Nogavica
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Jaz imam votel poševnik ali penon skozi katerega imam napeljano vrv. Na koncu imam šobo, ki sem jo dobil pri Seldnu
Poglej na selden Genaker Bowspring
http://www.seldenmast.com/files/1441613 ... -261-F.pdf
Sicer me pa matra, da bi si naredil navijalni genaker. Če je dobro narejen je to zakon!
Poglej na selden Genaker Bowspring
http://www.seldenmast.com/files/1441613 ... -261-F.pdf
Sicer me pa matra, da bi si naredil navijalni genaker. Če je dobro narejen je to zakon!
Flying is beautiful.
Sailling is better!
Sailling is better!
Jaz imam "račji kljun". Na koncu imam vpet škripec preko katerega lahko uravnavam sprednji rob in s tem trebuh. Pomaga ker si s tem povečaš "uporabnost" genakerja glede na kot vetra.
Mene tudi matra navijalni. Samo drag je kot žafran.
Mene tudi matra navijalni. Samo drag je kot žafran.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
- od kapitana zena
- Admiral
Joško ima navijalnega in lahko rečem, da je super zadeva. Smo se matral na eni regati skupaj in je res uporabna zadeva. Nobenega zajebavanja. Zviješ pa je zadeva rešena. Jaz sem tudi v fazi nakupa. Spinaker sem prodal, ker sva 99% časa z mojo sama na barki pa se nama ne da preveč zajebavat (sploh zdaj ko imava 3 leta staro hčrkico in mora moja večino časa lovit njo). Zdej pa mal gledam da bi kar nabavil navijanega genakerja...
Veter v laseh, travarca v zobeh 
od kapitana zena napisal/-a:al napisal/-a:Moja je pa zmer slabe volje ko pridem z vreco z genakerjem na palubo, ker je zmeri eno sranje.
Oh, kako jo razumem!!!!
A lahko malo opišete te probleme z genakerjem. Razmišljam o nakupu že nekaj časa in je vse više na listi prioritet. Pro / kontra:
Za:
- jadranje z vetrom
- lepota vidna že od daleč (reklamni pano)
Proti:
- veliko štrikov
- veliko rok
- ozek pas jakosti vetrov
Kot praviš al, uporabiš nekajkrat letno. Ali ni razmer ali pa se ti ne da...
Napišite malo iz izkušenj.
-
al
heheh šaljivci pa ste vsi skupaj
@Marchi
Če bi se še enkrat odločal bi kupil Parasail(or). Tako me je prepričal en Francoz z enako barko moji. Najmanj dela.
Samo stane pa ko satan!
Gennaker uporabljam le parkrat letno, ker se mi pač ne da. To je bistven razlog.
Štrikov ni toliko, pravzaprav samo dve škoti pa seveda podigač in pa štrikec, ki ga pripneš za nosilec sidra (kot jaz) ali pa penon (bowsprit). Potem pride še en štrik o katerem prej piše EDO. In tako je prav.
Špinaker pa ima seveda še en kup štrikov plus tangun (kolega je pred leti vprašal, če je to kak nov model Renoja:).
Prav tako ni potrebno veliko rok. Jaz ga tudi sam potegnem gor. Seveda je to možno ker imam nogavico.
Ozek pas jakosti? Gennaker je namenjen lahkim vetrovom, ko ti pač podira težko genovo. Vendar ga vozim tudi do 15vozlov.
Meni se zdi zelo uporabno dodatno jadro, kot je pač dodatno jadro lahko uporabno.
Samo mora pa zadeva delati.
Marchi svetujem ti, da poštimaš, kot je treba (prava nogavica, penon) pa boste uživali.
Mimogrede, danes sem z blagim jugom vozil metuljčka: gennaker, glavno in pa genova odprta:) hehe, to je šlo! pa zanimivo, da nič podiralo genove.
ja vem, ni po šolsko ampak vseeno...
Aja, kar se lepote tiče: jaz imam povsem belega. stvar okusa.
Torej edini minus je, da je s tem nekaj malega dela. Če je to minus. Najbrž za kakega regatnika ni, zame bolj turističnega jadralca pa je sem ter tja:)
@Marchi
Če bi se še enkrat odločal bi kupil Parasail(or). Tako me je prepričal en Francoz z enako barko moji. Najmanj dela.
Samo stane pa ko satan!
Gennaker uporabljam le parkrat letno, ker se mi pač ne da. To je bistven razlog.
Štrikov ni toliko, pravzaprav samo dve škoti pa seveda podigač in pa štrikec, ki ga pripneš za nosilec sidra (kot jaz) ali pa penon (bowsprit). Potem pride še en štrik o katerem prej piše EDO. In tako je prav.
Špinaker pa ima seveda še en kup štrikov plus tangun (kolega je pred leti vprašal, če je to kak nov model Renoja:).
Prav tako ni potrebno veliko rok. Jaz ga tudi sam potegnem gor. Seveda je to možno ker imam nogavico.
Ozek pas jakosti? Gennaker je namenjen lahkim vetrovom, ko ti pač podira težko genovo. Vendar ga vozim tudi do 15vozlov.
Meni se zdi zelo uporabno dodatno jadro, kot je pač dodatno jadro lahko uporabno.
Samo mora pa zadeva delati.
Marchi svetujem ti, da poštimaš, kot je treba (prava nogavica, penon) pa boste uživali.
Mimogrede, danes sem z blagim jugom vozil metuljčka: gennaker, glavno in pa genova odprta:) hehe, to je šlo! pa zanimivo, da nič podiralo genove.
ja vem, ni po šolsko ampak vseeno...
Aja, kar se lepote tiče: jaz imam povsem belega. stvar okusa.
Torej edini minus je, da je s tem nekaj malega dela. Če je to minus. Najbrž za kakega regatnika ni, zame bolj turističnega jadralca pa je sem ter tja:)
Parasailor predvidevam je manj občutljiv na sunke ampak dela z njim je pa isto preveč, al ne?
Glavni minus je meni 2000€ za 5x letno. Sicer imam vse pripravljeno za špinaker ampak genaker je bolj praktičen ampak tam moraš pa sčarat kosnik, pa roll, če hočeš biti komot. Cel projekt.
Ozek pas vetrov pa sem imel v mislih recimo od 3-15, medtem ko gonim genovo od 5 - 20 + roll do 40. No ja, saj niti ni tako majhen, maš prav.
Skratka iščem razloge, zakaj ga črtat iz spiska

Glavni minus je meni 2000€ za 5x letno. Sicer imam vse pripravljeno za špinaker ampak genaker je bolj praktičen ampak tam moraš pa sčarat kosnik, pa roll, če hočeš biti komot. Cel projekt.
Ozek pas vetrov pa sem imel v mislih recimo od 3-15, medtem ko gonim genovo od 5 - 20 + roll do 40. No ja, saj niti ni tako majhen, maš prav.
Skratka iščem razloge, zakaj ga črtat iz spiska
-
al
-
al
Marchi napisal/-a:Parasailor predvidevam je manj občutljiv na sunke ampak dela z njim je pa isto preveč, al ne?
Skratka iščem razloge, zakaj ga črtat iz spiska![]()
Parasailor ni občutljiv na sunke. Ampak mislim, da je za naše barke okoli 5k eur plus? Pač patent pa to.
Gennaker je po moje zelo primeren za Jadran v poletnih mesecih, ko večinoma zelo malo piha.
Meni se zdi tudi zelo uporaben v jugu, ko se dela val in genovo podira (razen če ne je ne vpneš s tangunom).
Pa ni veliko dela z njim. Prazaprav zelo malo. In tudi varno je, ker ga samo postaviš za glavno jadro in pospraviš (s špinom je to težje).
Odloči se.
Od jadrovja jaz letos laminiram ojačitve v špico, da potegnem sprednji štraj za viharnega. Pač vsako leto nekaj, ko smo že pri jadrih.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov