Se zgodi, ampak zakaj?????????

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Se zgodi, ampak zakaj?????????

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 28, 2009 12:18

.

Še zmeraj sem pod močnim šokom, ko podoživljam sobotno plovbo!

Zadnjih nekaj milj je bilo tako dramatičnih, da ne morem opisat.

Po križarjenju v srednji Dalmaciji (reportaža sledi) sva s soprogo prespala v Rovinju in dokaj rano zjutraj odšla na pot proti Piranu. Odjavo in obvezno tankiranje opraviva v Poreču, Ko sva zapuščala Poreč je bilo morje čisto po napovedih, Malo je pihal J, JZ in morje samo rahlo vzvalovano, (za Piran je bila napovedana burja) da sva še skuhala kavico in zajtrkovala pri počasni vožnji cca 6-7 milj. Čisto blizu barke naju je pozdravil še delfin. Skoraj idilično. Potem pa gas (20-21 milj)in mimo Novigrada, Umaga, Zambratije, kjer je začelo deževati in sem bil kar zadovoljen, ker bi mi spralo sol z barke. Skoraj vzporedno s Staro Savudrijo, ko sem že videl preko zaliva Piran, Bernandin pa je morje naenkrat postalo črno. Zapihala je orkanska burja in v hipu je bilo kot v snežnem metežu. Samo belo, pena in z vsakim metrom val za pol metra višji. Vse v kakšnih 20tih-30tih sekundah. Tako velikega cmoka v grlu še nisem imel, čeprav sem na morju že 30 let. Valovi z orkansko burjo so bili strašanski. Ne bom jih z metrom ocenil, ker mi ne boste verjeli. Ven sem videl samo toliko kolikor mi dopušča "spojler" nad prednjim steklom cca 15 cm črte. Na moji desni kakšnih 50-70m stran je bila 45 čeveljska motorna barka z nemško zastavo s katero smo skupaj pluli od Novigrada.
Tip je hotel obrnit in ko je manevriral sem videl zadnjih 2-3 metre barke z obema motorjema v zraku in počez čez val. Srečo je imel zaradi velikosti barke, ker po moji oceni se z manjšo barko in takim manevrom v val skoraj 100% prevrneš.

Drama, štala, groza!!

Strah v meni je pošiljal opozorila:

Ne naredi napake!

Ne naredi napake!

Ne naredi NAPAKE!!!!!!

Vem, da obračat ne smem, ker bi se prevrnil, zarolal v val.

Vem, da moram imeti roko na ročici za plin in ga na val rahlo dodat, na vrhu vala pa odvzet, da se ne zabijem v val. Vem, da mi lahko poči prednja šipa, če bi zajel preveč vala itd. Žena je bila v šoku. Začeli so jo grabit krči po telesu, zapestja skrčena, členki beli, obraz pepelnato siv in momljanje " na obalo, na obalo, na obalo"! Vem, da sem kar grobo zavpil nanjo naj se umiri (klel sem grozno naglas - grdo, toda pomaga), ker, da vem kaj smem in kaj ne smem naredit, toda na hitro ne bo nič in naj bo tiho pa mir. Na pomolu, katerem sem se bližal po centimetrih, je bilo vsaj 150 opazovalcev, ki so držali pesti za nas nekaj nesrečnikov, da se izvlečemo na varno v pristan. Po moji oceni sem imel samo 15-20% situacije v oblasti, toda z vsakim metrom se je procent večal in na Srečo (z veliko začetnico) se je izšlo. Za menoj je tudi nekdo poskušal priti v pristan, pa mu žal ni uspelo in je zaključil na skalah pod avtokampom.

Opisat počutje kapitana in mornarke, ko sva se privezala na muring, je nemogoče.

Nimava pa nobene zamere do Neptuna, Pozejdona, barke in morja , ker tako to je. Že načrtujeva naprej, da ne bi kdo mislil, da sem vse preklel in da poceni prodam vse skupaj in se ne grem več.

Praktično sva v tej "igri" vse dobila nazaj, razen nekaj živcev, ker, kaj lahko bi tudi vse izgubila.

Bom prilepil nekaj fotk, ko utegnem.

Dragi moji forumaši. Izšlo se je. Ne sprašujte, ne svetujte, ne pametujte, ker namen mojega pisanja je v tem, da se zavedamo, da se lahko zgodi vsakemu in zmeraj ne glede na kilometrino.

Gremo naprej in mirno morje želim vsem!

Kdor misli da ne zna molit, naj se poda na morje!

lp

Fotka z notranje strani kaže kako je na tej strani v pristanu mirno in spokojno. Gledalci pa imajo kaj videti na drugi strani.

Slika

Žal ni imel sreče!

Ker sem bil že na varnem sem mu mahal da ne sme na desno toda ni videl ali ......!

Slika

.
Nazadnje spremenil pajer1, dne To Okt 18, 2011 18:18, skupaj popravljeno 2 krat.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jul 28, 2009 13:18

Res neprijetno, vem, kakšno doživetje je to, kar si prestal. Tudi meni so se že dogajale podobne stvari, vendar na 45čevelski in 14t težki jadrnici. Tam je bistveno lažje, večja masa plovila, pa še z jadri si pomagaš.
Z mojim čolnom (podobne dolžine, kot tvoj, a bistveno težji (prazen 2,4t), si tega ne bi upal privoščit.
Verjetno nimaš možnosti sledit modela aladin. Tam je bil od četrtka do sobote ponoči napovedan jugo, zatem pa v soboto dopoldne takoj preobrat na močno burjo, ki seveda na začetku zapiha sunkovito z vso močjo.
Ob tej napovedi sem se že v petek dopoldne odpravil proti Verudi. Seveda sem ga polomil, ker se mi ni dalo vozit ogrog Porerja in sem plul direktno od rta Kamenjak na Fenoligo. Katastrofa, na tisti plitvini totalno mrtvo morje, k sreči je razdalja kratka. Dalje ob zahodni obali pa jugo, morje vsaj 3, če že ne proti 4, motor (260KS)se je kar namučil čez te valove, čoln in jaz pa tudi. V soboto dopoldne, kot je bila napoved, pa nenadoma orkanski udar burje, ki se je po kakšne pol ure umirila na "jako do pojačano buru" in pihala vse do nedelje opoldne. Rezultat te burjice, nekaj čolničkov v Medulinskem zalivu na kopnem in ena konkretna jahtica.
Splača se sledit aladin in raje malce počakat na boljšo napoved. Kot si rekel, ali si bil pol ure prepozen, ali pa je burja prišla pol ure prehitro.
jaz z mojim čolničkom v takšni napovedi raje ostanem na varnem.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » To Jul 28, 2009 13:19

Mislim da sta se oba še enkrat rodila... Neprijetna ampak koristna izkušnja.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jul 28, 2009 13:54

Razlika je edino v tem, da sem jaz burjo pričakal že v marini, z čolnom na prikolici, pajer pa na morju
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jul 28, 2009 14:21

Pajer1, enako sem doživel sam, vendar iz Molata na Lošinj. Verjemi da vem, kako ti je bilo. Slike sem uspel pritisniti le zato, ker sem mislil, da mi ne bo nihče verjel, ker je bila napoved drugačna, šele za zvečer ne pa za dopoldan.

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... c&start=15

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jul 28, 2009 14:47

.

Tudi sam sem pomislil, da bi moral to fotkat, toda če bi ženi omenil naj fotografira bi jo kap, še prej bi pa mene ***********!

Ampak fotke bi bile pa ekskluzivne in neponovljive.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jul 28, 2009 14:50

Ufff tale je mogla bit pa kar kruta.... Samo, da ste jo srečno odnesli :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Jul 28, 2009 18:17

Pajer lp.

Mogoče bo kdo rekel, da krepko nakladaš, vendar jaz verjamem do zadnje besede.

Sam sem dal podobno situacijo skozi 3 x in sicer dvakrat v močni burji iz Ista in Oliba proti Pagu in enkrat v tramontani proti Olibu iz Molata.
Z 10 m barko težko 6 ton in niti na misel mi ni prišlo, da bi obrnil, ker takrat bi se zgodba končala.
Po vsek pojahanih valovih in razmetanih stvareh v barki sem si z veseljem ob rukanju rok in zelenem obrazu na kopnem privoščil krepko merico travarice in kakšno pivo. In vedno si rečem, " Kaj mi je tega treba" ampak tudi v tem je čar, čeprav ni veselja.
To nas opominja naj se ne igramo z naravo in njenimi dobrinami, in treba je biti pozoren na napovedi še posebej pa v teh današnjih nepredvidljivih časih.

No prejšnjo soboto je bilo napovedano neurje in sem se temeljito pripravil nanj, zavezal na pomol na Olibu, na notranjo stran, ampak verjeli ali ne, po petih minutah nategovanja skakanja in vsega drugega mi je odtrgalo vrv in hvala bogu sem bil v pripravljenosti in pozitivno odreagiral.

Takšnih in drugačnih situacij ne privoščim nikomur, je pa to ena pozitvna šola, ki te jo ne naučijo na nobenem tečaju.

Še enkrat poudarjam, ne podcenjujte morja vetra in naravnih moči.

Lp Mitja
marjan5
Viceadmiral
Kraj: Sevnica, Osor

OdgovorNapisal/-a marjan5 » Sr Jul 29, 2009 16:00

no tole vreme ...... 18.7. sem bil že okol 15 ure na boji v kaprijah hvalabogu že ko smo se vezal na bojo sm vidu strica k je štartu za pobiranje kunic :evil: v tistem trenutku sm ga klel.... sam stric pride pobere tiste svoje kune obenem pa mi še reče dobr da ste pršl za popoldne je napovedana tramontana pa kak neverin tu kaj ste pa zihr.... tko popoldne se mal kopamo pijemo ob 17-18 pa je začelo malo bolj pihat in od zahoda se mračit. Naenkrat je bil zaliv poln vse boje + ene 10 gliserjev in jadrnic na sidru. čez 10 min je pa udaru neverin , z mojo sem zviju bimini k mi je rekla naj pogledam naprej....... 12 meterska jadrnica ke drvela točno v nas s spuščenim sidrom skoraj položena na stran :shock: z premca mi je nekak uspelo odrint njihov premec da so zdrsnl mimo nas in se ustavl ene 5 m za nami :shock: ko sem pogledu po zalivu je bla pa prava štala čisto vsi ki so bili na sidru so pošteno zaorali tako da so se reševali z motorji, navijali sidra in probali se prebit ven hvala bogu je vsem ratal :roll:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Jul 29, 2009 18:23

Tudi jaz sem mislil tisto soboto izpluti, vendar sem se premislil,ko sem videl vremensko napoved.Raje sem ostal lepo na svojem privezu v marini v Biogradu.Sicer je familija nekaj tečnarila a se nisem dal.Sedaj vidim, da sem se hvalabogu odločil prav. Sicer pa je v Biogradu okoli enajste- dvanajste ure samo malo popihalo ene dvakrat zagrmelo in padlo pol deci dežja,nato pa že sonce. Mi je bilo že skoraj žal, da nisem šel ven.Sedaj pa vidim, da je bilo drugod veliko bolj pestro.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Jul 30, 2009 09:33

Pestro :!:
Gor je bila zadnja okrajšava pa je šlo bogato :!: :lol:
FISHING & SAILING IS LIFE
jadralec-mihy
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a jadralec-mihy » Pe Jul 13, 2012 20:45

tudi nam se to zgodilo in to prvič ko smo bili na morju z gliserjem
zgodilo se je pri malinski in to v trenutku
ni blo časa obrnet

takrat sem jaz tudi mislil da se je zgodil čudeš da smo prišli naekrat v mirno morje in veselo glisirali dalje ampak tiste 3-4 milje je pa blo hudo

je neprijetna izkušnja ampak kot rečemo
kar nas ne ubije nas ojača in od takrat dalje vem da treba morje spoštovat in je vse ok

zanimivo v tej zgodbi je to da ko sem leta in leta hodil na jadranje, in nismo nikoli našli takih valov da bi delali neumnosti ob takih pogojih

ampak morje je morje in nikoli ne veš kako bo
:)
saj zato pa vsi rinemo tja

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost