Nosilec pomožnega motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nosilec pomožnega motorja
Pozdravljeni!
Želel bi nasvet, kateri nosilec pomožnega motorja do 6KM izbrati za čoln dolžine 5m. Pomožni motor bo služil panulanju in bo povezan na snemljivi krmilni mehanizem glavnega.
Ali izbrati fiksnega ali dvižnega (https://www.navtikaceneje.si/Nosilec-po ... 4.4kW-6KM/)? Eni, dražji (ta s povezave je ALU? izvedba), vidim, da imajo tudi ročico (https://www.navtikaceneje.si/Nosilec-po ... ze-30-kg./) za lažji dvig/spust motorja.
Vprašal bi tudi, kako ste rešili povezavo pomožnega z glavnim motorjem.
Hvala!
Lep pozdrav,
Bruno
Želel bi nasvet, kateri nosilec pomožnega motorja do 6KM izbrati za čoln dolžine 5m. Pomožni motor bo služil panulanju in bo povezan na snemljivi krmilni mehanizem glavnega.
Ali izbrati fiksnega ali dvižnega (https://www.navtikaceneje.si/Nosilec-po ... 4.4kW-6KM/)? Eni, dražji (ta s povezave je ALU? izvedba), vidim, da imajo tudi ročico (https://www.navtikaceneje.si/Nosilec-po ... ze-30-kg./) za lažji dvig/spust motorja.
Vprašal bi tudi, kako ste rešili povezavo pomožnega z glavnim motorjem.
Hvala!
Lep pozdrav,
Bruno
Re: Nosilec pomožnega motorja
Saj ne potrebuješ povezave.Pomožni motor fiksiraš(da se ne obrača) in krmariš z glavnim motorjem.Saj tako je šlo včasih pri mojem starem čolnu.Mercury 50 in tomos 3.5
Tudi jst tko panuliram, dvižni nosilec na katerem je fiksiran pomožni motor, upravljam pa z volanom glavni motor.....gre dobro
- SebastjanM
- Admiral
- Kraj: Celje
Če pa hočeš bit inovativen, pa si narediš nosilec za pomožni motor na glavnem motorju zadaj 

SebastjanM napisal/-a:Če pa hočeš bit inovativen, pa si narediš nosilec za pomožni motor na glavnem motorju zadaj
A, tako imaš ti? Imaš kakšno fotografijo, da vidim, kako zgleda?
Vik, dj75, hvala!
Sem do sedaj na par čolnih videl, da imajo povezavo. Nisem pa vedel, da oblika pete glavnega motorja toliko pomaga pri krmiljenju. To reši marsikateri problem in spremeni verjetno tudi odločitev pri nabavi motorja (moč).
Sem bil v dilemi med 2,5 in 4 KM. Predvsem zaradi ohišja motorja zaradi pritrditve mehanizma krmiljenja, kar je sedaj vseeno. Sem pa že bil odločen, da vseeno kupim 4KM (navitega na 6) tudi zaradi rezerve pri moči, če glavni izpreže. Bo 2,5 zadoščal, da s 5m varno priveslam nekam na varno?
Nimam toliko prevoženih milj kot nekateri, ki ste tukaj (sem lastnik prvega čolna že cca 10let), pa se zato mogoče zdijo moja vprašanja nekaterim neumna. Tistim, ki mi dajete pametne odgovore, hvala!
Nosilec dvižni ali fiksni?
Tale bi bil? https://www.navtikasport.com/index.php? ... ID=126#140

Sem do sedaj na par čolnih videl, da imajo povezavo. Nisem pa vedel, da oblika pete glavnega motorja toliko pomaga pri krmiljenju. To reši marsikateri problem in spremeni verjetno tudi odločitev pri nabavi motorja (moč).
Sem bil v dilemi med 2,5 in 4 KM. Predvsem zaradi ohišja motorja zaradi pritrditve mehanizma krmiljenja, kar je sedaj vseeno. Sem pa že bil odločen, da vseeno kupim 4KM (navitega na 6) tudi zaradi rezerve pri moči, če glavni izpreže. Bo 2,5 zadoščal, da s 5m varno priveslam nekam na varno?
Nimam toliko prevoženih milj kot nekateri, ki ste tukaj (sem lastnik prvega čolna že cca 10let), pa se zato mogoče zdijo moja vprašanja nekaterim neumna. Tistim, ki mi dajete pametne odgovore, hvala!
Nosilec dvižni ali fiksni?
Tale bi bil? https://www.navtikasport.com/index.php? ... ID=126#140

Dvižni!
Še vedno sem v dilemi, da pri prižganem pomožnem in ugasnjenem glavnem lahko ugodno krmilimo čoln s pomikom pete glavnega brez povezave s pomožnim. Dilema zato, ker sem se pogovarjal s serviserjem, ki pravi, da to ni to...
racOOn napisal/-a:Še vedno sem v dilemi, da pri prižganem pomožnem in ugasnjenem glavnem lahko ugodno krmilimo čoln s pomikom pete glavnega brez povezave s pomožnim. Dilema zato, ker sem se pogovarjal s serviserjem, ki pravi, da to ni to...
Ja in kaj pa ti je priporočal serviser,če to ni to?

Das Ist Valter
na moji 115 yamahi je peta motorja bila ko ni glisiral meter v vodi, široka pa ni bila veliko manj kot pol metra. če to ni primerno krmilo, potem res ne vem kaj tvoj serviser misli...
racOOn napisal/-a:1.) Bo 2,5 zadoščal, da s 5m varno priveslam nekam na varno?
2.) Nosilec dvižni ali fiksni?
Pozdravljen racOOn

1.) 2,5 nebo zadoščal, morda v zares mirnem morju

2.) Nosilec je radi nastavitve višine motorja vsekakor boljši dvižni

Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Tako kot je napisal jozko!
Tako kombinacijo imam jaz. Verjetno bi bila boljša varjanta, če bi bila motorja povezana, ampak to se zmeraj lahko kar kasneje narediš.
Povečati noč motorja iz 4 na 6 KM. To sem jaz naredil, ampak razlike ne opazim, mogoče povečana poraba.
Tako kombinacijo imam jaz. Verjetno bi bila boljša varjanta, če bi bila motorja povezana, ampak to se zmeraj lahko kar kasneje narediš.
Povečati noč motorja iz 4 na 6 KM. To sem jaz naredil, ampak razlike ne opazim, mogoče povečana poraba.
Jaz imam dvižni nosilec in hondo 2.3 gor na 5m čolnu. Premika se solidno s hondico, zavijam pa z glavnim motorjem brez težav. Ne moreš ravno tako ostrih premikov delat kot če direktno motor zavijaš ampak tega tako ali tako ne rabiš če pa že pa vedno lahko direktno z motorjem krmariš.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
widmann napisal/-a:racOOn napisal/-a:Še vedno sem v dilemi, da pri prižganem pomožnem in ugasnjenem glavnem lahko ugodno krmilimo čoln s pomikom pete glavnega brez povezave s pomožnim. Dilema zato, ker sem se pogovarjal s serviserjem, ki pravi, da to ni to...
Ja in kaj pa ti je priporočal serviser,če to ni to?
Priporočal je povezavo...
kr3mn1 napisal/-a:na moji 115 yamahi je peta motorja bila ko ni glisiral meter v vodi, široka pa ni bila veliko manj kot pol metra. če to ni primerno krmilo, potem res ne vem kaj tvoj serviser misli...
Jaz imam samo 4t Mercuryja 40/60...

Eno je krmariti z jadrnico in s takimi lopatami kot so na peti 115najstk, drugo pa s 40ko odprto na 60ko.
Zato v dilemi...
Bolje, da slišim prej izkušnje iz prakse, preden se zaletim v nepremišljen nakup...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov