barvanje shranjevalnih prostorov v barki

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

djjager
Višji praporščak

barvanje shranjevalnih prostorov v barki

OdgovorNapisal/-a djjager » Če Apr 12, 2018 06:56

na nekaterih delih je notranjost barke (prostori za shranjevanje) slabše obdelana in zato se je npr lansko sezono predrla pločevinka piva :cry: :cry:
te prostore bi obdelal (pobrusil) potem pa me zanima katero barvo uporabiti za barvanje? original so to neke barve, ki pustijo debelejši nanos. razmišljal sem o barvah, ki se uporabljajo za protizdrsne premaze (npr Coltech Gripelast), ne bi pa si želel, da bi spet 3 sezone trajalo, da se zadeva razsmrdi ostankov topil. Ima kdo kakšno idejo kako/s čim se lotiti? hvala
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: barvanje shranjevalnih prostorov v barki

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 12, 2018 07:02

djjager napisal/-a:na nekaterih delih je notranjost barke (prostori za shranjevanje) slabše obdelana in zato se je npr lansko sezono predrla pločevinka piva :cry: :cry:
te prostore bi obdelal (pobrusil) potem pa me zanima katero barvo uporabiti za barvanje? original so to neke barve, ki pustijo debelejši nanos. razmišljal sem o barvah, ki se uporabljajo za protizdrsne premaze (npr Coltech Gripelast), ne bi pa si želel, da bi spet 3 sezone trajalo, da se zadeva razsmrdi ostankov topil. Ima kdo kakšno idejo kako/s čim se lotiti? hvala

sam že leta uporabljam dvokomponentni HEMPEL High Protect, celotna količina zadošča za dva nanosa 6m2, ne smeš ga redčit!
odlično prekriva, gost in zelo obstojen, enako zadevo uporabljajo proizvajalci plovil

Slika
djjager
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a djjager » Če Apr 12, 2018 07:11

super hvala. mogoče še kakšno subjektivno mnenje o vonju/smradu tega premaza?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 12, 2018 07:27

djjager napisal/-a:super hvala. mogoče še kakšno subjektivno mnenje o vonju/smradu tega premaza?

po 2 urah suh za nadaljno obdelavo, v24urah popolnoma suh, smrad pa mogoče kak dan ali dva, pa še to ni tako hudo kot npr. emajli na osnovi nitra
sam imam vedno pobarvane notranje suhe prostore na gumenjaku in je ok
Klemc
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Klemc » Če Apr 12, 2018 10:20

živjo,

jaz sem vse pobarval kar z gelcoatom. Mešaš s trdilcem in to manjše količine in na debelo namažeš s čopičem.

Lp
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Če Apr 12, 2018 11:38

Klemc napisal/-a:živjo,

jaz sem vse pobarval kar z gelcoatom. Mešaš s trdilcem in to manjše količine in na debelo namažeš s čopičem.

Lp

Verjetno si mazal s topcoatom,ne s gelcoatom,ker gelcoat sam brez parafina ni nikoli suh tako kot treba.
Klemc
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Klemc » Če Apr 12, 2018 12:02

nac napisal/-a:
Klemc napisal/-a:živjo,

Lp

Verjetno si mazal s topcoatom,ne s gelcoatom,ker gelcoat sam brez parafina ni nikoli suh tako kot treba.

Sem pozabil napisat, je treba dodajat mau parafina. Sem porabil gelcoat, ki je ostal od izdelave lupine.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Apr 12, 2018 18:26

Klemc napisal/-a:živjo, jaz sem vse pobarval kar z gelcoatom. Mešaš s trdilcem in to manjše količine in na debelo namažeš s čopičem.
Lp

Tudi jaz sem naredil to neumnost in uporabil topcoat (gel coat z dodanim parafinom). Kjer sem premazal preko prejšnjega nanosa topcoata se mi je vse odluščilo. Še danes mi je žal.
Nazadnje sem uporabil epoxi premaz iz Mavrice in je fantastičen.

Na tej sliki se vidi malo zadnje stene katera je prebarvana s tem epoxijem
Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Apr 13, 2018 13:33

Na prejšnjem čolnu sem uporabil epolor HB. Tudi ta je dobro držal.
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Pe Apr 13, 2018 17:21

Jaz sem pa najprej pobarval z 2k primerom in je super pokrilo in držalo, samo je bil grde barve in sem šel čez z topcotom in se je vse začelo luščit. Tako da sedaj bi barval samo z 2k primerom v beli barvi( dobiš pri Polancu ali Bonaparte)
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Ne Apr 15, 2018 18:47

jotun proizvaja dvo komponentni prajmer in dvo komponentno visoko obstojno zaključno svetlečo barvo ki je prav izdelana za barvanje plovil čez prajemr.

Pri barvanju čez prajmer je potrebno bit izredno previden da se prajmer in barva kemijsko ujemata. Zato je najbolje imeti in prajmer in barvo od istega proizvajalca.

80% celotne kvalitete je odvisno od priprave podlage.

Pri tem pa je potrebno poudarit da epoxy prajmer ko se stdne naredi na površini glazuro, na katero se barva ne primer. Zato je potrebno končno barvo nanest na prajmer 4h po nanosu prajmerja, ko je prajmer še čisto malenkost lepljiv.

Če se ta rok zamudi, pa je potrebno prajmer površinsko pobrusiti z brusnim papirjem.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov