Lignji na sonarju , da ali ne!!!!!

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Mar 25, 2016 22:53

:D No, tudi jaz imam sonar, ampak me ne zanima preveč kaj vidim na zaslonu, bolj me zanima ko se rola oglasi in potem kmalu zagledam lignja :wink: 8) v živo :lol: :lol:
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » So Mar 26, 2016 03:14

alesjo napisal/-a::D No, tudi jaz imam sonar, ampak me ne zanima preveč kaj vidim na zaslonu, bolj me zanima ko se rola oglasi in potem kmalu zagledam lignja :wink: 8) v živo :lol: :lol:
No,midva z Vegetom uporabljava sonar bolj za videt dno,da ne zapneva vabe vanj...kar se pa lignjev tiče jih ne vidiva.Sva jih pa včeraj ujela šest in ni blo slabo :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Mar 26, 2016 06:56

.

boštjan.knez napisal/-a:

kar se pa lignjev tiče jih ne vidiva.Sva jih pa včeraj ujela šest in ni blo slabo :D

Jaz ti pa garantiram, da ga boš, jih boš videl na sonarju.

Rešitev je enostavna. Daš ga, daš jih na sonar in pogledaš.

Kaj bo NF trdli drugače, če jih vsak lahko vidi. Tudi na najbolj enostavnem, najcenejšem FF se jih vidi, če hočeš.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 26, 2016 10:53

pajer1 napisal/-a:Rešitev je enostavna. Daš ga, daš jih na sonar in pogledaš.

Ja, samo prvo ga moraš ujeti, da ga daš na sonar. Zdaj me pa zanima kako ga ujeti, če ga pa ne vidim na sonarju.

No, brez heca. Seveda bi pomagalo, če bi se lignje videlo na FF. Ker jih pa jaz ne vidim, pa tudi ni logično, da bi se jih videlo, sledim jati ribic, lignji pa tudi in se ponavadi srečamo. Pa saj se da tudi ribe uspešno loviti brez sonarja, sploh če poznaš pozicije, pri lignjih pa je isto.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Mar 26, 2016 11:47

:) Jaz sem vedno lovil in tudi ujel marsikaj brez kakršnegakoli sonarja saj ga imam letos prvič na barki :)
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Mar 26, 2016 12:25

Točno tako. Bi mi pa vseeno prišlo zelo prav, če bi lahko videl lignje na sonarju, sploh poleti, ko jih je precej težje dobiti.
Mtrobec
Poročnik fregate
Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje

OdgovorNapisal/-a Mtrobec » Ne Mar 27, 2016 11:01

Še malo dela za NF...

When acoustic energy travels through the water, the frequency of that energy determines how deep it will travel and also the level of definition you can expect to see after it has bounced off of an object below. The lower frequencies, (50 kHz) provide better ground discrimination and also detect fish better in deeper water. The higher frequencies, (200 kHz) will detect fish such as mackerel and squid with no swim bladders easier and usually provide better discrimination between schools of fish and individual large fish. Having a dual frequency echo sounder gives you the advantage of having a deep penetrating lower frequency and a high definition higher frequency.

Še link do strani:

http://www.defender.com/html/fishfinder_info.html
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jun 19, 2016 02:14

Jaz se običajno v ribiške reči ne vmešavam, ampak tu ne gre beseda o ribah, ampak;
  • o tem, ali je mogoe zaznavati lignje v vodi z zvokom
  • o tem, kaj zmore kateri sonar

Moj odgovor na prvo vprašanje je 'da', na drugo pa 'ne vem'.

Ali je mogoe zaznavati lignje v vodi z zvokom
    Z odkrivanjem reči z zvokom so se ljudje ukvarjali že dolgo in na različne načine in iz različnih razlogov, ampak tu se ne bom raztreščil na vse konce zgodovine tega, ki so me doslej že zanimali, ampak le na nekaj končkov tega.
Projekt FLIP
    To je platforma, ki je bila zgrajna v drugi polovici prejšnjega stoletja za raziskovanje širejenja zvokov v morju in predvsem uporabo naučenega za vojaške namene. Lahko rečemo, da je šel razvoj prevsem v naslednje smeri:
    • širjenje zvokov - različnie frekvence in artikulacije,
    • vpliv plasti (različne temperature, različne slanosti, kasneje tudi drugi dejavniki),
    • raziskovanje eholokacije pri živih bitjih (v tem primeru tudi eden od primerov bionike) in
    • interpretacija odbitih zvokov (za to je bil pomemben razvoj in dosegljive cene računalniške moči za te namene) itn.

Domnevam, da so do ponehanja hladne vojne bile ugotovitve te plati znanosti in dosežki te vrste tehnologije varovani kot vojaška skrivnost, po tem času pa je postala tudi komercialno dostopna.

Kaj pravita splošna biologija in razvojna paleobiologija
    Če pomnim prav, naj bi davni predniki sedanjih morskih sesalcev ne imeli na glavi mašobnega telesa, ki učinkuje kot leča za zvok za eholokacijo. Viri o tem navajajo, da naj bi v tem času v morju bili najpogostejši organizmi in plenilci lignji in sorodni. Odgovor na živali, ki so lovile lignje in podobno na vid, naj bi bili dve skupini prilagoditev - zmanjšanje vidnosti podnevi (prozornost, prilagajanje barvi ozadja...) in umik v globino podnevi ter izplavanje na lov k povoršini ponoči.
    Potem naj bi se nanje spravili morski sesalc, s 'prvo generacijo eholokatorja' in potem naj bi se lignji in podobni prilagodili tako, da so izgubili trdno ogrodje (v resnici so nastale nove vrste brez, stare z pa postale zelo redke ali izumrle).
    Potem naj bi morski sesalci razvili drugo generacijo ehosonderjev z večjo ločljivostjo in zdaj uspešno lovijo tudi take brez ogrodja.
Moj sklep
    Zgodba o uporabi zvoka (sonarja) pri živih organizmih je prepričljiva in konsistentna z vsem, kar vem z drugih področij, in zato verjamem, da je zaznavanje morskih bitij, kot so lignji, z zvokom mogoče.

S tem, ali to omogoča določen sonar in kako se ga nastavi, pa se doslej nisem ukvarjal.

Če koga zanimajo podrobnosti, nekaj virov:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Jun 19, 2016 11:44

Marjan Tomki napisal/-a:Jaz se običajno v ribiške reči ne vmešavam, ampak tu ne gre beseda o ribah, ampak;
  • o tem, ali je mogoe zaznavati lignje v vodi z zvokom
  • o tem, kaj zmore kateri sonar

Moj odgovor na prvo vprašanje je 'da', na drugo pa 'ne vem'.
itd . . .itd . . . itd . . . .

A si pozabu kake tablete vzet ?
Naj dodam:
Zvok širi v vodi hitreje, kot v zraku, v vakuumu pa se zvok ne širi. Ta stavek ima pribljižno toliko dodane vrednosti k tej temi kot tvoj post. Pribljižno nič, čeprav je vse res.

Moj sonar ne zazna lignjev, niti Raymarinov depth instrument niti Forward looking sonar od Echopilot-a.
A sta oba precej bazične zasnove.
Verjamem, da kak super moderen sonar zazna lignje (ali jato rib), ker SW, ki dela analizo odbojev je v zadnjih letih precej napreedoval in je prodrl v navtične instrumente, ki so dostopni širšim množicam (ne samo vojski).
Verjamem, da na primer Lowrance ploter/fishfinder nove generacije z CHIRP Sonarjem in StructureScan modulom omogoča, da vidiš lignje. Hvalijo se, da lahko ločiš kakšno je dno (kamen, mivka, trava itd), termokline, da vidiš ribe. . .
In seveda Lowrance ni edini proizvajalec take robe.
P.S.
Če ima kdo kak tak sonar na barki se priporočam za en demo. Me prav zanima, kako stvar deluje v resnici - na reklami zgleda super.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Jun 19, 2016 12:44

heron napisal/-a:A si pozabu kake tablete vzet ?
...

Malo na živce mi gre vročekrvno izražanje neargumentiranih ali slabo argumentiranih mnenj.

In ne, ne potrebujem in ne uporabljam nobenih psiohaktivnih substanc (tudi alkohola in cigaret ne). Tudi nihče za to poklican in usposobljen doslej ni izrazil mnenja, da kaj takega potrebujem.

V temi o lignjelovu je prispevek N.T. o predmetu te teme in nanj je precej buren odziv - v veliki meri brez dobre utemeljitve, velik del le s smešenjem ideje - izraženo mnenje, da zaznavanje lignjev z sonarji ni mogoče. Večino takratne vroče krvi je moderator potem od tam izbrisal, ostalo pa odcepil v to temo. Takrat sem si pogledal, kaj pravijo o tem tudi novejši viri - in si takrat shranil povezave na te, ki sem prilepil zgoraj kot del utemeljitve svojega mnenja.

V svojem prispevku zgoraj sem napisal svoje mnenje o tem, ali je to mogoče - in ga tu ne bom ponavljal - le da z utemeljitvijo in brez izgubljanja živcev.

Z raznimi platmi zaznavanja okolice in interpretacije teh zaznav sem se nekoč nekaj časa ukvarjal (in tedaj imel priliko izmenjati mnenja z ljudmi, ki so pri tem veljali za vrhunske).

Če kdo meni, da zaradi nerazburjenega argumentiranega odgovora v temo potrebujem kakšne tablete, bi mi bilo zanimivo slišati njegove razloge za tako mnenje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 19, 2016 16:11

Here we go again ...

Marjan Tomki napisal/-a:...
Domnevam, da so do ponehanja hladne vojne bile ugotovitve te plati znanosti in dosežki te vrste tehnologije varovani kot vojaška skrivnost, po tem času pa je postala tudi komercialno dostopna.[/list]
Kaj pravita splošna biologija in razvojna paleobiologija
[list]Če pomnim prav, naj bi davni predniki sedanjih morskih sesalcev ne imeli na glavi mašobnega telesa, ki učinkuje kot leča za zvok za eholokacijo. ...

@MT ->>
mamaMicka napisal/-a:Za primer če govorimo o antivegetativni barvi piši o barvi ne o vegetaciji v podsaharski afriki. Kako je nastala in zakaj propada. Ja, res je govora o antivegetativni barvi ampak afriška vegetacija nima veze z njo. Ko skreneš iz teme postane prispevek nezanimiv.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Jun 19, 2016 16:22

Marjan Tomki napisal/-a:Moj sklep
Zgodba o uporabi zvoka (sonarja) pri živih organizmih je prepričljiva in konsistentna z vsem, kar vem z drugih področij, in zato verjamem, da je zaznavanje morskih bitij, kot so lignji, z zvokom mogoče.

S tem, ali to omogoča določen sonar in kako se ga nastavi, pa se doslej nisem ukvarjal.

Dodana vrednost zapisa = 0
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Jun 19, 2016 18:29

Grega295 napisal/-a:Dodana vrednost zapisa = 0

Odvisno za koga 8). Zate mogoče... za MT imajo pa njegovi zapisi terapevtsko vrednost, ker očitno ni zdrav, če ne pametuje :wink:
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Jun 19, 2016 18:55

Polna luna je spet :wink:
https://medisken.si
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Jun 20, 2016 11:43

Naj že nekdo privezanega lignja spusti pod čoln (jaz sem poskusil, pa ga nisem videl. Možno, da nisem imel pravih nastavitev na sonarju) in ko mu ga bo pokazalo na sonarju, naj to slika in objavi. Pa bomo vsi vedeli, kako se ga vidi in da zaključimo zadevo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov