Kostorog

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

PeterV
Admiral

Kostorog

OdgovorNapisal/-a PeterV » To Jul 29, 2014 21:23

Sem mislil, da poznam vse, kar je možno potegnit na trnek iz Jadrana,
dokler nisem prejšnji teden, blizu Jelse na Hvaru, z obale, vlovil to čudo kostoroga.
Ker me računalnik nekaj zafrkava žal ne morem naložit slike, jo bom pa takoj, ko bo možno.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 29, 2014 23:16

.

Bom pa jaz svojo balestro, kostoroga prilepil.

Slika

Ta riba je bila ujeta med Umagom in Novigradom. Keramika na kateri leži ima 30x30cm.

balestre
družina morskih rib

Z neta!

Balestre (Balistidae), družina morskih rib s številnimi predstavnicami. Nekatere so strupene, večina pa je užitnih, celo cenjenih rib. Živijo v Indijskem in Tihem oceanu, najokusnejša pa je sredozemska vrsta balestre, ki jo pripravljamo kakor tune.
zanimivosti
Ribe so dobile ime po balisti, antični rimski napravi za metanje kamnov.

Nedolgo nazaj sem videl dve v paru. Pred Umagom.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Jul 29, 2014 23:24

Je okusna?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jul 30, 2014 06:08

Grega295 napisal/-a:Je okusna?

Je.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jul 30, 2014 07:55

Takšna riba je mene napadla na Maldivih :shock: . Angleško se imenuje triggerfish in je precej popadljiva riba. Še danes se spomnim njenih grozečih zob, ko se je iz globine pognala proti meni... kasneje sem izvedel, da brani svoj teritorij in napade vsakega, ki se mu preveč približa. Ko se umakneš za par metrov, te pusti pri miru.

Baje je užitna, ampak jo je treba dobro termično obdelati, ker vsebuje toksine.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Jul 30, 2014 09:12

H2O napisal/-a:Baje je užitna, ampak jo je treba dobro termično obdelati, ker vsebuje toksine.

Odvisno od hrane.

V Jadranu se hrani z netoskičnimi algami in koralami (Razen morda ob delti Pad.) in ni škodljiva. Drugod žre zastrupljene korale in alge, ter postane strupena tudi sama. Pred desetletji je bila na japonskem množična zastrupitev z ribami polnimi živega srebra, če se ne motim v zalivu Minamata. Podobne stvari z raznimi strupi se redno dogajajo na nekaterih otokih v bližini Azije, kjer na eni strani otoka ribe lahko ješ, na drugi strani so pa strupene, ker tok prinaša tja strupe.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jul 30, 2014 09:46

Še slika moje pošasti:

Slika

Mislim da jih imajo tudi v Piranskem akvariju.
Krašnjan
Poročnik fregate
Kraj: Krašnja

OdgovorNapisal/-a Krašnjan » Sr Jul 30, 2014 14:49

Pozdrav.
Da balestro oz kakor koli že imenujemo to ribo,imajo v akvarijh tudi drugod.
Če se akvarij nahaja v bližnjem kraju dopustovanja,ga vedno obiščem,prav tako sem ga par dni nazaj obiskal v Vodicah.
luna
Višji štabni praporščak

v

OdgovorNapisal/-a luna » Ne Avg 17, 2014 17:31

Krašnjan napisal/-a:Pozdrav.
Da balestro oz kakor koli že imenujemo to ribo,imajo v akvarijh tudi drugod.
Če se akvarij nahaja v bližnjem kraju dopustovanja,ga vedno obiščem,prav tako sem ga par dni nazaj obiskal v Vodicah.
[

Zdravo!
Ko tle prebiram malo z zamudo ,vam moaram povedati da sem tudi jast ujel
v Volmah to ribo ,pol domačih ribičev ni vedelo za to ribo ,ker naj bi bila v
Jadranu precej redka riba .Tisti ki pa so poznali pa so vsi rekli da je strupena in je tako romala v smetnjak.Je pa res da je bila precej popdljiva in te je vgriznila tudi v prst če si imel noge v vodi ,plavala je v Volmah pod pomoli ,kjer pa je voda zelo niska.Bila pa je tudi nekje te velikosti ,zasnimivo ,da jo
tudi marinarji v marini niso še nikoli videli :evil:
trnek
Desetnik

OdgovorNapisal/-a trnek » Če Avg 21, 2014 09:29

V juliju in avgustu ujel cca 10 kom. kostorogov različnih velikosti. Vsi so bili ujeti v zalivu Grebaštica. Nekaj sem jih ujel na plovec nekaj pa na grunt (postavitev na tleh). Eden izmed Kostorogov je ugriznil tudi sina, ko ga je snemal z trnka. Domačini še take ribe niso videli in sploh niso vedeli za kakšno ribo gre. Mi smo vse primerke izpustili, saj naj ne bi bili užitni oz. naj bi bili izredno slabe kvalitete. Glede na količino ulovljenih Kostorogov niti ni več tako redka riba na Jadranu.

Če je slučajno gdo jedel kostoroga naj napiše ali je resnično tako neužiten, kot sem prebral nekje na netu.

LP
orada21
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a orada21 » So Jul 25, 2015 23:33

[img][img]http://www4.slikomat.com/13/0725/9ko-201507.jpg[/img][/img]

Kostorog ujet 24.7.2015 v mestu Tisno na Murterju na globini 5m in vabo volak. Ker so ga nekateri jedli, me zanima, če mu je potrebno odstraniti kožo pred pečenjem na žaru?
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Avg 06, 2015 09:12

Včeraj sem se potapljal in sem šel pogledat za kakšnega brancina na bojo sredi koprskega zaliva (bela boja)..
Spodaj je en kostorog lep velik.. samo ga dajte prosim pustit na miru ker je itak gastronomsko nič vreden... Če si pa ga želite ogledat samo priplavajte do boje in tam kroži okrog verige.. srečal sem ga še ob verigi proti dnu.. (je pogost obiskovalec)
Remu
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Remu » Če Avg 06, 2015 12:19

Peter, druge ribe je kaj? Na panulo so samo strelke.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Če Avg 06, 2015 15:15

Remu napisal/-a:Peter, druge ribe je kaj? Na panulo so samo strelke.

.. na enem plehu sta bila 2 brancina (ujel kolega).. je pa kar nekaj kaval pa male gofiče sem videl.. Strelko je pa tudi kolega ujel pred nekaj dnevi pri ladjedelnici (doku)..

Voda je preveč motna in se samo na določenih delih kaj vidi..

Slika

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Avg 07, 2015 08:25

Aha. Potem so tudi pri nas strelke. Jih je luštno loviti na panulo, ker je borbena riba.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta