jadranjem lahko planiraš prihod v nepoznan zaliv podnevi in se izogneš nevarnostim prihoda ponoči. To je predvsem pomembno tam, kjer pomorske karte niso točne, kjer ni svetilnikov in plitvine niso tam, kjer so vrisane..
Z večino zapisanega se strinjam - mala pripomba le na tole; enako lahko planiraš tudi s počasnim jadranjem.
Pri hitrem si tam ravno še ob dnevni svetlobi - pri počasnem pa lahko že ob novi rundi dnevne svetlobe (beri - zjutraj).
Marchi napisal/-a:Žal pa bom lahko bolj malo prebranega apliciral na moj tanker, kjer je precej vseeno ali grem čez Kvarner s polnimi tanki ali praznimi oz. me niti ne zanima tistega 0,1 vozla hitrejša plovba ampak vse kaj drugega.
zlatko83 napisal/-a:Jaz se dosti ne sekiram, samo da ne stojim, da se premikam. Saj sem na dopustu
snake napisal/-a:Ne pa kot nekater (velika večina) k dirkajo od točke do točke z nekim natrpanim programom za tisti teden dopusta.
Večinoma se piše le o jadranju, ko ste na dopustu. Seveda takrat hitrost ni prioriteta. Ampak kaj pa vikendi npr. sobota popoldan, ko imaš 3-4-5 uric časa? To so tisti trenutki, ko se ne mudi nikamor in je celo obzorje tvoje. Jaz takrat obvezno cik-cak v orco ... en tak popoldan me spočije za cel teden in vsak dodatni vozel pri tem je večji užitek.
https://vimeo.com/28921887
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov