Čiščenje hladilnega sistema

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

Čiščenje hladilnega sistema

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Apr 10, 2015 08:17

A ima kdo od vas izkušnje s tem?

https://youtu.be/0KFCrhOjzXo
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 10, 2015 09:31

Glavna učinkovina po dokumentaciji sodeč je fosforna kislina.

http://www.trac-online.com/technical-data

Edit:
H2O verjetno vse to ve, a tu na forumu je že bilo nekaj debat o odpravljanju vodnega kamna s kislinami. Za tiste ostale, ki jih zanima:

Barnacle buster naj bi odpravljal apnenec (CaCO3) in naj bi bil primeren, da se ga nekaj časa 'kroži skozi hladilni sestem motorja'.

Pranje s fosforno kislino spremeni apnenec v kalcijev fosfat (v tej obliki je kalcij tako v mleku kot v naših kosteh in zobeh). Kalcijev fosfat je nekoliko - a ne zelo - topen v vodi.

Solubility in cold water: 2 mg/100 cc
2.5 mg/100 g water at 25 deg C
DECOMP IN HOT WATER

http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compoun ... on=Density
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Apr 10, 2015 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Apr 10, 2015 09:37

To sem tudi sam ugotovil Marjan. Bolj me zanima, če je že kdo od vas na ta način očistil hladilni sistem?
bokabo11
Kapitan

OdgovorNapisal/-a bokabo11 » Po Apr 13, 2015 20:34

navadni vinski kis 5 l. pustiš v sistemu 24h. in to je to preverjeno deluje.
BOKABO11
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Apr 13, 2015 21:11

Kako pa spraviš kis v sistem in izmenjevalce?
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Apr 13, 2015 21:13

....kako se kis natoči v zunajkrmni motor?
mirno morje
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Apr 13, 2015 22:27

Roman 1 napisal/-a:....kako se kis natoči v zunajkrmni motor?

jaz študiram tako, da bi snel nogo in na dovodno cev za hladilno vodo priklopil potopno črpalko, ki bi pumpala kis ali karkoli drugega v blok motorja..
Termostat na glavi bi odstranil, da bi tekočina krožila po motorju.. curek kjer gre topla voda v morje bi spravil nazaj v sod s kisom ali tekočino za odstranjevanje kamna..
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Apr 15, 2015 11:47

Tako kot si napisal bo preverjeno dobro. Ne bi pa uporabil kis, ampak tekočino, ki je temu namenjena.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Sr Apr 15, 2015 14:04

Tukaj je moj članek objavljen v zadnji številki revije VAL NAVTIKA

IZPIRANJE IZVENKRMNIH MOTORJEV
Pri našem največjem izposojevalcu napihljivih čolnov podjetju VRTINC NAVTIKA so se v preteklem letu srečali z večjim problemom pregrevanja izvenkrmnih motorjev. V tem primeru gre za izvenkrmne motorje Honda in Suzuki , ki jih pri omenjenem podjetju uporabljajo za pogon njihovih plovil. Delovna plovila (reševalna plovila, policijska, charter ali plovila za ribolov) so kopičenju apnenca bolj podvržena saj so v uporabi bistveno več kot plovila za civilno rabo. Nabiranju apnenca na stenah hladilnih kanalov se je pri navtičnih motorjih težko izogniti še posebej ker je znano, da ga Jadransko morje vsebuje velike količine. Pri podrobnejšem pregledu z endoskopsko kamero se je izkazalo, da se podobna težava dogaja tudi pri motorjih drugih svetovnih proizvajalcev, ki za hlajenje uporabljajo odprt sistem.
ZA KAJ GRE
Po navodilih proizvajalcev izvenkrmnih motorjev je potrebno po daljšem mirovanju motorja in pri konzervaciji obvezno izpirati motor s sladko vodo , da se iz celotnega hladilnega sistema, hladilnih kanalov in iz vodne črpalke izpere nakopičena sol. Vse lepo in prav, verjetno to naredi vsak zaveden in skrben lastnik izvenkrmnega motorja. Če se še enkrat na kratko in bolj površno dotaknem delovanja odprtega sistema hlajenja pri izvenkrmnih motorjih, kjer je hladilno sredstvo voda. Na motorni-pogonski osi je vgrajena črpalka, ki s pomočjo gumijastega impelerja potiska vodo vsrkano ob peti pri propelerju v motorni blok, kjer se nahaja kar nekaj kanalov, ki so razporejni okoli cilindrov in celotnega bloka ter izpušnega sistema. Nato segreta voda odteče preko izpuha nazaj v morje in cikel se ponavlja do izklopa motorja. Zaradi temperaturnih razlik se na teh kanalih počasi začneta nabirati sol in apnenec iz vode. Pri vsakoletnem izpiranju mi dodajamo s sladko vodo še več apnenca, ki z reakcijo med soljo začne kristalizirati. Če so kanali posameznega motorja preslabo dimenzionirani se po nekaj 100 urah delovanja začne popolno zapiranje dela kanala in s tem se onemogoča pravilno hlajenje bloka motorja in posledično cilindrov. Ko temperatura narašča se navadno vklopi opozorilo o pregrevanju motorja in termostatsko stikalo omeji delovanje oziroma ugasne motor. Zelo narobe je, da po opozorilu za pregretje skušate še vedno maksimalno obremenjevati vaš motor. Ko temperatura naraste na kritično, vam lahko glava poči v zelo kratkem času. Ocenjevati delovanje hladilnega sistema po kontrolnem curku je napačno in nenatančno. Lansko in predlansko sezono so bili problemi s pokanjem blokov motorja zaradi nakopičenega apnenca.
REŠITEV
Po pogovoru z lastniki motorjev s podobnimi težavami, ki so omenjali čistila oz. kisline kot so oksialna ali solna in razne mešanice kisov in citronske kisline ali celo preparate za čiščenje kopalnic in WC-jev, ki naredijo ogromn škode v sami notranjosti motorja(nam nevidne), so se pri podjetju Vrtinc Navtike skupaj z kolegi iz kemijskega inštituta Ivero d.o.o. potrudili in razvili posebno mešanico za izpiranje hladilnih kanalov in vodne črpalke, ki je posebej prijazna do barvnih kovin in zlitin. Prav tako ne škoduje gumajstim delom, tesnilom in tesnilnim obročem bolj znanim pod imenom semeringi.
KAKO DELUJE
Čistilo se zlije v posebno, dovolj veliko posodo, ki je opremljeno z vodno črpalko, na motorju se odstrani peta s propelerjem cev se priklopi na hladilni sistem in čistilo kroži vsaj 4-12 ur. Po čiščenju se motor sestavi in je takoj pripravljen za plovbo. Izkušnje so pokazale, da se po približno 300 urah delovanja izvenkrmnih motorjev lahko pojavi takšna težava zato priiporočajo čiščenje vsaj v tem intervalu. Če sami niste vešči tega opravila vam to naredijo pri Vrtincu ali pri njih kupite čistilo in se zadeve lotite sami. Strošek nakupa čistila je zanemarljiv proti strošku generalnega popravila in nakupu novega bloka motorja, ki lahko pri 100-150KS motorju preseže 3.000€.
Tekst Marko Čurin
foto: arhiv Vrtinc
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Apr 15, 2015 16:46

Mare, včasih so bile prejšnje številke Vala (in tvoji starejši članki) dostopne na njihovi strani, pa mislim, da precej povezav nanje ne dela več.

Se da še kje kupiti recimo CD(je) s starejšimi številkami Vala oziroma Val navtike?

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Apr 16, 2015 08:55

he, ravno včeraj sem v Valu prebral ta članek...
Pa še enega si spisal za eno "gumo 500" :D
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » Če Apr 30, 2015 17:28

in kako se imenuje to sredstvo za izpiranje?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Maj 01, 2015 23:38

Po mojem bi moralo biti tole:
Slika

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Maj 02, 2015 00:33

@H2O- Okretič ima napravo za odstranjevanje vodnega kamna v motornem sistemu. Priključi in pusti laufat; megleno se spomnim, da je poseg dokaj poceni.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Maj 04, 2015 07:37

Sam sem ravno prejšni teden(ravno kupil rabljeno) preveril termostat na Yamahi 5, l.1999, 2T in ugotovil, da je bilo pred termostatom nabito solnih kristalov granulacije 2-3mm, da me je skoraj kap. Termostat je bil fiksiran z soljo in kamnom tako , da sem ga komaj dobil ven in ga s pomočjo solne kisline očistil in potem preveril njegovo delovanje. Kristalčke soli in kamna sem kar je bilo na dosegu očistil, potem pa razmišljal kako očistit vso to nesnago v sistemu in prišel do zaključka, da če želiš vsa ta zrna soli, travo, itd. spravit ven je potrebno termostat odstranit in motor z sladko vodo (ali kakšno mešanico)ponovno razsolit-spirat. Problem je, da se termostat ne odpre dovolj da bi se tisti koščki sprali + domnevam da velika večina ne spira motor dovolj časa, da bi se motor segrel(sploh na slušalke) termostat odprl pretok celega sistema in tako dovolil vodi da spere vso nesnago iz celega sistema. Moja domneva je, da je potrebno termostat odstranit in je ves postopek krajši in bolj učinkovit, seveda pa termostat vrnit po spiranju nazaj kamor spada!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov