Štarter nima moči

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

koki koruza
Poročnik fregate

Štarter nima moči

OdgovorNapisal/-a koki koruza » Po Jul 28, 2014 13:13

Pozdravljeni! Imam težavo z motorjem Mercury l.1989. Ko želim prižgati motor, mi zaganja zelo pocasi, kot da je akumulator prazen. Akumulator sem zamenjal in stanje je isto. Pomisli sem, da so krivi kabli (oksidirani oz podobno), zato sem s klemami za vžig direktno povezal akumulator in štarter. Zagon je bil ravno tako zelo slaboten, ravno toliko, da je malo obračalo. Motor se sicer normalno zavrti, ni nič zagrabljeno oz podobno. Ali je mogoče, da štarter sicer vrti, vendar nima dovolj moči za zagon? Sedaj sem ga demontiral in brez obremenitve deluje.
Prosim za pomoč, vsakega nasveta bom zelo vesel, še posebej, če mi bo rešil težavo in dopust :)

Lp z Raba
Miha
Wisdom

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Po Jul 28, 2014 13:25

Hoj!

Si pogledal krtačke? Pri obremenitvi skozi navitje rotorja steče relativno velik tok. V primeru, da so krtačke izrabljene se to kaže kot slaba moč zaganjača oz. posledično, da se motorja ne da zagnati. Lahko pa je narobe tudi kaj na samem navitju rotorja. Prav tako je lahko kaj narobe na kontaktih releja, ki ga sprožimo z obračanjem ključa v ključavnici in kateri zažene zaganjač.

Javi kaj si rešil.

Lp.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Jul 28, 2014 14:22

Za "težko" obračanje motorja je poleg že opisanih simptomov lahko tudi kriva voda v cilindrih (upam, da bo razlog drugje) :idea:
Je 2T ali 4T motor?
koki koruza
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a koki koruza » Po Jul 28, 2014 14:30

Hvala za hitre odgovore. Sem se opogumil in razdrl štarter, prej sem se bal, da ne bo šel več skupaj, in ugotovil, da je dejansko problem v krtačkah. Pri eni je zaradi obrabe odpadla žička, pri ostalih je pa tudi žica že do polovice pobrana. Torej v lov za krtačkami, če jih dobim tu, sicer naročim iz LJ. Še enkrat hvala za pomoč in lp.
Miha
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Po Jul 28, 2014 15:00

koki koruza napisal/-a: Sem se opogumil in razdrl štarter, prej sem se bal, da ne bo šel več skupaj, in ugotovil, da je dejansko problem v krtačkah. Pri eni je zaradi obrabe odpadla žička, pri ostalih je pa tudi žica že do polovice pobrana.

Živijo,

Če so bile krtačke toliko obrabljene, da je pletenica (žica) drsala po kolektorju, potem bi bilo dobro pogledat še kolektor. Morda ga bo potrebno postružit ali pa vsaj pobrusit.

Kakšna slika bi precej povedala.
LP, Andrej
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jul 28, 2014 15:25

Če krtač ne boš nikjer našel, ti jih tukajnaredijo po tvojem vzorcu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost