Marchi napisal/-a:Kako pa je s časovnim faktorjem?
Recimo po 10tih letih, UVja, soli ...
Jelklenica?
Dynema vrv?
Verjetno je dynema super za regate, že zato, ker je lažja in kot je predstavjeno, zdrži večje trenutne obremenitve.
Na dolgi rok je jeklenica verjetno boljša izbira, čeprav ko berem Tepešove potopise, se mu trgajo kar po tekočem traku. V ekstremnih razmerah, seveda.
Marchi,
Tepežu se trgajo jeklenice. Njegova barka je Y.
Tonetu na Mali so se trgale jeklenice. Njegova barka je Y.
Skupni imenovalec: Y. Jaz osebno ne poznam nobene druge Y-ke, ki bi obplula svet razen teh dveh in možno je, da je Justin (vsaj mislim, da je on zrisal te barke) optimiziral snast bolj za Jadran, kot pa za oceanske valove, ko se cela barka zvija in posledično bolj obremeni jeklenice.
Tone je menda potem šel "eno številko gor" (malo debelejše) in je imel mir.
Je pa res, da so tanjše zajle boljše kar se tiče jadralnih lastnosti (manj teže visoko v zraku in manj zračnega upora pri orci) in cenejše so.
Y barke so očitno optimizirane za 99% "normalnih" uporabnikov, ne za tiste redke "norce", ki grejo z njo okrog sveta.
Tepež je itak znan po tem, da rad jadra na polno, Tonetova Mala je pa res majhna za vlike oceane. Oba sta hude face, kar se jadranja tiče. S kakim Amel-om je dosti lažje iti okrog.
Pa da ne smetim več teme:
Jaz osebno se bi pri Dynema priponah bal predvsem mehanskih poškodb (ostri predmeti). UV Degradacija je baje pod kontrolo, če upoštevaš intervale zamenjave, ki niso dosti krajši kot za jeklene zajle (nekatere tuje zavarovalnice zahtevajo tudi zamenjavo jeklenih pripon na vsakih 10 let sicer zavarovanje ne velja).
Osebno zadeve še nisem sprobal in čeprav me mika se bojim. Moje jeklene zajle so zdaj stare 13 let.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/