Popravilo Autohelm 800

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Popravilo Autohelm 800

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Okt 28, 2016 14:01

Pred kratkim sem prejel tega bolnika na zdravljenje. Revček se je ob hudem morju z Lastova na Vis malo prehladil in zakuhal. Dobil je vročino in odpovedal sodelovanje s posadko. Do danes je bil na bolniški. Upam, da se danes vrne domov, če ga bodo njegovi prišli iskat. haha

Gre za starejšega in vestnega člana posadke, ki je že marsikaj dal skozi v svojem 29 letnem delovanju. Malo je sol načela kompas ampak smo ga rešili.
Slika

Utrujeni in že malce obrabljeni sklepi.
Slika

Slika

Novi sklepi za pogonsko roko
Slika

Še malo diagnostike
Slika

in glej ga zlomka še en tranzistor je prehlajen
Slika

No sedaj pa že deluje. Vsaj na mizi.
Slika

Slika

Evo je že pozdravljen.
Slika

Očka pridi me iskat!!
In kdo je ta očka??

LP Iztok
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Pe Okt 28, 2016 22:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
kekeck
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kekeck » Pe Okt 28, 2016 14:08

Takih majstov se manjka in to na vseh področjih.
Dober prispevek.
... potovanj ne štejem po prejadranih miljah ampak po krajih ki jih obiščem in ljudeh ki jih srečam ...
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Pe Okt 28, 2016 14:10

Oj Iztok sej to maš še huje kot naši stručkoti na firmi.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Okt 28, 2016 16:02

:D Oj, NT, očka tega pacienta se javlja :wink: bravo, takih mojstrov je vedno manj 8) najlepša ti hvala, da si pomagal vestnemu članu posadke :D, se že veselim, da bo kmalu spet na alesei :D l.p. alesjo
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Pe Okt 28, 2016 21:10

Takoh majstrov kot je Nikola Tesla res manjka!!! Še dobro, da imamo vsaj enega :) Poleg tega, da je strokovnjak, je VEDNO pripravljen deliti tudi nasvete in pomoč!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Okt 28, 2016 21:53

Za tole te bom pa še jaz z veseljem počastil s pijačo,ko si tko pozdravu sojadralca od najinega skupnega prijatelja
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Okt 28, 2016 22:30

Pozdravcek z nočne plovbe. Pravkar sem nekje pred Savudrijo. Sem izplul da izkoristim lepo vreme in malo presekam tale nori tempo. Grem malo na jug pretegnit jadra in namočit ribiške palice ter oprat nekaj vab.

Avtopilotek je že na Alesei kamor spada. Upam, da bo še dolgo služil Alesju in Jadranki na njunih pomorskih podvigih.

Ta avtopilot je prvi tiler avtopilot katerega so v Autohelmu razvili sredi osemdesetih. Za prvi model lahko rečem, da je izredno lepo izdelan zanj pa imam še natipkano servisno dokumentacijo in mi je na začetku služila, da sem dojel kako elektronski kompas sploh deluje. Izjemno enostavna izvedba vendar kompleksno delovanje me pri teh starejših produktih vedno znova preseneča. Razvojni inženirji so imeli izjemno teoretično znanje in zelo omejene tehnične zmogljivosti prvih mikrokontrolerjev. Danes opažam je v razvoju ravno obratno.

Hvala vsem za vzpodbudne besede.
LP Iztok
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Okt 29, 2016 22:58

NT, si pa res mojster. Lepo, da si tako pomagate med sabo.
Pa lepo pluj.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Ne Okt 30, 2016 06:28

Fino je videti, da se dan danes kaj tudi popravi in ne samo zamenja z novim. Se mi zdi, da je tega v elektroniki vedno manj.
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » Ne Okt 30, 2016 16:54

Odlično, da se še kdo loti diagnostike in popravila.

Je pa ta "stara" THT vezja vsaj možno popravit, ker nove SMD plate so čisto sranje, če želiš kaj popravit.

Današnja verzija zgleda verjetno takole:
Slika

Potem se pa loti popravljat ... če nisi ravno NT :)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Nov 10, 2016 19:14

:D moram še nekaj povedat, ker pilot po popravilu še vedno ni deloval kot bi moral ga je NT še enkrat prijel v roke in mu ni dalo miru dokler ga ni spravil v delujoče stanje, zadeva ni bila enostavna. Marsikateri mojster bi ga odpisal in vrgel v smeti, ampak NT ga je pozdravil in moram rečt, da sem bil danes na barki in ga izprobal, dela kot švicarska urca, ugotavljam, da tudi manj elektrike posrka :wink: tako da se Iztoku še enkrat zahvaljujem za popravilo zvestega člana posadke :wink: :D l.p. alesjo
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Nov 10, 2016 20:00

ja NT je še star doktor za elektiko,novejši primariji bi zamenjali pacienta,je res lepo videt da še obstajajo ljudje ki znajo elektroniko popravit in ne samo zamenjat,ker za popravilo moraš razumet delovanje in to je v umetnost mojstra.
Dekiviado

Re: Popravilo Autohelm 800

OdgovorNapisal/-a Dekiviado » Če Jun 21, 2018 12:19

Zdravo, bi bil mogoče pripravljen pomagati še enemu autohelmu 800? Včeraj je med jadranjem odpovedal, ne drži več želene smeri, vse ostalo deluje
LP,
Če veliko delaš, potem nekaj narobe delaš

Kdo je na strani

Po forumu brska: rokii1993 in 4 gosti