Ali uporabljate 'dnevne oznake'

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Ali uporabljate 'dnevne oznake'

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 02, 2015 10:04

Ali uporabljate 'dnevne oznake'?

Doslej nisem bil zares pozoren na to, ampak poleg tega, kar je omenil PeterV tudi ne pomnim, da bi letos sploh opazil 'kroglo' na čez dan zasidranih plovilih, tudi tistih daljših od 7 m, ki pa bi jo po predpisih tudi morali imeti. Mimogrede, tudi mi smo pozabili na to.

PeterV napisal/-a:...
Že večkrat sem opazil jadrnico v bonaci, z dvignjenim jadrom, kako motorira. Vrejetno zato, da ima prednost pred drugimi, ker ima jadro. Upam, da vsi, ki to berete, tega ne delate.

Včasih - recimo, če je mrtvo morje, torej valovi brez vetra - veliko manj ziba, če je dvignjeno tudi jadro.

Tako pluti je OK, če je jadrnica z razvitimi jadri in hkrati gnana z motorjem označena s 'stožcem' (6). Brez take oznake podnevi - oziroma samo z bočnimi brez bele luči nad njimi ponoči - je za jadrnice nad 7 m plovba z jadri in motorjem skupaj prekršek. :

Slika

Še en pogled na isto
Slika
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 02, 2015 10:47

Jaz dajem "kuglo", ko sem na sidru seveda. Pa še to samo zato, da v primeru, da se mi kakšen vrli navtičar zaleti, ne bom imel problema z zavarovalnico- ker bo moje plovilo pač ustrezno označeno in bo kapetanija to tudi dokumentirala!

To je vse. Mislim, da ni prav nobene druge praktične potrebe po tem, da se jo obeša, ker ko vpluješ ali izpluješ iz sidrišča moraš biti pač pozoren na ostale (bolje pogledati komu meče vodo iz auspuha, kot pa gledati, kdo nima kugle- ker je nima skorajda nihče)

Stožca pa še nisem videl uporabljati- na jadrnicah! Ribiči pa imajo itak vse označbe ves čas gor.... žal...

Torej moje mnenje je, da brez kompliciranja. Nisem še slišal, da bi se koga kaznovalo za ta "prekršek" :D

Aja, jadrnice v bonaci z dvignjenim jadrom, ki motorirajo so skoraj vedno čarterji, ker pač ob slabem vetru (več dni zaporedoma) tako vsaj enakrat razvijejo jadra.
Dvomim, da bi imeli jadro ravno zaradi izsiljevanja prednosti. Je pa dobra ideja, hehe

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 02, 2015 17:11

Na tole sem hotel dati vprašalnik - ampak ali se tega ne da dodati, ko je že kak odgovor, ali to ne gre v 'pravila in zakoni' ali oboje - tako da bom moral narediti novo temo temo v drugem delu foruma.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Nov 02, 2015 17:36

Jadrnica, ki ima prižgan motor nima prednosti ne glede na to ali ima oznako ali je nima. Samo zato, ker je v prekršku (torej brez oznake) še ne pomeni, da ima prednost.
To je tako, kot bi mi ponoči delala samo ena bela lučka (rdeča in zelena pa ne) in bi potem "imel prednost", ker sem zasiran. Najbrž ne.

Trikotnikov nihče ne izobeša pri motorsailingu. Se ne spomnim, da bi jih sploh kdaj videl. Ta predpis celo težko upoštevaš, če maš odprto prednje jadro. Kam boš dal tisti trikotnik, da bo
a) viden z obeh strani
b) ga ne boš strgal pri prečenju

Kugle na sidru pa uporabljajo zelo različno: So območja, kjer jih imajo skoraj vsi - predvsem tam, kejr je več Angležev, pa tam, kjer je sidrišče blizu plovnih poti ladij ali v samih pristaniščih.
So pa območja, kjer so kugle bolj izjema kot pravilo: na primer na Jadranu so zelo redke.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
diligence
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a diligence » Po Nov 02, 2015 19:42

Točno tako ,kot je napisal Heron.

Mi je pa hecno,da na hr nihče ne izobeša krogle,čeprav imajo tečne policaje ki iščejo dlako v jajcu, samo da bi lahko pisali kazen.V Gr. ni nikjer policije,pa skoraj vsi sončimo krogle.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Nov 02, 2015 19:58

OK, kroglo bi bilo modro imeti na barki - in jaz je nimam.
Kakšen nasvet kje se jo kupi?
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 02, 2015 20:13

Rok-11 napisal/-a:OK, kroglo bi bilo modro imeti na barki - in jaz je nimam.
Kakšen nasvet kje se jo kupi?

Gre za dva kroga, ki jo prečno sestaviš pa je.
A ni celo to obvezna oprema?
Ima jo pa najbrž vsaka malo bolj resna navtična trgovina.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 02, 2015 20:31

'Dnevne oznake', del obvezne opreme plovila. Takole je narejeno:
Slika
Slika

Moralo bi se dobiti tudi pri nas, ampak za v Slo mi google ne najde nobene slike.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti