Nakup čolna

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

toni8

Re: Nakup čolna

OdgovorNapisal/-a toni8 » Sr Feb 21, 2018 18:44

15" S je bila, je in bo kratka os.
20" L je bila, je in bo dolga os.
Ne glede na moč, letnik, znamko, težo, material, barvo itd. motorja.
Ne razumem zakaj bi naj bilo to moje zatrjevanje oddaljevanje od realnosti, saj gre vendar za neizpodbitno, vedno dokazljivo, izmerljivo, preverljivo in tudi s strani proizvajalcev sprejeto dejstvo oz. normo.
Če kdorkoli (tudi če zna narediti generalko, jaz pa ne), vključno z Akrapovićem, Pipistrelom, Muskom, predstojniki Jožef Štefan, ESA, NASA, trdi da je 20" kratka os, me/nas/vas poskuša imet za norca.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Feb 22, 2018 00:01

Ni ni kratke noge več, šla je na smetišče zgodovine. Nekatere ferme še malo ohranjajo popkovino na malih motorčkih za tiste, ki gonijo prahistorične banje okoli. Ampak tudi to se bo nehalo, ko te banje dokončno strohnijo.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Feb 22, 2018 14:09

Da se ne bosta kregala, sem danes opravil malo meritev. Par motorjev z oznako S (short) je imelo od sedišča motorja, ki pride na krmo do kavitaciske plošče, ki je poravnana z dnom čolna (+- 3 cm) od 45-46 cm. Par motorjev z oznako L (long) pa 57-58 cm. Meril sem Yamahi 15 S in 15 L, isto Yamahi 4 S in 4 L, pa Tohatsu 5 L in Suzuki 5 S .Ena precej stara Honda 2 S pa je imela 40 cm. Kot je že napisal NF, je pri novejših od 50 KM samo L, oznaka X (extralong) pa tudi pri manjših (8KM+).
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Feb 22, 2018 21:06

AEgir napisal/-a:Ni ni kratke noge več, šla je na smetišče zgodovine. Nekatere ferme še malo ohranjajo popkovino na malih motorčkih za tiste, ki gonijo prahistorične banje okoli. Ampak tudi to se bo nehalo, ko te banje dokončno strohnijo.

Lahko avtorju take sajko trditve res verjamemo, da zna narediti generalko? Ali pa je slike, ki nam jih popa, prekopiral od drugih od nekod iz interneta?
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Feb 22, 2018 21:21

Toni, govori v ednini.........pa enkrat napiš kaj kar bo imelo dodano vrednost......oprosti, ampak tvoje pljuvanje je neokusno
mirno morje
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 23, 2018 02:52

Kot je napisal AEgir zgoraj.

Še en dober pregled (poleg onega na duckworks) čez razdalje med 'antiventilacijsko' ploščo in utorom spone za pritrditev, in se ujema za AEgir-om: https://bateau2.com/howto/shaftlength.php
The shaft length announced by the outboard manufacturer is the vertical distance between the inside of the clamp and the cavitation plate.

( We will not argue about names here but the proper name for the cavitation plate is antiventilation plate).

Shaft lengths come in multiples of 5" (127 mm). Beware of names like short, long, normal shaft etc. Most will call a 15" standard, the 20" long shaft and 25" extra-long but boaters do not always agree on those names. Use figures and measure your shaft please, no confusion is possible with figures.

Standard shaft lengths are 15, 20 and 25" (38, 50 and 63 cm). Those shaft lengths are an industry standard but there are exceptions. For mid range engines, the most common shaft length is 20" (508 mm). 15" shafts should be reserved to protected waters. 25" shaft are rare below 100 HP. Other shaft lengths exist.

Many small engines, 10HP or less have shafts around 17.5" long (45 cm). Outboards sold for sailboat propulsion often have an unusual long shaft for their size. Very large engines, 250 HP or more, can have 30" long shafts. (from here, I switch to inches only as units. 1" = 2.5 cm).

Drugi viri - recimo Tohatsu v enem navodilu za svoje motorje - navajajo še odstopanje dolžine gredi - za 2 coli daljše od tonijevih 'večnih' - pri nekaterih modelih (17 col kratka gred, 22 col dolga gred).

Sam sem šel zdajle pomerit razdaljo pri eni yamaha 2,5 4T in je ok. 44 cm (malo čez 17 palcev) in se ujema z navedkom zgoraj za motorje do 10 KM.

Daki je tudi pomeril nekaj motorjev.
Na tistih z oznako S in krajšo gredjo je nameril 45-46 cm (46 cm je dobrih 18")
Na tistih z oznako L in daljšo gredjo je nameril 57-58 cm (57 cm je dobrih 22").

Te izmerjene razdalje se ujemajo z tistim, kar je napisano v zgoraj omenjenih navodilih za Tohatsu. In ni bilo ne 15" ne 20".

Torej... moj centimeter (in Daki-jev) pravi, da tisti del izjave "je bila, je in bo 15" in 20" definitivno ne drži več (če je kdaj držal).

@toni8
toni8 napisal/-a:15" S je bila, je in bo kratka os.
20" L je bila, je in bo dolga os.
Ne razumem zakaj bi naj bilo to moje zatrjevanje oddaljevanje od realnosti, saj gre vendar za neizpodbitno, vedno dokazljivo, izmerljivo, preverljivo in tudi s strani proizvajalcev sprejeto dejstvo oz. normo.
Če kdorkoli (tudi če zna narediti generalko, jaz pa ne), vključno z Akrapovićem, Pipistrelom, Muskom, predstojniki Jožef Štefan, ESA, NASA, trdi da je 20" kratka os, me/nas/vas poskuša imet za norca.

Če smo že natančni, mislim da nobenega propelerja pri za plovbo uporabnem pogonu ne nosi in ne žene os, ampak gred, tako da je zgornja izjava o 'je bila, je in bo... taka ali drugačna os' ztdi s tega stališča nepravilna.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 23, 2018 03:32

Zakaj je manj motorjev s kratkimi gredmi

Ali razmišljam prav?
    Motorji s kratkimi gredmi imajo nizko krmno zrcalo in to gre, če/dokler plovilo nima dosti ugreza in/ali se uporablja v območju zavetja in/ali le ob lepem vremenu.

Če ima plovilo pri isti višini krmnega zrcala več ugreza, je vrh krmnega zrcala nižje nad gladino in ga dosežejo tudi manjši valovi, poleg tega pa je mogoče, da krmni val od zadaj zalije plovilo ob nagli zaustavitvi.

Enako ga v nemirnem morju lahko valovi s krme zalivajo čez rob krmnega zrcala. Nizko krmno zrcalo (in na njem kratka gred) torej gre le v zavetju (jezera, pomožni čolniči in podobno), pa še tam kaže, da so dolžino gredi večinoma podaljšali za ok. 2 coli (5 cm), da so lahko krmna zrcala višja.

Večja ko je moč motorja, večji je tudi krmni val, ki ob nagli zaustavitvi butne v krmno zrcalo, in tudi bolj ko je plovilo namenjeno, da zdrži nemirno morje, višje krmno zrcalo in s tem daljša noga sta potrebni, in zato .

Če naglo zmanjšaš hitrost, je najbrž treba malo zaviti vstran, da te krmni val zgreši - ampak vseeno pride prav, če je vse to malo višje nad gladino.

Bodo kratke gredi res čisto izginile, kot je napisal AEgir??
    Na pomožnih čolničih (tender, beiboot), kjer se motor često snema in namešča, se zna to še obdržati. Pri motorju majhne moči (AEgir: kuhinjski mešalnik za stepanje smetane) bi znala biti različica s krajšo nogo še kako kilo lažja in če se to dviga in spušča s kake jadrnice, ki nima kakega škripca za to, zna še naprej biti tržišče za čim lažje male motorje in znajo tudi taki še nekaj časa ostati na trgu.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Pe Feb 23, 2018 08:45

Na Yamahini strani sem našel aktualni motor F40F in pod "Tehnične specifikacije" najdemo razlago z merami.
Modeli ki so na voljo
F40FEHDS
F40FEHDL
"Višina krme S:414mm L:536mm"

Kako pa si vsak drug razlaga po svoje višino je njegova stvar.

https://www.yamaha-motor.eu/si/produkti ... de=pricing
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Feb 23, 2018 09:44

V tem aktualnem primeru denimo OP gleda 475 čoln.

Poanta A: tak čoln, čeravno je včasih bil zlati standard 15'' krma, danes temu ni tako in so v 99%+ vsi s 20'' krmo.

Poanta B: Normalna motorizacija primerna za ta čoln je več kot 40 konjev.

Poanta C: Glede na to, da proizvajalci ne delajo v tem segmentu (niti v višjih) 15'' ne na čolnih ne na motorjih se opis KRATKA PETA lahko nanaša le na najkrajšo ponudbo v tem segmentu, ki pa je 20''.

Poanta D: Mene nihče ne kliče Marija čeprav je moja prababica to bila in nosim njen priimek.

Čas gre naprej in danes so majhni ljudje tisti, ki so veliki 160 centimetrov čeprav pred 500 leti je bila to kar zavidljiva višina.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Feb 23, 2018 13:33

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Feb 23, 2018 20:19

Ja to sta bolj za tenderje poganjat motorja.Tisti z zelo kratko nogo bi pasal na mojga Arimarja 200 rol.Ima čoln 16 kil ,tako da bi bil verjetn dost močan zanj in za 2 odrasli osebi v čolnu ,pa jasno ne preveč prtljage...ker ostali tenderji imajo pa že previsoke krmne stene ..
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Feb 23, 2018 20:44

Ja pa jedrski reaktor za podmornico je tudi kratka peta. :)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Feb 24, 2018 08:40

In debata je dovolj trapasto zapeljana, da tudi ta sodi not. :mrgreen:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Feb 24, 2018 10:18

Ni ne prva ne zadnja na to temo v mornarskih spletnih debatnih krožkih. 20 inčev je nova kratka in vedno manj bo 15 opcij tista 40ka S bo zginla kot kafra v trenutku ko jih nebodo več dosti prodali tako kot so zginl 50,60,70 ipd z oznako S kar mimogrede pomeni Standard ne Short.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Feb 24, 2018 11:49

SR 290 napisal/-a:In debata je dovolj trapasto zapeljana, da tudi ta sodi not. :mrgreen:

Meni se pa ne zdi tako. Widmann je spraševal katera peta bi bila bolj primerna za določen čoln in smo se malo razpisali. Pa še kdo je dobil kakšno novo informacijo, kar je bistvo foruma 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta