Grčija (Kikladi) 2013

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

AlesDimnik
Štabni praporščak

Grčija (Kikladi) 2013

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Če Okt 24, 2013 23:15

Pozdravljeni!

S prijatelji smo se poleti odpravili na zelo zanimovo pustolovščino po Kikladih.Pozejdon je bil sicer vseh 14 dni slabe volje, a mi se nismo dali kar tako in naredili en lep krog, kot ga prikazuje spodnja slika:
Slika

Če se slike ne vidi, vstavite v brsklanik sledečo povezavo:
https://lh5.googleusercontent.com/-wRiX ... _MORJE.jpg

Kratek video prispevek za boljšo predstvo o jakosti meltemija je prikazan tule:
http://www.youtube.com/watch?v=rqxXccrWDSE

Počasi bodo sledili še novi videoprispevki.

Imeli smo barko GibSea 43. Da Aten in nazaj smo potovali z najetim kombijem. Celotni stroški naše dogodivščine so znašali 820 EUR / osebo. Skupaj nas je bilo 9.

Lepo vas pozdravljam,
Aleš.
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Ne Okt 27, 2013 08:18

Ales, zivjo, po videu sodec je tale veter malteni kakor ena nasa burja ?
Nestrpno cakam se da napišeš potopis in sicer po posameznih etapah ...pa se malo me zanima, koliko stanejo marine, hrana po gostilnah, maspolh vse o jadranju po grčiji in kaj priporočaš in česa ne ...

Upam, da biš našel kaj časa za poptopis , pa še kašne videe pa slike priloži; saj veš, ena slika pove več kot 1000 besed.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Okt 27, 2013 08:51

Tudi mi smo že leta nazaj naredili podobno turo s familijo. Res da sem bil še bolj majhen, a se spomnim določenih otokov. Prvi mi pade na pamet Aegina blizu Aten, na kateri smo prvo noč prespali sidrani nekako v 5. vrsti od pomola-->sistem, da vržes sidro in se vežeš na premec barke za tabo in tako dalje nekje do 5,6 vrst od pomola. Noro, sploh zjutraj, ko se sidra ven vlečejo :lol:

Serifos mi je tudi ostal v spominu, predvsem po vetru in pristajanju trajekta v tem zalivu ob takem vetru. Je pa res, da načeloma meltemi ni tako sunkovit na morju, preko otokov pa pihajo refuli in ga znajo še ojačati.

Sicer pa v primerjavi z Jonskim morjem precej bolj prazno (razen na otokih blizu Aten). To so sicer vtisi izpred 10+ let nazaj, se pa tudi jaz veselim kakšne podrobnejše predstavitve poti 8)
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Okt 27, 2013 10:09

Poletni veter napisal/-a:Ales, zivjo, po videu sodec je tale veter malteni kakor ena nasa burja ?
Nestrpno cakam se da napišeš potopis in sicer po posameznih etapah ...pa se malo me zanima, koliko stanejo marine, hrana po gostilnah, maspolh vse o jadranju po grčiji in kaj priporočaš in česa ne ...

Upam, da biš našel kaj časa za poptopis , pa še kašne videe pa slike priloži; saj veš, ena slika pove več kot 1000 besed.

Ja Aleš, ne oklevaj predolgo, pomlad bo hitro tu. :D Jaz že nestrpno čakam tvoj potopis in vse kar paše zraven.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
AlesDimnik
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Ne Okt 27, 2013 22:29

Pozdravljeni! Hvala lepa za vaše komentarje.

Za začetek en videoposnetek težjega pristajanja ene izmed jadrnic v marini Mykonos na otoku Mykonos pri jakosti vetra cca 25 - 30 vozlov s sunki do cca 35 vozlov:

http://youtu.be/LRlnRVWsUYg

Na srečo je pihalo v krmo, to je stran od pomola, a vseeno je imel krmar težav pri vzvratni vožnji. Kot sem opazil, mu je krmo pri vzvratni vižnji zelo zanašalo in ni mogel zadeti prostega mesta. Tudi nam je uspelo v šele tretjem ali četrtem poskusu.

Potopisni dnevnik za našo posadko sem sicer ravnokar napisal, samo ga ne morem javno objaviti, ker gre za družbo prijateljev in je namenjen bolj za naše obujanje spominov.

Vsekakor bom objavil tudi par informacij na tale forum. Za začetek pa tole:
- Bolj ko greš od Aten proti vzhodu, močnejši je načeloma meltemi. Pri Mykonosu je so bili sunki okoli 35 vozlov.
- Cene za privez naj vas NE skrbijo, ker jih skorajda ni. Samo marine se plačajo malo več (cca 30 EUR / noč za 43 čeveljsko jadrnico). Cena za privez v mestnem pristanišču pa je od 2 - 3 EUR na dan. Ponavadi ti 3 zelo luštne in simpatične pristaniške policistke kopirajo obrazce, računajo.... in na koncu izstavijo račun za privez v vrednosti okoli 3 EUR. Je pa potrebno biti v pisarnah spoštljiv!
- Voda stane cca 3 - 5 EUR (za okoli 200 L).
- Elektrika stane cca 3 - 5 EUR (za jadrnico za noč).
- V Egeju priporočam vsaj 40 čeveljsko barko. Smo pa na Mykonosu srečali par z okoli 5 letnim otrokom in okoli 38 čeveljsko barko in se niso preveč obremnjevali z močnim vetrom.
- Vremenske napovedi so precej različne. Nekaj primerov strani za vremensko napoved:
1. Poseidon (daje ponavadi prenizke hitrosti vetra za 1 do 2 Bf, obstaja mobilna aplikacija): http://www.poseidon.hcmr.gr/weather_for ... tParameter
2. Windguru (tudi daje je dajal prenizke hitrosti vetra, obstaja mobilna aplikacija, za Jadran se je izkazala kot odlična): http://www.windguru.cz/int/
3. UOA (te nisem preizkusil, a so mi jo priporočili v marini): http://forecast.uoa.gr/

Tule pa je povzetek naše poti:
Slika

Se oglasim še kaj z drugimi podrobnostmi.

Lep pozdrav,
Aleš.
AlesDimnik
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Ne Okt 27, 2013 22:40

@ Poletni veter: ja, meltemi je nekako podoben burji. Mogoče nekoliko manj sunkovit kot burja, vsekakor mu po več dni (tudi tednov) ne zmanjka moči in piha konstantno noč in dan z največjo jakostjo v juliju in avgustu. Ponoči načeloma malenkost popusti in zato so zgodnji jutranji odhodi zelo priporočljivi, še posebej zato, ker potem lažje dobiš prostor v marinah. Je pa zgodnje vstajanje precej mučno za psoadko.

@hrošč: ja, na otoku Hydra (Grčija) smo pred leti doživeli, da so se barke vezale v več vrst. Zaspanci priodejo zadnji in naslednji dan tudi zadnji oddiejo in s tem blokirajo vse jadrnice v pristanišču :)) Zelo zanimiva dogodivščina :))
Da, v Serifosu je meltemi za kakšno Bf stopnjo močnejši zaradi oblike zaliva (vsaj tako so mi rekli drugi jadralci v zalivu).

@Joško: Če sem prav videl starejše objave, si šel oziroma poskusil iti v Grčijo (se ne spomnim dobro). Za jadranje po Grčiji sem uporabljal knjigo GREEK WATERS PILOT. Za okoli 60 EUR se jo dobi preko Amazona. Uporabljal sem tudi lastni (pohodni) Garmin GPS.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Okt 28, 2013 00:21

Res sem bil leta 2010 z 10m barko v Jonskem morju, do Zakynthosa. Potopis je objavljen par strani nazaj!

Seveda pa me vleče tudi v Egejsko morje, ko bo nastopil čas za to :D
Bi pa plul pozno spomladi, maja in junija, ko meltemi še nima take jakosti.

Tudi v letošnjem letu je bilo kar nekaj naših Morjeplovcev v Grčiji, ampak s potopisi pa slabo kaže. :cry: Ali pač??? :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » To Okt 29, 2013 08:58

joško in Ales,

ali je Jonsko morje ali Egejsko bolj primerno za prvic za jadranje po Grciji ? Kje in kdaj je manj vetrov ? Bi bilo sredi junija OK ?
Ce grem na Jonsko morje, iz kje startati, ali ve kdo kako lepo ruto za 1 ali 2 tedna ?Kako priti na jonsko morje ? Z trajektom na Krf ali Preveza in potem naprej z jadrnico-iz katere marine ?
Drugo leto se namrec nekaj junacim, da bom sel prvic izven jadranskega morja pa zbiram nasvete, hvala..
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 29, 2013 15:43

Lažje je Jonsko morje, vreme poleti več al manj stabilno in podobno Jadranu, edino maestral zna biti včasih močnejši kot pri nas.
Mi smo nazadnje štartali na Krfu, če gremo drugo leto spet bo izhodišče Preveza ali Lefkas. Na vseh omenjenih destinacijah imaš pestro izbiro čarterjev. Če bi šel okoli oz. ob Peloponezu, je možnost izhodišča še Patras, ostalih pa neposredno ne poznam.
Glede rute..en teden je načeloma premalo, v enem tednu smo mi naredili ruto Krf-Lefkas in otoki vmes ter nazaj. V 14 dneh pa že lahko prideš do Zakintosa, če štartaš na Lefkasu ali Prevezi. Odvisno seveda od želja - če se vživiš v grški stil potem boš en teden plutal samo okoli Lefkasa :mrgreen: Če pa rad več jadraš pa ni problema.. Vsekakor je pa 1 teden premalo, ker imaš dva dni samo vožnje do dol in nazaj s trajektom oz. avtom. Če ni druge je pa pač tudi 1 teden za pokušino.
Poletni veter
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Če Okt 31, 2013 09:19

hrošč, kako si pa prišel do krfa ? verjetno ne z hroscem ? :-))koliko stane trajekt in koliko casa vozi ? sem slisal da so ti otoki pod krfom nekako podobni kot nasi jadranski ...a si spal v marinah ali imajo tam tudi boje za privez ? namrec ne maram marine, ampak so moja izbira ce se le da boje..

Glede casa je pa tkole : ker sem dleovno aktiven in delam v nemski firmi, je ze 2 tedan poleti za vse skuupaj za mojga sefa neznanski dopust...zato lahko jadram samo po jadranu najvec po 1 teden skupaj -ampak grem pa zato 2-3x po 1 teden, hehe...ampak drugo leto grem pa v grčijo pa tud če šefa slinovka pa parkljevka popade..
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Okt 31, 2013 11:40

:D Ne s hroščem. Tajekt vozi cca. 24 ur, stane pa odvisno od sezone (cca. 100 eur na osebo povratna kot DECK potnik brez kabine, podobna cena je tudi za avto). Cene trajektov lahko pogledaš na www.minoan.gr ali pa anek.gr.
Boj ni, ali sidraš ali vežeš na rivo (večinoma zastonj). SO tudi marine, a redkejše.

Sicer sva pa tukaj malo offtopic, ne bi preveč smetila, sploh če bo tudi kakšno nadaljevanje potopisa 8) Je pa tudi že kaka tema o grčiji s podobnimi podatki odprta, če malo pobrskaš.
mVolk
Kapitan
Kraj: Ljubljana - Bunarina

OdgovorNapisal/-a mVolk » Ne Nov 03, 2013 12:16

:oops:
Pa.... A veš da se da pristajat tudi na klun ?

Za začetek en videoposnetek težjega pristajanja ene izmed jadrnic v marini Mykonos na otoku Mykonos pri jakosti vetra cca 25 - 30 vozlov s sunki do cca 35 vozlov:

http://youtu.be/LRlnRVWsUYg

Na srečo je pihalo v krmo, to je stran od pomola, a vseeno je imel krmar težav pri vzvratni vožnji. Kot sem opazil, mu je krmo pri vzvratni vižnji zelo zanašalo in ni mogel zadeti prostega mesta. Tudi nam je uspelo v šele tretjem ali četrtem poskusu.
AlesDimnik
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Ne Nov 03, 2013 20:15

@mVolk: prosim te, če za razpravo o prednostih in slabostih pristajanja na premec ali krmo odpreš svojo temo. Še posebej v močnem vetru in v primeru sidranja namesto mooringa, kot je situacija najpogostejša v Grčiji. Hvala.

Pošiljam pa nekaj fotografij z jadranja. Za ogled otoka Kithnos smo najeli 2 avtomobila. Za vsakega smo plačali 30 EUR , dobiš jih pa s praznim rezervoarjem za bencin. Oziroma skorajda praznim. Tako je bila naša prva naloga poiskati bencinsko črpalko. Natočili smo po 10 litrov goriva, kar se je na koncu izkazalo, da je bilo to preveč, ker smo porabili samo okoli 5 litrov bencina na vsak avto. Slika prikazuje eno izmed cerkva na otoku:
Slika

Tole pa je največje mesto v Kikladih - Ermoipolis na otoku Syros:
Slika

Mesto je zgrajeno kot amfiteater okgro pristanišča:
Slika

Privoščili smo si kopanje na bližnjem otočku Gaidaros v prelepem zalivu, kjer sta bili že zasidrani 2 ribiški barki. Prvo sidranje se ni obneslo, ker nas je nabilo direktno na njih. Še dobro, da je posadka hitro začela privezovati bokobrane, tako da ni bilo nič hujšega. Potem smo sidrali globlje v zalivu, a voda je bila precej plitka, sidro pa se sploh ni zakopalo, ampak je bilo zataknjeno za manjšo skalo. Za uro odmora je bilo v redu, čeprav pa nisem mogel biti povsem sproščen.
Slika

Slika

Ogledali smo si tudi otok Delos, ki je bil v zgodovini center Kikladov. Do tja smo prispeli s turistično ladjico in si pobliže ogledali valove, s katerimi smo se potem srečali popoldne na poti proti Parosu:
Slika

Ostanki na otoku Delos:
Slika

Na otoku Paros je bila zelo zanimiva dolina metuljev:
Slika

Pri vhodu v mesto Naxos so mogočna vrata Apolonovega svetišča:
Slika

Sledilo je zahtevno jadranje proti otoku Sifnos in nato proti Serifosu. Na tej poti smo se srečevali z eno tovorno ladjo:
Slika

Na otoku Serifos (zaliv Livadi) smo dobili še zadnje prosto mesto na zavetrni strani pomola.
Slika

Zato smo se lahko spoščeno zabavali v mestu nad zalivom:
Slika

Proti Atenam (Lavriu) je meltemi zopet popušča in lahko smo razvili polna jadra:
Slika
Nazadnje spremenil AlesDimnik, dne Ne Nov 10, 2013 20:11, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 04, 2013 20:08

Slika za pot in za potopis.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov