Prekratka peta motorja

Vse o gumenjakih

Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino

Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

Prekratka peta motorja

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Ne Jun 11, 2017 21:02

Lep pozdrav vsem. Za vikend sem dal v vodo nov ( star ) gumenjak. Gumenjak je znamke Gumar dolžine 4.3m z mehkim dnom. Na gumico sem dal Evinrude 25km. Prepričan sem bil, da je na ta čoln potrebno dati motor s kratko peto. Vendar ob prvem testu v vodi mi motor ravno, ko zglisira potegne zrak. Kakšno razočaranje. ( nad seboj da ne bo pomote ). Morem povedati da je čoln nekajkrat vseeno zglisiral in mu res fali čisto malo da ne bi vlekel zraka. Sedaj pa moje vprašanje. Če dam gor motor z dolgo peto bo predolga vsaj 10cm, ker sedaj fali 5cm da bi bila tista plošča nad propelerjem poravnana z dnom čolna ali je možno oziroma, če se sploh sme odrezati nosilno ploščo za motor toliko, da bi spustil motor za teh 5cm? Koliko je še minimum, da je plošča nad nivojem vode v mirujočem stanju. Lahko pošljem tudi fotografije, če bi kdo rad pomagal z nasvetom. Uh. Upam, da ma tole kaj smisla. Hvala in lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 12, 2017 06:35

Štihžago v roke pa gas! Izrežeš samo toliko (po širini) kot rabi motor, ostalo pustiš da ti krmni val nebi prišel v čoln.
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Po Jun 12, 2017 09:21

Pozdravljeni. Po miljon ogledih na youtube sem prišel do zaključka, da imam v bistvu peto čisto dovolj dolgo, celo mogoče je kavitacijska plošča malo pod dnom čolna. Sedaj me pa še bolj bega zakaj čoln ne zglisira. Ali je možno, da zaradi prevelika propelerja, ki pride preblizu vodne gladine in potegne zrak?

PS poskusil bom pripeti še slike
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Po Jun 12, 2017 09:47

Mogoče sem celo našel razlog, če ima kdo izkušnje bi prosil, da ovrže ali potrdi to teorijo. Gumenjak ima mehko dno in je na prikolici. Na čolnu je permanentno namontiran motor in zaradi teže motorja se dno na koncu, kjer je motor upognilo. Dno ostane upognjeno tudi, ko je čoln v vodi kar povzroči po mojem mnenju, da se voda zavrtinči in propeler zavrti v prazno. Ali je to lahko razlog in če je ali se da to dno kako popravit doma. Ker ima Gumar res preveč dela in bi prišel na vrsto šele v jeseni. Pač, takih padalcev ima najbrž miljin sedaj ko je sezona in ga čisto razumem.
Hvala za vaše potencialne odgovore. Lp
brane1
Kapitan korvete
Kraj: okolica Kopra

OdgovorNapisal/-a brane1 » Po Jun 12, 2017 11:01

probaj trim bolj zapret- peto nagni proti čolnu.
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Po Jun 12, 2017 12:54

Brane:
Poskusil sem v vseh položajih. Isto. Hvala.

Sem pa zvedel še eno od možnosti. In sicer lahko, da se propeler, ko se do konca obremeni zavrti v prazno. Namreč v propelerju so neki gumijasti zobniki (mogoče kaj podobnega) in ko se znucajo se zgodi točno to kar se dogaja meni. To zgleda in tudi sliši se tako kot da motor potegne zrak. Ko štartaš se zavrti in požene čoln, pri polni obremenitvi pa se zavrti v prazno. Če bo to to bom poročal. Lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 12, 2017 14:37

Ne zobnik, ampak gumijasta puša, ki je zavulkanizirana v propeler. Ta lahko popusti in povzroča simptome, kot jih opisuješ.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jun 12, 2017 15:11

Lahko je puša ja in če je se opazi da se je zavrtela ce snames prop in si ga dobro ogledas. Tisto dno pa nujno saniraj da ti ne bo coln kje razparalo. In tud neudobn in neekonomicn je v takem stanju. Prav udobn pa tak al tak nikol ni bil...
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » To Jun 13, 2017 10:25

Evo. Update. Ni propeler. Bil na servisu. Sadaj pa ostane samo še dno čolna. Naslednji teden grem na morje. Do takrat bom nekaj zgruntal in potem poročal. Lp
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » To Jun 13, 2017 14:58

Lothar von Arnauld napisal/-a:Brane:
Poskusil sem v vseh položajih. Isto. Hvala.

Sem pa zvedel še eno od možnosti. In sicer lahko, da se propeler, ko se do konca obremeni zavrti v prazno. Namreč v propelerju so neki gumijasti zobniki (mogoče kaj podobnega) in ko se znucajo se zgodi točno to kar se dogaja meni. To zgleda in tudi sliši se tako kot da motor potegne zrak. Ko štartaš se zavrti in požene čoln, pri polni obremenitvi pa se zavrti v prazno. Če bo to to bom poročal. Lp

da ni sklopka v peti izrabljena, so ti to gledali?
vstante
Kapitan

OdgovorNapisal/-a vstante » To Jun 13, 2017 21:08

Jaz sem imel podoben problem z 4m gumico in mehkim dnom. Pomagalo je, da sem vso kramo iz premca nalozil na krmo, da je bila obtezena, tudi krmar in en potnik sva bila zadaj. Potem je slo obcutno boljse! Morda se ti pod dnom ustvarja zracni balon, katerega med glisiranjem sesa motor. Grozen obcutek, te prime da bi vse f..... v keson in sel domov.
Lp
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Sr Jun 14, 2017 09:24

Vstante:

Točno tako sem se počutil jaz. Me je mel, da naluknjam čoln in ga potopim z motorjem vred :).
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Jun 14, 2017 10:26

Ja ce coln ne zglisira makina pa se zavrzi do daske je najbrz zjeban prop.Daj v prestavo ko je na suhem in probaj na roke s propelerjem obrnt masino.Kaj se zgodi?
Lothar von Arnauld
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Lothar von Arnauld » Sr Jun 14, 2017 14:35

Cibro:

Sem tudi to že poskusil in se ne obrne. Mislim se obrne, samo ne preskoči. Kasneje je tudi na servisu povedal, da ni vijak. Sedaj res ostane samo dno čolna, da se voda čudno zavrtinči.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jun 14, 2017 15:02

dno mota bit ravno pri krmi! Vrjetno imaš krmno desko prilepljeno na čoln dno pa montažno. zadaj na krmno desko daj znotraj eno dovolj močno letvo ki bo držala deske od dna dol tako da bo dno od zunaj ravno in gladko. Predpostavljam da ti dviguje desko dna zadaj pri krmi in se dela žep ki pa čoln deformira do te mere da je neuporaben za glisiranje... ko boš to uredil boš mislil da maš drug čoln!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost