Ti sicer odlični motorji so na nečistoče v bencinu dokaj občutljivi, običajno je glavni vzrok težav voda v gorivu. Ta največkrat pride v gorivo s pljuskanjem morja (veliko čolnov ima odprtino za tankanje nizko na krmi), lahko je voda v gorivu prisotna že na bencinski črpalki, lahko se pojavi tudi zaradi higroskopičnosti etanola primešanega v bencinu.
Dokler je motor v uporabi ponavadi ni večjih težav in motor vodo neškodljivo prebavi. Problem nastane med zimovanjem. Voda prične korodirati komponente sistema vbrizga goriva. Posledica korozije so drobci oksida, ki pričnejo mašiti filtre v injektorjih, šobe injektorjev in filter povratnega voda. Poleg tega drobci povzročajo večjo obrabo tlačne črpalke goriva in s tem novo nesnago, ki skupaj z gorivom stalno kroži v tlačnem vodu. To se dogaja za vsemi filtri, ki jih servisni priročnik omenja kot redno proceduro vzdrževanja.
Težko razumem, da servisni priročnik ne omenja filtra povratnega voda. Tudi v sestavnih shemah ga ni risanega. To je nerazumljivo predvsem zato, ker je do tega filtra relativno lahko priti in ker je stanje tega filtra dober indikator zapacanosti injektorjev. Z drugimi besedami - če je ta filter OK, so najverjetneje tudi injektorji OK.
Letos sem ta filterček preveril tudi sam. Da prideš do njega je pri I-3 motorjih potrebno odstraniti bočne pokrove in z izvijačem previdno razmajati objemko povratnega voda goriva ki pride v hladilnik bencina. To objemko je seveda potrebno nadomestiti z novo, najbolje originalno.
Slika prikazuje lokacijo filtra. Nahaja se v niplu, ki ga prikazuje puščica. Filterček sem potegnil ven s pomočjo izvijača in pincete.
Slika prikazuje stanje filtra v mojem motorju po 5ih sezonah. Čisto, nekaj manjših smetk, ki jim je očitno uspelo, nobene sledi oksida, rje ali česa podobnega. Super.
Zamašen filter povratnega voda povzroča dvig tlaka napajanja injektorjev in s tem motor ob vbrizgu dobi več bencina kot si računalnik predstavlja da ga je dobil. Izgorevanje ni več povsem popolno, svečke se bolj pacajo, performanse padejo. Zelo zapacan filter na koncu povzroči odpoved tlačne črpalke in €€€.
Pri etecih se v zadnjih letih tudi priporoča dodajanje majhnega deleža olja (xd 50, xd 100) v bencin. Delež je od 1:250 do 1:350. S tem se zaščiti in namaže celoten sistem vbrizga. To prakticiram tudi sam in funkcionira brez težav.
Upam da bo informacija za lastnike etec-ov koristna.
LP