Nesreča (brodolom) Costa Concordia

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 16, 2014 09:23

Hm, zadaj je zagotovo zavarovalniško prelivanje denarja. Pralnica po domače :wink: Kriza je, država jemlje preveč.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Jul 17, 2014 15:18

Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 18, 2014 18:23

Kamera na Giglio

Kaj počenjajo z ladjo od 14.7. (od splovitve)
    Shranil sem nekaj slik s te kamere (od časa do časa) in imam vtis, da od 15.7.2014 po teh slikah sodeč ni videti, da bi se kaj premaknilo. Premec je videti še enako globoko pod vodo, ladja na vseh, ki sem jih shranil, približno na istem mestu glede na kamero...

Na skoraj vseh fotkah je za krmo tistih treh-štirih bark okoli nekaj pene. Najprej sem mislil, da jo že vlečejo na mesto razgradnje, ampak to traja že nekaj dni, pa ni videti, da bi se kaj premaknilo.
    Slika

Zdaj me zanima me, če ima kdo kako idejo, kaj tiste barke (po fotkah sodeč več ali manj stalno) počnejo tam teh nekaj dni od takrat, ko so ladjo spet splovili. Namig nekje je bil, da so to vlačilci, ki jo držijo na mestu (in torej sploh ni zasidrana), ampak nisem našel še nič, kjer bi bilo pojasnilo, zakaj tako.

Tule je tudi nekaj govora o ojačitvi dna ladje z verigami ('to help reinforce the bottom of the boat' - ampak kako neki z verigami ojačiti dno ladje?). Omenjeno je 'rotting', torej propadanje ladje, zaradi česar bi dno trupa lahko ne zdržalo dviganja, ampak tudi tu bi rad kako pojasnilo zakaj in kako.

Našel pojasnilo. Kaže. da so bili plovci (caisson) privarjeni na boka, zdaj pa bodo še povezani z verigami pod trupom, s čimer bi bile sile razporejene po večji površini, kar bo trup lažje prenesel.

Tule je pa nekaj slik 'pomečkane' nadgradnje tam, kjer je CC legla na desni bok, potem ko so jo zravnali in preden so tudi na desno stran pritrdili plovce (caissons).

€1,6 miljarde
    Toliko naj bi stalo vse skupaj - torej tudi plačilo odškodnin in 'vzpostavitev prejšnjega stanja' na mestu, kjer je ležala (torej odstranitev platforme itn.), in ne le dviganje, prevoz do Genove in razgradnja ladje.

Kako si je risar predstavljaj korake do splovitve:
    Slika

Zadnja slika ne ustreza - ves premec je tudi po splovitvi s platforme še vedno solidno pod gladino.

Edit - v načrtu pa je, postopno dvigniti toliko - več tule.

Še en edit - Konec julija 2014 so ladjo odvlekli v Genovo v razgradjo, ki bo predvidoma trajala 2 leti.

Pregledno zbrana zgodba - s pogledi z različnih zornih kotov (spremembe predpisov, praks... itn.).

Vrsta ostrih kritik - še ne znam presoditi, koliko so utemeljene. Večina imam vtis, da je o tem, da kup podatkov, podrobnosti, slik... ni javno dostopnih, vendar na hitro ne vidim, ali je to vse. Vsaj nekaj prikazanih zornih kotov na probleme je vredno premisleka.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Po Jan 19, 2015 20:07

mogoče kdo ve je možno costo concordio v genovi kje videt v živo sedaj
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jan 20, 2015 18:58

Malo pobrskal - in kakega webcama, ki je usmerjen tja, za zdaj nisem našel.

Sicer pa
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » To Mar 03, 2015 18:01

če vas zanima pogled na to žalostno ladjo kako smaeva v Genovi na pomolu
sicer so fotke od daleč (bližje ne gre)

http://www.mojalbum.com/potepanje/costa-concordia
Tomosaki
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Tomosaki » Pe Mar 06, 2015 23:43

Gugl jo ma tudi že na zemljevidu, so zelo ažurni :)

https://goo.gl/maps/4Nu1I
Uporabniški avatar
darkside
Kapitan fregate
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a darkside » So Mar 07, 2015 18:03

Meni je ne kaže
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Mar 07, 2015 21:46

Glej glej, danes zjutraj je še bila.

Po moje berejo Morjeplovca. In ker se je link pojavil na javnem forumu, so hitro sliko zamenjali s starejšo ;-)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov