Barvanje čolna
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Pretežna večina boljših-dražjih čolnov je barvana.
Tole o mehurčkih je popolnoma bosa! Pravilno nanešena namenska barva npr. AWL Grip ali AWL Craft je v vseh ozirih kvalitetnejša od najboljšega gel coata! Tudi marsikateri program avtomobilske linije akrilnih lakov prekaša gel coate, vendar so tu potrebne izkušnje pri izbiri. Navadno so to tovornjakarski programi.
Tole o mehurčkih je popolnoma bosa! Pravilno nanešena namenska barva npr. AWL Grip ali AWL Craft je v vseh ozirih kvalitetnejša od najboljšega gel coata! Tudi marsikateri program avtomobilske linije akrilnih lakov prekaša gel coate, vendar so tu potrebne izkušnje pri izbiri. Navadno so to tovornjakarski programi.
customs napisal/-a:kocka napisal/-a:Kaj pa kakšne nalepke - Wraping, če te to mogoče zanima kontaktiraj člana mamaMicka. Pustiš čoln originalen, da ne bo sumljivo bodočemu kupcu, pa še zaščiten je s tem.
To sem prvo imel v mislih vendar imam kolega ki se ukvarja z tem odsvetoval.
Problem je ker vedno poslušate kolege in gostilniške debate..
Jaz sem svojega že pred 4 leti oblekel v folijo, ko so drugi to samo debatirali za šankom.. Pasem dal print folijo kar je mnogo bolj zajebano..
Še vedno je folija top , vidiš ga lahko poleti v Vrbniku.. Treba se je pa seveda odločiti in nameniti nekaj novcev za ta špas..
http://www.burzanautike.com/hr/primus_23_prototip/2623/51
Fiat Justitia ... Some day....
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
SR 290 napisal/-a:...
Tole o mehurčkih je popolnoma bosa!
...
To se mora nanašati na
...
Za barvo pravijo da se naredijo mehurčki čez čas in se lahko začne luščit.
ne na moj odgovor.
Mehurčki, ki sem jih jaz omenjal zgoraj, so bili med barvo in podlago, ne v barvi, in razlog je morala biti neustrezna priprava podlage. Sami barvi ni manjkalo nič - tam, kjer je uspela prijeti na po naključju čisto podlago se je prijela dobro, celo tam kjer kjer se ni (nad mehurčki) nekaj (pet? šest? sedem?) let ni ne odpadla ne prepuščala vlage (ko smo odluščili, v mehurčkih ni bilo vlage, čeprav je bila barka takrat 4 ali 5 mesecev v vodi in je bil mehurčkasti del pod vodo).
Ustrezno pripravljena podlaga je itak vedno osnovni pogoj za nanašanje česarkoli, pa bila to barva, gelcoat, nalepke ali folija ali karkoli nalepljenega.
Šele potem pride ustrezna vrsta reči - barve, smole za laminat, lepila, česarkoli... - za tisto vrsto podlage in za dani namen (ena sama firma za izdelavo barv ima več ko tristo vrst barv - z različnimi topili ali brez, različne kemije itn., eno ali dvokomponentne... in če te vzamejo resno te za to, da se najde kaj ustreza, o tvojem problemu izpraša njihov tehnolog; ta nato pove, kateri sistemi ustrezajo in med temi potem izbiraš po dodatnih kriterijih, recimo ceni). Šele za tem šele za ta sistem barve ustrezen postopek nanosa (vključno z zaporedjem in časi med plastmi, če je več plasti in podobno).
V glavnem, pri primerni barvi za problem gre pri taki ali drugačni zgodbi o mehurčkih za neprimeren material ali napačen način uporabe.
Začetno vprašanje teme je bilo
customs napisal/-a:Rad bi pobarval čoln.
Kaj priporočate barvanje ali gelcoat?
customs napisal/-a:...
Barval bi pa trup nad vodo v ultramarine blue 5002 do gume gor pa belo.
Tam kje je pohodno bi dal pol gor protidrsno podlago ko ne bo gor blazim na kljunu!
Ko sem više v temi vprašal za razlog za barvanje (dotrajalost ipd. ali estetika)
customs napisal/-a:Gelcoat je kot nov nič spokan ali poškodovan! Samo grde barve je! Ni ne beli ne krem neka vmesna barva ki mi ni všeč zato bi ga rad dal v drugo barvo!Kaj hočeš šminkerji!
![]()
Poliranje?
Za to zgodbo - kolikor je poznamo doslej - ponovno nanašati gel-coat (če sem ta del vprašanja prav razumel) iz več razlogov nima smisla.
Če je rumeni odtenek posledica oksidiranega gel-coata in je gel-coat še dovolj debel, bi odpoliranje te plasti (in potem nanos kakovostne zaščite) rešil problem (za tisti del, ki ga želi belega, če je bil nekoč bel in je zdaj orumenel) in tu je nasvet, naj se obrne na mM, ki bo tudi povedal, ali je to to.
Sprememba barve?
Za tisti del, ki ga customs trenutno želi modrega, je lahko rešitev barva ali folija - in oboje je lahko narejeno dobro ali pa slabo. Če je pravi material in dobro narejeno, je lahko odlično eno ali drugo.
Verjetno je folija boljša, saj bo pri morebitni prodaji jasno, da ni nihče skušal pod barvo skriti kakih poškodb.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
- Marjan Tomki
- Admiral
SR 290 napisal/-a:...
Tole o mehurčkih je popolnoma bosa!
...
To se mora nanašati na
...
ne na moj odgovor.
- Mehurčki, ki sem jih jaz omenjal zgoraj, so bili med barvo in podlago, ne v barvi, in razlog je morala biti neustrezna priprava podlage. Sami barvi ni manjkalo nič - tam, kjer je uspela prijeti na po naključju čisto podlago se je prijela dobro, celo tam kjer kjer se ni (nad mehurčki) nekaj (pet? šest? sedem?) let ni ne odpadla ne prepuščala vlage (ko smo odluščili, v mehurčkih ni bilo vlage, čeprav je bila barka vsako leto vsaj 4 ali 5 mesecev v vodi in je bil mehurčkasti del pod vodo).
Ustrezno pripravljena podlaga je itak vedno osnovni pogoj za nanašanje česarkoli, pa bila to barva, gelcoat, nalepke ali folija ali karkoli nalepljenega.
Šele potem pride ustrezna vrsta reči - barve, smole za laminat, lepila, česarkoli... - za tisto vrsto podlage in za dani namen (ena sama firma za izdelavo barv ima več ko tristo vrst barv - z različnimi topili ali brez, različne kemije itn., eno ali dvokomponentne... in če te vzamejo resno te za to, da se najde kaj ustreza, o tvojem problemu izpraša njihov tehnolog; ta nato pove, kateri sistemi ustrezajo in med temi potem izbiraš po dodatnih kriterijih, recimo ceni). Šele za tem je na vrsti za ta sistem barve ustrezen postopek nanosa (vključno z zaporedjem in časi med plastmi, če je več plasti in podobno). Da je reč OK, mora 'štimati' vsak korak.
Res pa je - danes me je na to spomnil profesionalec - da te za 'perfekcijo' praktično nihče ni pripravljen ustrezno plačati in da poslovno preživiš le, če ne delaš perfektno, ampak še ravno dovolj dobro (in če ne delaš 'perfektno', morata pa ti in tvoja stranka imeti srečo).
V glavnem, pri taki ali drugačni zgodbi o mehurčkih gre ali za neprimeren material za problem ali pa za napačen način uporabe.
Začetno vprašanje teme je bilo
customs napisal/-a:Rad bi pobarval čoln.
Kaj priporočate barvanje ali gelcoat?
customs napisal/-a:...
Barval bi pa trup nad vodo v ultramarine blue 5002 do gume gor pa belo.
Tam kje je pohodno bi dal pol gor protidrsno podlago ko ne bo gor blazim na kljunu!
Ko sem više v temi vprašal za razlog za barvanje (dotrajalost ipd. ali estetika)
customs napisal/-a:Gelcoat je kot nov nič spokan ali poškodovan! Samo grde barve je! Ni ne beli ne krem neka vmesna barva ki mi ni všeč zato bi ga rad dal v drugo barvo!Kaj hočeš šminkerji!
![]()
Poliranje?
- Za vprašanje barvanje ali gel-coat za to zgodbo - kolikor je poznamo doslej - ponovno nanašati gel-coat (če sem ta del vprašanja prav razumel) iz več razlogov nima smisla. Kar zadeva rumenkasto barvo, pa barvanje mogoče ni potrebno. Če je rumeni odtenek posledica oksidiranega gel-coata in je gel-coat še dovolj debel, bi odpoliranje te plasti (in potem nanos kakovostne zaščite) rešil problem (za tisti del, ki ga želi belega, če je bil nekoč bel in je zdaj orumenel) in tu je nasvet, naj se obrne na mM, ki bo tudi povedal, ali je to to.
Sprememba barve?
- Za tisti del, ki ga customs trenutno želi modrega, je lahko rešitev barva ali folija - in oboje je lahko narejeno dobro ali pa slabo. Če je pravi material in dobro narejeno, je lahko odlično eno ali drugo.
Verjetno je folija boljša, saj bo pri morebitni prodaji jasno, da ni nihče skušal pod barvo skriti kakih poškodb.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne So Nov 05, 2016 18:21, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
MareC napisal/-a:]...
daj prosim preberi še 3x to kar si spesnil, vrtiš se v krogu, predhodniki so dali dobre nasvete, ti pa napišeš eno neberljivo črevo in povzemaš vse kar je bilo že napisano
daj realno povej A JE TO POTREBNO al pišeš, ker je zunaj dež in te srbi flancat po tipkovnici
oprosti Marjan vedno bolj najedaš![]()
MareC, ti, ne jaz, (namerno?) s ponovitvijo vsega mojega prispevka delaš temo nepregledno.
V tej temi so nekateri prispevki odgovarjali na začetno vprašanje, nekateri pa že bolj drug drugemu (tudi jaz SR 290), in tudi na način, ki je namenjen in razumljiv takim z izkušnjami, ne pa takim, ki šele vprašajo ali barvo ali gel coat.
Zato sem jaz v en prispevek namenjen customs-u strnil, kar je bilo sicer raztreseno po temi.
O ostalem - tudi o tem kdaj in kdo vse najeda - pa ne bom v tej temi.
Marjan Tomki napisal/-a:MareC napisal/-a:Marjan Tomki napisal/-a:...
daj prosim preberi še 3x to kar si spesnil, vrtiš se v krogu, predhodniki so dali dobre nasvete, ti pa napišeš eno neberljivo črevo in povzemaš vse kar je bilo že napisano
daj realno povej A JE TO POTREBNO al pišeš, ker je zunaj dež in te srbi flancat po tipkovnici
oprosti Marjan vedno bolj najedaš![]()
MareC, ti, ne jaz, (namerno?) s ponovitvijo vsega mojega prispevka delaš temo nepregledno.
V tej temi so nekateri prispevki odgovarjali na začetno vprašanje, nekateri pa že bolj drug drugemu (tudi jaz SR 290), in v tudi na način, ki je namenjen in razumljiv takim z izkušnjami, ne pa takim, ki šele vprašajo ali barvo ali gel coat.
Zato sem jaz v en prispevek namenjen customs-u strnil, kar je bilo sicer raztreseno po temi.
O ostalem - tudi o tem kdaj in kdo vse najeda - pa ne bom v tej temi.
MT sam ne barvam čolnov, zato se v tej temi ne oglašam, predvidevam, da ti to obvladaš, zato povzemaš neke druge zapise, kar je nepotrebno,
ne vem no, mogoče si pa prebarval ali polepil s folijo vsaj sto plovil in veš veliko tega, kar drugi ne
Nazadnje spremenil MareC, dne Ne Nov 06, 2016 06:20, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marjan Tomki
- Admiral
MareC napisal/-a:...
MT sam ne barvam čolnov, zato se v tej temi ne oglašam, predvidevam, da ti to obvladaš, zato povzemaš neke druge zapise, kar je nepotrebno,
ne vem no, mogoče si pa prebarval ali polepil s folijo vsaj sto plovil in veš veliko tega, kar drugi ne
Res je, 'ne veš no', pa vseeno nakladaš.
Enako bi jaz tebi lahko zapisal, da drži kljun, dokler nisi pokrpal sto gumonov. Čisto verjetno si jih pokrpal kakih deset ali tudi nekaj deset, sto ali več pa najbrž ne. Ampak to ne pomeni, da o gumonih, njih kvaliteti in kvaliteti raznih izdelovalcev in popravljalcev ne moreš dati utemeljenega mnenja.
Na forumu marsikaj zapiše svojo izkušnjo kdo, ki je obnavljal kako plovilo, pa jih pred to objavo ni obnovil sto. In v tiste, ki o taki svoji izkušnji pišejo, ne skaćeš, zakaj piše, če še ni obnovil sto bark.
In tako ti vedno znova težiš, 'nosiš drisko' skupaj s kako dvajseterico 'zajebantov' v vedno novih temah - in ti ne le meni, ampak vsem tistim ki jih kdaj imenuješ 'vsenalci' ali morda 'vsevedi' na forumu. Po mojem je še vedno bolje, da je driska zbrana v stranišču ali na gnojišču, zatopisanje o tem preusmerjam semle..
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti