renoviranje Elan 435 F

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » To Sep 28, 2010 11:27

nikoli ti ne bo iztekla vsa voda ker je luknja previsoka.itak boš plastificiral in si pusti luknjo cca.30x30 montiraš čerpalko in je stvar rešena.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 28, 2010 11:33

Ja med vožnjo gre ven, ko ustaviš da bi zaprl pa nazaj not. Verjetno pa bom kar naredil kot je bilo(od zgoraj po cevi ven). Imel sem idejo da bi luknjo zaprl, vodo iz zgornjega dela čolna lovil v koritu v dvojnem dnu od tam pa s črpalko ven v krmno zgornje korito, pa bi moral probat kolikšen tlak (višino) zmore pumpa. V tiste nepovratne ventile pa ne zaupam preveč pride kaka smet vmes pa je konec.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Sep 28, 2010 11:47

Aha še to, kako se točno reče tisti dvokomponentni peni ki jo vliješ v dno in ne pije vode.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Okt 04, 2010 15:43

Pale a kaj škodi če na svežo že zlaminirano površino pade par kapelj dežja? :(

Sem že dobil info , da ni panike je vse ok.
natan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a natan » Sr Avg 24, 2016 17:18

Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme, bom kar tule prosil za nasvet:

Obnoviti moram podvodni del GT-435F (slika 1). Glavni problem so odrgnine, ki so nastale pri spuščanju čolna s prikolice (čoln padel iz valjčka), je pa še nekaj drugih poškodb. Kot se vidi iz slike 2, pridejo nekatere luknje celo do vlaken.

Drugi problem je vegetacija oz. školjke, ki so se zaredile na podvodnem delu (slika 3). Čoln nima anti-fouling prevleke, ker je tipično v vodi do 3 tedne v enem kosu, letos pa je bil 2 meseca. Sproti sem sicer odstranjeval alge, a to ni preprečevalo rasti drobnih rjavo-zelenih kamenih "pik", ki se jih lahko odstrani samo mehansko z veliko drgnjenja.

Kak postopek svetujete za popravilo poškodb? Kitanje, primer, barva?

Kaj svetujete za odstranitev "pik"?

Hvala in LP,
Natan

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 24, 2016 19:14

Čoln dol s prikolice(da ne požre cinka na prikoli)potem pa velik čopič in solno kislino in očistiš. Jih kar stopi. Če misliš čoln barvat, potem pred barvanjemm pokitaš, prebrusiš, nato 2-3 roke primerja- temeljne in nato barva, par rok, vmes lahko nežno fino prebrusiš, da je boljši končni rezultat. Sam sem delal s Hempel om in imaš natančna navodila. Lahko tudi s kakšno bolj kvalitetno firmo- jih kar nekaj na forumu prodaja. Ne kompliciraj preveč, le dobro razmasti pred barvanjem temeljne.
Sam sem barval z valjčkom in so bili dobri rezultati.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Avg 24, 2016 19:43

Lazje ti bo ce pobrusis luknje, kitas z epoxy, matiras vse, 2 roke epoxy primerja in antifouling.

Za moje pojme bo bolje zgledal antifouling kot pobarvan rob...

Ce rabis bolj natancna navodila lahko na ZS ali na GSM
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
natan
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a natan » Sr Avg 24, 2016 22:35

Kocka in mamaMicka, hvala za odgovora.

Torej, če sem vaju zastopil:
najprej kitanje z npr. Hempel Epoxy kit (A+B), nato razmaščevanje z Hempel Degreaserjem (obstaja kaka cenejša alternativa?), 2 roki Hempel Underwater Primer 26030 (je morda bolj primeren dvokompnentni Hempel Light Primer 45551?), na koncu pa Hempel barva za čolne Poly Enamel (v opisu je sicer omenjena samo uporaba nad vodno linijo?).

mamaMicka, kaj misliš z matiranjem vsega po kitanju? Brušenje celotne površine s finim brusnim papirjem?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Avg 24, 2016 22:48

Najprej bi jaz s kislino vse spucal... nato obrusil, kjer so luknje, da dobis lepe in zdrave "prehode". Operi, posusi , Obrisi z acetonom.
Skitaj s tem a+b, verjetno bos potreboval nekaj vec zato vzami v piksni. Je precej ceneje!
Odvisno kako bos kital je potem brusenje in morebitno drugo kitanje in brusenje...
Razmasti z acetonom. Uporabi epoxy primer(light primer) in ne underwater. Cez pa barvo.
DRZI SE PRIPOROCENIH INTERVALOV!!!!!!!!!
Kontaktiraj clana bonaparte. On ima primer in barvo. Za moje pojme najbolne za denar. Veliko ceneje bo vse skupaj...

Toliko
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 24, 2016 23:15

Če boš šel na material" Bonaparte" naj ti pove časovne nanose ki so zelo pomembni! Če boš slucajno se odločil za antifouling potem barve ne rabiš, ker nad vodno linijo imaš verjetno dober- nepoškodovan gel coat. Ga samo očistiš in potem spoliraš. Tukaj ti bo pa Mm svetoval.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 24, 2016 23:39

Ja srm malo trapasto napisal. Označiš vodno linijo, nad njo cistis in poliras pod njo pa cistis, brusis, kitas, temeljna( cim vec tanjsih slojev) in namesto barve antifouling.
Kovaks
Poročnik fregate
Kraj: Podnart

OdgovorNapisal/-a Kovaks » Če Avg 25, 2016 11:47

Oglej si star prispevek obnove mojega elana 495.
http://www.festnga.net/Elan%20495/Obnova.html
Uporabniški avatar
lux77
Višji vodnik
Kraj: Šentjur

Re: renoviranje Elan 435 F

OdgovorNapisal/-a lux77 » So Feb 03, 2018 23:28

Zdravo!

Da ne odpiram nove teme, bom tukaj objavil potek osvežitve mojega ELAN GT 435 F.
Seveda, če se avtor, kreirane prvotne teme strinja.

Čoln je Vučkovih let. Na zunaj je bil konec sezone še kar lep. Vendar smo ga pri dvigu iz vode poškodovali na mestu kjer je bil že popravljan (gredelj, čoln je zaradi slabega vremena - visokih valov, utrujenosti treh akterjev - mačka, padel iz valjčkov in nastala je manjša razpoka).

Ko je bil še ploven je izgledal takole:
Slika

Odločil sem se, da nastalo poškodbo saniram od znotraj.
Zato je sledila demontaža vsega na čolnu in kasneje žaganje čolna na dva dela.
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]

Razstavljanje čolna na dva dela :
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Uporabniški avatar
lux77
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a lux77 » So Feb 03, 2018 23:37

Ko je bil čoln na pol, so se uresničila predvidevanja glede krmne stene. (rjav flek, izcedek pri izpustu vode na krmni steni, žal slike nimam).
Stena je bila popolnoma gnila, kar sledi iz naslednjih fotografij.

Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Uporabniški avatar
lux77
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a lux77 » So Feb 03, 2018 23:50

Čiščenje, purpena in šmirglanje laminata. Teden po uro in več na dan, praha za znoret.
Šmirglal sem z kotno brusilko. Določene segmente pa z "pormašino" in žično krtačo.

Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]
Slika[/URL][/img]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost