atilone napisal/-a:Ma ja. Kadeti pa trpijo. Polovico šihta delajo(naj bi ) kot mornarji, drugo polovico pa na mostu, pri navigaciji. Noštromoti , "delovodja", kadete "šparajo", ker vedo, da bo čez čas terco , pa sekondo, in ga bo lahko zajebaval v glavo. Sploh pa ko bo čif, prvi oficir. Eno leto kadetovanja hitro mine.
Aha zopet tista zgodbica ki jo tončič in twrdiyeva prodajata na informativnih dnevih, kako je delo na ladji izi in uživancija in naj se samo vpišejo na šolo.
Jaz sem na most prišel šele po 7 mesecih dela na palubi. Moji kolegi ki so opravljali kadetaturo na različnih ladjah SP so na most šele prišli po 7, 8 ali 9 mesecih celega šihta na palubi. Noštromo je šparav samo filipince ki so zabušavali po dolgem in počez. Njim ni upal nič reč ker je vedel da lahko ponoči pristane v morju. Na kadetih pa je iztresav svoje frustracije da smo čobani, glupi, nesposobni samo zato ker smo po njegovih besedah '' glupi janezi'' in ker nismo iz njegovih črnogorskih vukoxebin. To

atilone napisal/-a:Pa še nekaj. Kadetovanje je kot obvezna praksa . Nisem slišal da bi dijak kateri opravlja obvezno prakso pri X podjetju ali firmi, dobil mesečno nagrado 914 € oz 600€. Nasprotno. Vse več je v praksi, praksa pro bono, torej džabe.
Kadetatura ni praksa ampak pripravništvo, ki je podobno kot pripravništvo zdravnika ali pravnika, kadetatura je povsod po svetu sorazmerno plačana. V Sloveniji kapitanija ne dela zastonj kakor tudi tečaji za brevete in konzultacije za častniške izpite niso zastonj.
Na koncu ko sešteješ vse stroške za odhod na ladjo, častniških izpitov z breveti, telefona in plačilo dohodnine ti ostane samo še za malo merkator pivo.
atilone napisal/-a:V tem znesku pa tudi ni vštet devizni dodatek, nekateri zmotoma to imenujejo dnevnica, kateri začne pritekat takoj naslednji dan, ko ladja zapusti SLO območje. In tudi tukaj se nabere nekaj evronov.
Tega dodatka ni kakor tudi ni izplačil nadur.
atilone napisal/-a:Delovni dan pa traja sedem ur in to v dveh delih. Seveda je potem vsaka sobota delavna. Le redko se zgodi, da bi se delale nadure. Vsako naduro, je vsaj takrat, morala odobrit firma, SPP. LP
To je bilo v časih danes se dela in petek in svetek vsaka druga nedelja je delovna do 12h nadure se delajo vsak drugi dan. Od mojih 53 tednov kadetature na ladji jih je bilo kršeno vsaj 60%, po ILO c180 (ILO c180 predpisuje maximalno 72delovnih ur v 7dnevih jaz sem jih imel 90+).