Zavarovanje plovila za Atlantik, Karibe, Pacifik...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

Re: Zavarovanje plovila za Atlantik, Karibe, Pacifik...

OdgovorNapisal/-a mirante » So Sep 02, 2017 11:05

TR68,
Kakšne so tvoje izkušnje s tujimi zavarovalnicami za oceansko plovbo?
? Cena zavarovanja (odgovornost in kasko) za npr. 12 - 14 m jadrnico vrednosti 60.000 do 100.000?
TR68
Višji vodnik
Kraj: On a boat

OdgovorNapisal/-a TR68 » So Sep 02, 2017 11:23

mirante napisal/-a:TR68,
Kakšne so tvoje izkušnje s tujimi zavarovalnicami za oceansko plovbo?
? Cena zavarovanja (odgovornost in kasko) za npr. 12 - 14 m jadrnico vrednosti 60.000 do 100.000?

Jih nimam, ne plujem na veter!

Imam pa zelo dobre izkusnje z Panteniusam iz UK, lahko dam kontakt! Cena je odvisna od vrednosti plovila, casovnega odbobja plovbe glede na lokacijo in seveda usposobljenosti kapetana! Zavarovanje je ponavadi lahko na obroke, mislim da tri (3) ali pa celo sest (6) brez obresti!

Za oceansko plovbo zahtevajo dolocene izkusnje, izpite, ampak samo ce nisi lastnik barke!!! Ce si sam lastnik in kapetan tega ne zahtevajo!

Za vsako barko posebaj je polica drugacna. Kot receno lahko dam kontakt in se sami dogovarjate naprej! Izkusnje odlicne, nikoli nobenih problemov, ogromno njihovih ali zunanjih cenilcev, ki so na voljo tako rekoc v 24-48 urah kjerkoli po svetu. Najveckrat se dela tako da se pri uveljavljanju skode placa vsa popravila, ki jih kasneje refundiras od zavarovalnice! Pred placilom in potrdilom del seveda vse predracune posljes na zavarovalnico da ti odobrijo delo. Po tem postopku nikoli z nobenim nobenih tezav!!!

Zavarujes lahko vse, samo barko, kasko, ljudi, smrt, invalidnost, tender, skratka vsako stvar posebaj! Poslati je potrebno se papirje in slike ob sklenitvi zavarovanja. Vse papirje posljejo po posti kjerkoli si, kopije seveda po maliu takoj!

lp
I don't know where I'm going, but I'm on my way!
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » So Sep 02, 2017 15:52

Kar si napisal je normalno poslovanje za vse zavarovalnice, tudi za slovenske.
Moje izkušnje na osnovi ponudb pri ceni zavarovanja kažejo, da so slovenske zavarovalnice pri svetovnem zavarovanju cenejše in imajo manj omejitev (npr. Karibi poleti ali skrajni sever in jug), po drugi strani pa krijejo manjšo maksimalno škodo pri odgovornosti in ne pokrivajo ZDA in Kanade.
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » So Sep 02, 2017 16:54

mirante napisal/-a:Kar si napisal je normalno poslovanje za vse zavarovalnice, tudi za slovenske.
Moje izkušnje na osnovi ponudb pri ceni zavarovanja kažejo, da so slovenske zavarovalnice pri svetovnem zavarovanju cenejše in imajo manj omejitev (npr. Karibi poleti ali skrajni sever in jug), po drugi strani pa krijejo manjšo maksimalno škodo pri odgovornosti in ne pokrivajo ZDA in Kanade.

Kot sem napisal z Slovenskimi zavarovalnicami nimam izkusenj!

Da omejitev ni za recimo poletni cas na Karibskem obmocju je skoraj da neverjetno, in zakaj se ne bi pokrivala US recimo? Kot je znano imas kar nekaj US teritorija v Karibskem morju kjer veljajo povsem US zakoni, torej imas tezave z zavarovanjem ali ne. Napisal si, da je krijejo manjso skodo, kar je zame nesprejemljivo. Kako je recimo z Bahamskim otocjem in se posebno kako za Key West!?! Za Cubo sploh ne bom vprasal.

Sam menim, da je najbolj pomembna azurnost same zavarovalnice ter samo ne-kompliciranje pri uveljavljanju skode in tukaj zal, mogoce jim delam krivico, jaz v Slovenske zavarovalnice prav veliko zaupanja nimam.

Me pa recimo zanima primerjava Panteniusa in Adriatica za enako barko na enakem obmocju!? Pa seveda to naj ne bo Piranski zaliv!!!

Podobno je recimo za zavarovanje v IT vodah, kjer moras imeti zavarovalno polico v IT jeziku. Ne vem kako je z tem pri Slo zavarovalnicah, pri tujih je to vsakodnevna praksa in jo dobis takoj ko najavis plovbo tudi po IT vodah!

Se je pa verjetno tudi v Slovenskih zavarovalnicah v zadnjih letih marsikaj spremenilo, na bolje seveda!

Seveda pa je verjetno tudi velik faktor pod katero zastavo plujes kar se tice samega zavarovanja!?

Lp
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Sep 03, 2017 16:42

Trg je odprt, tudi zavarovalniški, a spodobi se za cene in pogoje najprej povprašati doma.
Moti me, ko je nekdo prepričan, da je tuje vedno boljše kot domače, ne da bi se o tem doma prej prepričal in potem o tem celo soli pamet drugim.
Omejitve pri kritju škode imajo vse zavarovalnice, oz. včasih tudi ne, a meni je predrago plačevati premijo za zavarovanje brez omejitev.
Pa se posvetimo še malo geografiji :), Bahami in Kuba (z izjemo Guantanama) še niso v ZDA.
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Ne Sep 03, 2017 17:33

mirante napisal/-a:Trg je odprt, tudi zavarovalniški, a spodobi se za cene in pogoje najprej povprašati doma.
Moti me, ko je nekdo prepričan, da je tuje vedno boljše kot domače, ne da bi se o tem doma prej prepričal in potem o tem celo soli pamet drugim.
Omejitve pri kritju škode imajo vse zavarovalnice, oz. včasih tudi ne, a meni je predrago plačevati premijo za zavarovanje brez omejitev.
Pa se posvetimo še malo geografiji :), Bahami in Kuba (z izjemo Guantanama) še niso v ZDA.

Kot si rekel, trg je odprt, zato sem odgovril na vprasnje cloveka ki ga to zanima!!!

Ti imas svoje izkusnje jaz imam svoje in ker ne plujem pod Slo zastavo zavarovanje preko Slo zavarovalnic ni mogoce! Razloge zakaj tuja zavarovalnica sem navedel, naj se pa vsak posameznik odloca kje bo zavaroval!

Ce je tebi predrago placevat premijo za zavarovanje brez omejitev razumem, vendar dopusti drugim drugacno odlocitev.

Kar se tice geografije, dejstvo kar si napisal, vendar sem Cubo in Bahame navedel kot primer, kjer je zavarovanje posebno oziroma moras za to obmocje posebaj navest cas plutja saj je zavarovanje za to obmocje visje!

Glede na to da si pravi pomorec, sem preprican, da ne rabim posebaj razlagat zakaj!

lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Sep 03, 2017 20:07

Ker se tudi sam ukvarjam s podobnim problemom bom napisal le to, da imam sam še večji problem, kajti jaz plujem pod Nemško zastavo. Zavarovanje sem urejal do sedaj pri Pantaeniusu, a sem ga dobil le do Karibov in še to samo proti tretji osebi, kaska pa ne. Sedaj sem si komaj uredil, glede na večletno zavarovanje pri njih, da mi bodo za mojo tretjo ruto odobrili zavarovaje od Karibov preko Paname do Avstralije (spet samo obvezno zavarovanje, ki pa res ni poceni). Ker imam Nemško zastavo sem kontaktiral tudi Nemške zavarovalnice a so mi žal vse zavrnile zavarovanje. Najbolj jih seveda moti, ker plujem sam in je riziko toliko večji. Kot so drugi navedli, se je pa UK zavarovalnica ponudila da mi zavaruje barko, žal pa je cena odletela v nebo.
Če ima kdo še kakšno izkušnjo je bomo verjetno mnogi veseli.

.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
TR68
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a TR68 » Ne Sep 03, 2017 21:32

Novinec napisal/-a:Ker se tudi sam ukvarjam s podobnim problemom bom napisal le to, da imam sam še večji problem, kajti jaz plujem pod Nemško zastavo. Zavarovanje sem urejal do sedaj pri Pantaeniusu, a sem ga dobil le do Karibov in še to samo proti tretji osebi, kaska pa ne. Sedaj sem si komaj uredil, glede na večletno zavarovanje pri njih, da mi bodo za mojo tretjo ruto odobrili zavarovaje od Karibov preko Paname do Avstralije (spet samo obvezno zavarovanje, ki pa res ni poceni). Ker imam Nemško zastavo sem kontaktiral tudi Nemške zavarovalnice a so mi žal vse zavrnile zavarovanje. Najbolj jih seveda moti, ker plujem sam in je riziko toliko večji. Kot so drugi navedli, se je pa UK zavarovalnica ponudila da mi zavaruje barko, žal pa je cena odletela v nebo.
Če ima kdo še kakšno izkušnjo je bomo verjetno mnogi veseli.

.

Pozdravljen,

problem ki je vecen...zal!!! Predvsem zaradi velikega rizika, tako pravijo, predvidevam, da imajo ne malo slabih izkusenj, ampak vsaj zavarujejo, mnogi nocejo niti slisat o zavarovanju. Sam sem imel izredno velike probleme z zavarovanjem preko US zavarovalnic. Ne mores verjet kaj vse zahtevajo in kako neumni in nesprejemljivi so pogoji!

Recimo pri zavarovanju tako imenovanega "chasing boat-a" ki se ga vlece za seboj, to je res nekaj neverjetnega koliko tezav imajo z tem! Nujna je recimo nocna oznaka za vleko, ki jo moras dokumentirat z fotografijam, posebna kljuka za vleko (kar je tako ali tako nujno potrebno), sam test vrvi, ki so dolocene dimenzije glede na kilazo in morajo bit dvojne...itd...

Moje izkusnje so z Panteniusom dobre, cena zavarovanja ni majhna ampak so skoraj da edini ki zavarujejo, predvsem pa nikoli ni tezav z uveljavljanjem skode. Sam je nisem uveljavil se nikoli, imam pa kar nekaj dobrih morskih prijateljev z odlicnimi izkusnjami!

Mogoce pa bi bilo dobro se obrnit na kontakt od @mirante!?

lp
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 04, 2017 08:09

Žal meni Slovenske zavarovalnice ne zavarujejo barke, ker ni pod Slovensko zastavo...
Bova že uredila, morda se vidiva celo kje na oceanu :)

LP

Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » To Sep 12, 2017 14:32

Živjo,

No če sem že načel temo, sedaj pošiljam rezime.

Skratka, prebrskal sem počez vse zavarovalnice, ki so trenutno na voljo po svetu, skupaj z našo AS.

Rezultat: Edini možno zavarovalnici, ki zavarujeta plovilo pod slovensko zastavo za območje izven mediterana sta Pantaenius in Allianz Insurance vse ostale ali nočejo zavarovati plovila pod slovensko zastavo, ali pa imajo nemogoče zahteve (obvezen yacht surveyor, dodatni skiperski izpiti, obvezne oceanske izkušnje potrjene s strani pristojnih inštitucij, ipd.)

Adriatic Slovenica je prenehala z zavarovanjem izven mediterana, tako da tisti, ki imate zavarovano pri njih (Mirante, Mala,...) pazite da obdržite polico, ker vam jo morajo še podaljšati do prve vaše prekinitve! Novih polic ne izdajajo več!

Kar se tiče Alianze in Pantaeniusa, je cena tam tam, Pantaenius je malenkost cenejši, pogoje pa imata oba nemogoče:) Skratka, zavarovati plovilo za območje hurikanov je zeloooo drago in se je veliko bolje tem območjem izogibati v danih časovnih okvirih. Obvezno zavarovanje plovila je cenejše kot v Sloveniji, je pa potrebno Slovensko obvezno zavarovanje obdržati in tako boste plačevali obvezno zavarovanje 2X (Spet ena Slovenska cvetka - Pozavarovalnica, ki dodeljuje "licence" zavarovalnicam je tujim zavarovalnicam praktično onemogočilo nastop na slovenskem trgu, tujim zavarovalnicam pa se ne ljubi j... z našo malo deželo... - protekcija trga po naše pač)

Malo bolj v številkah pa vendar ne čisto, da ne bom kršil določil poslovne skrivnosti. Za plovbo od Gibraltarja na tenerife in območje karibov vas bo čez palec stalo kasko in obvezno 2 krat več kot za sredozemlje ob istih pogojih. Druga zgodba pa je Pacifik, kjer je cena 4 kratnik cene mediterana. Največkrat pa morjeplovci za pacifik zato vzamejo samo osnovno zavarovanje, saj zaenkrat je to možno pri Pantaeniusu in Allianzu, medtem ko za karibe obezno zavarovanje pogojujejo s kaskom!

No torej, končal sem na Pantaeniusu, tako kot Heron in Novinec, itak je pa taka odbitna franšiza, da bom unovčil zavarovanje samo v primeru če potopim barko :roll:

To je mislim da rezime te teme, če pa ima kdo še kakšno drugo informacijo ali predlog pa welcome!!
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Sr Sep 13, 2017 09:12

Vedel sem, da pri zavarovalnici AS ocenjujejo izkušnje in znanje, da pa imajo še vedno tako individualen pristop, si nisem mislil.
Podobne izkušnje, kot si jih opisal pri sklepanju zavarovanja, sem imel le pred prvo jadralsko potjo po svetu pred 12 leti. Od takrat naprej z AS normalno sodelujem in ne pričakujem, da bi se tu kaj spremenilo.
Moje doplačilo za zavarovanje z razširitvijo za cel svet je 50 %. Na višino premije seveda vpliva tudi boniteta.

V bistvu je lepo izvedeti, da znanje in izkušnje nekaj veljajo :)

Zanimivo je, da je moja izkušnja z odbitno franšizo ravno obratna. Vedno želim zvišati odbitno franšizo z željo, da bi bila cena zavarovanja nižja, saj želim zavarovati le totalno škodo (vsa manjša popravila bom že nekako sfinanciral). Vendar pri zavarovalnici vztrajajo pri odbitni franšizi okrog 600 eur in ne znižajo cene zavarovanja.
Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Sr Sep 13, 2017 12:20

Živjo Mirante,

Ja saj franšizo tudi jaz vedno vzamem najvišjo, ker če so manjša popravila vedno popravim v lastni režiji, se z zavarovalnico ne ubadam...

Glede iszkušenj, AS sploh nič ni spraševal glede mojih izkušenj in jih tudi ne zanima. Odločili so se, kot sem napisal, da zavarovanj po svetu za plovila ne bodo več delali, razen za tiste, ki imajo polico že od prej.

Izkušnje vedno gledajo tuje zavarovalnice, ki vedo da nekaj štejejo in ko sem jim povedal glede mojih izkušenj, so bili vsi s tem zadovoljni (očitno gre kar nekaj ljudi po svetu čisto brez izkušenj :) )

LP!
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Sep 13, 2017 12:35

No tako... bom še jaz napisal... danes so me iz Pantaeniusa končno po emailu obvestili, da so mi odobrili osnovno zavarovanje in to za vsako območje posebej:

- Australia
Australian waters between Latitudes 10° South and 50° South and Longitudes 110° East and 160° East. (AUSM)

- West Coast South America
Waters of West Coast South America between Latitudes 15° North and 50° South and as far as Longitude 100° West, as well as the Panama Canal. (SAMWEST)

- South Pacific
South Pacific waters between Latitudes 15° North and 30° South and Longitudes 160° East and 100° West. (SPA)

Cena? Točno 130% dražje kot polica od Kanarskih do Karibov!

Kasko je misija nemogoče!

LP

Zoro
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Zoro » Sr Sep 13, 2017 14:29

Živjo novinec,

Ja tako informacijo imam tudi jaz (zaenkrat teoretično, ker grem v Pacifik šele spomladi drugo leto). Glede na to da imaš ti nemško zastavo najverjetneje urejaš direktno pri Pantaeniusu?

Lahko pa me počakaš pa greva skupaj in zavarujeva en drugega, jaz ti dam orenk popust :lol:

Šalo na stran, če boš pa še vedno v pacifiku naslednje leto druga polovica, se pa res lahko srečava!

Bom pa vsekakor sedaj, ko imam še dobre pol leta časa poskušal še zavarovanje dobiti kje drugje, bolj iz firbca, pa zato ker imam čas:)

Uživajte!

p.s. TR68, hvala tudi za tvoj input in pijačo v Port de Pollenca, saj v Palmi pa jaz častim:)
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Sep 13, 2017 14:32

Ali ima kdo morda informacijo kako se je iztekla zgodba g. Srečka Pusta? Je imel zavarovano in ali mu je zavarovalnica izplačala nastalo škodo (potop barke Ciao v Indijskem oceanu)?
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov