Torpedo 18, rezervni deli

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

vjurkas
Desetnik

Torpedo 18, rezervni deli

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Po Apr 11, 2016 20:22

Zdravo,
Kje bi lahko našel rezervne dele za Torpedo 18? Moj je novejši, ima zaganjač, a to verjetno ni pomembno. Predvsem iščem glavo (lahko rabljeno), en bat z obročki (na Reki, Motomariner, imajo samo naddimenzije), izpušne ventile: 2 kosa (Motomariner jih bo dobil konec meseca), vzmeti za ventile: 4 kose, komplet tesnil in še nekaj drobnarij.

Ali pozna kdo kakega mehanika (stare šole :) ), ki popravlja te motorje? Verjetno ima tudi kake rezervne dele. Ni nujno, da v SLO.

Hvala v naprej za pomoč!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Apr 12, 2016 10:40

Uff... jaz mam tud Torpedota in kar se delov tiče je Reka pravi naslov. Glede mehanika pa bi tudi meni prišla prav informacija. Pomoje če najdeš kakšnega mehanika ki šraufa traktorje ki imajo Torpedo motorje ti ga bo tud skupaj sestavil. Drugače pa vem, da je naš član MitjaP uspešno obnovil enga Torpedota dvocilindraša, tako, da lahko tudi njega kontaktiraš.

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Sr Apr 13, 2016 06:47

O poteku in uspehu vas bom obveščal. Vsekakor ni tako enostavno. Tudi Motomariner Reka nima vsega. Kovinotrade pa je menda sploh v stečaju. Veliko moraš sam narediti, se pa splača. Primer: bat pri Volvo-Penta, original, stane 450 EUR, preko e-Baya, OEM, ga dobim za 200 EUR, v Motomarinerju (žal ni več osnovne dimenzije, samo naddimanzije, torej brušenje cilindra) pa za 300 Kn, torej 35 EUR. Najbrž bom kupil pri Volvo-Penta.... :)
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » Sr Apr 13, 2016 06:48

Pozabil sem. Gled mehanika mi je pomagal MORNAR51. Našel sem njegov post iz leta 2013 in mu poslal ZS.
sercruser
Višji praporščak

Re: Torpedo 18, rezervni deli

OdgovorNapisal/-a sercruser » Če Apr 14, 2016 20:21

vjurkas napisal/-a:Zdravo,
Kje bi lahko našel rezervne dele za Torpedo 18? Moj je novejši, ima zaganjač, a to verjetno ni pomembno. Predvsem iščem glavo (lahko rabljeno), en bat z obročki (na Reki, Motomariner, imajo samo naddimenzije), izpušne ventile: 2 kosa (Motomariner jih bo dobil konec meseca), vzmeti za ventile: 4 kose, komplet tesnil in še nekaj drobnarij.

Ali pozna kdo kakega mehanika (stare šole :) ), ki popravlja te motorje? Verjetno ima tudi kake rezervne dele. Ni nujno, da v SLO.

Hvala v naprej za pomoč!

za mehanika nevem, jaz sem lansko sezone vse dele naročeval pri BRAZDI v medvodah. Gospod zelo prijazen,vse kar sem rabil mi je zrihtal. kar se da hitro. sicer ni bilo v enem dnevu,je pa bilo vse tak kot more bit.
vjurkas
Desetnik

OdgovorNapisal/-a vjurkas » To Jul 12, 2016 20:56

Zgodba je zaključena z dokaj srečnim koncem, čeprav je zelo dolgo trajalo. Privatno sem se že, rad bi se pa še javno zahvalil Mornarju51, ki mi je res nesebično pomagal pri iskanju glave za motor in tudi pomagal z naslovom serviserja stare šole na Reki.

Zdaj pa čim krajši (no, kratek ne bo) opis dogajanja z naslovi trgovin, servisov, vtisi - če se bo kdo našel v podobni situaciji.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Ne vem. Najverjetneje je spustil semering na osi črpalke za vodo, voda je vdrla v olje, mazanja je bilo vse manj, vodilo enega ventilov je zaribalo, glava ventila se je odlomila in ostala zapičena v batu. Nauk: menjaj semering(a) pogosteje, kot misliš, da je potrebno! Uporabljaj izključno semeringe z vzmetjo iz INOX-a za slano vodo!

Motor smo vzeli ven v Marini Portorož (začetek aprila) in tam sem ga tudi pustil. V dnevu ali dveh so me poklicali in mi poslali okvirni seznam materiala z zelo konkretno ceno! Na hitro sem preveril na eBay-u, ugotovil, da dele lahko nabavim za največ tretjino te cene in se dogovoril, da bom dele nabavil sam. Tu so se težave začele. Poslali so mi samo seznam angleških izrazov, npr. "Gasket" s cenami. Seveda ni nikjer pisalo, za katero tesnilo gre, to sem moral sam uganiti. Zataknilo se je pri izrazu "Nozzle". Tri tedne sem poskušal ugotoviti, za kaj gre, poslal celo sliko z vprašanjem, če gre za del št. 5 in dobil odgovor "Ne". Potreboval pa bi odgovor "Ne, številka 7"... Dokler se nisem tam osebno oglasil, je to ostala skrivnost. Šlo je za šobo brizgaljke. Čeprav znanja mehanikom ne morem odrekati, čeprav so se vsak zase tudi resnično trudili, da bi mi pomagali, si upam trditi, da so med sabo vsi skregani. Komunikacija med njimi je bolj žalostna, trpimo pa stranke....

Dele sem kupil sam. Razlika med cenami, ki sem jih sam plačal in med cenami za originalni Volvo Penta, je tudi v razmerju 1 : 12. Torej, naslovi trgovin:

Motomariner d.o.o.
Milutina Barača 19
51000 Rijeka
Croatia
Tel: 00 385 51 685 434
Fax: 00 385 51 685 433
Mob: 00 385 98 980 2286
(Običajno prijazni, če pa nimajo, se jim ne ljubi odgovarjati)

KL Brazda
Trilerjeva ulica 5,
1215 Medvode
Telefon: (01) 361 29 69
(zelo prijazen sogovornik, za normalno ceneo dele tudi sam poišče na spletu in predlaga ceno)

SE-KRA d.o.o.
Neretvanska 20
10361 Sesvetski Kraljevec
01/ 2047 999, 2047 888
www.se-kra.hr
(hitro dobil prvo ponudbo, ko pa sem omenil, da bi mi morali to poslati v Slovenijo, jih je minilo zanimanje. Gre pa za kmetijsko trgovino - podobno kot Brazda)

Quaiat S.r.l.
Riva Giovanni da Verrazzano, 5
34147 Trieste, Italija
Telefon: +39 040 832 3222
(trgovina Volvo Penta, prijazni; k njim sem naročil dele iz Benetk)

Ing. Ruugero Vio, S.r.l.
Via dell'Avena, 18
30175 Venezia VE, Italija
Telefon: +39 041 931833
(uradni distributer, če kje obstaja del, ki ga ne proizvajajo več, ga bo najbrž našel...)

Potreboval sem seveda tudi razne storitve, servise:

Avto Novak d.o.o.
Šmartinska cesta 267,
1000 Ljubljana
041 723 320
(zelo prijazen gospod, zelo prijazne cene; brusil mi je cilindre, ter zamenjal šobe brizgaljk in naredil tlačni preizkus)

Matjaž Jelen, S.P. Diesel servis
Gomilsko 25,
3303 Gomilsko
Telefon: (03) 700 02 40
(prijazni, hitri; obnovili so mi Boschevo pumpo)

Mehanik stare šole, bivši zaposleni v Torpedu, g. Čarli z Reke (naslov ima Mornar51). Nanj se potem nisem obrnil. Je pa dobro vedeti, da tak gospod obstaja.

Najlepša zgodba pa so tesnila. Motomariner, Brazda in SE-kra vsi ponujajo garnituro tesnil, vendar so tesnila primerna za traktorje in mogoče za starejši tip ladijskega motorja. Novejši ima malo drugačne hladilne kanale. Če kdo želi, mu lahko pošljem sliko, da ne bi kdaj kupil napačnih. Jaz imam še eno originalno tesnilo glave, ki sem ga dobil v (napačni) garnituri pred 15 leti - če ga kdo potrebuje...

Na srečo laho daš tesnila izdelati po vzorcu. Izdelovalcev je po celi Sloveniji dovolj, a pazi na cene. Razpon je 1 : 4. Meni so tesnila naredili v Sori (niso bili najcenejši):

KLEMEN KOKELJ, dipl. inž. str.
TESNILA KOKELJ D.O.O.
SORA 58, 1215 MEDVODE
GSM: 040-887-997,031-572-477
FAX: 01-3616-298

Gospod Kokelj je sicer v redu, a jih je bilo treba malo priganjati. Ker sem bil v obljubljenemu času izdelave službeno odsoten, jih niso vzeli v niti roke, dokler se nisem vrnil in začel sitnariti.

Ko sem nabral prvo rundo delov in obrusil prvi cilinder, so se spomnili, da bi bilo bolje, če bi oba. Ker sem bat in brušenje dobil po zelo ugodni ceni, nisem razmišljal in vajo ponovil.

Čeprav je na začetku manjkal en "nozzle", so se spomnili, da bi bilo dobro, da dam pregledati obe brizgaljki in tudi tu sem po nasvetu g. Novaka kar nabavil še en "nozzle", tako da sta bili brizgaljki po zamenjavi šob identični.

Vmes so na servisu ugotovili, da bi bilo dobro dati pregledati še Boschevo črpalko za gorivo. Zaradi soli v olju in nekajmesečnega stanja so se deli blokirali. Če bi vse to vedel na samem začetku, se za popravilo ne bi odločil, temveč bi zamenjal cel motor. V Srednji Dalmaciji je bilo nekaj priemrnih... Nova cvetka: v Marini so potrebovali 10 dni, da so črpalko dali v škatlo in mi jo poslali... Še dobro, da je Jelen hitrejši :)

Končno so me sredi junija obvestili, da je motor popravljen. Brez težave sem se dogovoril, da ga damo nazaj v soboto zjutraj. Pri čolnu so bili (z viličarjem in motorjem) celo pred 8.00. Spustili smo ga na mesto, potem pa sem ga v slabih dveh urah zmontiral. Potem pa me je začela neka avstrijska jadrnica priganjati in sem moral čoln na hitro prestaviti. Motor je vžgal v prvem poskusu...

Čoln sem prestavil, da bi delo dokončal. Motor je med delovanjem izpuščal sikajoče zvoke. Ker je še manjkala povratna cevka (iz glave v en filter zraka) in ker sem filtre zelo na hitro nataknil, se nisem preveč vznemirjal. Tudi mehaniku, ki mi je prinesel manjkajočo cevko, se zvok ni zdel čuden (?).

Ko sem se pripeljal v Piran pa sem se temu zvoku malo bolj posvetil. Žal sem hitro ugotovil, da ob eni brizgaljki (na zamenjani glavi) uhaja kompresija. REKLAMACIJA!!!!

Žal se je pokazalo, da je treba zamenjati pušo brizgaljke (nozzle sleeve), ki pa ni več dobavljiva. Da sem to izvedel, sem moral v Portorož, kjer je mehanik pred mano iz kataloga prepisal številko, v naslednjih nekaj minutah pa smo ugotovili, da v skladišču puše nimajo in da ni več dobavljiva. Še pred časom interneta smo take stvari urejali po telefonu. V Pororož pa sem šel zato, ker so mi rekli, da bodo motor takoj popravili....

Pušo smo našli v Benetkah (Vio S.r.l.), izkazalo pa se je, da je šlo baje za deformacijo glave in jo je bilo treba še postružiti. Možno, da bi šlo tudi brez nove puše; najbrž pa ne.

Skratka, včeraj (11.7.) sem čoln pripeljal domov. POPRAVLJEN.

Več kot polovico tega časa sem porabil za čakanje in neuspešno pridobivanje enostavnih odgovorov. Če motorjev ne bi sam dobro poznal, bi lahko rekel, da je to "Mission impossible". Potrebnega je bilo veliko osebnega angažiranja in potrpljenja (#$%!@@$&?!!!).

Če ne veš ničesar o motorjih, se takega podviga ne loti! Če nimaš časa, ali potrpljenja, se takega podviga ne loti! Če ti je težko, da moraš sam kaj narediti, se tega ne loti....

Če potegnem črto, bi prišel nekoliko ceneje skozi, če bi kupil cel (rabljen) motor; vsekakor pa bi bilo to veliko hitreje. Vendar zapleta s pušo ni mogel nihče predvideti. Ravno tako ni bilo predvideno popravilo Boscheve črpalke.

Po drugi strani pa vem, da so vsi vitalni deli novi ali obnovljeni.

Tako. Govoril sem!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Jul 13, 2016 13:50

Super dokumentirano. Hvala za tele informacije. Morda pridejo komu zelo prav.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov