Zamenjava kablov
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Zamenjava kablov
Ker ugotavljam, da so kabli kar lepo že oksidirali, imam namen zamenjati in urediti elektro logistiko na mojem čolnu. Ranieri 5m.
Italjani so to napravili po domače in tudi sam sem vedno tik pred sezono kaj obesil in seveda montiral vse od akumulatorja naprej, vmes pa dal kakšno varovalko.
Zdaj bi to uredil z razdelilno ploščo na kokpitu in potem razvez po uporabnikih.
Kakšne kable uporabljate? Jasno mi je, da konci morajo biti pocinani.
Še kakšen nasvet, bi mi prišel prav.
Italjani so to napravili po domače in tudi sam sem vedno tik pred sezono kaj obesil in seveda montiral vse od akumulatorja naprej, vmes pa dal kakšno varovalko.
Zdaj bi to uredil z razdelilno ploščo na kokpitu in potem razvez po uporabnikih.
Kakšne kable uporabljate? Jasno mi je, da konci morajo biti pocinani.
Še kakšen nasvet, bi mi prišel prav.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Mile,
Ce je v garazi vsaj osnovno avtoelektricarsko orodje in v glavi vsaj osnovno znanje potem to ni nic strasnega.
Predvsem rabis domislit, kaj vse bos ozicil in poiskat primeren panel, da bos vkljapljal in seveda varoval porabnike ter dobre crimp klesce za kvalitetno stiskanje ceveljckov na kable. Obvezna oprema so tudi skrcne buzirke z lepilom, se posebej, ce bos spajal dva kabla direktno skupaj.
Cinjenje se v okolju s korozijo in vibracijami ne predlaga, boljse je kvalitetno stiskanje na ceveljcke, tulke, ...
Glede preseka kabla je nesmiselno it pod 1,5^2, preveri, kaj bos prikljapljal in se lahko odlocis, da vse porabnike naredis z 2,5^2.
Ostali preseki pa glede na dolzine, ki na 5m colnu ne bodo neka postavka;
Baterija, master switch 20,0^2 (to gre potem naprej na motor)
Master switch do panela - 8,0^2
Potem pa od panela dalje
Porabniki do 10A - 1,5^2
Porabniki do 20A - 2,5^2
Porabniki do 30A - 4,0^2 (to je ze 300w, kar je na zaksnem colnu redko)
...
Predlani sem prekabliral svoj coln, ki je 5,5m in tukaj je rezultat;
OBNOVA ELEKTRIKE NA PLOVILU
Ce sem, kaj napisal narobe pa me prosim popravite, da se naucim.
Lp,
Bostjan
Ce je v garazi vsaj osnovno avtoelektricarsko orodje in v glavi vsaj osnovno znanje potem to ni nic strasnega.
Predvsem rabis domislit, kaj vse bos ozicil in poiskat primeren panel, da bos vkljapljal in seveda varoval porabnike ter dobre crimp klesce za kvalitetno stiskanje ceveljckov na kable. Obvezna oprema so tudi skrcne buzirke z lepilom, se posebej, ce bos spajal dva kabla direktno skupaj.
Cinjenje se v okolju s korozijo in vibracijami ne predlaga, boljse je kvalitetno stiskanje na ceveljcke, tulke, ...
Glede preseka kabla je nesmiselno it pod 1,5^2, preveri, kaj bos prikljapljal in se lahko odlocis, da vse porabnike naredis z 2,5^2.
Ostali preseki pa glede na dolzine, ki na 5m colnu ne bodo neka postavka;
Baterija, master switch 20,0^2 (to gre potem naprej na motor)
Master switch do panela - 8,0^2
Potem pa od panela dalje
Porabniki do 10A - 1,5^2
Porabniki do 20A - 2,5^2
Porabniki do 30A - 4,0^2 (to je ze 300w, kar je na zaksnem colnu redko)
...
Predlani sem prekabliral svoj coln, ki je 5,5m in tukaj je rezultat;
OBNOVA ELEKTRIKE NA PLOVILU
Ce sem, kaj napisal narobe pa me prosim popravite, da se naucim.
Lp,
Bostjan
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Povezavo na izračun preseka kablov je pa nekoč atilone nalepil v bazo znanja in jih je potem, ko so vmes enkrat nehale delovati, tudi spet popravil.
Potem... v glavnem je tam zdaj spet mogoče preveriti, kakšne preseke kablov za različna bremena in dolžine kabla dobiš iz izračuna na tisti povezavi.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če pa najprej namažeš z brezkislinskim silikonom in nato pogreješ čez navadno skrčno bužirko, tudi zatesniš posamezne licne in o koroziji ni nobenega sledu. Vsaj pri meni že 5 let. Nikakor pa žic ne cini, če bo cin nosil mehanske obremenitve, bo slej ko prej padel stran, pa tudi ostanke spajkalne paste nikakor ne moreš očistiti z žic in korozija je tu.
Nekaj je bilo o tem govora TUKAJ
Nekaj je bilo o tem govora TUKAJ
motorni
Cinanje ni dobro niti zaradi paste, niti zaradi elektrolize, niti zaradi mehanskih lastnosti spoja!
Ne bi rad delal reklame Štumflovim, ampak glede na količino izvedenih elektrifikacij na barkah in reference, ki jih imajo nikoli nisem podvomil okrog njihovih nasvetov in eden glavnih je bil, da nikoli naj ne uporabljam kablov, ki nimajo nikljanih žičk.
Za tesnenje ni treba dajat gor nobenega silikona, dovolj je DOBRO stisnjen končnik, čevelj, ali kak drug priključek, ter uporaba dobre skrčke z lepilom.
Pazit je treba tudi na material priključne letve in še marsičesa, zato sem v četrtek priporočil nabavo pri Štumflu. Lahko tudi drugje, ampak v tem primeru je treba pazit, da dobiš pravilne nasvete. Sol in voda se lepo in enostavno sliši, ko kuhaš makarone, ampak v bližini morja še inox postane rjave barve.
Ne bi rad delal reklame Štumflovim, ampak glede na količino izvedenih elektrifikacij na barkah in reference, ki jih imajo nikoli nisem podvomil okrog njihovih nasvetov in eden glavnih je bil, da nikoli naj ne uporabljam kablov, ki nimajo nikljanih žičk.
Za tesnenje ni treba dajat gor nobenega silikona, dovolj je DOBRO stisnjen končnik, čevelj, ali kak drug priključek, ter uporaba dobre skrčke z lepilom.
Pazit je treba tudi na material priključne letve in še marsičesa, zato sem v četrtek priporočil nabavo pri Štumflu. Lahko tudi drugje, ampak v tem primeru je treba pazit, da dobiš pravilne nasvete. Sol in voda se lepo in enostavno sliši, ko kuhaš makarone, ampak v bližini morja še inox postane rjave barve.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
O tem je že precej na forumu
@SR290
Kar zadeva cinjenje...
- Kazalo na večinoma dobre teme o električnih zadevah na barki, pa tudi prikolicah za barke....
Tudi s forumovim iskalnikom se da najti, na primer za "stis* kabl*" (kakih 20 zadetkov) in po vseh iskalnih nizih; pa po 'spoj*' - in med temi zadetki zna biti o tem še kaj.
Tako sem našel o tem tudi naslednji v dve temi na forumu:
- spajanje kablov
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... bl&start=0
Prestavitev akumulatorja
http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... light=spoj
@SR290
- O tem, zakaj cinjenje pri tresljajih in v agresivnem okolju ni najboljša rešitev, si pojasnil.
- Je namazanje z brezkislinsko 'pacarijo' (poleg silikona je bil uporabljen tudi vazelin...) le nepotrebno, ali se 'stepe' z lepilom? Mislim, da je Nikola T. uporabljal podobno brezkislinsko zadevo tam, kjer se recimo natika čeveljček na napravo (recimo merilnik...), kjer zadeva ne more biti tako zaprta v termo skrčljivo škatlo z lepilom, ko jo je pa mogoče treba sneti in odnesti ali poslati v popravilo - recimo garancijsko...
- Poleg nameščanja novih naprav in preurejanja napeljav, varovalk itn., na kar se lahko pripraviš, imamo še en tip položaja: kaj tedaj, ko se kaj pretrga in je recimo treba improvizirati na plovbi, pa bi vseeno - zlasti če gre za daljšo plovbo - rad imel tudi takrat vsaj 'kakovostno poprčkano', torej tudi tedaj narejeno kolikor takrat mogoče solidno nedostopno vlagi.
Kar zadeva cinjenje...
- Vidim, da mnogi pri tem cinijo, saj pri dobro s termoskrčljivimi cevkami z lepilom dobro zatesnjenih zaključkih ne pričakujejo, da lahko pride do korozije. To pa ni čisto res - recimo pri poškodbi kjerkoli na kablu vlaga in sol lahko vseeno vdreta in potem do korozije pride - in potem do slabega spoja, padca napetosti, pregrevanja... vseeno pride. Morda redko, zlasti pri dobro urejenih napeljavah, ampak če do tega pride, zna biti težko opaziti, in potem je takoj spet še kako aktualna galvanska korozija, kjer je spoj dveh različnih kovin, torej tudi cina in bakra v elektrolitu problem. In če do take poškodbe pride na daljši poti (recimo na Skokici), je to lahko več kot le neugodno...
Correct me if I am wrong, please.
@Tomki;
2.) Če kabelski zaključek dobro stisneš z profi kleščami in daš čez skrčko, ki vsebuje dovolj lepila in vse to ravno prav segreješ, bo lepilo zlezlo v vse pore in ne rabiš kakih dodatkov. Dobro je vzet debelejšo skrčko, ki ima večji odstotek krčenja. Ne spomnim se znamke, a vem, da so jih včasih držali v Elektronabavi. Ta skrčka ima obilico lepila, ki se zateče v vse špranje. Je malce bolj svetleče črna od klasično uporabljenih Panduitovih skrčk.
Ne vem, N.T. postopek je gotovo vzet iz prakse in morda tudi dobro deluje. O vsem tem nimam kakih hudih izkušenj in sem navajal kar mi je razlagal znanec, ki elektrificira barke pri Štumflu in to ne le eno na mesec.
Jaz bi namesti vazelina raje segrel žico in jo napojil z lepilom iz toplotne pištole, če že ne bi verjel tistemu iz skrčke.
3.) Če se kabel pretrga ga je najenostavneje sestavit z namenskim tulcem, ki ga stisneš čez oba konca. Čez potegneš samolepljivo skrčko in ti ni treba nikoli več popravljat. Tudi žico z poškodovano izolacijo je najbolje precviknit, nataknit samolepljivo skrčko in izdelat spoj z namenskim tulcem. navadno je na te tulce nataknjena plastična izolacija, ki jo je dobro po stiskanju odstranit, da skrčka lepše stisne.
2.) Če kabelski zaključek dobro stisneš z profi kleščami in daš čez skrčko, ki vsebuje dovolj lepila in vse to ravno prav segreješ, bo lepilo zlezlo v vse pore in ne rabiš kakih dodatkov. Dobro je vzet debelejšo skrčko, ki ima večji odstotek krčenja. Ne spomnim se znamke, a vem, da so jih včasih držali v Elektronabavi. Ta skrčka ima obilico lepila, ki se zateče v vse špranje. Je malce bolj svetleče črna od klasično uporabljenih Panduitovih skrčk.
Ne vem, N.T. postopek je gotovo vzet iz prakse in morda tudi dobro deluje. O vsem tem nimam kakih hudih izkušenj in sem navajal kar mi je razlagal znanec, ki elektrificira barke pri Štumflu in to ne le eno na mesec.
Jaz bi namesti vazelina raje segrel žico in jo napojil z lepilom iz toplotne pištole, če že ne bi verjel tistemu iz skrčke.
3.) Če se kabel pretrga ga je najenostavneje sestavit z namenskim tulcem, ki ga stisneš čez oba konca. Čez potegneš samolepljivo skrčko in ti ni treba nikoli več popravljat. Tudi žico z poškodovano izolacijo je najbolje precviknit, nataknit samolepljivo skrčko in izdelat spoj z namenskim tulcem. navadno je na te tulce nataknjena plastična izolacija, ki jo je dobro po stiskanju odstranit, da skrčka lepše stisne.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost