Popolna obnova Elan GT 070

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Popolna obnova Elan GT 070

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Avg 30, 2017 18:33

Se strinjam da je svinarija ja ampak a be obstaja neka pena z zaprtimi celicami neki neki?

Tale ruta s pol čolna men kr zanimivo zgleda kar se pene tiče, če so tolk prevozil in se ni napil vode že je neki na tem. Upam :)

https://youtu.be/zaNBKfQCze0

Tale tudi ne zgleda švoh glede na volumen.

https://youtu.be/cHPt_q539is

Tkole pravjo za peno, ki naj bi spadala v čoln:

Since there are no openings in closed cell foam, the insulation does not absorb water and effectively retards the passage of water vapor. ... In open cell spray foam, the tiny bubbles (cells) within the foam are not completely closed and are connected by tiny air pockets.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
blackhorse
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a blackhorse » Če Avg 31, 2017 08:23

SR 290 napisal/-a:Ta teorija o nepotopljivosti je komercialna in povsem nerealna trditev, ki drži le pri novem plovilu!
Katera PU pena se ne napije vode in ali je kdo odprl dno, ter našel suho peno? :D Vedno je not konkretna litraža smrdljive vode.

Edina prava nepotopljivost kateregakoli plovila je v pravi glavi kapitana, pa še takemu se lahko zalomi.

Mislil sem na popolno prenovo elana gt 070? Torej pene ne, kaj pa smiselnost dokončanja prenove?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 31, 2017 11:03

Toliko kot je smiselna obnova fičkota, Škode, ali kakega drugega nizkocenovnega oldtimerja. Če ti je všeč za dušo, drugače pa vstran vržen denar, saj ga boš prodal za manj kot boš not vložil, plovnih lastnosti pa tudi nima na nivoju sodobnega gliserja (Ne mi zdaj o Kitajcih, Madžarih in Poljakih.).
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 31, 2017 11:16

SR 290 napisal/-a:Toliko kot je smiselna obnova fičkota, Škode, ali kakega drugega nizkocenovnega oldtimerja. Če ti je všeč za dušo, drugače pa vstran vržen denar, saj ga boš prodal za manj kot boš not vložil, plovnih lastnosti pa tudi nima na nivoju sodobnega gliserja (Ne mi zdaj o Kitajcih, Madžarih in Poljakih.).

to se pa čist strinjam.
blackhorse
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a blackhorse » Pe Sep 01, 2017 07:55

SR 290 napisal/-a:Toliko kot je smiselna obnova fičkota, Škode, ali kakega drugega nizkocenovnega oldtimerja. Če ti je všeč za dušo, drugače pa vstran vržen denar, saj ga boš prodal za manj kot boš not vložil, plovnih lastnosti pa tudi nima na nivoju sodobnega gliserja (Ne mi zdaj o Kitajcih, Madžarih in Poljakih.).

Okej, to mi je jasno. Ampak meni ne gre ravno za iskanje užitkov s "technohull" ali kaj podobnega....imam družino z osnovnošolskimi otroki, da se peljemo vsak dan tistih 10-14 dni nekam na izlet (max 15-20 NM). Dve leti sedaj smo imeli napihljiv 4m gumenjak.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 01, 2017 09:13

Ne preveč vlagat vanj. Sej je ok čoln do neke mere, ampak prostor je slabo izkoriščen in nabija po valovih kr konkretno.

Jaz sem ga imel ene 5 let in sem lani prešaltal na skoraj enako dolg čoln, ki je pa čist drug svet. Dan in noč res.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Sep 01, 2017 09:31

Če nisi nostalgik in pripravljen sprejet kompromise ki jih tako plovilo terja potem raje nabavi nekaj 10-20 let starega in boš plul udobneje in varneje in celo ceneje... aegirkar se tiče udobja na isti dolžini pa je treba priznat da tvoj sedanji čoln pač ima kabino in je težji(seveda ima vrjetno boljši trup) in to je posledica za boljše plutje. Imaš pa vsekakor sigurno višjo porabo in "težji" motor ker če bi mel gor nekih 60 PS bi bilo klaverno vse skupaj...
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Sep 01, 2017 22:43

Ja vsekakor je res, sam koštal me je pa elan bistveno več kot bi me če bi ga zdele še enkrat mel. Pač sm bil še predn sm ga prvič v vodo spustil prepričan da bo to pa najbolš da skor za zmer. Pol sm ga parkrat v vodo dal in vsakič bolj mi je bilo jasno, da je to 100% prehodna banja tko da sm ga prodal za isti denar kot sem ga kupil, vse zajle, volan, pene, preoblačenja, fitingi taki in onaki ipd ipd ipd in mesece pacanja, smolo poliestrsko, ki sm si jo polil po nogi in v čevelj in vse muke božje, sm pa podaril. :)

Takih računic se ne grem več. Čoln sm letos zrihtal funkcionalno za na dopust in zdaj ko sem ugotovil, da sem za par let zadovoljen z njim, ga bom pa še vizualno mal zategnil pa flape hidravlične si bom privoščil :D

Skratka veliko folka tudi tle gor opažam da se na isto foro nasanka kot sem se jaz. Prvi čoln da zgleda mal bolš (roko na srce gt070 men zgleda sexy) in se ga zrihta za par jurjev pol se pa prvo sezono ugotovi, da to ni to.

Moj nasvet bi bil: Stestirejte banje predn vanje vlagate na veliko, če je všeč funkcionalnost na vodi pol se zrihta in ni škoda dnarja. V nasprotnem primeru pa je dobesedno vlaganje v navtični karitas.
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Če Sep 07, 2017 18:56

Se popolnoma strinjam s teboj AEgir je pa res,da mora skoraj vsak to izkusiti na lastni koži ,da pol razume.
Tudi sam sem obnavljal že delno obnovljen čoln pa zmerom se še kaj najde za dodat itd..Metanje denarja stran,navtična roba pa žal ni poceni...

lp
Das Ist Valter
Uporabniški avatar
lux77
Višji vodnik
Kraj: Šentjur

OdgovorNapisal/-a lux77 » So Nov 04, 2017 21:45

Zdravo!
Mene pa zanima s čim so zlepljeni zgornji in spodnji deli Elanovih čolnov iz osmdesetih ( 1984). Neka temno siva zmes.
s čim je najboljše zlepit zgornjo in spodnjo polovico čolna.

l.p.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Nov 04, 2017 22:51

Kakor kdaj. Včasih so sami mešali žavbo iz polnil in poliestra, včasih pa jo kupovali. Morda so kdaj kaj malega lepili z epoksijem, z metaakrilatom zagotovo ne.
Starih lupin ne moreš lepit z zgoščenim poliestrom, ker se jih skoraj ne prime. Od spojne površine in zračnosti je odvisna izbira lepila. Daleč najboljši je metaakrilat, dober je epoksi in tudi Kent se včasih super obnese. Za gliser ali kakršen koli bolj obremenjen trup je treba tudi obilica vijakov, recimo vsakih 10-15 cm inox vijak M5 z širokimi podložkami, iz notranje strani pa vse skupaj ustrezno zlaminirano z 15-20 cm širokim trakom kombi mate ali česa podobnega z vsaj 1,2 kg/m3. Pred laminiranjem moraš površino obrusit do stekla in vse skupaj zribat z acetonom, da dobiš na otip lepljivo površino. Brez tega vse pade vstran.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Nov 05, 2017 11:14

Pri menjavi spodnjega ležaja krmila jadrnice B38 lani mislim da je Jan Podgoršek uporabil spabond - verjetno tegale firme Gurit - in rekel, da tisti material uporabljajo tudi v tovarnah za povezavo trupa in krova jadrnic.

Kar zadeva pripravo podlage in ostalo je pa napisal SR 290.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti