Palagruža 2015

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » So Okt 03, 2015 12:16

Slika
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » So Okt 03, 2015 13:27

Če nos pomaknem malo bližje monitorju, lahko vonjam omamni duh morskih ražnjičev. Slastno diši. Poizkusite.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 03, 2015 22:16

Spoštovani morjeplovci in cenjene morjeplovke
Tudi jaz sem se vrnil domov.
Morda takoj odgovor kje se bombice dobijo,v to se je pač Palagruža obrnila.Na petrolu se dobijo po dobra 2 evra.Lahko kupiš eno ali sto in več,cena je ista.
V javljanjih je prišlo do manjše nepravilnosti.Vektor ima 3,z besedo tri krajšave na glavnem jadru,kar bi lahko sami videli na sliki na 24ti strani.
Bimini je tako narjen in zategnjen da zdrži 30 vozlov brez frfotanja ,ki bi ga uničilo,zato ga nismo zložili.
Vsa škoda ki se je zgodila na plovbi je zlomljena letvica v lazy jacku,vetrni instrument je zarad refulov ponorel in ni več kazal pravilno smer vetra,tko da sem ga moral vsaj 5 krat rekalibrirati.Val v katerega smo se bočno zabili na poti proti Visu nam je strgal eno rešilno potkev z ograje,pa smo imeli 2 tako da varnost ni trpela.V ekstremnih situacijah je barko pilotiral res izkušen in prekaljen jadralec Srečo in jo nadvse mehko polagal v prevelike in zelo težke valove,tako da je zelo omilil preobremenitve materialov in posadke.Video kako smo jadrali sledi.
LP Iztok
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 03, 2015 22:24

Sidranje
Pod Unije smo prikobacali v težkem morju,3000 obratov motorja je zadoščalo za do 3,5 vozlov hitrosti,kar je na meji varnega upravljanja z barko.3 valjni Yanmar je v Vektorju,škoda ker ni 4 valjni za take razmere.
Vrgli smo sidro v 5 metrski vodi in spustili 30 m ketne.Vkopavati se ni blo potrebno zaradi kvalitetnega sidra in nenormalnih refulov ,ki se to naredili namesto motorja.Takoj nato smo zapirali glavno jadro v vrečo.Burja je tulila v priponah,nato pa je priletel turboreful .Počilo je ko iz puške,Srečo je takoj počepnil sicer bi ga verjetno pometlo v morje,Premec barke je tako sunkovito odneslo in zatreslo da je iz verižnika potegnilo cca 5 m ketne.To je blo v 5 minutah sidranja,predno sem imel čas nabit varnostni krempelj na ketno.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 03, 2015 22:26

Zelo malo viharno jadro za na prednjo podkrižno pripono je tud v moji lasti...
Slikali smo,klar smo utegnili,kar nam je bilo lepo in zanimivo.Malo se sestavimo in skupaj uredimo material,pol pa bodo še slike tle...
Pa hvala vsem za koristne napodke,srčne želje...
LP Iztok
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Okt 03, 2015 22:53

Dobrodošel nazaj Polanc. Palagruža ne bo nikamor pobegnila :wink:
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » So Okt 03, 2015 23:24

Bravo fantje, dobrodošli v zgodbi imenovani "to je tapravo morje"! O tem si boste pripovedovali vse podrobnosti na toplem še kar nekaj let.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 04, 2015 07:48

Ja to pa zagotovo,pa limite nas in barke smo tudi premaknili kar nekaj naprej,kar pa jasno ne pomeni da bomo sedaj izzivali.Še naprej in še bolj bomo SPOŠTOVALI morje.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Okt 04, 2015 11:36

Imam vtis, da je bila pomembna plat plovbe na 'Gružo' preizkus vektorja in vas za plovbo tudi dlje od obal. Niste dosegli 'Gruže', ampak zdaj veliko bolje veš, kaj zmoreta ti tvoja jadrnica, in po mojem je bil to tvoj pravi cilj.

In najlepša hvala za odgovore.

Vedel sem, da je sidro 'polanc' :lol: :lol: :lol: dobro, zdaj pa vemo, dq je ekstremono dobro.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 04, 2015 19:46

Morda en drobec iz te poti,ki bo morda komu prav prišel,tudi sam moram še natrenirati zadevo.Pristali smo v zalivu Opat na koncu Kornata.Burja je kr dobro pihala z boka,tko 15 vozlov.Dosti težko je bilo muring nategniti ,preden bi se naslonili na sosednjo barko.Moj sosed je bil skiper z 52 fitno barko,iz Splita.Rekel sem mu, da je njemu laže,ko ima bov truster,on pa nazaj, da mu njegova vera prepoveduje uporabo bovtrusterja :lol: Ono sprida samo pravi kapučino ,je rekel.
Najprej priveže zadnjo privetrno vrv na pomol,muring ga sploh ne briga,nato obrne krmilo v veter in da dost gasa naprej...barka brez muringa stoji ko pribita,nato v miru priveže privetrni muring..in nato zavetrne vrvi..Izplul je enako.Ko je vrgel muring v vodo,je sam nabil gas in barka je stala,nato je odvezal vrv in ..idem ča,uživajte..
LP Iztok
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 04, 2015 20:28

Po vsem spremljanju in vsem prebranem bom še jaz dodal “5 centov”.
Ideja off-shore jadranja se mi je zdela super in razen tega, da sem najprej bral ne vem koliko strani kako nekateri bi pa ne morejo, je zadeva obetala zanimivo branje. Zato sem jo spremljal vsak dan, večkrat na dan, spremljal sem napovedi itd.. Ok, PR vam ni najjača strana a malo vas je vlekla ven @Bouges Nina

Žal vam je vreme preprečilo tisti pravi off-shore. In ker je bila direktna plovba iz Umaga na Palagružo bistvo tega podviga bom rekel tole.
Na tako pot se niste odpravli ob pravem času glede na vremensko napoved. Naredili ste napako, ko ste se podredili času in ne naravi. Vašo pot bi morali odpovedati ali vsaj prestaviti- glede na željen cilj in stil poti (na odprtem).
Vse ostalo je bilo potem na silo oz. silom prilike.
Ko ste videli, da ne bo šlo na odprto je bilo potem vse skupaj, kot pišeš, preizkus materiala (posadke?).
Ok Polanc, sori, nekako smo se (pa ne vem kje) navlekli tega, da niste imeli krajšav (delajo?). Poročanja so bila o polaganju na polno tudi na jambor!?

Zanimivo je, da je isti čas jadral “Brindisi expres”, kot se je poimenoval @AndrejV. Pot iz Brindisija do Pule je potekala v istem terminu in podobnih pogojih (razen kolikor je pač bilo na začetku razlike med Severnim in Južnim Jadranom) ter s skoraj enako dolgo jadrnico. Zadnjo etapo Pula-Izola je odjadral solo.

V tisti jebeni burji sta jo iz Tremitov (Italija) do Portoroža potegnila še @OKŽ in Kapitan. Imela sta “faco” in težke razmere, kot mi je povedal kapitan po telefonu.
Morda še ti dve posadki dodata svoje videnje.

Verjamem, da si @polanc prišel do novih spoznanj in da si pomikal meje. Škoda, da se vam ni izšel off-shore, ker na odprtem in v sranju nastopi še utrujenost, lahko tudi slabost in potem ni otoka za katerim bi vrgel sidro in se spočil. To pa je tudi trening psihe-veter jača, valovi se dvigajo, sam si na odprtem, temni se, ti pa veš, da imaš do prvega zatočišča še npr. 12 ur- ko si na Jadranu in lahko tudi dneve in noči, ko si na oceanu.

Ja ja, seveda ni dvoma, da ste pravi pomorščaki in da ste se imeli super ter vse ostalo. In seveda ste naredili prav, ko niste rinili na odprto. Nič ne rečem. Samo dotaknil sem teme skozi oči “off-shore” jadranja- kot je pač naslov teme, če bo že kakšen začetnik bral to temo.

Pač malo ste mazohisti:) Za to vam čestitam:)

Ampak dobrodošli nazaj in res je, za Palagružo bo še čas...
ps. termoska je prav prišla a ne? hehe
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 04, 2015 20:53

@al
Men je blo pa fajn spremljat, kako je posadka svoje sanje delno prilagodila, potipala težke razmere, preizkusila opremo in se zraven še fajn imela. In pa odločitev, da se ne gre južneje od Kornatov ampak nazaj, je spoštovanja vredna.
V bistvu odločitev ni bila napačna ampak je cel teden burje precej redek pojav ob tem času in jim je precej prekrižala načrte. Čestitam jim za potrpežljivost.

Novega znanja polna kapa, novim sanjam nasproti!
al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 04, 2015 21:00

Marchi napisal/-a:@al
Men je blo pa fajn spremljat, ...

Kje pa si ti prebral/razumel, da meni ni bilo fajn?
Sej če jaz pišem, še ne pomeni, da je kritika :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 04, 2015 21:09

Men se fajn zdi da so šli, ti pa praviš, da je bila to napačna odločitev.
Nič drugega.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 04, 2015 21:11

Ja Al se strinjam,da ni bil of shore,to je v naslov dodal nekdo drug, ne jaz.Cel mesec smo spremljali kur... modele,pa oblačnost pa fronte pa ..in vse je blo idealno za nas.Le čez Kvarner 24 vozlov burje,niže 15,okol Kornatov 12,Vis 7,Palagruža 2 vozla v ponedeljek in torek.Po tem sreda 7 votlov do Žirja in 25 Kvarner .V četrtek 5 vozlov burje in pol smo bli po planih doma.Kaj je blo pa realno ste spremljali.Po napovedih bi komot zmogli Of shore pluti skor skoz z polnimi jadri.Tud genaker sem peljal v Umag,a ga tam pustil v avtu,saj ga tko razen za prvih in zadnjih 20 milj nebi rabli.Kratice so v funkciji,edino moram za dve podreti bimini,ena pa dela z postavljenim biminijem.Specialnih viharnih jader res nimam.
Ni nas bilo strah,ni bilo panike na barki.Ko smo začutli ,da ni več varno,smo obrnili,složni brez polemik.Veliko težo so imele tud Srečkove izkušnje in v jadranju in v poznavanju vremena.Mož je ko leksikon.Ni blo pa nič na silo pa neko teženje.
Na jambor nas je podiralo,ne podrlo do konca...to mal pride če gredo informacije čez več rok.
Nazadnje spremenil polanc, dne Ne Okt 04, 2015 21:23, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov