Larson All American 5000

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral
Kraj: Celje

Re: Larson All American 5000

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » So Apr 14, 2018 22:04

95 oktanski :)

1.8 T, 165 PS, razmišljam o novi pameti, ki bi ga brez ostalih predelav popravila na zadovoljivih 220.
Je pa s tem motorjem precej ekonomičen, pa tudi prehitet se že da kakšnega smrdljivca :)
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » So Apr 14, 2018 22:12

Danes sem snel ven rezervoar, prostornino ima 20 US galons, kar naj bi bilo dobrih 75 litrov. Sem bil presenečen nad čistostjo znotraj, nobenih usedlin ali smeti. Je pa tank aluminijast, ne inox kot sem mislil.

Popravil sem plovec, tako da zdaj preverjeno deluje s števcem. Na dveh mestih je imel na spojih slab stik.

Sem pa za tole kar se vidi na sliki spredaj na špici porabil debelo uro, pa še lisasto je. Verjetno je že cel čoln od starosti porumenel, ker pod armaturko je tudi bolj bel. Še bomo šmirglali. Odstranil sem AF s pomočjo tistega gela za odstranjevanje barve, AF brez problema, težava je seveda v primerju. Tega sem z vodo zbrusil na roke s 500-ko, pa me zanima če ima kdo primernejši postopek, ali naj nadaljujem v tem stilu vsak dan malo.
Bo pa ostal tako, ker AF ne potrebujem.

Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Apr 15, 2018 08:45

Peskanje z suhim ledom, razen če imaš veliko časa in volje. Pridejo tudi na dom.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Apr 15, 2018 09:09

Kakšna pa je potem površina po obdelavi? Vem da tisto ne razbije kot navadno peskanje, ampak brušenje je pa verjetno potrebno? Ima mogoče kdo kakšno sliko?
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Apr 15, 2018 09:36

SebastjanM napisal/-a:Danes sem snel ven rezervoar, prostornino ima 20 US galons, kar naj bi bilo dobrih 75 litrov. Sem bil presenečen nad čistostjo znotraj, nobenih usedlin ali smeti. Je pa tank aluminijast, ne inox kot sem mislil.

Popravil sem plovec, tako da zdaj preverjeno deluje s števcem. Na dveh mestih je imel na spojih slab stik.

Sem pa za tole kar se vidi na sliki spredaj na špici porabil debelo uro, pa še lisasto je. Verjetno je že cel čoln od starosti porumenel, ker pod armaturko je tudi bolj bel. Še bomo šmirglali. Odstranil sem AF s pomočjo tistega gela za odstranjevanje barve, AF brez problema, težava je seveda v primerju. Tega sem z vodo zbrusil na roke s 500-ko, pa me zanima če ima kdo primernejši postopek, ali naj nadaljujem v tem stilu vsak dan malo.
Bo pa ostal tako, ker AF ne potrebujem.

Slika

Na roke je kar hudo.
Za take stvari se uprabljao kotni polirno brusni
strojčki, na katerega natakneš brusni papir ali pa polirne ovčke.
Po vogalih pa pojejo roke :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 15, 2018 09:40

Glede na to, da je tale gel coat zelo star ti predlagam:
- z 60 ali 80 papirjem in vibracijsko poberi dol AF.
- ko se prične skozi AF kazat bela barva preklopi na 180 papir in zbrusi do belega.
- cel čoln, tudi zgoraj prebrusi najprej z 180, potem pa še z 220 papirjem, seveda vse to z vibracijsko na suho.
- čez daj Hemplov light primer v treh tenkih slojih.
- preden se zadnji sloj do konca posuši daj čez tri roke Hempel Ocean.
- čez teden dni zbrusi napake in spoliraj.

Tega z Hemplom še nisem počel, ker se mi je zdel Enamel zanič, ampak njihov Ocean so mi svetovali profiji v iskanju cenejše zamenjave za AWLCRAFT in menda je kot dan in noč proti Enamel.

Tak star gel coat je skoraj obvezno prekrit in tudi tovornjakarski program katerega od 2K avto lakov bo boljši od golega gel coata.

Če te AF primer hudo muči ga lahko zgladiš in greš čez z DYNA COAT epoksi primerjem, na katerega se potem prime vsak primer. Dobiš ga v Spektru v Ložnici. Direkt na AF primer ne nanašaj, ker se starega tudi AF ne prime in moraš dat vmes kavčukov medfilm.

Sam planiram takole:
- gel coat je zbrušen z 80 papirjem.
- čez gre 0,3 mm Dyna Coat epoksi primer.
- skoraj do golega z vibracijsko dilo in zelo na rahlo zbrušen z 180 papirjem.
- prvi sloj Light primer zbrušen z 240 papirjem.
- drugi in tretji sloj light primerja na tanko, nič več brušen in čez tretjega prva roka Ocean preden se primer do konca strdi.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Apr 15, 2018 11:07

Uf, hvala za izčrpen odgovor, dobra iztočnica!
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Apr 15, 2018 12:02

Pa še malo k trenutnim težavam: ali obstaja kakšna reč, ki bi odstranila površinsko oksidacijo na cinku- prikolica, ali to ni mogoče? Nič kritičnega, samo izgled bi bil lepši, bolj enakomeren.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 15, 2018 12:11

Cink na prikolici pusti tak kot je, saj ravno oksidiran sloj cinka ščiti pred staranjem materiala.
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Ne Apr 15, 2018 12:13

Če želiš lepoto je edini način cink spray ali barva. Z ostalimi čistili pa boš nanos cinka stanjšal.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Po Apr 16, 2018 09:24

Pobarvaš čez cink pa je dvojno zaščitena.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Po Apr 16, 2018 21:30

AEgir napisal/-a:Pobarvaš čez cink pa je dvojno zaščitena.

Lahko tudi pobarvaš čez cink, je pa kljub dobremu "preimer-ju" možnost luščenja barve :roll:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 17, 2018 20:32

Cink ali Alu-cink v sprayu in popraviš kjer želiš.
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » Ne Maj 13, 2018 20:08

A slučajno kdo ve, kako lahko popravim slike za nazaj?

Vse sem imel na gostovanju na postimage.org, pa so neki serverje premučkali, sicer so mi slike ostale, linki pa ne veljajo več.

Zdaj sem se bolj posvečal drugim stvarem, mi je pa vmes uspelo vsaj prikolico toliko porihtat, da upam da jo peljem v tem tednu na tehničnega.

Takšna je bila, ko sem jo potegnil izpod ladje

Slika

Vse sem razdrl dobesedno do zadnjega vijaka. Okvirja ni bilo potrebno cinkati, nikjer rjav. Sem pa enih 40 kg robe odnesel v pocinkovalnico. Tole je bila prva runda, ko sem jo dobil nazaj.

Slika

Sem se odločil da bom tudi vitel obnovil, čeprav tudi nov ni vreden veliko.

Slika

Slika

Slika

Pod zavornimi bobni me je pa čakalo tole: Nič!!

Slika

E-bay in poštar prinese

Slika

Bobne sem očistil, pobarval, zamenjal ležaje in semeringe, zavore vse komplet novo.

Se pa vmes še nabirajo kakšni kosi:

Slika

Slika

Slika

Med drugim sem dal razcinkati in pocinkati tudi "Mantus-a" :), je kot nov, 7,5 kg

Slika

V tem tednu še nabavim odsevnike, objemke, zajle za bremze, kuplungo, novo pomožno kolo, role, potem bo prikolica recimo poštimana. Imam pa tudi že druge felge za njo, zdaj so 12", bom dal 13". Moram še speskat in pobarvat.

Je pa ta prikolica pod tem čolnom kar uboga, tako da bo treba v prihodnosti poiskat nekaj drugega.
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Ne Maj 13, 2018 20:50

Lepa pa dolgotrajna obnova sam skoda cajta za vinc kajti itak bos ugotovu da je malce svoh in bo treba drugega za Larsona.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov