Prevoz čolna na prikolici

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mornar417
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar417 » Po Jul 08, 2013 19:18

ja ni panike ti uporabljaj kar hočeš. Lahko si ogledaš pravilnik o merah in masah vozil;

100 km vprašaj prvega polica, ki ti da pihat.. zelen balonček. in ti bodo povedali, to velja že od zadnje spremembe Zakona o CCP, ali kako se že imenuje.
mirno morje in varna vožnja, in imaš lahko lep dopust!!
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Po Jul 08, 2013 20:52

mirno morje kontra

Sem poiskal, in res je lani spremenil 47.člen ZVCP in dvignil omejitev na 100km/h. Moja šlamparija.
Glede tistih 140 kmh pa ne najdem podatka. Pravilnik o merah in masah vozil in spremembe sem našel, vendar teh podatkov (140kmh, 28kg in 4%) nisem našel.
Da se ne bi pojavljale razne interpretacije pravil in zakonov, bi "čitabile" prišel prav ne le meni, ampak vsem ostalim uporabnikom foruma .
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jul 08, 2013 22:55

@mornar417 veliko veš, vendar se nekih info držiš kot klop.

gorenjc hitrost ne ureja ZVPC, ampak ZPRCP, če bo kdo iskal.

vsi ostali. teče, ki jih mi pametnjakoviči navajamo niso točne, ampak le okvirne. Vsak sam mora najti pa tisti "fine tuning" kaj najbolj odgovarja njemu.
Nekatere(večino) prikolic pač plešejo, pa najsigabodi narediš karkoli. Če je prikola skret je skret in še enkrat takih je veliko. Vsekakor je zelo pomembno kaka je osovina in seveda gume. Sevedno pa je med glavnimi razlogi sama zasnova prikole. Prikolica veliko manj pleše, če so gume dobro napumpane. Klasika 13 in 14 col mora biti kar okoli 3 bare ali se malo več.

ne vem katere 10 col gume je mislil mornar, verjetno te taozke 145 ali 135 sirine, ki so res slabe. 195 10 col gume pa so najboljša možna izbira na prikolici(seveda mora biti prikolica narejena za te gume. Te gume se pumpa 5-6 barov.

Sam sem bil dvakrat na testiranju prikolic Algema in Fitzel(za prevoz avtomobilov) na Nurburgringu. Prikolice se testirajo tudi pri hitrosti 200km/h. In to ne prazne.
Zdaj pa naj se javi junak, ki upa s svojim colnom iti 200 po AC, kaj sele po ovinkih. In to so dobre prikolice!

Ne bom pisal kaj je pri prikolici ključno, da je dobro vodljiva, ker me boste spet spljuvali...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
mornar417
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar417 » To Jul 09, 2013 06:59

ja lahko se v celoti strinjam s teboj; 10 col kot si rekel ti so zares odlične gume;
v mislih sem imel 10 col se ve za katere prikolice imam v mislih, tako da se dobro razumeva.
enostavno kar si ugotovil dobra osovina, gume, ja in tudi sama konstrukcija prikolice je izrednega pomembna, vendar na žalost tu se pa zadeva ustavi, in mi lahko tu na forumo filozofiramo kolikor hočemo, ko se pa začnemo pogovarjati o naših evrčih je pa zgodba čisto drugačna
ker vsi gledamo žal samo na ceno prikolice in tu se zgodba začne in konča,
ne smemo pozabiti niti to, da prikolice spadajo v kategorijo vozil O ( po tehničnih specifikacijah vozil) , tako kot ostala vozila in zanjo veljajo popolnoma enaki predpisi kot za ostala vozila v proimetu.
zakaj se držim nekaterih stvari kot klop, predvsem zato, ker za vse obstajajo standardi, tako za vlečno oje
, kot za priklopno napravo, kot za axse, kkot za svetlobne naprave, luči itd..
zato napišem predvsem to kar je za uporabnika pomembno in zanj in za druge nas predstavlja samo varno udeležbo in vožnjo v prometu.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 12, 2013 12:18

Ej golobčki moji,omejitev z vožnjo s prikolico je :lol: 80 :lol: na uro,pravkar preverjeno.100 km na uro pa velja za kamione s priklopnikom ali polpriklopnikom,ki imajo ABS, retarder in še nekaj opreme na pogonu in podvozju.
mašinfirer
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Jul 12, 2013 13:30

Tudi jaz sem bil zadnje leto "v zmoti"
2010, 47.člen:
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=2010109&stevilka=5733
2012 sprememba - 28.člen
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201257&stevilka=2411
tukaj drugače piše. Če je kaj novega daj povezavo. Od mornarja417 pa še čakam glede obremenitev.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 12, 2013 13:56

Dam popravek na prejšnji komentar o hitrosti z prikolico.Pravkar sem bral zakon o tem in piše 18.7 2012 je bil sprejet zakon o tem in piše,100 km na uro za vsa motorna vozila z največjo dovoljeno maso do 3.5t,ki vlečejo priklopno vozilo :lol: ostali nad 3.5t pa 80 :evil:
mašinfirer
bsc46
Admiral
Kraj: Postojna

OdgovorNapisal/-a bsc46 » Pe Jul 12, 2013 15:44

Kako pa je na hrvaških cestah.Koliko?
Ljubitelj narave
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Jul 12, 2013 16:34

80km.h
mašinfirer
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jul 12, 2013 16:58

Priporočene obrementve ni nikjer v zakonu saj je za vsak avto in vsako prikolico drugačna.

Omejene so samo maximalne in to v homologacijah naprav in ne v zakonu.
Pa nehajte končno delat neke znanosti. Tisti ki ne veste poskusite z okoli 50kg, tisti ki imate pa 100kg + pa imejte tako...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
gorenjc
Admiral

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Jul 12, 2013 20:39

mamaMicka napisal/-a:Priporočene obrementve ni nikjer v zakonu saj je za vsak avto in vsako prikolico drugačna

Hvala za odgovor, čeprav sem ga pričakoval od @mornarja. Po logiki se mi je že prej zdelo, da podatki, ki jih navaja niso "uzakonjeni", ampak so po priporočilih določenega proizvajalca, zato ne morejo veljati za vse ostale proizvajalce in modele prikolic. Kot sta sama potrdila, samo širino gum se zamenja, pa so razmere lahko povsem drugačne. Pri meni sem pač ugotovil, da je min. obremenitev, ko nimam težav nekje 50kg in to prakticiram.
Poleg tega je mornar pred enim letom navajal drugačne podatke v drugih temah (20kg, kasneje 25 kg min. obremenitve), in tudi zato je bil v prejšnem postu moj zadnji stavek (mogoče nepotrebno) provokativen.
Glede na vajine prispevke (MM in mornar) predvidevam, da se ukvarjata v poslu s prikolicami, zato sigurno vesta več kot jaz, samo ne maram "polovičnih" informacij, zato sem hotel to razčistiti.

Naj bosta morje in prikolica pod barko mirna še naprej.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » To Mar 04, 2014 14:14

Je komu morda poznano kako je na hrvaškem glede kazni za pretežko prikolico na kateri je gliser?

NDM prikolice je 1300kg nosilnost 990kg plovilo pa 1300-1400kg.

Grajena je za 1800NDM samo jo je lastnik ob nakupu homologiral za 1300kg da jo je lahko vlačil z lažjim vozilom.

Prikolica pa je vizualno kot nova in glede tehničnih zadev zagotovo nebi imel policist pripomb. Muči me samo, da bi bil vseskozi v prekršku. Gre pa za TPV prikolico katere so že v osnovi grajene močno.

Skratka ima kdo kakšne podatke glede "zateženosti" hrvaški policistov ter kazni v primeru, da me pošljejo na tehtanje.

Hvala za informacije !
mornar417
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar417 » To Mar 04, 2014 15:33

Najbolje je, da jo prehomologiraš nazaj na 1800 NDM in ne boš imel težav.
Hitrostosti na Hrvaškem 80km/h razen za prikolice ki imajo vgrajeno naletno napravo.
Glede vertikalnih obremenitev na kjuko so se pa predpisdi stalno spreminjali in sedaj velja, da je max. obremenitev je tista ki je najmanjša napisana v homologaciji ali na priklopni napravi.
TPK
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a TPK » To Mar 04, 2014 16:18

V bistvu ni težava v teži na kluko ampak celotni teži priklopnika.

Prehomologirat pa ne gre za neke "normalne" stroške. :roll:
mornar417
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a mornar417 » To Mar 04, 2014 19:23

lep pozdrav;
vedno se pojavljajo neki stroški mislim, da so kar nekajkrat manjši kot kazen, ki nam jo napišejo čuvaji reda.
Najbolje da se obrneš na TPV in mislim da ne bi smelo z njihove strani nobenih težav, ker samo oni kot proizvajalci lahko spreminijo ozroma dovolijo povečanje NDM, pod pogojem da so ostali elementi ki so vgrajeni skladni s tem.
veliko uspeha ti želim in obveščaj nas na foromu kaj si uspel narediti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost