Ogrevanje-razsmernik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 21, 2013 19:48

Popravljam ,ni jadernica,je krasna,trdna in izolizana jadrnica
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 21, 2013 20:27

polanc napisal/-a:fino se greješ tudi na agregat za 80 e ni treba zanj dat 5000,pa še neki me zanima.Zakaj tako zelo hvalijo peč na petrolej in je dobila celo naslov Test sieger v SVB??stane pa pod 100 e z rezervnim taktom

Edit 1:Nak, nekaj drugega mora biti - vsaj po ceni sodeč - ampak ne najdem kaj.
Edit 2: Polanc spodaj napisal, kaj: Alpaca grelci.

Videti je isti princip, nimam pa podatkov o podrobnostih, da bi presodil podobnosti in razlike...

Vendar je zdaj, če koga zanima več, tu povezava

Najprej sem mislil, da sprašuješ za nekaj temu podobnega
Slika

Verjetno je kakšna reč na katalitsko (in verjetno gospodarno) zgorevanje s tipalom, ki bi moral ugasniti peč, če je v prostoru premalo kisika.

Na internetu ne najdem opisa procesa, torej iz glave in z ugibanjem:
    Po slikah sodeč je verjetno križanec primarnega gorilnika, katerega osnovna naloga je vplinjenje večine goriva, in mrežice, kot je na plinskih svetilkah (tam je običajno TiO2, ki doseže boljši svetlobni izkoristek, če pomnim prav).

Iskal sem, iz česa bi bila tu mrežica, doslej zaman.

Na mrežici - torej sekundarno zgorevanje - naj bi prišlo do popolnega zgorevanja (cilj tako gospodarnost, kot tudi to, da ni vonja po petroleju).
Primer:
    Povezava točno na izdelek ne dela - imajo v naslovu za forum prepovedane znake...
    Namesto tega Google Petroleum heater Kero 260
    oziroma isto na www.frakana.de

2,4 kW, četrt litra petroleja na uro, 4 litre tank (torej 16 ur gretja na eno polnjenje).

Kolikor vidim, ni odvoda zgorelih plinov, kar pomeni, da spet velja vse že napsano o vlagi, porabi kisika... v predobro zatesnjenem (ali preslabo prezračenem) prostoru.
    Ta ima senzor, da bi morala ugasniti, če bi bilo kisika premalo (ne vem, za kaj točno je tipalo) in verjetno je predpisano, da morajo to imeti sedaj vse take peči, ki jih lahko kupiš, ampak vseeno bi moral zračiti, ko greješ.

Uporabno za gretje prostora, ki ima malo 'naravnega prepiha', ne posebno priporočljivo za na barki, kjer je kabina običajno dobro zatesnjena, ko zapreš odprtine.

Edit 1: po cenah nisem našel, kar je imel v mislih Polanc
Edit 2: Polanc napisal ime peči Alpaca, zdaj na vrhu povezava na to.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Nov 22, 2013 19:44, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 21, 2013 20:37

Jaz se lepo grejem na tako peč,imenuje se Alpaca,vsa okna imam za 1 pst odprta in namesto vrat zaveso.Ko je na palubi led je pri meni noz skromnih 26 stopinj plusa :lol: ,tako da je moje jadranje prek zime ko ona reklama za sladoled...NE odhaja s poletjem.Lani sem dal 52 e za 20 l petroleja Kristal,ki je bistveno čistejši.Oni kupljen v SVB ju je pa še čistejši..Imel sem ga za celo zimo dost.
Vlago pa mi Bison pol poje ,ko grem domov..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 21, 2013 21:26

Ja, če imaš tudi, če te ujame kdaj tako da lije in/ali piha tako, da veter nosi pršec... še vedno tako priprto na en prst - ker veš, zakaj tudi, če ti curlja v kabino - OK.

Zgodbo z izolacijo je pa vseeno za pogledat - NT na povezavi pod spodnjo sliko piše, da se tole zelo pozna :wink:
Slika

Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 21, 2013 22:00

sodnick napisal/-a:Koliko pa pride, če bi naknadno vgradil Webasto? Oz. ali je sploh možno?

Serijsko vgrajen ima sicer razvode po vseh kabinah itd, ampak sem prepričan, da tudi če bi imel samo en glavni izpuh toplega zraka v salonu, bi bila to bistvena razlika do raznih improvizacij s svečkami...

Jaz v mrzlem obdobju najamem barko z gretjem, ker kakšno pretirano stiskanje petih tipov ne pride v poštev :) Kuhamo pa tudi ne bogvekaj...

Seveda se kasneje vgrajuje, tudi tovarna ga vgrajuje nekako "naknadno"... Barke niso avtomobili in barke nam skupaj sestavljajo šelebajzerji po "kao" nekih tovarnah... Enako kvalitetno ali pa ponavadi še bolje ti bo naredil nekdo naknadno v Sloveniji. Že omenjeni naš Joško je zagotovo pravi naslov.
Kot je že MarjanTomki napisal, sem letos spomladi na svojo barko dodal Webasto AT2000. Vgradil sem ga sam in ne Joško, sem pa pri Joškotu dobil tako webasto, kot vso potrebno opremo, razvode, cevi, iztoke, izpuh... Pa še kakšen res odličen nasvet izkušenega monterja! :wink:

Drugače pa je zadeva TOP!!! V 5 minutah je barka topla! AT2000 je dovolj močan za vsako barko do 10 metrov in nikar ne vgrajujte močnejšega! Pri meni se še ta non stop ugaša, če le zunaj ni manj kot 10 stopinj... Tudi na minimalni moči je preveč! No ja, izolacija moje barke je mogoče res precej nadpovprečna, po ameriško luksuzna, plastike pa ni v celi barki niti 1 kvadratni centimeter... Verjetno je tudi to razlog... Če bi obstajal, bi jaz kupil za mojo barko raje model s 1500 W največje moči, ker bi bilo še vedno več kot dovolj tudi za temperature okrog ledišča!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Nov 21, 2013 23:16

Nina, Webasto je za tebe rešitev, ostalo je improvizacija, to je bil namen mojega posta, kdor je razumel je tako razumel bilo je ravno takšnim namenjeno, ki tudi izpljujejo iz marine.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Nov 22, 2013 13:03

Admin, hotel sem napisat, da se mi zdi Webasto oziroma gretje na nafto edina primerna rešitev, s tokom sem pa mislil povedati to, da tudi Webasto ni plug&play rešitev in da vseeno porabi nekaj toka, kar je treba vseeno upoštevati pri akumulatorjih (če so ranga avto akumulatorjev in se dolgo ne polnijo, še sploh pozimi), ki so v uporabi.
Skratka, če je barka dovolj velika, je Webasto optimalna rešitev.

admin napisal/-a:Tukaj ste od začetka malo preveč črnogledo napisali!

1. Seveda lahko priklopiš grelec!!! Če je inverter recimo 3kW bo kalorifer z 2kW čisto normalno deloval! Seveda rabiš dovolj močno napeljavo pa kot je nekdo omenil tudi dovolj močne akumulatorje!

2. Če zraven deluje še motor, bo nekaj energije prispeval alternator! Seveda ne vsega, vendar v recimo 10 minutah ni nobene krize, teče motor, delno pa se energija črpa iz akumulatorjev! Pri večji banki, reda velikosti 300 Ah je to mačji kašelj! Imam kolega, ki peče pečenko na akumulatorje na Pičuljanu 980!!! Ne prenese zvoka agregata, zato je vse lepo stestiral in 1,5 ure mu njegova pečica (ror) dela ko šus! :wink: Ima pa veeeellliiiiko banko. Recimo NT ima tudi ogromno, on bi lahko odojka speku! :lol:

3. Bouton, a ti si že kdaj videl Webasto? Si ga kaj spremljal, meril? Veliko toka? Webasto res potegne cca. 8 A toka, vendar samo za štart, prvih 30 do 40 sekund, ko deluje grelna svečka! Potem je poraba na polni moči AT2000 okrog 1,5A, na majhni moči pa okrog 0,5A... Na elektriko dela samo ventilator in pulzna črpalka nafte, pa napajanje led diode, haha. Recimo sedaj za vikend ko je bilo res mraz mi je v celem dnevu 24 ur porabil cca. 15 Ah, od tega 10 Ah ponoči... Če je to veliko, potem pa tud ne vem no... Temperatura je bila zunaj čez noč med 9 in 10 stopinj, podnevi pa okrog 15, v barki pa je bilo kar konstantno med 22 in 23. Hladilnik ti poleti v istem času pokuri vsaj 3x toliko!!! :wink:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Nov 23, 2013 02:21

Dajte najprej, preden na pamet govorite napisati koliko porabi elektrike npr. Webasto Airtop 2000 cca 20Ah v 24h, da se razumemo in je treba jasno povedati, to je praktično nič, in je najbolj optimalna rešitev za vsako manjše plovilo, tudi za enim 100Ah akumulatorjem.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Nov 23, 2013 15:37

Kot pravi Gaso in kot sem ze jaz napisal na prejsnji strani, poraba elektricne energije za Webasto AT2000 je pri meni okrog 15 Ah v 24 urah, ce je kar lepo mraz zunaj, kot recimo prejsnji in pa tudi ta vikend... Jaz bi rekel, da na barki, kjer tudi prespis in imas prostor za Webasto, so tudi akuji, ki jim je to najmanjsi problem... Preprican sem, da na gumenjaku ali fishermanu, kjer so "doma" avtomobilski akumulatorji nima prav nihce Webasta. :D

Drugace pa, za recimo septembra za 10 minut pred spanjem je mozno tudi na inverter malo pogreti ali pa na plinski stedilnik in gor poveznes eno opeko ali pa tudi nic...
Za resno ogrevati barko pa je zal edina moznost Webasto. Seveda, takrat ko nisi v marini, saj je tam tudi kalorifer vec kot odlicen.

Sedaj pa navali narod na nasega Joskota in pokupite letosnjo zalogo Webastov... :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 26, 2013 00:15

Kaj naj sploh še dodam, vse ste dobro obrazložili. :D Za racionalno ogrevanje pod pogoji, ki jih ima trenutno B. Nina na svoji jadrnici, je Webasto AirTop 2000 optimalna rešitev.
Pri dodatni opremi, ki sem jo vgradil na svojo barko, je bil Webasto na prioritetni listi. Po 11 letih mi še vedno deluje brez problema, na njem nisem opravil niti najmanjšega servisa. Super mi dela tudi pri največjem mrazu, tudi ko je zunaj minus. Vgrajen imam še starejši tip grelnika, AirTop 3500 in zaenkrat nimam potrebe po zamenjavi s posodobljenim AirTop 3900.

Sicer pa imam za morjeplovce vedno kakšno super ugodnost. Zadnja akcija, ki še vedno poteka do konca novembra, se nanaša ravno na vgradnjo sistema ogrevanja Webasto. :D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Nov 27, 2013 15:38

Kakšna pa je cena za AirTop 2000.Se kar ogrevam zanj.Elektrike je dovolj(2x100amp gel,100w celica).Za kako uro gretja bi bilo dovolj.A to Joško dobavlja :?:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov