Kočevska regata na Rudniškem jezeru

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kočevska regata na Rudniškem jezeru

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 22, 2015 02:25

Prva Kočevska regata na Rudniškem jezeru
Aero/sat fotografija jezera na maps google je zimska. Pa še Google Maps so spet malo preuredili vmesnik, tako da trenutno - med drugim - povezava ne pokaže tistega, kar sem jaz videl, ko sem odvzemal naslov, ki sem ga vstavil zgoraj.

Pred kakimi 5 leti je JK Bohinj ob otvoritvi pristana za mala plovila na Rudniškem jezeru v/pri Kočevju v pripravil regato z jadrnicami mini-12. Takrat je bilo na jezeru hkrati še več (mislim da okrog dvajset, morda tudi kaka več) jadrnic mini-12 (klik na sliko za skok na galerijo slik).
Slika

Nekaj let kasneje je njihov jadralni klub kupil štiri svoje take jadrnice, poštimali so si tudi klubski prostor 'na trdnjavi' blizu jezera.

In letos se je pokazalo, da je lahko težava nekje tudi priložnost za kje drugje, saj je to, da za letos še vedno ne smemo začeti pluti po Bohinjskem jezeru, bilo pobuda za obuditev jadranja z na več jezerih, kjer mini-12 zadnjih nekaj let niso plule - Iverčko jezero, Gradiško jezero in zdaj spet tudi Rudniško jezero v Kočevju.
Slika

Tokrat - razen nekaj ur pomoči pri sestavljanju jadrnic pred tekmovanjem - nisem imel organizacijskih nalog, torej domnevam, da je še osem jadrnic - poleg štirih domačih kočevskih - verjetno iz Bohinja pripeljal 'bohinjski' Marko Kavs, ki je tudi sodil to regato, prireditelj pa je bil JK Kočevje, v napovedi v eNavtika pa piše, da tudi v sodelovanju z JK Neptun, kar najbrž pomeni, da bi ideja lahko - spet - bila Boštjanova.

Udeleženci so bili iz več klubov - spomnim se naslednjih:
    Precej domačih iz Kočevskega JK
    Nekaj tako-ali-drugače Bohinjcev
    Dva člana JK LokaTiming
    Nekaj članov JK Neptun
    Ekipa JK Ljubljana (kar nekaj Virnikov, verjetno so imeli namen priti pobrati vsa prva mesta, kar ni čisto uspelo)
    Dva člana iz NC Rogla
    En član JD Odisej
    En član iz JK Ravbar
    En član iz JK H2O
    En član JD Muštrin
    En Španec (Madrid) in mislim da en Portugalec (za tega ne vem, če je jadral)
    Nekaj takih, ki niso imeli napisanega kluba
    pa verjetno sem še vedno koga pozabil.
Edit: Seznam tekmovalcev

Bilo je 24 prijavljenih (od tega 2 nista prišla, verjetno zaradi jutranjega dežja), tako da je bilo pri le 12 jadrnicah treba narediti kvalifikacije.

Jadrnice so se žrebale - in tista, ki je zadnja plula čez ciljno črto v 'malem finalu', je zmagala v velikem, tako da kaže, da sreča v tem, katero jadrnico dobiš, ni bila odločilni dejavnik za končni vrstni red.

K regati je spadalo tudi to, da so nas nahranili (ne le fešta ob koncu, tudi v času, ko je plula druga kvalifikacijska skupina, smo se lahko šli nahranit k koči na gričku (čevapi, meso na žaru, zelenjava ki se temu prilega, dobro). Za fešto ob razglasitvi zvečer pa je bil odojek - in ker je bila med malim in velikim finalom nekaj ur čisto solidna nevihta, je po na sorazmerno pozno uro preloženem velikem finalu tudi ta del prišel zelo prav.

O tem, kako smo pluli in ostalem pa še nekaj besed zjutraj, če bo kaj časa...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 07, 2015 07:03

Tekma
Začelo se je s tem, da bi se moral prijaviti že prej. Nič, vskočil sem namesto Rožleta, ki je bil prijavljen, pa ni jadral.

Tekmovalci - poleg Slo tudi iz Hrvaške in Španije.

In seveda, kot vedno kadar se znajdem na regati mini-12, še zlasti pa če je to 'na tujem' jezeru, se je nadaljevalo s 'šraufanjem': treba je bilo treba še postaviti kak jambor, sestaviti kak bum z jadrom, pa privleči jadrnice z boje do pomola... Gumenjak organizator je imel - kot je dovoljeno za to jezero - le električni motorček. Če pomnim prav, sem jaz hitreje privlekel nekaj jadrnic k pomolu z eno od mini-12, ki sem jo do tedaj že pripravil na plovbo, kot eden od organizator z gumenjakom in prešibkim motorjem.

Marko Kavs, ki je vodil tekmo, je najbrž tudi pripeljal dve prikolici (8 jadrnic) in verjetno prejšnji dan tudi sestavil večino, ampak ta dan je bilo treba glede na veter postaviti boje, tako da meni ni manjkalo dela.

In sem - kot se mi pri regatah z mini-12 praviloma dogaja - najbrž približno do konca 'pošraufal' zadnjo barko, tisto ki sem jo izžrebal, šele ko je bilo že odpiskano 5 minut do štarta prve kvalifikacijske skupine.

Če pomnim prav, sem bil na štartu v prvi tretjini in se motal za Boštjanom in Nikom. Veter je bil - kot je za to jezero značilno - spremenljiv - in jaz se s tem običajno znajdem, tako da sem se lepo motal okrog - potem pa mi je od zadnje boje do cilja uspelo porabiti vožnjo z vetrom tako, da sem se izognil zapletanju v 'dvoboje' z Boštjanom in Nikom in - končno - spet enkrat lepo in čisto dobil plov.

Pred drugim plovom je Boštjan 'pošraufal' nekaj reči na jadrnici, ki jo je izžrebal in če se spomnim prav dobil ta plov. Jaz pa sem padel v oči klapi ostalih in pri naslednjem plovu me je pokril z jadri vsak, ki je mogel, jaz pa sem preveč pazil nanje in popolnoma pozabil na to, da bi moral stalno nadzirati 'štoper' za zatezanje glavnega jadra po bumu (oziroma po bazi), ki na tej jadrnici ni dobro držal. Na prvem plovu se nisem ob nikogar spotikal in sem to lepo delal v miru, zdaj pa... Nič, nekje okrog polovice uvrščenih, ampak skupaj s prvim plovom lepo in gladko v finale.

Se bom vsaj za drugič navadil bolje delati več reči naenkrat.

Slika
Na drugo kvalifikacijsko skupino nisem bil posebej pozoren, ker je bila prilika priti do nekaj čevapčičev, ražnjičev in pogovora s 'pekači', od katerih je vsaj eden bil tudi 'morejplovec' s foruma.

Za dvema plovoma druge kvalifikacijske skupine so odredili obed - kar, kot se je kasneje pokazalo, ni bila ravno najboljša odločitev.

Po obedu je bil na vrsti mali finale, in ker sta dve barki ostali prosti in je ena od žensk (ali s Koroške ali pa z NC Rogla) vprašala, če grem lahko z njo, da gre še ona jadrat, in sva obplula krog ali dva okrog tako, da sva bila ves čas na nasprotni strani jezera od ostalih.

Takoj za štartom drugega plova malega finala sva pristala in jaz sem čakal na obali, da se konča ta plov in začne prvi finalni. Gledal sem prihod udeležencev malega finala na cilj in pomagal pristati (plavajoči pomol je bolj za 4 jadrnice, zdaj pa jih je bilo 12). Pri tem na vreme nisem bil posebej pozoren, in ko je nangloms potegnil veter, so dva ali trije najpočasnejši malega finala šele pluli v cilj ali od cilja k obali.

Nekdo od organizatorjev je odredil, naj vsi takoj spustijo glavna jadra (in pozabil reči, naj povežejo floke :wink: ). Polomil sem ga in ubogal.

Potem sem imel nekaj minut dela s povezovanjem vseh flokov, ki bi jih sicer veter razcufal, in sprejetjem dveh od treh zadnjih jadrnic.

Zadnjo pa je močan veter dobil na vodi - o tem pa v naslednjem prispevku.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 10, 2015 17:51

Mini 12 - druga regata v Kočevju - 20.6.2015 - z JK LokaTiming
    Slika

...
Po obilnem pikniku, za katerega so poskrbeli v JK Kočevje, so se najprej nadaljevali plovi v tolažilni skupini. Prvi plov je minil brez zapletov, na koncu drugega plova pa je priletela nevihta s precej vetra, tako, da so imeli jadralci kar dosti dela, da so varno pristali ob pomolu. Enemu to ni uspelo, barka se je prevrnila in potrebna je bila pomoč potapljaškega čolna, ki je privlekel do kože premočenega jadralca in jadrnico polno vode k obali.
...

Jadrnica se sicer ni prevrnila, le zalilo jo je do vrha.

Tisti, ki se je 'skopal', pa je bil Zvonko, ki sem mu v pri jadranju na Ljilji (jadrnica JK Neptun) v soboto zvečer (po 'fešti' med dežjem v času Črnuške regate) zagrozil, da mu bom dal navodila, s katerimi se bo ob sunku vetra v mini-12 zalil do vrha, če bo še gnjavil, da je treba zategniti škoto, da bi bila Ljilja čim bolj nagnjena.

Ni bilo treba dati navodil, prej ko v mesecu dni so mini-12, Eol in Neptun (pa ne JK Neptun) sami poskrbeli za to izkušnjo.

Zgodbica bi morala biti tudi posneta, ampak posnetka še ne uspem nikjer najti.

CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » So Jul 11, 2015 22:33

In Cockta je bla eden od sponzorjev
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 20, 2015 16:23

Verjetno je bila res, mislim da sem res popil nekaj stekleničk Cockte.

Sodelavec, ki je doma iz Kočevja je povedal, da so zdaj njihove štiri mini-12-ke vsakodnevno na jezeru.

Mislim da se je Božo Peteh upokojil in zdaj (verjetno med ostalim) verjetno za JK Kočevje vodi šolo jadranja za odrasle.

Tečaj obsega
  1. teoretični del,
  2. učenje jadranja na njihovih štirih klubskih mini-12 in
  3. praktični del na jadrnici 10-12 m, predvidoma med Zadrom in Šibenikom.

Mi - JK Bohinj - smo od tega zares izvajali le točko b. iz njihovega programa, ostalo pa po želji, ne pa sistematično.

Obljubljenega videa in še kaj fotk pa za zdaj še vedno ne najdem.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Video reportaža (TV H2O)

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 21, 2015 18:38

Video reportaža zdaj tudi je
Na popvezavi https://www.youtube.com/watch?v=vn6REEEPa8k si lahko ogledate reportažo televizije H2O z letošnje regate razreda Mini 12 na Kočevskem jezeru. Reportaža z regate teče od 16:30 minute posnetka dalje. Staš Mlakar je na regati osvojil tretje mesto!

Prej mislim da je na posnetku reportaža z Internavtike...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost