SOLARNI PANEL
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Re: SOLARNI PANEL
Ti samo vtakni + in - s panela v vhod na MPPT kjer piše PV ter izhod + na baterijo (+) in - izhod na SKUPNI minus (NE DIREKT NA BATERIJO). Pazi na označbe na regulatorju in predpisane najdaljše dopustne žične povezave. Če se prav spomnim uporabiš od MPPT za povezavo na baterije kabel preseka 6mm2 do max 6m dolžine (glej navodila priložena regulatorju!). Za daljše povezave je obvezen junction box. Za povezavo PV - regulator enako. Pri višji nazivni napetosti panela so dopustne tudi nekoliko daljše dolžine kabla, kar pa ti naj po potrebi izračuna in določi elektro inženir.
Na izhode za moč oz. porabnike na MPPT pozabi. Neuporabno, morda le za polnjenje kakšnega električnega izvenkrmnega motorja, pa še takrat je bolje imeti step-up trafo, ki ti fila pri napetosti vsaj 24V ali pa 48V, seveda odvisno od specifikacij proizvajalca (bistveno krajši čas polnjenja). Običajno je to možno, le da ne obešajo preveč na velik zvon.
Simpl.
edit: obstaja shema na victronovi spletni strani. Malo se razglej po strani tvojega regulatorja in je tam link do datasheet in white paper ipd.
Če se prav spomnim, je tudi tam narisan direkten priklop MPPT na aku.
Na izhode za moč oz. porabnike na MPPT pozabi. Neuporabno, morda le za polnjenje kakšnega električnega izvenkrmnega motorja, pa še takrat je bolje imeti step-up trafo, ki ti fila pri napetosti vsaj 24V ali pa 48V, seveda odvisno od specifikacij proizvajalca (bistveno krajši čas polnjenja). Običajno je to možno, le da ne obešajo preveč na velik zvon.
Simpl.
edit: obstaja shema na victronovi spletni strani. Malo se razglej po strani tvojega regulatorja in je tam link do datasheet in white paper ipd.
Če se prav spomnim, je tudi tam narisan direkten priklop MPPT na aku.
Zakaj pa ne direkt na baterijo??? To pa še nikol nisem slišu
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Kaj pa alternator in marine charger? Je treba pazit da nimam dveh hkrati vklopljenih?
BlueSky
- bluesky
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana Šentvid
- Kontakt:
Menda ne smes laufati motorja (oz. da ti alternator polni) hkrati pa imeti vklopljen marine charger. ?? Torej bi lahko bila podobna zgodba z PV. Kaj pa kaluzno? Direkt na accu alu prek MPPT?
BlueSky
he he se prav ko boš jadral in te bo neslo na obalo boš najprej teku celice pokrit da ne bodo filale aku ker morš motor pržgat,da ne bo dvojnega filanja.
e dečki moji
Vsi sistemi polnjenja, ki jih imaš na barki, lahko delajo paralelno, bodo že sami ugotovili, kdaj bo kdo polnil. Če pri tem kakšen crkne, ni za na barko.
motorni
polanc napisal/-a:Zakaj pa ne direkt na baterijo??? To pa še nikol nisem slišu
Ker MPPT ne bo zaznal točne voltaže celotnega sistema... Obstajajo razlogi, ki jih bo NT zagotovo pojasnil. V kompleksnih sistemih kot so na naših barkah z več akuji (motor, servis, premčni potisk...) in ob vgrajenem monitorju bo najmanj kar ne boš vedel, kako polne akuje imaš.
Been there, done that! Meni je kazalo samo porabo, filanje s celico pa kot da ga ni bilo (bmv). Po nasvetu NT sem - prevezal z baterije na skupni minus in vse je OK.
Po moje je itak najbolje vse skupaj priklopiti samo na zagonski aku. Ta je preko takega ali drugačnega sistema povezan z ostalimi in ko dela alternator se preko njega fila vse. Po analogiji stvari bi moralo biti enako z MPPT.
Sam imam eno celico na startnem in drugo na servisnih, pa je tudi BT vedno poln.
Klinc, verjetno ni najboljša (morda tudi tehnično ni čisto OK) rešitev ampak dela in vedno vse do vrha polno. Ko sem imel vse na servisnih mi je startni čez zimo spustil dušo. Je pa res, da je bil edini, ki ga nisem še menjal in se posledično niti nisem kaj veliko sekiral.
bluesky napisal/-a:Menda ne smes laufati motorja (oz. da ti alternator polni) hkrati pa imeti vklopljen marine charger. ?? Torej bi lahko bila podobna zgodba z PV. Kaj pa kaluzno? Direkt na accu alu prek MPPT?
Fant, ne ga srat! Vse lepo skupaj dela, v akuje gre pa samo toliko, kot manjka in čisto vseeno je, iz katerega vira. Pa še to na koncu zelooo počasi. Ti MPPTji so pametne reči in če imaš še kakšen battery combiner, je zadeva še toliko bolj bullet proof.
Nekaj shem je na tem forumu in Harpoon spletni strani. Se je pa dobro posvetovati s strokovnjakom preden usekaš mimo. Meni so električarji zrisali shemo za (ne)delovanje inverterja med priklopom na obalo. Strah me je bilo predvsem, da bi po nepotrebnem 2x transformiral napetost, če bi inverter deloval tudi ko deluje polnilec. Na koncu se je izkazalo, da je v polnilec/inverter enoti vgrajene toliko pameti, da to sploh ni problem. Ampak nikjer to eksplicitno ne piše....
Kalužna pa je VEDNO priklopljena na stalno napetost in preko ustreznega stikala na panelu
Poglej si malo sheme na tem forumu in širše. Kaj ti pomaga kalužna, če izklapljaš glavna stikala ko greš z barke pa ni 24/7 pripravljena? V najslabšen primeru lahko najdeš barko na dnu priveza ob naslednjem obisku...
Malo sem kar besen, ko se znova in znova pojavljajo ista začudenja včasih tudi istih oseb na to, da pri štromu ne gre z glavo skozi zid! Tole s senčenjem sem jaz že tolikokrat opisal na forumu, pa spet ista vprašanja??? Če celico pokriješ samo v enem vogalu s palcem je polnjenje samo še nekaj % (beri NIČ)! Pri tem je nekaj razlike v zgradbi (monokristalne ali polikristalne), vednar pa še vedno, delno osenčena celica bo polnila zelo zelo malo ali celo nič! Senca od VHF antene preko cele celice ubije polnjenje na cca. 30% (pa ne od teoretičnega, temveč 1/3 od max kar vidiš, ko ni sence)! Galebji drek je na srečo malo prosojen, zmanjša fullll, vendar pa če je galeb jedel borovnice, je polnjenje nič.
Pri sistemih z višjo napetostjo, torej več plošč vezanih zaporedno je zadeva enaka, že samo en drek na eni plošči, bo potolkel celoten sistem na zanemarljivo nizek tok polnjenja! Iz tega razloga na barkah v večini primerov celic NE VEŽEMO zaporedno! Še posebej tega ne počnite na jadrnicah, kjer itak vedno pada neka senca! Na motornih barkah je mogoče zaporedno tudi uporabno. Če pa imaš celice res na nekem hard topu in okrog ni zadev, ki bi metale senco (zastavice, antene ipd.), pa je zaporedno zagotovo zelo vredu, pa še na debelini kabla prihraniš... Tudi zjutraj in pozno zvečer bo polnjenje trajalo dlje, saj verjetno nihče od vas nima "step-up" regulatorja, temveč samo navadne MPPT, ki delajo šele, ko je napetost na vhodu višja od izhoda.
Traparija da več sistemov hkrati ne dela... Pa kateri idiot se je to spomnil??? Barka na 230V na obali, polnilec vklopljen, vžgem oba motorja, zraven vžgem še agregat (polni njegov alternator), solarnega regulatorja nisem šel odklopit... Torej 5 sistemov polni hkrati, le zakaj ne bi?! Mislim ne vem od kje vam ideja da bo nekaj "skurilo"??? Točno okrog tega sem na forumu že nekajkrat pisal, da nehajte širit traparije, pa spet isto.
Pri sistemih z višjo napetostjo, torej več plošč vezanih zaporedno je zadeva enaka, že samo en drek na eni plošči, bo potolkel celoten sistem na zanemarljivo nizek tok polnjenja! Iz tega razloga na barkah v večini primerov celic NE VEŽEMO zaporedno! Še posebej tega ne počnite na jadrnicah, kjer itak vedno pada neka senca! Na motornih barkah je mogoče zaporedno tudi uporabno. Če pa imaš celice res na nekem hard topu in okrog ni zadev, ki bi metale senco (zastavice, antene ipd.), pa je zaporedno zagotovo zelo vredu, pa še na debelini kabla prihraniš... Tudi zjutraj in pozno zvečer bo polnjenje trajalo dlje, saj verjetno nihče od vas nima "step-up" regulatorja, temveč samo navadne MPPT, ki delajo šele, ko je napetost na vhodu višja od izhoda.
Traparija da več sistemov hkrati ne dela... Pa kateri idiot se je to spomnil??? Barka na 230V na obali, polnilec vklopljen, vžgem oba motorja, zraven vžgem še agregat (polni njegov alternator), solarnega regulatorja nisem šel odklopit... Torej 5 sistemov polni hkrati, le zakaj ne bi?! Mislim ne vem od kje vam ideja da bo nekaj "skurilo"??? Točno okrog tega sem na forumu že nekajkrat pisal, da nehajte širit traparije, pa spet isto.
Tole Admin bi moral vse z veliki tiskanimi črkami pisat...bi si morda kdo bolj zapomnu.Je pa vse res in v praksi potrjeno
Ker se tudi sam počasi zanimam za nakup sončnih celic,sem pregledoval mnenja po internetu in mimogrede naletel na ta test.
Če komu pride prav....
https://youtu.be/1qD3mN8VotQ
Lp tomaž
Če komu pride prav....
https://youtu.be/1qD3mN8VotQ
Lp tomaž
Hiljo, dober video. Prikaže točno to kar je NiolaT. razložil.

Celica mora bit tako velika da izkoristi čim več sonca in tako majhna da jo noben bum ne prekriva, sicer je skoraj neunčikovita.

Celica mora bit tako velika da izkoristi čim več sonca in tako majhna da jo noben bum ne prekriva, sicer je skoraj neunčikovita.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Ponovno imam težave z vzdrževanjem voltaže akumulatorjev (imam 2 panela 12W in 18W ter 2 x 180 Ah servisna in 1 x 65 Ah startni akumulator).
Lansko leto sem februarja namestil dva panela in do poletja sem bil brez skrbi glede voltaže; kadarkoli sem prišel po nekaj dnevih na barko, je bila napetost 13V ali več. Avgusta mi je električar vgradil Cyrix in zdi se mi, da od tedaj napetost peša, pada po cca. 0.2V na teden. Cyrix je vgrajen po shemi od NT; aktivira se šele s kontaktom ob vžigu.
Jutri preverim vso kablovje iz panelov do regularja.
Ena od opcij, ki se mi zdi tudi možna je pa krajši dan (zdajle npr. 16.15 pa praktično že mrak). Še kdo opaža kaj podobnega?
Lansko leto sem februarja namestil dva panela in do poletja sem bil brez skrbi glede voltaže; kadarkoli sem prišel po nekaj dnevih na barko, je bila napetost 13V ali več. Avgusta mi je električar vgradil Cyrix in zdi se mi, da od tedaj napetost peša, pada po cca. 0.2V na teden. Cyrix je vgrajen po shemi od NT; aktivira se šele s kontaktom ob vžigu.
Jutri preverim vso kablovje iz panelov do regularja.
Ena od opcij, ki se mi zdi tudi možna je pa krajši dan (zdajle npr. 16.15 pa praktično že mrak). Še kdo opaža kaj podobnega?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Pozdravljen Grega
Batery Combiner (Cyrix) ne vpliva na vzdrževanje akumulatorskih baterij, ko se le ti polnijo preko MPPT regulatorja. Batery Combiner se vklopi preko releja le ob vzpostavljenem kontaktu motorja s ključem.
1. MPPT regulator mora biti priključen na servisno banko baterij.
2. Startni akumulator se s pomočjo solarnih celic vzdržuje le preko vezja z diodo. Glej shemo.
Klik na sliko za več info.

Batery Combiner (Cyrix) ne vpliva na vzdrževanje akumulatorskih baterij, ko se le ti polnijo preko MPPT regulatorja. Batery Combiner se vklopi preko releja le ob vzpostavljenem kontaktu motorja s ključem.
1. MPPT regulator mora biti priključen na servisno banko baterij.
2. Startni akumulator se s pomočjo solarnih celic vzdržuje le preko vezja z diodo. Glej shemo.
Klik na sliko za več info.

Nikola čemu je namenjena tista 20W žarnica med štartnim in servisnim akumulatorjem?
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti