Koristne praktične rešitve na plovilu

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

Koristne praktične rešitve na plovilu

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » So Jul 02, 2016 11:50

Pozdravljeni.
Tukaj je nekaj zanimivih praktičnih rečitev, ki sem jih videl po svetu.
Nekatere so se mi sprva zdele čudne, potem pa sem ugotovil da imajo svoj namen.

-pohodno stikalo za sidrni winch na kopalni ploščadi ???
Prvo sem pmislil da človek spušča sidro iz krme :)
Zelo praktična rešitev za tuširanje. Vzameš tuš v roko, stopiš na tipko in vklopiš vodno pumpo. Ko stopiš s tipke stran se pumpa ugasne. Ni izgub vode zaradi slabe pipe, ni nevarnosti da bi se elektro motor uničil zaradi stalnega dofilavanja pritiska v sistemu, nobenega ne rabiš prosit, da vžge in ugasne vodno pumpo na krmilni plošči.

-jeklena zajla namesto klasične vrvi za privez tenderja na pomol???
Sprva sem pomislil da se je človek naučil delat bitveni vozel z jekleno pletenico :)
Zelo praktična rešitev, še posebej če tender uporabljajo tudi gosti plovila kateri ne obvladajo pomorskih vozlov.
Jeklena pletenica je preoblečena z belo plastičnoo preobleko.
Na začetku in koncu jeklenice je zajla zvita v rinka, katera je fiksno blokirana s plombo ki se spreša. Ena stran jeklenice je na špico gumenjak pritrjena fiksno tako da skozi uho bitve na gumenjaku poteka ena od rink.
Druga stran jeklenice služi za privezovanje gumenjaka na pomol. Zajlo speljejo skozi bitvo na pomolu in jo ovijejo okoli bitve na pomolu. Ne delajo pomorskih vozlov ampak enostavno vzamejo inox obešanko-ključavnico in jo vtaknejo v rinko iz zajle in zaklenejo gumenjak na pomol.
S tem preprečijo da se gumenjak sam odveže, da ga škodoželjci odvežejo, da ga kdo ukrade, da se pijani turisti iz hotelov ne usedejo v tender in gredo malo vozit po zalivu.
Zajla ima natanko določeno dolžino. Zajla je natanko za cca 10cm daljša od gumenjaka. Če pade zajla med plovbo v vodo ne bo nobene škode, saj je toliko dolga da je malenkost daljša od gumenjaka in plomba na zajli ne tolče v dno gumenjaka, hkrati je pa zajla toliko kratka da rinka na zajli ne doseže propelerja. V ZDA ima večina tenderjev zajlo namesto vrvi.

-redno vsako dnevno metanje vrečk v morje.
Ko sem prvič videl Italijana metat vrečko v morje sem jo skoraj pobral, pa mi je zakričal "NIKAR!" :)
Klasična praksa pri Italijanih ki nimajo wc-ja na barki.
Vzamejo vedro, ga nesejo v kabino barke, ga obložijo z vrečko narejeno iz krompirjevega škroba.
Opravijo malo in veliko potrebo v vrečko, dodajo še en kamen za utež in vrečko vržejo v morje. Potone na dno in se tam popolnoma raztopi.
http://trgovina.piskar.si/index.aspx?so ... &grupa=114
Baje da se vrečke iz krompirjevega škroba rastopijo hitreje kakor toaletni papir.

- zlaganje stranic biminija
Pri zlaganju stranic biminija prihaja do prepogibanja oken, kar pusti trajne poškodbe na materialu. Stranice lahko tudi zrolamo ampak se rola običajno prelomi med skladiščenjem ali stepta in plastika od oken spet trpi. Preprosta rešitev je da se stranice navijejo na plastično vodovodarsko cev (Merkur 5€) in se tako ne zmečkajo.
http://shrani.si/f/2y/Ud/2xvxIFtO/img9246.jpg

Lep vikend vsem.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » So Jul 02, 2016 13:14

pametni nasveti 8)
Drej
Desetnik

Propadanje gume na tepihu

OdgovorNapisal/-a Drej » So Jul 02, 2016 14:39

Lani sem namesto nakupa novih tepihov v kokpitu kupil prozorno tekočo plastiko v spreju in "podipal" zadnjo strani tepihov. Po enem letu se hrbtna stran tepiha ne drobi. Tepihi so dobili na teži in ne drsijo. Top!
Prozoren plastidip v spreju sem kupil za nekaj € na spletu.

Lp,
Drej
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Jul 02, 2016 22:03

Fajn tema in koriste rešitve.
andlapo
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a andlapo » Ne Jul 03, 2016 13:04

Drej daj probi najt link od tega spreja, jaz bi ga tudi rabil.
lp
Uporabniški avatar
sova
Admiral
Kraj: Solkan

OdgovorNapisal/-a sova » Ne Jul 03, 2016 13:36

Jaz sem že naročil, pa tudi govoril z lastnikom trgovine, ki pravi , da je vsestransko uporaben. http://plastidip.si/sl/trgovina/
Rabim isto kot Drej za tepih v kokpitu.

lp.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Jul 04, 2016 19:51

Nož na barki.
Jaz sem mnenja da pravi pomorščak mora imet na barki vedno nož pri roki. Ne glede na to ali se mora reševet in odrezat špago sidra, ribiško mrežo v propelerju ali brancina iz ribiške mreže pripravit za večerjo. Nož mora biti oster, kakor britev. Mora prerezati nalcano v enem zamahu. Težava je v tem da na barki vsi noži zarjavijo in ne režejo več ker jih morje zgrize.
Na začetku sem uporablal keramičen noč. Nož nima kovinskih delov, keramično rezilo pa reže veliko bolj kakor klasični noži. Težava je v tem da so krhki. Brez težav se rezilo v naglici zlomi. Nato sem odkril nož ki ima vgrajen cink-protektor. Plastičen etui noža imam privijačen pod krmilom, tako da je nož vedno na dosegu.

http://www.evolutionsub.si/index.php?pa ... &Itemid=29

Običajno ko uloviš veliko ribo (tuno, lampugo..) in jo potegneš na krov, se kobaca po celi barki, ko jo začneš rezati- čistiti z nožem še živo ti s krvjo pošprica celo barko. Tudi ribo je težko potegnit na krov, ker kadar jo začneš vleči ven iz vode začne trgat in otrga laks. Obstaja en smešen trik :)
Vzameš stelex šprico za čiščenje šip, zliješ čistilo ven in v šprico naliješ žganje. Ribi špricneš v usta, škrge žganje. Riba je v sekundi mrtvo pijana. Leži nepremična živa na palubi in mirno gleda kako jo režeš z nožem.
Temu se reče majhne skrivnosti velikih ribičev.
No, jaz nisem neki pravi ribič, sem pa osebno poskusil to in lahko povem da deluje.
andlapo
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a andlapo » Po Jul 04, 2016 21:54

Hvala sova.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Jul 04, 2016 23:14

Bonaparte napisal/-a:Nož na barki.
Običajno ko uloviš veliko ribo (tuno, lampugo..) in jo potegneš na krov, se kobaca po celi barki, ko jo začneš rezati- čistiti z nožem še živo ti s krvjo pošprica celo barko. Tudi ribo je težko potegnit na krov, ker kadar jo začneš vleči ven iz vode začne trgat in otrga laks. Obstaja en smešen trik :)
Vzameš stelex šprico za čiščenje šip, zliješ čistilo ven in v šprico naliješ žganje. Ribi špricneš v usta, škrge žganje. Riba je v sekundi mrtvo pijana. Leži nepremična živa na palubi in mirno gleda kako jo režeš z nožem.
No, jaz nisem neki pravi ribič, sem pa osebno poskusil to in lahko povem da deluje.

Jaz sem to metodo uporabljal brez šprice: rum cukneš direktno iz steklenice (rum ima pravi mornar vedno pri roki, kakor nož, papigo in leseno nogo). In ga ribi razpršiš v škrge z usti. Ta metoda ima dve veliki prednosti:
Ne rabiš ene roke za šprico in imaš obe roki prosti, pa še, če malo dol pogoltneš imaš več poguma za boj z ribo.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Stopi » To Jul 05, 2016 08:18

heron napisal/-a:rum ima pravi mornar vedno pri roki, kakor nož, papigo in leseno nogo

:lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
markopr1
Poročnik fregate
Kraj: Slovenske Konjice - Funtana

OdgovorNapisal/-a markopr1 » To Jul 05, 2016 08:45

ste mi polepšali dan! :D
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 05, 2016 11:11

Bonaparte napisal/-a:Nož na barki.
Jaz sem mnenja da pravi pomorščak mora imet na barki vedno nož pri roki. Ne glede na to ali se mora reševet in odrezat špago sidra, ribiško mrežo v propelerju ali brancina iz ribiške mreže pripravit za večerjo. Nož mora biti oster, kakor britev. Mora prerezati nalcano v enem zamahu. Težava je v tem da na barki vsi noži zarjavijo in ne režejo več ker jih morje zgrize.
Na začetku sem uporablal keramičen noč. Nož nima kovinskih delov, keramično rezilo pa reže veliko bolj kakor klasični noži. Težava je v tem da so krhki. Brez težav se rezilo v naglici zlomi. Nato sem odkril nož ki ima vgrajen cink-protektor. Plastičen etui noža imam privijačen pod krmilom, tako da je nož vedno na dosegu.

http://www.evolutionsub.si/index.php?pa ... &Itemid=29

Jaz imam ta nož že 13 let! nisem pa vedel da je tista bunkica "cink protektor" ker jo je res že fajn pojedlo.. kolegi so namesto nje dali plastično "bunkico" ;)
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 05, 2016 11:17

Jaz recimo na barki uporabljam "šešulo", ki je narejena iz kante v kateri se ponavadi nahaja mehčalec za robo.. Spodnji del kante se odreže in se dobi lepo oblikovano "šešulo"..
Če odvijem še spodnji čep, pa zadevo lahko uporabim še za točenje goriva v rezervar "traktor".. je pa tako, da se ene kantice stopijo druge pa ne....

Slika
Uporabniški avatar
markopr1
Poročnik fregate
Kraj: Slovenske Konjice - Funtana

OdgovorNapisal/-a markopr1 » Ne Jul 10, 2016 08:13

[quote="sova"]Jaz sem že naročil, pa tudi govoril z lastnikom trgovine, ki pravi , da je vsestransko uporaben. http://plastidip.si/sl/trgovina/

Imam cca 8m2 tepihov v notranjosti. Koliko doz bi potreboval?
Drej
Desetnik

OdgovorNapisal/-a Drej » To Jul 12, 2016 00:12

markopr1 napisal/-a:
sova napisal/-a:Jaz sem že naročil, pa tudi govoril z lastnikom trgovine, ki pravi , da je vsestransko uporaben. http://plastidip.si/sl/trgovina/

Imam cca 8m2 tepihov v notranjosti. Koliko doz bi potreboval?

Jaz sem sprašil 1 dozo za cca 4m². Dejansko pa sem dipal le dele tepiha, ki so slab - torej efektivno kak m². Če želiš oz moraš podilati vseh 8m², jih boš potreboval kar nekaj. Predlagam pa da najprej vzameš recmo 2 dozi in poskusiš.

Lp,
Drej

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov