Kavitacija...

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kavitacija...

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Okt 08, 2016 10:08

o.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Okt 08, 2016 10:12

Kavitacija je, če v kapljevini - recimo na podtlačni strani lista propelerja - tlak pade toliko, da se del vode upari - in so to mehurčki vodne pare. Takoj, ko tlak spet naraste, se para spet utekočini, ti mehurčki 'eksplozivno' kolabirajo (padejo skupaj). Učinek se že desetletja uporablja pri raznih ultrazvočnih čistilnih kadeh (recimo pri zlatarjih - jaz sem nekoč, če sem to rabil, kdaj kaj nesel očistit k njim) in dela težave (značilen tip korozije - glej opombo), najpogosteje na kakšnih propelerjih.

Kavitacija torej ni, če propeler potegne zrak (in zato je 'antikavitacijska' plošča v resnici 'antiventilacijska', ampak se sprememba izraza premalo prime). Tako do kavitacije ne pride samo na gladini, zato zdaj, ko si napisal, da imaš trim na max dol, pišem o tej razliki.

Opomba:
    Te stvari so jasne že iz besede, če znaš razumeti jezik in njegov razvoj, ne pa če si besede le zapomniš brez razumevanja ozadja.

V latinščini cavo (izgovarja se 'kavo') pomeni dolbem, votlim... Od tam pridejo izrazi ekskavator (excavator), cave za jamo (recimo Postojnska). Domnevam, da je bila od tod izvedena beseda kavitacija (cavitatio, cavitation...), ki se prijela tudi za pojav, ko so - zlasti na propelerjih - v tekočinah nastajale vdolbine, čeprav je bil material na poškodovanem mestu enako trden in 'zdrav', kot malo zraven, kjer vdolbine niso nastale.

Pojav je bil podrobneje raziskan - in potem tudi namerno uporabljen, med drugim v ultrazvočnih čistilcih, lahko da vpliva tudi pri vrtanju v trdo hribino (na primer tunelov) z utripajočim vodnim curkom...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost