Dobri pregovori in misli

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Od kod pride beseda priden

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Avg 25, 2015 20:07

Od kod pride beseda priden:
    Kdor kaj prida, je kaj prida in je priden.

Kdor nič ne prida, je ničprida ali pridanič.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 28, 2015 14:11

Starost prileze na skrivaj in te trdo objame,
razbije te in vrže v kraj,
iz rok ti veslo vzame.

William Shakespeare
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 28, 2015 17:35

Yanmar Pleasure Boat Marine Engine Help
Yanmar Pleasure Boat Marine Engine Help napisal/-a:Time and time again attempts are made to reinvent the wheel, only to find the wheel still works best when it is round.

Vedno znova in znova ljudje poskušajo ponovno izumiti kolo - ampak na koncu se izkaže, da je še najbolje, če je okroglo.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Avg 28, 2015 17:48

Pa še ena... tudi z Yanmar Pleasure Boat Marine Engine Help
Yanmar Pleasure Boat Marine Engine Help napisal/-a:Please remember, if you have a problem, put as much detail as possible in the communique to me so that I have all the facts to work with. Try the HOW, WHAT, WHEN, WHERE and WHY approach. When you tell me there is water in the engine, also mention it if the boat is 20 fathoms under!

Prosto 'prepesnjeno' napisal/-a:Prosim, spomnite se, če imate težavo, sporočiti kar največ mogoče podrobnosti, tako da imam na razpolago vse potrebne podatke, ko jo odpravljam.
Poskusite s pristopom KAKO, KAJ, KDAJ, KJE in ZAKAJ/ČEMU.
Ko mi poveste, da je voda v motorju, mi lepo prosim omenite, če je takrat plovilo 40 m globoko!

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Lepa beseda...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Avg 30, 2015 09:19

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 08, 2015 17:38

Od tukaj
"If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless immensity of the sea."

Antoine de Saint-Exupéry
Približno 'prepesnjeno':
Če hočeš zgraditi ladjo, ne zbobnaj skupaj ljudi k nabiranju lesa in ne nalagaj jim nalog in dela, ampak jih raje nauči, da bodo hrepeneli po neskončni širjavi morja.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 14, 2015 18:54

CAR-jev 'podpis' - kako da se še ni znašel tu...
CAR napisal/-a:You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Tule - in še kje - pripisujejo ta stavek Albertu Einsteinu.

Našel sem ga še tule kot naslov, in tam je bila še ena zanimiva.
I have a new saying I share with everyone now; Crap happens and it is how we shovel our way out of it that makes the difference in the long run.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Sep 29, 2015 11:21

V različnih temah je približno to napisal že večkrat, vzeto pa od tukaj:
SR 290 napisal/-a:Moč in vrsta motorja pri porabi nista tako pomembni kot masa plovila in željena hitrost.

Da ne bo izven 'konteksta': vse ostalo - obraslost plovila, stanje motorja, vrsta in dimenzije propelerja... je vse prej kot nepomembno, a pride šele za tem.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 02, 2015 10:31

Kolikor vem, v ZDA pravijo, da velja pravilio 'CAVEAT EMPTOR'.

Dobesedni prevod iz latinščine je: 'Kupec naj bo pazljiv, oziroma kupec je odgovoren za to, kaj je kupil'.

Naivnost kupca je - v resnici, ne po predpisih - zločin, ki ga stvarnost sama kaznuje. To po mojem velja povsod, seveda tudi pri nas, le da se pri nas večina tega premalo zaveda.

In - zlasti kratkovidnim - prodajalcem česarkoli to pogosto ustreza in si želijo takih kupcev.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 08, 2015 08:53

Od tule:
pajer1 napisal/-a:.

Za razliko od glave,
želodec sporoča, kdaj je prazen.

.

Še ena enako dobra od pajer1 malo naprej v isti temi tule.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Okt 19, 2015 19:12

Od tule
Tex napisal/-a:...
nimaš kaj, tako to je, kljub vedno več in boljšim šolam, je na svetu vedno več debilov :lol:

Manjka sicer pojasnilo, kako lahko ima "Tex" šole za vedno boljše, če 'sproducirajo' vedno več debilov.

Da pa misliti.

Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Okt 20, 2015 09:26

Ena ribiška.

Upam da bom kdaj ujel zares veliko ribo, da mi ne bo treba več lagati.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jan 04, 2016 17:52

“If honor be your clothing, the suit will last a lifetime; but if clothing be your honor, it will soon be worn threadbare.”

― William Arnot

Prosto 'prepesnjeno':
Če je čast tvoje oblačilo, bo to trajalo, dokler si živ; če pa je tvoja čast le v tem, kako si oblečen, bo kmalu tudi ta oguljena.

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jan 07, 2016 19:23

Waldo Tobler napisal/-a:"Everything is related to everything else, but near things are more related than distant things."

Za besedo 'related' ne najdem prevoda, res primernega za ta stavek...

Kolikor toliko dobesedno 'prepesnjeno':
    Vse je povezano z vsem drugim, le da so bližnje reči bolj povezane kot oddaljene reči.
Ali:
    Karkoli je odvisno od vsega drugega, le da bližnje reči vplivajo bolj od oddaljenih.
Beseda 'relate' oziroma 'related' pomeni obojestranjski vpliv, slovenske ustrezne se ne spomnim.

Tej trditvi včasih rečejo 'prvi zakon geografije', ampak po mojem prvi del velja splošno, drugi del pa ... pogojno, odvisno, kako razumeš.

Da stvari lahko zaobsežemo (z našimi omejenimi sposobnostmi), izpustimo (abstrahiramo) iz trenutnega razmišljanja tisto, za kar menimo, da v tem trenutku ne vpliva bistveno.

Ampak to, da smo opustili in kljub opustitvi dobili uporaben približek, še ne pomeni, da medsebojnega vpliva ni, in tudi ne pomeni, da tedaj zanemarjeni vpliv ne bo v drugačnih okoliščinah bistven.

Zveza: Klik

Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » Pe Jan 08, 2016 08:29

ti maš pa 6 strani monologov tukaj

hahaha :roll:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost