Jaz sem kupil rabljen telefon Nokia 6680 za 20 EUR. Doma sem že imel bluetooth GPS modul z
avtomobilskim polnilcem. Za nekaj evrov sem kupil še avtomobilski polnilec za Nokiin telefon. Ker sem nameraval alarm uporabljati tudi na odprtem, sem kupil še plastično posodico za napajanje hrčkov. V njo ravno lepo paše omenjen telefon.
Za vse ostale funkcije pa poskrbijo programi, ki jih je za Nokie s sistemom Symbian s60 veliko. Večina je sicer kupljivih, a se da na spletu najti tudi delujoče verzije.
Alarmu sem namenil štiri glavne naloge:
1. detekcija gibanja
2. detekcija položaja
3. video nadzor
4. avdio nadzor
Za omenjene naloge sem našel več programov izmed katerih sem izbral svojega favorita.
1. Detekcija gibanja
Na voljo so programi:
- Sensyscan
- Imagespy
- Mona
- MMS cam
Jaz sem se odločil za program Sensyscan, saj je najbolj ustrezal mojih zahtevam in opravlja tudi video nadzor. Ta program detektira gibanje na način, da vsakih nekaj sekund naredi fotografijo in primerja razliko med prej posnego fotografijo. Določiš lahko tudi občutljivost in območje, kjer zazna spremembe. Alarm lahko pošlje na več načinov: SMS, MMS ali email. Seveda lahko pošlje fotografijo tudi na zahtevo. Večino nastavitev lahko krmiliš tudi na daljavo preko sms sporočil.
2. Detekcija položaja
Na voljo so programi:
- GSM tracker
- Bluesky
Jaz sem se odločil za program Bluesky. Ko program sprejme SMS z geslom, pošlje trenutno pozicijo preko SMS sporočila.
3. Avdio nadzor
Na voljo so programi:
- Call magic
Tudi sam sem uporabil ta program. Ko poklilčeš telefon, avtomatsko prevzame klic in ti potem slišiš, kaj se dogaja v okolici telefona.
4. Pomožni programi:
- Fexplorer; program za upravljanje z datotekami na telefonu
- Autoexec; program za avtomatski zagon programov ob vklopu telefona
- Restart; program za ponovni zagon telefona
Ker je vse skupaj dokaj majhno, lahko telefon v plovilu skrijemo na primerno mesto. Zaradi lastni baterije ima tudi nekaj avtonomije. GPS sprejemnik je lahko dobro skrit a preko bluetooth vseeno pošilja položaj.
Ko telefon zazna gibanje, pošlje posneto fotografijo dogajanja še preden uspeš telefon izključiti.
Seveda se ta alarm ne more kosati s profesionalnimi napravami, je pa lahko vseeno dovolj učinkovit, sploh za svojo ceno.
Ker slike povedo več kot besede, sledi še fotoreportaža:
Tako zgleda alarm s sprednje strani:

In še pogled od zadaj:

Za alarm sem uporabil rabljen telefon Nokia 6680:

Ta telefon ima na zadnji strani fotoaparat:

Tako pa zgleda moj GPS bluetooth sprejemnik:

Program Sensyscan za detekcijo gibanja:

Program Bluesky za pošiljanje položaja:

Program Callmagic za avdio nadzor:

To so pa ikonice programov, ki sem jih naložil na telefon:

In še spodnja vrsta z ikonicami programov:

Tako pa izgleda SMS, ki ga pošlje program Bluesky: