Aero/sat fotografija jezera na maps google je zimska. Pa še Google Maps so spet malo preuredili vmesnik, tako da trenutno - med drugim - povezava ne pokaže tistega, kar sem jaz videl, ko sem odvzemal naslov, ki sem ga vstavil zgoraj.
Pred kakimi 5 leti je JK Bohinj ob otvoritvi pristana za mala plovila na Rudniškem jezeru v/pri Kočevju v pripravil regato z jadrnicami mini-12. Takrat je bilo na jezeru hkrati še več (mislim da okrog dvajset, morda tudi kaka več) jadrnic mini-12 (klik na sliko za skok na galerijo slik).
Nekaj let kasneje je njihov jadralni klub kupil štiri svoje take jadrnice, poštimali so si tudi klubski prostor 'na trdnjavi' blizu jezera.
In letos se je pokazalo, da je lahko težava nekje tudi priložnost za kje drugje, saj je to, da za letos še vedno ne smemo začeti pluti po Bohinjskem jezeru, bilo pobuda za obuditev jadranja z na več jezerih, kjer mini-12 zadnjih nekaj let niso plule - Iverčko jezero, Gradiško jezero in zdaj spet tudi Rudniško jezero v Kočevju.
Tokrat - razen nekaj ur pomoči pri sestavljanju jadrnic pred tekmovanjem - nisem imel organizacijskih nalog, torej domnevam, da je še osem jadrnic - poleg štirih domačih kočevskih - verjetno iz Bohinja pripeljal 'bohinjski' Marko Kavs, ki je tudi sodil to regato, prireditelj pa je bil JK Kočevje, v napovedi v eNavtika pa piše, da tudi v sodelovanju z JK Neptun, kar najbrž pomeni, da bi ideja lahko - spet - bila Boštjanova.
Udeleženci so bili iz več klubov - spomnim se naslednjih:
- Precej domačih iz Kočevskega JK
Nekaj tako-ali-drugače Bohinjcev
Dva člana JK LokaTiming
Nekaj članov JK Neptun
Ekipa JK Ljubljana (kar nekaj Virnikov, verjetno so imeli namen priti pobrati vsa prva mesta, kar ni čisto uspelo)
Dva člana iz NC Rogla
En član JD Odisej
En član iz JK Ravbar
En član iz JK H2O
En član JD Muštrin
En Španec (Madrid) in mislim da en Portugalec (za tega ne vem, če je jadral)
Nekaj takih, ki niso imeli napisanega kluba
pa verjetno sem še vedno koga pozabil.
Bilo je 24 prijavljenih (od tega 2 nista prišla, verjetno zaradi jutranjega dežja), tako da je bilo pri le 12 jadrnicah treba narediti kvalifikacije.
Jadrnice so se žrebale - in tista, ki je zadnja plula čez ciljno črto v 'malem finalu', je zmagala v velikem, tako da kaže, da sreča v tem, katero jadrnico dobiš, ni bila odločilni dejavnik za končni vrstni red.
K regati je spadalo tudi to, da so nas nahranili (ne le fešta ob koncu, tudi v času, ko je plula druga kvalifikacijska skupina, smo se lahko šli nahranit k koči na gričku (čevapi, meso na žaru, zelenjava ki se temu prilega, dobro). Za fešto ob razglasitvi zvečer pa je bil odojek - in ker je bila med malim in velikim finalom nekaj ur čisto solidna nevihta, je po na sorazmerno pozno uro preloženem velikem finalu tudi ta del prišel zelo prav.
O tem, kako smo pluli in ostalem pa še nekaj besed zjutraj, če bo kaj časa...