V Portorožu se je svoj čas videlo vsaj po dva majhna Scraba in na suhem ali v vodi vsaj enega Nor Techa in vsaj enega Donzija. Slednji je očitno imel Silent choice T izpuh, saj je serator za krmilom zelo rad malo pred piransko Punto na polno pospešil in odprl izpuh v ozračje, da se je cel Piran stresel.
Vsake toliko so splovili še kak drug našpičen škaf in nekoč sem bil zraven, ko so splavili MTIjev čistokrvni bolid z pokrito varnostno kabino. Dolg je bil kake 43# in tisto je res moralo letet ko vrag.
Žal se je moda zavrtela v drugo smer in zadnje čase je vedno manj tovrstnih plovil. Nadomeščajo jih trenutno modni nobl fishermani z tremi ali štirimi 400 hp izvenkrmnimi motorji. Tisti najbolj zastrupljeni z hitrostjo pa preklapljajo na katamarane. Ampak, če se ne zgodi kakršna koli okoljevarstvena revolucija, se bodo slej ko prej nažrli fišermanov in "cigarete" pridejo nazaj. Če se je stari Fountain res lotil zadeve kot se piše o njem, potem se zna to pecej hitro zavrtet.
Na srečo navtične industrije je med kupci teh plovil zelo majhen odstotek pravih ljubiteljev tovrstnega špasa in hitrostnih odvisnežev. Večino tvorijo taki z kilogramskimi zlatimi verižicami in oni se pač vrtijo po toku...
@orifinal-one,
O Rayalar sem veliko bral in dvomim, da so njegove nadgradnje primerne za klasični 8,1 ali 8,2 HO motor. Starejši 8,1 HO z kovanimi odmičnimi gredmi gredo tudi čez 800 hp, ampak novejši imajo odmične gredi iz jeklenih odlitkov in tu ni veliko rezerve. Za spodobno moč je potrebno zamenjat skoraj cel motor, tudi bate. Po drugi strani pa je vprašanje servisa ob uporabi njihovega puharja. In servisa je na teh šmentih precej. Če jih ne vzdržuješ kot je treba, ti slej ko prej nekaj ribne, celo glavo zna odtrgat od mašine. Poraba motorjev z temi puhalniki je povsem ameriško zirana.
Za povečanje zmogljivosti se mi zdi v plovilih do 30# primernejša marinizacija
http://www.partsworldperformance.com/ls ... e-19301358, ki zaradi manjše mase in večje moči od jamčene daje skoraj identične rezultate kot Mercruiser 525 hp in skoraj ni servisiranja, če jo primerjaš z Mercruiserjevimi modrimi mašinami. Tudi poraba je neprimerljivo nižja. Če je tole premalo, pa obstajajo LSA motorčki in tak na osnovi LSX gre tudi čez 800 konjev. Žal je tudi specifična poraba LS motorjev z puhalniki nesorazmerno višja kot pri atmosferskih motorjih.